Τένις

Μάθετε τα πάντα για το τένις

Learn all about tennis

Το τένις είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, με εκατομμύρια φανς σε κάθε γωνιά της γης. Τα διάσημα τουρνουά του αθλήματος, όπως το Αυστραλιανό ή Αμερικάνικο Όπεν, το Wimbledon και το Roland Garros, μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού κατά την διάρκεια τους. Με το Αμερικάνικο Όπεν να βρίσκεται προς το τέλος του, μαζί με την φετινή σεζόν Grand Slam στο τένις, αποφασίσουμε να αφιερώσουμε αυτό το άρθρο στο αγαπημένο μας άθλημα. Παρακάτω, θα βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με το τένις, για να μάθετε τα πάντα γύρω από αυτό και να είστε ενημερωμένοι γνωρίζοντας ακριβώς τι συμβαίνει στα courts!

Πως παίζεται το τένις;

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο βασικά, για όσους είναι εντελώς αρχάριοι και δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με το άθλημα. Το τένις, ή αλλιώς η αντισφαίριση όπως είναι στα ελληνικά, μπορεί να είναι ατομικό ή διπλό. Κάθε παίκτης χρησιμοποιεί από μια ρακέτα για να κατευθύνει το μπαλάκι στο «γήπεδο» του αντιπάλου του, ξεκινώντας πάντα με σερβίς το οποίο εναλλάσσεται από game σε game. Για να κερδίσει ένας παίκτης πρέπει να έχει τρία νικηφόρα set, ενώ στο τένις γυναικών τα νικηφόρα set πρέπει να είναι δύο. Κάθε σετ αποτελείται από μεμονωμένα παιχνίδια (games), τα οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 6. Για να είναι ένα σετ νικηφόρο στο τένις πρέπει η διαφορά των παικτών να είναι δύο games, για παράδειγμα 6-4 ή 7-5. Σε περίπτωση που οι δυο παίκτες είναι ισόπαλοι με 6-6 games, τότε το σετ κρίνεται στο tie-break. Για να κερδηθεί ένα game πρέπει οι παίκτες να φτάσουν τους 40 πόντους. Οι πόντοι στα παιχνίδια στο τένις έχουν την ακολουθία 15 – 30 – 40. Αν δυο παίκτες ή παίκτριες είναι ισόπαλοι/ες 40-40, τότε ο επόμενος κερδισμένος πόντος δίνει πλεονέκτημα (AD) και αν κερδηθεί και πάλι τότε έχουμε νικηφόρο game. Λίγο πολύ αυτοί είναι οι βασικότεροι κανόνες στο τένις, οι οποίοι με εξαίρεση το tie-break, δεν έχουν αλλάξει από την αρχή του αθλήματος.

Διαφορετικά γήπεδα τένις

Το τένις είναι άθλημα ρακέτας που παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα. Το γήπεδο χωρίζεται στην μέση με ειδικό δίχτυ χαμηλού ύψους (περίπου 90 εκ.) και κάθε πλευρά του είναι περίπου 12 μήκος x 11 πλάτος. Τα γήπεδα που θα συναντήσετε στο τένις είναι τα εξής:

  • Σκληρά γήπεδα
    Τα περισσότερα γήπεδα τένις έχουν συνήθως σκληρή επιφάνεια. Τα δύο από τα τέσσερα Grand Slams διεξάγονται σε σκληρό γήπεδο, και συγκεκριμένα το Αυστραλιανό Όπεν και το Αμερικάνικο Όπεν.
  • Χωμάτινα Γήπεδα
    Ο δεύτερος τύπος γηπέδου που θα συναντήσετε πιο συχνά στο τένις, και ειδικά σε παιχνίδια που παίζονται εντός Ευρώπης, είναι το χώμα. Μάλιστα, το διάσημο Grand Slam του Ρολάν Γκαρός, ή αλλιώς το Γαλλικό Όπεν, παίζεται στα δημοφιλή χωμάτινα γήπεδα του Παρισιού.
  • Γήπεδα με χόρτο
    Τα διασημότερα γήπεδα με χόρτο είναι αυτά του Wimbledon, του τρίτου στην σειρά Grand Slam της σεζόν. Γενικά, τέτοια γήπεδα θα συναντήσετε πιο σπάνια, και κυρίως εντός Αγγλίας.

Τα μεγάλα πρωταθλήματα στο τένις (Grand Slams)

Αναφερθήκαμε συνοπτικά παραπάνω, αλλά αξίζει να αφιερώσουμε μια ολόκληρη παράγραφο στα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα στο τένις, ή αλλιώς τα Grand Slams. Πρόκειται για ετήσια τουρνουά, τα οποία δίνουν τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα, αλλά και τους περισσότερους πόντους στην κατάταξη των παικτών (για την οποία θα μιλήσουμε αμέσως μετά. Όπως είπαμε, τα Grand Slams είναι συνολικά τέσσερα, και συγκεκριμένα έχουν αυτή την σειρά:

  • Αυστραλιανό Όπεν (Australian Open) στα μέσα Γενάρη
  • Γαλλικό Όπεν ή Ρολάν Γκαρός (French Open/Roland Garros) στα τέλη Μαΐου
  • Wimbledon τον Ιούνιο/Ιούλιο
  • Αμερικάνικο Όπεν (US Open) στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη

Τις επιφάνειες των γηπέδων τις αναλύσαμε και παραπάνω. Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως αν ένας παίκτης ή παίκτρια καταφέρει να κερδίσει και τα τέσσερα πρωταθλήματα μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, τότε συνηθίζεται να λέγεται πως κάνει Grand Slam. Οι πρωταθλητές για αυτή την σεζόν είναι οι εξής:

Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών
Αυστραλιανό Όπεν Novak Djokovic Naomi Osaka
Γαλλικό Όπεν Rafael Nadal Ashleigh Barty
Wimbledon Novak Djokovic Simona Halep

 

Το US Open βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά οι περσινοί νικητές είναι ο Novak Djokovic στο Αμερικάνικο Όπεν Ανδρών και η Naomi Osaka στην κατηγορία women’s singles.

H κατάταξη των παικτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο τένις αποτελεί η παγκόσμια κατάταξη των αθλητών. Επίσημα γνωστή ως ATP Rankings, η κατάταξη αυτή αποτελεί μια μέθοδο καθορισμού των καλύτερων παικτών με τρόπο αμερόληπτο και αντικειμενικό. Η κατάταξη ξεκίνησε το 1973 για το ατομικό και το 1976 για το διπλό, και από τότε ανανεώνεται σταθερά κάθε Δευτέρα, με την προσθήκη νέων πόντων όπως αυτοί συλλέγονται μετά από κάθε εμφάνιση ενός παίκτη. Όπως είπαμε και παραπάνω, από όλα τα τουρνουά στο τένις, τους περισσότερους πόντους δίνουν τα τέσσερα Grand Slams. Αυτή την στιγμή, πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη είναι ο Novak Djokovic στους άνδρες, και πρώτη για τις γυναίκες είναι η Naomi Osaka. Πιο αναλυτικά, η παγκόσμια κατάταξη στο τένις αυτή την στιγμή έχει ως εξής:

Κατάταξη Όνομα Πόντοι Ηλικία Χώρα
1. Novak Djokovic 11,685 32 Σερβία
2. Rafael Nadal 7,945 33 Ισπανία
3. Roger Federer 6,950 38 Ελβετία
4. Dominic Thiem 4,925 25 Αυστρία
5. Daniil Medvedev 4,125 23 Ρωσία
6. Alexander Zverev 4,005 22 Γερμανία
7. Kei Nishikori 4,005 29 Ιαπωνία
8. Stefanos Tsitsipas 3,455 21 Ελλάδα
9. Karen Khachanov 2,890 23 Ρωσία
10. Roberto Bautista Agut 2,575 31 Ισπανία

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Roger Federer κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες εβδομάδες παραμονής στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, και συγκεκριμένα με 310 εβδομάδες στην κορυφή, ενώ ήταν νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια από το 2004 έως το 2008. Αυτή την στιγμή, ο κορυφαίος Novak Djokovic έχει 266 εβδομάδες στην πρώτη θέση. Στις γυναίκες, η παγκόσμια κατάταξη έχει ως εξής για τη φετινή σεζόν 2019:

Κατάταξη Όνομα Πόντοι Ηλικία Χώρα
1. Naomi Osaka 6,606 21 Ιαπωνία
2. Ashleigh Barty 6,501 23 Αυστραλία
3. Karolina Pliskova 6,315 27 Τσεχία
4. Simona Halep 4,743 27 Ρουμανία
5. Elina Svitolina 4,492 24 Ουκρανία
6. Petra Kvitova 4,386 29 Τσεχία
7. Kiki Bertens 4,325 27 Ολλανδία
8. Serena Williams 3,935 37 Η.Π.Α.
9. Madison Keys 3,267 24 Η.Π.Α.
10. Sloane Stephens 3,189 26 Η.Π.Α.

Η Steffi Graf έχει το αντίστοιχο ρεκόρ με την μεγαλύτερη παραμονή στο νούμερο ένα της κατάταξης, με 377 εβδομάδες. Από τις εν ενεργεία παίκτες, η Serena Williams είναι πρώτη με 319 εβδομάδες στην κορυφή, ενώ η τρέχουσα κορυφαία αθλήτρια, Naomi Osaka είναι μόλις 24 εβδομάδες πρώτη.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ