Τένις

Αυστραλιανό Όπεν Ανδρών και Γυναικών 2020

Australian Open

Το φετινό Αυστραλιανό Όπεν είναι σίγουρα το τουρνουά των εκπλήξεων. Με πολύ θέαμα και δυνατές αναμετρήσεις μέχρι στιγμής, το πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς περιγράφεται με μια μόνο λέξη: ανατροπή! Μετά το τέλος του ATP Cup, όπου απολαύσαμε μοναδικές αναμετρήσεις των κορυφαίων αθλητών του τένις, οι προσδοκίες μας ήταν ανεβασμένες για το διάσημο τουρνουά Αυστραλίας. Αυτή την στιγμή είμαστε ένα βήμα πριν τον τελικό, και το πρωτάθλημα δεν μας έχει απογοητεύσει. Είχαμε μεγάλες συγκρούσεις, πλούσιο θέαμα, ανατροπές με αθλητές που αποκλείστηκαν πριν τον ημιτελικό (βλ. μονομαχία Ναδάλ με Τίεμ) και εκπλήξεις αθλητών που σάρωσαν και αγκάλιασαν την πρόκριση στα τελικά. Ας δούμε παρακάτω ποιοι είναι όλοι αυτοί οι αθλητές, πως διαμορφώνονται τα παιχνίδια του τελικού και τι να περιμένουμε πριν πέσει η αυλαία για το Αυστραλιανό Όπεν 2020.

Μονομαχία Djokovic-Federer

Οι δυο κορυφαίοι αθλητές βρέθηκαν αντιμέτωποι στο court και εμείς απολαύσαμε ποιοτικά κτυπήματα, μελετημένες κινήσεις και τένις υψηλού επιπέδου. Άλλωστε δεν περιμέναμε και κάτι άλλο από τον Djokovic και τον Federer. Νικητής της αναμέτρησης ήταν ο Djokovic, ο οποίος κυριάρχησε με 3-0 σετ (-, 4-6, 3-6) και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ελβετό. Ο Σέρβος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του 8ου Αυστραλιανού Όπεν της καριέρας του, κάτι που προμηνύει και την επιστροφή του στο νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Djokovic, έχοντας την θερμή υποστήριξη και του κοινού στις κερκίδες, ήταν καταιγιστικός και συγκεντρωμένος και κατάφερε να κερδίσει το πρώτο σετ που ήταν πολύ σημαντικό για την μετέπειτα ψυχολογία του στο παιχνίδι.

Το ζευγάρι του δεύτερου ημιτελικού

Απέναντι στον Djokovic θα βρεθεί ο νικητής του δεύτερου ημιτελικού ανάμεσα σε Thiem και Zverev. Το νούμερο 5 και το νούμερο 7 της παγκόσμιας κατάταξης δεν είναι ξένοι μεταξύ τους. Μάλιστα οι δυο τους, πέρα του ότι είναι πολύ καλοί φίλοι, έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι στο court. Όπως δήλωσε ο Thiem σε συνέντευξη τύπου είναι πολύ χαρούμενος που ο πρώτος του ημιτελικός στο Αυστραλιανό Όπεν Ανδρών θα είναι απέναντι στο Zverev. Το στοίχημα για τον αγώνα του Thiem με τον Zverev διαμορφώνεται ως εξής:

Dominic Thiem Alexander Zverev
1.47 2.75

 

H μοναδική εμφάνιση του Αυστριακού απέναντι στον κορυφαίο Ναδάλ

Το είπαμε και στην εισαγωγή: αυτό το Αυστραλιανό Όπεν έκρυβε (και κρύβει ακόμα) πολλές συγκινήσεις. Ο προημιτελικός του Thiem με τον Nadal ήταν σίγουρα μια από αυτές. Ο Αυστριακός κέρδισε τον Ισπανό 1-3 σετ (-, -, 6-4, -) σε ένα παιχνίδι που διήρκησε κάτι παραπάνω από 4 ώρες. Ήταν μια μονομαχία που κρίθηκε κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, με τον Nadal να πετυχαίνει 143 συνολικά πόντους και τον Thiem 148: η διαφορά μεταξύ τους ήταν στο 1 game. Πράγματι, αν δείτε τα στατιστικά του παιχνιδιού, τότε θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοούμε όταν λέμε πως ήταν μια πραγματική μονομαχία. Ο Nadal κέρδισε τον έλεγχο του παιχνιδιού μετά από τα δυο πρώτα χαμένα σετ, αναγκάζοντας τον Thiem να κάνει λάθη και να χάσει για λίγο την συγκέντρωση του. Αλλά ο 26χρονος παρέμεινε στο παιχνίδι και κατάφερε να πάρει την νίκη.

Η νίκη του Zverev απέναντι στον Wawrinka

O Zverev κέρδισε πολύ πιο εύκολα τον Ελβετό αντίπαλο του Stan Wawrinka. Ο τελευταίος είχε κερδίσει τον Medvedev στον τέταρτο γύρο, περνώντας έτσι στα προημιτελικά όπου και συναντήθηκε με τον Zverev. Ο 22χρονος αποδείχθηκε δυσκολότερος αντίπαλος και υπερτερούσε ξεκάθαρα στο court απέναντι στον Ελβετό, παίρνοντας έτσι την νίκη με 1-3 σετ (6-1, 3-6, 4-6, 2-6). Το νούμερο 7 της παγκόσμιας κατάταξης είχε στιγμές έντασης μέσα στο παιχνίδι του και έδειχνε σημάδια ανυπομονησίας, αλλά ήταν εξαρχής συγκεντρωμένος στον στόχο των ημιτελικών και του τελικού. Ο Zverev έπαιξε εξαιρετικό τένις, απέδειξε ότι το αξίζει και φτάνει στον ημιτελικό απέναντι στον φίλο και αντίπαλο του, τον Thiem.

Oι Big-3 συνεχίζουν να κυριαρχούν

Ο Thiem και ο Zverev θέλουν να σπάσουν τα 12 συνεχόμενα σερί των Big-3s του τένις στα Γκραν Σλαμ. Big-3 είναι φυσικά οι τρεις κορυφαίοι του αθλήματος, ο Ναδάλ, ο Φέντερερ και ο Τζόκοβιτς. Ο μόνος που έχει καταφέρει να πάρει τίτλο Γκραν Σλαμ εκτός από αυτούς τους τρεις τα τελευταία 4 χρόνια είναι ο Wawrinka με το US Open το 2016. Προφανώς και το φράγμα των τριών κορυφαίων δεν μπορεί να σπάσει τόσο εύκολα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως 2 από τους 3 αναμετρήθηκαν στον ημιτελικό. Όπως δήλωσε και ο Thiem σε συνέντευξη τύπου μετά την νίκη του απέναντι στον Wawrinka, μπορεί να είμαστε ακόμα μακριά από το να σπάσουμε εντελώς το φράγμα, αλλά μπορούμε να κάνουμε μια μικρή ζημιά στο ενδιάμεσο. Και οι δύο ήρθαν εξαρχής στην Αυστραλία με στόχο τον τελικό, οπότε περιμένουμε έναν έντονο τελευταίο ματς, όποιος από τους δυο και αν καταφέρει να περάσει.

Η απόλυτη κυριαρχία της Sofia Kenin στα ημιτελικά

Η Αμερικανίδα ήταν επιβλητική στον ημιτελικό απέναντι στην Ashleigh Barty, με την δεύτερη να βλέπει το όνειρο της για τον τίτλο να χάνεται μπροστά στα μάτια της. Η Kenin επικράτησε με 2-0 σετ (7-6, 7-5) σε ένα παιχνίδι που έκανε πραγματικά την έκπληξη χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο στην Barty, μια αθλήτρια που μην ξεχνάμε πως όλοι βλέπαμε για τον τελικό. Η Kenin κατάφερε να «εξολοθρεύσει» το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης και να κάνει το δικό της όνειρο πραγματικότητα: να βρεθεί στον τελικό και να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο Grand Slam της καριέρας της. Όπως και να έχει η Kenin θα βρεθεί από το no14 στο τοπ 10 της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας την δυνατότητα να ανέβει πολύ ψηλά με πιθανή νίκη το Σάββατο βράδυ στον τελικό.

Ανατροπή και για την Muguruza που πέρασε στον τελικό

Η αθλήτρια από την Ισπανία μάγεψε το κοινό στην Rod Laver Arena το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), με την μοναδική της εμφάνιση απέναντι στην Simona Halep στο Αυστραλιανό Όπεν Γυναικών. Το νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης έχασε με 0-2 σετ (-, 5-7) και έτσι η Muguruza πέρασε στα τελικά του Αυστραλιανού Όπεν. Η Ισπανίδα κυνηγάει έναν τίτλο Australian Open, τον οποίο και θέλει να προσθέσει στην συλλογή της με τα Γκραν Σλαμ σε Γαλλικό Όπεν και Wimbledon. Αυτός θα είναι ο πρώτος τελικό σε τουρνουά Αυστραλιανού Όπεν και για την Muguruza όπως και για την Kenin, καθώς και ο πρώτος τελικός Γκραν Σλαμ μετά από τρία χρόνια. Η Muguruza δεν κέρδισε μόνο την Halep αλλά και την υπερβολική ζέστη στο court. Το παιχνίδι διεξάχθηκε υπό τους 39 βαθμούς, και η επιθετικότητα και αποφασιστικότητα της Ισπανίδας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι.

Sofia Kenin Garbine Muguruza
2.50 1.57

 

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ