Τένις

Τένις | Κύπελλο ATP 2020 στην Αυστραλία

ATP_cup

Νέο έτος, νέα δεκαετία και …νέο τουρνουά τένις! Φυσικά, μιλάμε για το κύπελλο ΑΤΡ, το οποίο έχει την αίγλη παγκόσμιου κυπέλλου στην κατηγορία των ανδρών και λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Παρακάτω θα δούμε τις εξελίξεις του τουρνουά, την πορεία της ελληνικής ομάδας με αρχηγό τον Στέφανο Τσιτσιπά και τις χώρες που έχουν περάσει στα προημιτελικά και τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Λίγα λόγια για το ATP Cup

Μιας και πρόκειται για την πρεμιέρα του ATP Cup, αξίζει να πούμε λίγα λόγια για το τουρνουά και την μορφή του για να είστε ενημερωμένοι και να ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει στον χώρο του τένις. Αρχικά, το 2020 ATP Cup λαμβάνει χώρα σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Αυστραλίας: το Μπρισμπέιν, το Περθ και το Σίδνεϋ. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από τις 3 μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου και 24 ομάδες ταξίδεψαν στην Αυστραλία για να διεκδικήσουν το έπαθλο των 15 εκατ. δολαρίων.  Τα σκληρά γήπεδα σε Pat Rafter, RAC και Ken Rosewall Arena είναι έτοιμα και έχουν υποδεχθεί τις ομάδες των 24 χωρών που κυνηγάνε την πρόκριση και τον τελικό. Στο ATP Cup έχουμε το μονό και διπλό των ανδρών, με κάθε ομάδα να δίνει δυο μονά παιχνίδια και ένα διπλό. Όποια από τις δυο πάρει τις περισσότερες νίκες παίρνει και τον πόντο στους ομίλους ή την πρόκριση στα επόμενα στάδια. Οι συμμετοχές στο φετινό τουρνουά έχουν ως εξής:

*Σερβία Novak Djokovic, Dusan Lajovic, Nikola Milojevic
*Ισπανία Rafael Nadal, Roberto Bautista Agut, Pablo Carreno Busta
*Ρωσία Daniil Medvedev, Karen Khachanov, Teymuraz Gabashvili
Αυστρία Dominic Thiem, Dennis Novak, Sebastian Ofner
Γερμανία Alexander Zverev, Jan-Lennard Struff, Mats Moraing
Ελλάδα Stefanos Tsitsipas, Michail Pervolarakis, Markos Kalovelonis
Ιαπωνία Yoshihito Nishioka, Go Soeda, Toshihide Matsui
Ιταλία Fabio Fognini, Stefano Travagli, Paolo Lorenzi
Γαλλία Gael Monfils, Benoit Paire, Gilles Simon
*Βέλγιο David Goffin, Steve Darcis, Kimmer Coppejans
Κροατία Borna Coric, Marin Cilic, Viktor Galovic
*Αργεντινή Diego Schwartzman, Guido Pella, Juan Ignacio Londero
Γεωργία Nikoloz Basilashvili, Aleksandre Metreveli, George Tsivadze
Νότια Αφρική Kevin Anderson, Lloyd Harris, Ruan Roelofse
Η.Π.Α. John Isner, Taylor Fritz, Tommy Paul
*Καναδάς Dennis Shapovalov, Felix Auger-Aliassime, Steven Diez
*Μεγάλη Βρετανία Dan Evans, Cameron Norrie, James Ward
*Αυστραλία Alex de Minaur, Nick Kyrgios, John Millman
Βουλγαρία Grigor Dimitrov, Dimitar Kuzmanov, Alexandar Lazarov
Χιλή Cristian Garin, Nicolas Jarry, Alejandro Tabilo
Πολωνία Hubert Hurkacz, Kamil Majchrzak, Kacper Zuk
Ουρουγουάη Pablo Cuevas, Martin Cuevas, Franco Roncadelli
Μολδαβία Radu Albot, Alexander Cozbinov, Egor Matvievici
Νορβηγία Casper Rudd, Viktor Durasovic, Lukas Lileengen

*Οι χώρες που προηγήθηκαν είναι σημειωμένες με αστεράκι

Η φάση των ομίλων και η τελική οκτάδα

Η φάση των ομίλων για το 2020 ATP Cup ολοκληρώθηκε και η τελική οκτάδα των ομάδων που περνάνε στα προημιτελικά έχει σχηματιστεί. Την πρόκριση παίρνει μια ομάδα από κάθε ένα όμιλο και οι δύο καλύτερες δεύτερες ομάδες από όλους τους ομίλους. Έτσι, στην επόμενη φάση πέρασαν οι: Σερβία, Καναδάς, Αργεντινή, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Βέλγιο και Ισπανία. Καναδάς και Βέλγιο πέρασαν στα προημιτελικά ως οι δεύτερες καλύτερες ομάδες στον όμιλο τους, ενώ εξαιρετική εμφάνιση μέχρι στιγμής έχουν οι ομάδες της Ισπανίας, Σερβίας, Ρωσίας και Αυστραλίας που αγκάλιασαν την πρόκριση με 3 στις 3 νίκες στην φάση των ομίλων. Τα ζευγάρια για τους αγώνες των προημιτελικών έχουν ως εξής:

  • Σερβία – Καναδάς
  • Αργεντινή – Ρωσία
  • Μεγάλη Βρετανία – Αυστραλία
  • Βέλγιο – Ισπανία

Η πορεία της Ελλάδας στο 2020 ATP Cup

Η Ελλάδα αποκλείστηκε από τα προημιτελικά της διοργάνωσης, μένοντας στην τελευταία θέση του ομίλου της με 3 ήττες. Η χρονιά δεν μπήκε καλά για τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος έχασε στην πρώτη του εμφάνιση για φέτος και στον πρώτο αγώνα στο 2020 ATP Cup απέναντι στον καναδό Shapovalov, ενώ ακολούθησαν ήττες και για τον Περβολαράκη και για το διπλό των ανδρών απέναντι στους Καναδούς. Μετά από αυτό ήρθε μια φανταστική νίκη απέναντι στον Γερμανό Zverev, σε ένα παιχνίδι με πλούσιο θέαμα που καθήλωσε τους θεατές. Το παιχνίδι της Τρίτης απέναντι στον De Minaur ακυρώθηκε και το τελευταίο κτύπημα για τον Τσιτσιπά ήρθε την ίδια μέρα με τον Έλληνα διεθνή να αντιμετωπίζει τον Nick Kyrgios και να χάνει στην Pat Rafter Arena. Βέβαια, η ήττα στο διπλό μαζί με τον Περβολαράκη απέναντι στους Γερμανούς είχε σφραγίσει την πρόκριση των Αυστραλών και τον αποκλεισμό της ελληνικής ομάδας.

Η φανταστική εμφάνιση της ομάδας της Αυστραλίας

Όλοι μιλάνε για την εμφάνιση του Nick Kyrgios και του Alex de Minaur στο ATP Cup και για καλό λόγο. Οι αθλητές από την Αυστραλία παίζουν για πρώτη φορά μαζί και αποδεικνύουν πως πρόκειται για ακτύπητο δίδυμο που ήρθε για να μείνει. Η Αυστραλία πέρασε στα προημιτελικά με 3 νίκες, ρεκόρ που κατάφεραν να πιάσουν οι Kyrgios και de Minaur κερδίζοντας Καναδά, Γερμανία και Ελλάδα. Φανταστικό ήταν και το παιχνίδι απέναντι στον Έλληνα Τσιτσιπά, με τον Kyrgios να διατηρεί την ψυχραιμία του και να παίρνει μια επιβλητική νίκη απέναντι στο no. 7 της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, η Αυστραλία πέρασε και στα ημιτελικά κερδίζοντας με 1-2 νίκες την Μεγάλη Βρετανία και αφήνοντας εκτός διοργάνωσης μεγάλα ονόματα όπως αυτό του Jamie Murray. Μένει να δούμε ποιοι θα βρεθούν απέναντι στους Αυστραλούς στα ημιτελικά στις 11/1, με το Βέλγιο να αντιμετωπίζει την ομάδα της Ισπανίας.

Στον ημιτελικό και η Ρωσία

Την πρόκριση τους στα ημιτελικά της διοργάνωσης σφράγισαν και οι Ρώσοι με τις δυο νίκες τους στο μονό των ανδρών απέναντι στους Αργεντινούς. Ο Karen Khachanov επιβλήθηκε απέναντι στον Guido Pella, ενώ νίκη πήρε αργότερα και ο Daniil Medvedev απέναντι στον Diego Schwartzman. Απέναντι στους θα βρεθεί η Σερβία ή ο Καναδάς, ανάλογα με το αποτέλεσμα στους αναμεταξύ τους αγώνες.

Η συγκινητική επιστολή του Nick Kyrgios

Δεν γίνεται να ξεχάσουμε πως το 2020 ATP Cup διεξάγεται εν μέσω θεομηνίας που πλήττει την Αυστραλία, με τις πυρκαγιές να έχουν στοιχίσει την ζωή σε 24 ανθρώπους και πάνω από μισό δισεκατομμύριο ζώα, αφήνοντας πίσω εκατομμύρια εκτάρια καμένης γης. Σε γράμμα που ανάρτησε σε αυστραλιανή ιστοσελίδα μίλησε για το δράμα που περνάει η πατρίδα του και για το πως τον έχει επηρεάσει η τραγωδία των πυρκαγιών. Ευχαρίστησε συναδέλφους και συμπαίκτες του που δώρισαν και δωρίζουν στις φιλανθρωπικές οργανώσεις για την διάσωση των άγριων ζώων από τις φωτιές και δήλωσε πως η προσπάθεια του επικεντρώνεται στο να μαζέψει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αυστραλίας. Το ίδιο κάνει και η ομοσπονδία του τένις η οποία οργανώνει τουρνουά επίδειξης με στόχο να ενισχύσει οικονομικά όσους υποφέρουν από τις φωτιές στην Αυστραλία. Μέρος στο τουρνουά έχουν δηλώσει ήδη ο Nick Kyrgios, Roger Federer, Rafael Nadal, Stefanos Tsitsipas, Naomi Osaka και Caroline Wozniacki.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ