Τένις

20 Χρόνια αποτυχημένων τέστ ντόπινγκ στο Τένις

Οι πρόσφατοι Ολυμπιακοί αγώνες του Ρίο ανέδειξαν ένα μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ Ρώσων αθλητών. Περίπου έναν μήνα μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων, Ρώσοι χάκερς έδωσαν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα απο τέστ ντόπινγκ γνωστών αθλητών ανα τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων Σέρ Μπράντλεϊ Γουίγκινς της Αγγλικής αποστολής στο Ρίο. Δυστυχώς όμως οι Ολυμπιακοί αγώνες δέν είναι το μοναδικό γεγονός στο οποίο οι αθλητές χρησιμοποιούν παράνομες ουσίες για να βελτιώσουν τις αποδώσεις τους και η ποδηλασία δέν είναι το μόνο άθλημα στο οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο. Συχνά οι αθλητές του τένις έχουν πιαστεί να χρησιμοποιούν παράνομες χημικές ουσίες. Σε αυτό το άρθρο θα ρίχουμε μία ματιά σε μερικές τέτοιες περιπτώσεις που έλαβαν χώρα μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.

1995
Οι Μάτς Γουιλαντερ και Καρελ Νοβατσεκ αποκλείστηκαν για τρείς μήνες απο όλους τους αγώνες τένις αφού βρέθηκαν θετικοί σε τεστ για κοκαΐνη κατα την διάρκεια του French Open το 1995.

1998
Ο πρωταθλητής του Αυστραλιανού open το 1998, Πέτρ Κόρντα βρέθηκε θετικός σε τέστ για το απαγορευμένο στεροειδές nandrolone μετά απο έναν αγώνα ημιτελικού εναντίων του Τιμ Χένμαν. Ο Τσέχος αποκλείστηκε για δώδεκα μήνες απο τον Σεπτέμβριο του 1999.

2001
Το 2001 ο Χουάν Ιγκνάτσιο Τσέλα αποκλείστηκε για τρείς μήνες χάρη σε ένα τέστ ντόπινγκ στο οποίο βρέθηκε θετικός, έχοντας κάνει χρήση της ουσίας μεθυλτεστοστερόνη. Την ίδια χρονιά, ο Γκουλιέρμο Κόρια βρέθηκε θετικός στην ουσία νανδρολόνη μετά απο έναν αγώνα ενάντια στον Μικέλ Κρατότσβιλ. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, αποκλείστηκε απο οποιαδήποτε συμμετοχή σε αγώνες για δύο ολόκληρα χρόνια.

2003
Ο Μάριο Πουέρτα αποκλείστηκε επίσης για δύο ολόκληρα χρόνια απο οποιαδήποτε διοργάνωση τένις αφού βρέθηκε θετικός στην χρήση της ουσίας κλενμπουτερόλη. Η ποινή του μειώθηκε αργότερα μετά απο ένσταση του ίδιου και του προπονητή του με τον Πουέρτα να ισχυρίζεται οτι του το είχε συνταγογραφήσει ένας γιατρός για να αντιμετωπίσει το άσθμα του και οτι δέν είχε καμία απολύτως επίδραση στις αθλητικές του αποδόσεις. Αξίζει να σημειωθεί οτι το 2005 ο Πουέρτα αποκλείστηκε εκ νέου αφού βρέθηκε θετικός στην χρήση ενός τονοτικού καρδιάς μετά απο την ήτα του στον τελικό του Γαλλικού open απο τον Ραφαέλ Ναδάλ. Ως αποτέλεσμα αποκλείστηκε απο όλες τις διοργανώσεις για οκτώ χρόνια, διάστημα σοκαριστικά μεγάλο αφού για την εποχή του ήταν ο μακρύτερος αποκλεισμός αθλητή του τένις στην ιστορία του αθλήματος.

2004
Ο Γκρέγκ Ρουσέντσκι βρέθηκε θετικός στην ουσία νανδρολόνη τον Ιανουάριο του 2004, αλλά αργότερα του αφαιρέθηκαν όλες οι κατηγορίες για άγνωστους λόγους.

2005
Ο Γουλιέρμο Κάνας βρέθηκε θετικός σε μία σπάνια χρησιμοποιούμενη ουσία με το όνομα υδροχλωροθειαζίδη τον Αύγουστο και αποκλείστηκε για δύο χρόνια απο όλες τις διοργανώσεις τένις που κανονικά θα είχε την δυνατότητα να συμμετάσχει. Επιπλέον αναγκάστηκε απο διοργανώσεις τις οποίες είχε κερδίσει στο παρελθόν να επιστρέψει το ποσό των 276.070 δολαρίων.

2007
Η Μαρτίνα Χίνγκις έδωσε συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει οτι η ίδια ήταν υπο επιτήρηση για χρήση αναβολικών ουσιών αφού βρέθηκε θετική σε τέστ, έχοντας χρησιμοποιήσει την ουσία βενζοϋλεκγονίνη. Τον Ιανουάριο του 2008 της επιβλήθηκε διετής αποκλεισμός απο όλες τις διοργανώσεις και έτσι ανακοίνωσε οτι σταματάει την επαγγελματική της καριέρα στο τένις. Παρ’όλα αυτά, μετά απο μερικά χρόνια το 2013 επέστρεψε στο άθλημα.

2009
Ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου την χρονιά 2006 αποσύρθηκε απο το επαγγελματικό τένις μέσα στο 2006, ωστόσο παραδέχθηκε οτι έκανε χρήση του ναρκωτικού κρυσταλλική μεθαμφεταμινη για έναν ολόκληρο χρόνο πρίν κερδίσει το Γαλλικό Open το 1998. Ομολόγησε οτι είχε πεί ψέματα στα δοιηκητικά όργανα την περίοδο που έκανε χρήση της ουσίας ώστε να αποφύγει πιθανό αποκλεισμό απο διοργανώσεις.

Ο Ρίτσαρντ Γκασκέτ είχε αποκλειστεί αρχικά το 2009 λόγω του οτι είχε βρεθεί θετικός σε τέστ για χρήση κοκαΐνης, έχοντας ίχνη της ουσίας σε δείγμα ούρων του. Δύο μήνες αργότερα του αφαιρέθηκαν όλες οι κατηγορίες αφού αποδείχθηκε οτι δεν είχε καταναλώσει το ναρκωτικό επίτηδες, αλλά με κάποιο άλλο τρόπο πέρασε στον οργανισμό του.

Οι Βέλγοι Γιανίκα Γουίκμακυερ και Χαβιέ Μαλισέ έλαβαν απο έναν χρόνο αποκλεισμό απο όλες τις διοργανώσεις λόγω τον αποτελεσμάτων τέστ ντόπινγκ στα οποία υποβλήθηκαν.

2012
Η Μπαρμπορα Στυκοβα αποκλείστηκε για έξι μήνες μεταξύ του Οκτωβρίου 2012 και του Απριλίου 2013 λόγω του γεγονότος οτι βρέθηκε θετική σε τέστ για χρήση της διεγερτικής ουσίας σιμπουτραμίνη.

2013
Ο Μαριν Κιλικ αναγκάστηκε να παραιτηθεί απο τον αγώνα στα πλαίσια του δεύτερου γύρου του Γουίμπλεντον το 2013 εξ αιτήας ενός τραυματισμού του αριστερού του γόνατου.

2015
Ο Βίκτωρ Τροιτσκι αποκλείστηκε για 18 μήνες απο όλες τις τενιστικές διοργανώσεις επειδή δέν δέχθηκε να δώσει δείγμα αίματος ώστε να συμμετάσχει στο ATP Masters στο Monte Carlo το 2015. Μετά απο ένσταση του ιδίου, η ποινή του μειώθηκε σημαντικά μερικούς μήνες αργότερα.

2016
Η Μαρία Σαράποβα αποκάλυψε σε μία συνέντευξη τύπου οτι είχε βρεθεί θετική σε χρήση αναβολικών σε τέστ, στα πλαίσια του Αυστραλιανού open του 2016. Η ουσία στην οποία είχε βρεθεί θετική ήταν το μελδόνιο, ένα ναρκωτικό που είχε μόλις προστεθεί στις λίστες των απαγορευμένων ουσιών μέσα στην ίδια χρονιά. Ώς αποτέλεσμα, δύο μεγάλοι χορηγοί της (η Nike και η Tag Heuer) απέσυραν οποιαδήποτε χορηγία τους στην Σαράποβα και διέκοψαν οποιαδήποτε σχέση μαζί της. Αργότερα της επιβλήθηκε αποκλεισμός απο οποιαδήπτοτε αθλητική διοργάνωση για δύο ολόκληρα χρόνια.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ