Αγώνες Μοτοσυκλετών

Αγώνες αυτοκινήτων: ράλι Τουρκίας

MOTOR_RACING_Turkish_Rally

Ο 11ος αγώνας ράλι για την φετινή σεζόν του παγκόσμιου πρωταθλήματος θα λάβει χώρα στην πόλη Marmaris της Τουρκίας, με ημερομηνία εκκίνησης των οδηγών την 12η Σεπτεμβρίου. Η παραθαλάσσια πόλη της νοτιοδυτικής Τουρκίας φιλοξενεί τους αγώνες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και διαθέτει 17 ειδικές διαδρομές 309 χιλιομέτρων, ενώ η συνολική απόσταση που θα διανύσουν οι οδηγοί φτάνει τα 986.28 χλμ. Ο τετραήμερος αγώνας θεωρείται ένας από τους δυσκολότερους της σεζόν, με τους χωμάτινους δρόμους και την μοναδική διαδρομή μέσα από τα βραχώδη βουνά δίπλα στην θάλασσα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το WRC Ράλι Τουρκίας και να είστε έτοιμοι για την εκκίνηση, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Επισκόπηση του αγώνα

Όπως είπαμε, η διαδρομή του ράλι Τουρκίας είναι από τις πιο απαιτητικές δοκιμασίες που πρέπει να ξεπεράσουν οι οδηγοί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το ανώμαλο έδαφος αποτελείται από χωμάτινους και με χαλίκι δρόμους που εκτείνονται στα βουνά της παραθαλάσσιας πόλης Marmaris. Αυτό που αξίζει να υπενθυμίσουμε είναι πως σε τέτοια εδάφη η ταχύτητα δεν παίζει τόσο πολύ σημασία στον καθορισμό του νικητή. Νικητής θα είναι εκείνος που θα καταφέρει να εφαρμόσει αλάνθαστα μια έξυπνη στρατηγική, αποφεύγοντας τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με το αυτοκίνητο του, για να διαγράψει μια σταθερή πορεία στον αγώνα.

Οι 17 διαδρομές του αγώνα

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το φετινό ράλι Τουρκίας θα έχει 17 ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές, συνολικής απόστασης 310 χλμ. Όσοι είχαν παρακολουθήσει και πέρσι το συγκεκριμένο ράλι, θα δουν πως έχουμε την προσθήκη 2 επιπλέον διαδρομών, ενώ η  διαδρομή Çiçekli με τις πολλές στροφές μεταφέρθηκε την τελευταία μέρα του αγώνα και θα πραγματοποιηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το ράλι ξεκινά επίσημα την Παρασκευή, με μια ιδιαίτερα απαιτητική ημέρα για τους οδηγούς αφού καλούνται να διασχίσουν σχεδόν την μισή απόσταση του ράλι, και συγκεκριμένα 161 χλμ. Το Σάββατο η διαδρομή φεύγει δυτικά της πόλης, σε μια μοναδική διαδρομή με φανταστικά τοπία που δεν θα θέλετε να χάσετε, ενώ το φινάλε της Κυριακής θα δοθεί με την είσοδο στο πάρκο Asparan. Ωστόσο, αν πρέπει να διαλέξουμε μια μόνο διαδρομή που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα, τότε αυτή θα είναι η διαδρομή Datça που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Αν και η συνολική της απόσταση δεν ξεπερνά τα 9 χλμ., πρόκειται για μια φανταστική διαδρομή, με μοναδικές εικόνες του τοπίου της περιοχής. Ξεκινώντας από τα βουνά, οι οδηγοί θα καταλήξουν στις ακτές της πόλης, με την θάλασσα στο βάθος να δίνει το τέλειο φόντο στο τέλος της διαδρομής. Αναλυτικά, οι 17 διαδρομές που θα ακολουθήσουν οι οδηγοί έχουν ως εξής:

Leg 1 – Σύνολο 162.84 χλμ.
12 Σεπτεμβρίου SS1 SSS Turkey 2.00 km
13 Σεπτεμβρίου SS2 Içmeler 1 24.75 km
»» SS3 Çetibeli 1 38.10 km
»» SS4 Ula 1 17.57 km
»» SS5 Içmeler 2 24.75 km
»» SS6 Çetibeli 2 38.10 km
»» SS7 Ula 2 17.57 km

 

Leg 2 – Σύνολο 117.16 χλμ.
14 Σεπτεμβρίου SS8 Yeşibelde 1 32.83 km
»» SS9 Datça 1 8.75 km
»» SS10 Kizlan 1 17.00 km
»» SS11 Yeşibelde 2 32.83 km
»» SS12 Datça 2 8.75 km
»» SS13 Kizlan 2 17.00 km

 

Leg 3 – Σύνολο 38.77 χλμ.
15 Σεπτεμβρίου SS14 Marmaris 1 7.14 km
»» SS15 Gökçe 11.32 km
»» SS16 Çiçekli 13.17 km
»» SS17 Marmaris 2 7.14 km

 

Η μεγάλη πρόκληση των οδηγών

Το ράλι Τουρκίας έκανε το ντεμπούτο του το 2000, και τρία χρόνια μετά συμπεριλήφθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. To 2010 το ράλι μεταφέρθηκε πιο βόρεια, και συγκεκριμένα στους δρόμους γύρω από την Κωνσταντινούπολη, και τα τελευταία δυο χρόνια πραγματοποιείται στο Marmaris. Οι οδηγοί πρέπει να προσαρμοστούν καταλλήλως αν θέλουν να διεκδικήσουν την πρώτη θέση στον αγώνα. Για το ράλι Τουρκίας οι αναρτήσεις προσαρμόζονται για τους χωμάτινους και με χαλίκι δρόμους, ενώ το ύψος των αυτοκινήτων πρέπει να μεταβληθεί για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στις διαδρομές μέσα από το βουνό. Η αύξηση του ύψους και η προσαρμογή των αναρτήσεων ολοκληρώνεται με τα σκληρά λάστιχα, για να μπορέσουν οι οδηγοί να κινηθούν πιο εύκολα στο χώμα. Ωστόσο, κάποιοι φαίνεται πως έχουν διαλέξει και τα μεσαία ελαστικά, μια στρατηγική που αναμένεται να δούμε πως θα αποδόσει κατά την διάρκεια του αγώνα. Ακόμα μια πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί είναι οι υψηλές θερμοκρασίες στους δρόμους, αλλά και ο καιρός που αναμένεται να ξεπερνά τους 30 βαθμούς.

Η κατάταξη των οδηγών

Καθώς φτάνουμε στο τέλος του φετινού πρωταθλήματος, κάθε πόντος είναι σημαντικός και μπορεί να καθορίσει τον νικητή. Αν και ο Ott Tonak βρίσκεται στην πρώτη θέση με μια διαφορά 33 βαθμών από τον δεύτερο Thierry Neuville, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, και τα αποτελέσματα από το ράλι Τουρκίας είναι πολύ σημαντικά για όλους τους οδηγούς. Ας δούμε πως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής η κατάταξη των οδηγών:

Θέση Όνομα οδηγού Εταιρεία Βαθμοί
1. Ott Tänak Toyota 205
2. Thierry Neuville Hyundai 172
3. Sébastian Ogier Citroën 165
4. Kris Meeke Toyota 80
5. Andreas Mikkelsen Huyndai 79
6. Elfyn Evans Ford 78
7. Jari-Matti Latvala Toyota 74
8. Teemu Suninen Ford 70
9. Dani Sordo Huyndai 62
10. Esapekka Lappi Citroën 62

 

Οι αποδόσεις στο στοίχημα για το ράλι Τουρκίας

Οι αγώνες αυτοκινήτων είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στο στοίχημα, μετά τα αθλήματα και τις αθλητικές διοργανώσεις. Για το WRC Ράλι Τουρκίας, οι αποδόσεις θέλουν για νικητή τον κορυφαίο Ott Tänak, με απόδοση 2.20, ενώ εξίσου καλές αποδόσεις έχουν και ο Sebastien Ogier και Thierry Neuville με 3.85. Προφανώς και οι τρεις πρώτοι στην κατάταξη έχουν αποδείξει την δύναμη τους μέχρι στιγμής και είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των σελίδων στοιχηματισμού. Ο Tänak έχει ξεκάθαρη υπεροχή, έχοντας κερδίσει 5 στους τελευταίους 10 αγώνες, ενώ πίσω του είναι οι άλλοι δυο οδηγοί με δυο νίκες ο καθένας. Μάλιστα, ο Εσθονός οδηγός της Toyota έρχεται με συνεχόμενες νίκες από το ράλι Γερμανίας και Φιλανδίας. Απομένουν 3 ακόμα ράλι μετά από αυτό της Τουρκίας για να ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της Κυριακής, θα αναμένουμε να δούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη των επόμενων αγώνων. Αναμένουμε συνοπτικά πως ακολουθούν το ράλι Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουαλία στις 3 Οκτώβρη, ο αγώνας στην Καταλονία της Ισπανίας στις 25 του ίδιου μήνα, και τέλος το ράλι Αυστραλίας στις 14 Νοέμβρη.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ