Euroleague Μπάσκετ

Euroleague play offs: Φαβορί, αουτσάιντερ, αποδόσεις και ανάλυση

Πόσο άλλαξε η Ευρωλίγκα μέσα σε ένα χρόνο; Την απάντηση δίνουν, φυσικά, οι αριθμοί: ανεξαρτήτως τελικού πλασαρίσματος, μόλις δύο από τις οκτώ ομάδες των play offs δεν μετείχαν στα περσινά. Λείπουν οι Ζάλγκιρις και η Παρτίζαν, μπήκαν φέτος ο Παναθηναϊκός και η Μπασκόνια.

Η σεζόν στην Euroleague ήταν συναρπαστική, που συνδυάστηκε με την επάνοδο της Ρεάλ Μαδρίτης στην πρώτη θέση της regular season, τον μεταλλαγμένο Παναθηναϊκό να ανακάμπτει και από την περσινή 17η θέση να ανεβαίνει φέτος στη 2η, με τις Μονακό και Μπαρτσελόνα να συμπληρώνουν το πρώτο καρέ της κατάταξης. Ήτοι, αυτό που θα έχει πλεονέκτημα έδρας στα play offs.

Για να συμπληρωθεί η δεύτερη τετράδα, εκκρεμούσε ο νεοσύστατος play in γύρος. Εκεί που η Μακάμπι Τελ Αβίβ νίκησε άνετα την Μπασκόνια και καπάρωσε την 7η θέση ενώ στον «τελικό» για την 8η θέση η Μπασκόνια υπερίσχυσε της Βίρτους. Πιο πάνω ο Ολυμπιακός, στην 5η θέση, και η ανανεωμένη Φενέρμπαχτσε στην 6η.

Euroleague play offs

  • Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ
  • Ρεάλ Μαδρίτης – Μπασκόνια
  • Μονακό – Φενέρμπαχτσε
  • Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός
  1. Η πρόκριση κρίνεται στις τρεις νίκες (best of 5)
  2. Οι γηπεδούχοι έχουν το πλεονέκτημα έδρας
  3. Το Final-4 διεξάγεται στο Βερολίνο

«Εμφύλιος»

Η Ρεάλ Μαδρίτης άφησε για τα καλά πίσω της την εποχή Λάσο, με τον Τσους Ματέο να την οδηγεί από… καιρού στην πρώτη θέση και προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το repeat (κάτι που έχει από το 1968 να πετύχει!). Η «βασίλισσα» ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με ρεκόρ 27-7 και στον ισπανικό «εμφύλιο» καλείται να αφήσει εκτός την Μπασκόνια, η οποία παρά το εξαιρετικό της ξεκίνημα στη σεζόν δεν κατόρθωσε να τα πάει καλύτερα από το μπάσιμο στα play in.

Βαριά ονόματα…

Το αντάμωμα του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι, δύο κολοσσών του ευρωπαϊκού μπάσκετ που μετρούν μαζί 23 παρουσίες σε Final-4, είναι το πρώτο σε play offs μετά το 2011-12 και την απίθανή σειρά τους. Τότε που υπερίσχυσε ο… νόμος του ΟΑΚΑ (3-2 ο ΠΑΟ) και τρία από τα πέντε παιχνίδια είχαν αναδείξει νικητή με διαφορά έως 3 πόντους. Συνέθεσαν, βεβαίως, και δύο τελικούς: το 2000 στη Θεσσαλονίκη και το 2011 στη Βαρκελώνη, αμφότερους με… πράσινη κατάληξη. Η έλευση του Εργκίν Αταμάν μεταμόρφωσε τον φετινό Παναθηναϊκό, όπως και η παρουσία των Κέντρικ Ναν και Κώστα Σλούκα. Ωστόσο φέτος, στα δυο ματς με τους Ισραηλινούς μετρά ισάριθμες ήττες (στο ΟΑΚΑ ήταν στην παράταση). Η Μακάμπι είναι, ελέω της έκκρυθμης κατάστασης στο Ισραήλ, μια… τσιγγάνα του μπάσκετ, έχοντας ως έδρα το Βελιγράδι (και δίχως την προσέλευση θεατών). Όμως ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με εξαιρετικές εμφανίσεις και είχε την καλύτερη επίθεση με μέσο όρο 88,5 πόντους.

Eχουν προηγούμενα

Ο Ολυμπιακός συναντά την Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια και την πρόκρισή του με 3-1 στη σειρά, ενάντια μάλιστα στους Καταλανούς που και τότε είχαν πλεονέκτημα έδρας αλλά είχαν ηττηθεί από την (οικοδέσποινα του Final-4) Ρεάλ στον τελικό. Στον οποίο τελικό, «ερυθρόλευκοι» και «μπλαουγράνα» αντάμωσαν δις στο παρελθόν και πήραν από μία νίκη: το 1997 στη Ρώμη και το 2010 στο Παρίσι. O Ολυμπιακός «πληγώθηκε» αρκετά από τους τραυματισμούς φέτος αλλά χάρη στην ισχύ του ΣΕΦ η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, έχοντας είχε την καλύτερη άμυνα στη regular season, πλασαρίστηκε στην 5άδα. Η Μπάρτσα στηρίζεται στις μονάδες της, αλλά και στην εξαιρετική έδρα, όπου έγραψε φέτος ρεκόρ 15-2 (και νίκησε ήδη δις φέτος τον Ολυμπιακό).

Αμφίρροπο

Η Μονακό είχε τρομερά βατό πρόγραμμα στην τελική ευθεία και θα μπορούσε να είχε πάρει τη 2η θέση αν δεν έχανε απρόσμενα από την Αρμάνι Μιλάνο. Με ηγέτη των με τον δεύτερο σκόρερ της διοργάνωσης, Μάικ Τζέιμς (με 18,7 πόντους κατά μέσο όρο) οι Μονεγάσκοι θα αντιμετωπίσουν την ανεβασμένη Φενέρμπαχτσε, η οποία βρήκε ρυθμό μετά την απόλυση του Δημήτρη Ιτούδη και την έλευση Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Euroleague αποδόσεις κατάκτησης

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν, από την αρχή της σεζόν, το πρώτο φαβορί για το τρόπαιο και, μετά το ξεδιάλεγμα όσων ομάδων δεν συνεχίζουν και όσων είναι στα play offs, έχει τον πρώτο λόγο στις αποδόσεις κατάκτησης με 2.70.

Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 5.50 και τρίτο φαβορί είμαι η Μονακό με 6.00, με την Μπαρτσελόνα να συμπληρώνει την πρώτη τετράδα με 8.00. Ο Ολυμπιακός προσφέρεται στο 11.00 για να κατακτήσει τη φετινή Euroleague και η Φενέρμπαχτσε στο 12.00.

Στη Netbet μπορείτε να βρείτε αποδόσεις για κάθε ομάδα αναφορικά με τη φάση που θα αποκλειστεί ή το να κατακτήσει το τρόπαιο:

Χάρη στη NetBet λες «ναι στο παιχνίδι» με

Επιλέγοντας τη NetBet στοίχημα, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη γκάμα από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Στη NetBet, η διασκέδαση των παικτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας, συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, για περισσότερες πληροφορίες.

  • Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

 

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ