Τένις

Αυστραλιανό Όπεν 2020 στη Μελβούρνη

Australian_Open

Το 2020 μπήκε δυναμικά για τους φίλους και τους λάτρεις του τένις, με το ATP Cup να δίνει την σκυτάλη στο πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς. Παραμένουμε στην Αυστραλία, αλλά αυτή την φορά ταξιδεύουμε από το Μπρισμπέιν και το Σίδνεϋ στην Μελβούρνη όπου έχει ήδη ξεκινήσει το Αυστραλιανό Όπεν. Το ATP Cup μας ξεσήκωσε για τα καλά και είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πλούσιο θέαμα και ποιοτικό τένις υψηλού επιπέδου που κατάφερε να μας ενθουσιάσει ακόμα περισσότερο για την συνέχεια στο Australian Open. Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα μεγάλα φαβορί για το Αυστραλιανό Όπεν και πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα του τουρνουά μέχρι το τέλος για να μην χάσετε ούτε σερβίς!

Λίγα λόγια για το Αυστραλιανό Όπεν

Το Αυστραλιανό Όπεν είναι το πρώτο Grand Slam της χρονιάς και λαμβάνει χώρα στο Melbourne Park της Μελβούρνης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Από το 1988 και έπειτα, οι αγώνες γίνονται σε σκληρό γήπεδο αντί στο γρασίδι και ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τις κατηγορίες των ανδρών και γυναικών σε μονό και διπλό, αλλά και μεικτούς αγώνες. Κάτοχος του τίτλου στο μονό των ανδρών είναι ο Novak Djokovic, με τον Σέρβο να έχει και το ρεκόρ με τους περισσότερους τίτλους στην συγκεκριμένη διοργάνωση μετρώντας 7 Australian Open πρωταθλήματα. Στις γυναίκες, η Naomi Osaka υπερασπίζεται τον τίτλο της φέτος, ενώ στα διπλά πρωταθλητές ανακηρύχθηκαν πέρσι οι Mahut-Hugues Herbert και Stosur-Shuai στην κατηγορία των γυναικών. Το έπαθλο για το Αυστραλιανό Όπεν του 2020 ανέρχεται στα 71 εκατ. δολάρια Αυστραλίας ή περίπου 44 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα στο Αυστραλιανό Όπεν 2020

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, το Australian Open έχει ήδη ξεκινήσει στις 14 Γενάρη και θα ολοκληρωθεί με τον μεγάλο τελικό στις 2 Φεβρουαρίου. Από τις 14 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν τα προκριματικά της διοργάνωσης, ενώ από την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου ξεκινάμε κανονικά με το πρόγραμμα του τουρνουά. Ο πρώτος γύρος θα ολοκληρωθεί δυο μέρες μετά στις 22 Ιανουαρίου, ενώ ο τρίτος γύρος θα ξεκινήσει την Παρασκευή 24 Γενάρη. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουμε τον τέταρτο και τελευταίο γύρο, ενώ από την Τρίτη 28 Γενάρη περνάμε στα προημιτελικά, τα ημιτελικά (30/1) και τους τελικούς από τις 31/1 μέχρι και τις 2/2. Συγκεκριμένα, οι τελικοί στο μονό των γυναικών θα γίνουν το Σάββατο 1/2 ενώ στο μονό των ανδρών την Κυριακή 2/2.

Η «επιστροφή» του Federer στο γήπεδο

Αν έλειπε κάτι από το ATP Cup τότε αυτό ήταν ο Roger Federer. Απολαύσαμε την μονομαχία του Djokovic με τον Nadal στα τελικά της διοργάνωσης, αλλά στο Australian Open θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τους τρεις κορυφαίους τενίστες στο γήπεδο. Ο Ελβετός δηλώνει καλά προετοιμασμένος για την επιστροφή του στα γήπεδα και το πρώτο του παιχνίδι για το 2020, παρ’ όλο που έχει να αγωνιστεί από τον Νοέμβριο. Μην ξεχνάμε ότι ο Federer έχει 6 τίτλους Australian Open στην κατοχή του, κερδίζοντας μάλιστα το πρωτάθλημα το 2017 και το 2018. Πέρσι, έχασε στον τέταρτο γύρο από τον Στέφανο Τσιτσιπά, αλλά είναι χαρούμενος που θα επιστρέψει και πάλι στην Μελβούρνη για να ξεκινήσει δυναμικά την σεζόν.

Nadal και Djokovic δηλώνουν πανέτοιμοι για το Australian Open 2020

Παρ’ ότι έχασε απέναντι στον Σέρβο στο ATP Cup πριν λίγες μόλις μέρες, ο Nadal δηλώνει πανέτοιμος για το Αυστραλιανό Όπεν Ανδρών. Το ενδιαφέρον του είναι στραμμένο στον Federer, ενώ αναμένουμε να δούμε αν θα έχει την ευκαιρία ο Ισπανός να αντιμετωπίσει και πάλι τον Djokovic για την «ρεβάνς» μετά τον τελικό του ATP Cup. Ο ίδιο δηλώνει προσηλωμένος και συγκεντρωμένος στον στόχο που είναι φυσικά ο τίτλος, και αν κρίνουμε από την εμφάνιση του στο ATP Cup, είναι φανερό ότι είναι σε φόρμα και μπορεί να φτάσει σίγουρα στα ημιτελικά και τον τελικό της διοργάνωσης. Από την άλλη, η κυριαρχία του Djokovic στο ATP Cup προμηνύει μεγάλες εμφανίσεις και στο Australian Open. Ο Σέρβος δεν έχασε ούτε ένα σετ στον τελικό, τόσο στο μονό απέναντι στον Nadal όσο και στο διπλό απέναντι στην Ισπανική ομάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μεγάλες αναμετρήσεις στο φετινό Αυστραλιανό Όπεν, μιας και όλα τα μεγάλα ονόματα είναι σε φόρμα και έτοιμα για τον διαγωνισμό.

Ποια άλλα ονόματα να προσέξετε στο μονό των ανδρών

Το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο είναι ο Djokovic,  ο οποίος έχει να χάσει σε σκληρό γήπεδο απέναντι στον Nadal (το δεύτερο φαβορί της διοργάνωσης) από το 2013 στον τελικό του US Open. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί φέτος, επισημαίνοντας ότι ο τίτλος θα παιχτεί ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους παίκτες που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία και την υψηλότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον δικό μας Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος αποκλείστηκε σύντομα στο ATP Cup, αλλά παραμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες στον χώρο και έχει αποδέιξει ότι έχει όσα χρειάζεται για να κερδίσει. Ακόμα, Zverev και Medvedev μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ειδικών που τους θέλουν υψηλά στο φετινό Australian Open, με τον Zverev να αποτελεί φαβορί και για τον τελικό.

Τα μεγάλα ονόματα στο μονό των γυναικών

Με τα βλέμματα όλων στραμμένα στο ATP Cup, το διεθνές πρωτάθλημα του Brisbane χάθηκε για λίγο από το ραντάρ μας, μαζί με κάποια ακόμα τουρνουά που έλαβαν χώρα την ίδια περίοδο, όπως το Auckland Open. Μπορεί η προσοχή μας να ήταν στραμμένη στους άνδρες, όμως αυτό αλλάζει με το Αυστραλιανό Όπεν Γυναικών. Στο μονό των γυναικών, θα έχουμε την Serena Williams η οποία πέρασε κατευθείαν στο τοπ 10 της διοργάνωσης μετά την κατάκτηση του Auckland Open. Απέναντι της θα βρεθούν οι κορυφαίες Barty, Osaka, Halep, Pliskova, Svitolina και Kvitova. Τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα από το μονό των ανδρών, αφού στο μονό των γυναικών υπάρχουν πολλές αλλαγές στους τίτλους τα τελευταία χρόνια, και δεν υπάρχει ένα μόνο φαβορί για την κατάκτηση του Australian Open. Όλα μπορούν να συμβούν, με την Osaka να στοχεύει στην επανάληψη και την κυριαρχία και πάλι στην Μελβούρνη, ενώ η Barty και η Williams ίσως να είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στον δρόμο της. Μην ξεχνάτε ότι η Barty δεν φημίζεται για τις εμφανίσεις της στην πατρίδα της, αλλά παρ’ όλα αυτά θα ήταν επιπόλαιο να την αποκλείαμε από τα φαβορί.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ