Τένις

ATP Finals – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Nitto ATP Final

Τα τελικά τoυ ATP World Tour Finals ξεκινούν στις 10/11 στο Λονδίνου και τα μάτια όλων των φίλων του τένις είναι στραμμένα στην κορυφαία αυτή διοργάνωση, αλλά και στον Στέφανο Τσιτσιπά που κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στους 8 καλύτερους παίκτες της σεζόν. Το τουρνουά ΑΤΡ ακολουθεί, φυσικά, τα τέσσερα Grand Slams αποτελούν τα κυριότερα events κορυφαίου επιπέδου στο τένις, ενώ οι παίκτες που συμμετέχουν στην διοργάνωση κερδίζουν έως και 1500 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη. Κυρίαρχος στο ΑΤΡ Finals είναι ο Roger Federer, ο οποίος κατέχει 6 τίτλους στην καριέρα του, και θα βρεθεί και φέτος στο Λονδίνο για να αποδείξει αυτή την κυριαρχία του. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι του Τσιτσιπά και του Federer και τι να περιμένουμε από τα τελικά τις διοργάνωσης.

Ποια ονόματα πετάνε για Λονδίνο;

Στο γήπεδο της O2 Arena στο Λονδίνο θα βρεθούν οι εξής κορυφαίοι παίκτες της σεζόν:

  • Rafael Nadal
  • Novak Djokovic
  • Roger Federer
  • Daniil Medvedev
  • Dominic Thiem
  • Stefanos Tsitsipas
  • Alexander Zverev
  • Matteo Berrettini

Οι δυο αναπληρωματικοί παίκτες θα είναι ο Bautista Agut που βρίσκεται στο No. 9 της παγκόσμιας κατάταξης, και το No. 10 της κατάταξης, ο Gael Monfils. Το στάδιο αναμένεται να είναι κατάμεστο, με σχεδόν 18000 θεατές σε κάθε παιχνίδι, μέχρι και τον μεγάλο τελικό της Κυριακής 17/11.

Το πρόγραμμα του ΑΤΡ Finals

Οι οκτώ τενίστες χωρίζονται σε δυο γκρουπ, με αρχηγούς τον Novak Djokovic και τον Rafael Nadal. Η κλήρωση για τον διαχωρισμό των γκρουπ έγινε στις 5/11 και έχει ως εξής:

1ο γκρουπ (Andre Agassi) 2ο γκρουπ (Bjorn Borg)
Rafael Nadal Novak Djokovic
Daniil Medvedev Roger Federer
Alexander Zverev Dominique Thiem
Stefanos Tsitsipas Matteo Berrettini

 

Σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης, οι παίκτες μονομαχούν στα παιχνίδια round-robin, δηλαδή κάθε τενίστας θα παίξει με κάθε ένα αντίπαλο του στο γκρουπ που ανήκει. Οι αγώνες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

  1. Djokovic – Berrettini
  2. Federer – Thiem
  3. Medvedev – Tsitsipas
  4. Nadal – Zverev

Από τα παιχνίδια αυτά (αφού ολοκληρωθεί το round-robin) θα προκύψει η τελική κατάταξη του γκρουπ με τους 2 καλύτερους παίκτες από κάθε γκρουπ να περνάνε στα ημιτελικά του τουρνουά που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στις 16/11, και ώρα 16:00 και 22:00. Στους ημιτελικούς, ο νικητής του γκρουπ Α θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο από το γκρουπ Β, και ο δεύτερος του γκρουπ Α θα παίξει με τον πρώτο του γκρουπ Β. Τα παιχνίδια του ημιτελικού είναι knock-out, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυο νικητές θα αναμετρηθούν την Κυριακή στον τελικό για τον τίτλο και την πρώτη θέση.

Το έπαθλο στο ΑΤΡ Finals

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, οι παίκτες κερδίζουν πόντους για την παγκόσμια κατάταξη μετά από κάθε παιχνίδι, ενώ μεγάλο είναι και το έπαθλο που διεκδικούν σε κάθε αγώνα.  Το κόστος συμμετοχής για κάθε παίκτη έχει οριστεί στις 203,000$, ενώ σε κάθε παιχνίδι στην πρώτη φάση του τουρνουά (round-robin), ο νικητής θα λαμβάνει 203,000$. Ο νικητής των ημιτελικών βάζει στην τσέπη του 620,000$, ενώ ο μεγάλος νικητής του τουρνουά θα κερδίσει 1,280,000$.

Ο τραυματισμός του Nadal

Ο κορυφαίος τενίστας υπέστη τραυματισμό στην κοιλιακή χώρα, και συγκεκριμένα τράβηγμα κατά την διάρκεια προπόνησης του το προηγούμενο Σάββατο στο Paris Masters tournament. Ο γιατρός του Rafa είναι ανήσυχος πως δεν θα έχει περιθώριο να επανέλθει στο 100% του, μιας και το ATP Finals ξεκινάει σε μια μόλις βδομάδα μετά τον τραυματισμό. Ωστόσο, ο Nadal πήρε το ΟΚ να πετάξει στο Λονδίνο, όπου θα αρχίσει την προπόνηση, και μέσα στο σαββατοκύριακο θα ξέρουμε πλέον αν θα πάρει το πράσινο φως για να αγωνιστεί. Σε κάθε περίπτωση, ο Nadal ανοίγει την αυλαία στο τουρνουά με έναν εξαιρετικά δύσκολο αντίπαλο. Ο λόγος για τον πρωταθλητή Alexander Zverev, που θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τον τίτλο του.

Η κυριαρχία του Federer στο ATP Finals

O Federer έχει τους περισσότερους τίτλους ATP World Tour Finals στην ιστορία της διοργάνωσης, με νίκες το 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 και 2011. Μάλιστα, αν νικήσει φέτος θα γίνει ο μεγαλύτερος ηλικιακά τενίστας στην ιστορία που κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή στο ATP Finals. Επιπλέον, ο Ελβετός έχει τις περισσότερες μεμονωμένες νίκες στην ιστορία των ATP Finals, με 57 πετυχημένους αγώνες στο τουρνουά. Τέλος, ο ίδιος κατέχει ακόμα ένα ρεκόρ έχοντας συμμετάσχει τις περισσότερες χρονιές, μιας και αυτή η σεζόν θα είναι η 17η εμφάνιση του στο τουρνουά. Η κυριαρχία του Federer είναι αδιαμφησβήτητη, και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα συνεχίσει να γράφει ιστορία στο τουρνουά.

Τρεις πρωταθλητές στην αρένα του Λονδίνου

Ο Federer μπορεί να είναι ο κορυφαίος στην διοργάνωση, αλλά δεν είναι το μόνο μεγάλο όνομα που θα δούμε στο γήπεδο της O2 Arena. Μαζί του θα είναι και δυο ακόμα πρωταθλητές, ο Novak Djokovic και ο Alexander Zverev. Ο Djokovic έχει στην κατοχή του 5 τίτλους στο ATP Finals, με νίκες το 2008, 2012, 2013, 2014 και 2015, και ισοβαθμεί στην δεύτερη θέση μετά τον Federer μαζί με τους Ivan Lendl και Pete Sampras. Ακόμα, ο Zverev είναι ο μεγάλος πρωταθλητής της προηγούμενης σεζόν, νικώντας μάλιστα στον Federer και τον Djokovic στα ημιτελικά και τα τελικά του τουρνουά. Θα γίνει σίγουρα μια μικρή μάχη μεταξύ τους, και περιμένουμε να δούμε ποιος θα αποδειχθεί ότι έχει όχι μόνο την θέληση αλλά και την ψυχολογία για να αντέξει.

Η μάχη για το No. 1 της παγκόσμιας κατάταξης

Ο Djokovic βρίσκεται αυτή την στιγμή στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, με τον Nadal να τον ακολουθεί 640 βαθμούς πίσω. Δεδομένου ότι ο νικητής του τουρνουά μπορεί να λάβει μέχρι και 1500 βαθμούς, είναι ξεκάθαρο ότι η πρώτη θέση δεν είναι εξασφαλισμένη για κανέναν από την στιγμή που οι δυο πρώτοι έχουν την ευκαιρία να μονομαχήσουν στο γήπεδο. Ο Nadal έχει μια φανταστική σεζόν μέχρι τώρα, έχοντας κερδίσει 31 στα 32 παιχνίδια που έχει παίξει. Η μοναδική του ήττα ήταν απέναντι στον Federer στον ημιτελικό του Wimbledon. Ωστόσο, όπως είπαμε, ο Ισπανός αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον προημιτελικό στο Paris Masters την προηγούμενη εβδομάδα λόγω του τραυματισμού του. Αν ο Nadal φτάσει υγιής στο Λονδίνο και μπορέσει να διαγωνιστεί, τότε αυτή ίσως να είναι η χρονιά του για να κερδίσει το ATP Finals, έναν τίτλο που λείπει από την συλλογή του.

Η πρεμιέρα του Medvedev, Berrettini και Τσιτσιπά

Στον αντίποδα βρίσκονται οι νέοι τενίστες που κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους στο ATP Finals. Ο λόγος για τον Medvedev που ξεκίνησε την χρονιά στο No. 16 και βρίσκεται στο No. 4 αυτή την στιγμή· τον Στέφανο Τσιτσιπά που ξεκίνησε στο No. 15 και είναι το No. 6 στο κόσμο τώρα· και τον Berrettini που έχει κάνει μια φανταστική σεζόν, ξεκινώντας από το No. 54 και σκαρφαλώνοντας μέχρι το No. 8.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ