Τένις

Οι καλύτεροι αγώνες του Αυστραλιανού Open όλων των εποχών

Για άλλη μία χρονιά φέτος το Αυστραλιανό Open χάρισε αξέχαστες αθλητικές στιγμές στους λάτρεις του τένις ανά τον κόσμο. Αρκετοί απο τους αθλητές που συμμετείχαν στην διοργάνωση λατρεύονται απο τους Έλληνες φιλάθλους και κατάφεραν είτε να ικονοποιήσουν, είτε να απογοητεύσουν τις προσδοκίες των υποστηρικτών τους. Με αφορμή την ολοκλήρωση του φετινού τουρνουά λοιπόν, εδώ θα δούμε τους πέντε κορυφαίους αγώνες στην ιστορία της διοργάνωσης και τις στιγμές που χάρισαν στους φιλάθλους του τένις.

5. Ο τρίτος γύρος του αγώνα μεταξύ Μπόρις Μπέκερ και Ομάρ Καμπορέζ στο
Αυστραλιανό open του 1991

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο αγώνας μεταξύ δύο τενίστες που δέν συγκαταλέγονται κάν ανάμεσα στους κορυφαίους 30 της δεκαετίας τους. Ο εικοσιδιάχρονος τότε Ομάρ Καμπορέζ, μόλις 45ος στην παγκόσμια κατάταξη του 1991, συγκλόνισε το κοινό της Αυστραλίας αλλά και όλου του κόσμου πραγματοποιόντας ένα απο τα σπουδαιότερα comeback στην ιστορία του παγκοσμίου τένις. Όχι μόνο κατάφερε να γυρίζει ένα παιχνίδι στο οποίο έχανε με διαφορά δύο σέτ και να επικρατήσει τελικά εναντίον του ισχρού αντιπάλου του, αλλά ο Καμπορέζ μπόρεσε και να πετύχει ένα αντέξει την τρομερή πίεση του να κερδίσει το match point μετά απο τρείς αποτυχημένες προσπάθειες για match point με σκόρ 40-0, αλλά και μετά απο έναν μαραθώνιο αγών ο οποίος είχε κρατήσει εικοσιδύο ολόκληρα σέτ μέχρι εκείνη την στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί οτι το τελευταίο σέτ απο μόνο του είχε διαρκήσει περισσότερο απο δύο ώρες! Η υπομονή, η δύναμη και η αντοχή που ο Ομάρ Καμπορέζ επέδειξε εναντίον του αντιπάλου του, φέρνουν αυτό τον αγώνα στην 5η θέση της λίστας μας.

4. Ο ημιτελικός του Αυστραλιανού open του 2003 μεταξύ ων Άντι Ρόντικ και του Γιουνές Ελ Αινάουι
Στο Αυστραλιανό open του 2003, και οι δύο αυτοί αθλητές του τένις είχαν κερδίσει αρκετά συναρπαστικά μάτς, πολλά απο τα οποία μάλιστα ήταν μαραθώνια καθώς κερδίθηκαν οριακά την τελευταία στιγμή μετά απο πολλά σέτς εναντίον των αντιπάλων τους. Παρ’όλα αυτά κανένας απο τους προηγούμενους αγώνες τους δέν συγκρίνεται με τον αγώνα μεταξύ τους στον ημιτελικό του 2003. Η διάρκεια του αγώνα είναι απίστευτη, καθώς για να αναδειχθεί νικητής σε αυτό τον αγώνα, χρειάστηκε να περάσουν 5 ολόκληρες ώρες συνεχούς αγώνα για ένα εισητήριο στον τελικό του Αυστραλιανού open. Το τελευταίο σέτ απο μόνο του είχε διάρκεια 2 ώρες και 23 λεπτά και ξεσήκωσε τους θεατές θεαματικά. Δικαιωματικά ανήκει στην λίστα ανάμεσα στους καλύτερους αγώνες όπως επίσης και ανάμεσα στους αγώνες με την μεγαλύτερη διάρκεια όλων των εποχών.

3. Νόβακ Τζόκοβιτς εναντίον Στάν Βαβρίνκα
Στην τρίτη θέση της λίστας μας βρίσκεται ο αγώνας μεταξύ του Νόβακ Τζόκοβιτς και του Στάν Βαβρίνκα το 2013. Αυτός ο αγώνας έχει χαρακτηριστεί απο πολλούς σχολιαστές ώς το εισητήριο του Βαβρίνκα για μία θέση ανάμεσα στους καλύτερους ενεργούς παίκτες τένις του πλανήτη. Παρότι ο Βαβρίνκα τελικά έχασε τον αγώνα, κατάφερε να σταθεί άξια απέναντι στον αντίπαλό του, ο οποίος εκείνη την περίοδο συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους 3 καλύτερους εν ενεργεία τενίστες του κόσμου. Δέν είναι καθόλου εύκολο να ζορίσει κανείς τόσο πολύ τον Νόβακ Τζόκοβιτς σε έναν αγώνα τένις. Παρ’όλα αυτά ο Στάν Βαβρίνκα κατάφερε το 2013 να γυρίσει ένα παιχνίδι στο οποίο έχανε με μεγάλη διαφορά απο τον Τζόκοβιτς και να φτάσει στο σημείο παραλίγο να κερδίσει τον αγώνα. Ο αγώνας αυτός κράτησε 5 ολόκληρα σέτ και ήταν συναρπαστικός καθώς μόλις ο Τζόκοβιτς έριξε τους ρυθμούς του μετά απο 2 ώρες αγώνα όπου νικούσε με μεγάλη διαφορά, ο Βαβρίνκα άρχισε την αντεπίθεση και κατάφερε να ισοφαρίσει τον Τζόκοβιτς. Χρειάστηκαν 20 ολόκληρα games στο πέμπτο και τελευταίο σέτ για να καταφέρει τελικά να επικρατήσει ο Τζόκοβιτς εναντίον του αντιπάλου του.

2. Μαράτ Σάφιν εναντίον Ρότζερ Φέντερερ στον ημιτελικό του 2005
Ο Ρότζερ Φέντερερ δέν χρειάζεται πολλές συστάσεις, καθώς είναι ο τενίστας με τους περισσότερους Grand Slam τίτλους όλων των εποχών. Η απόδοσή του στους αγώνες του Αυστραλιανού open το 2005 ήταν εντυπωσιακές και θεωρούνταν απο πολλούς ώς το φαβορί για να κερδίσει τον τίτλο. Το πρόβλημα ήταν οτι κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει την εξαιρετική επίδοση που είχε ο Μαράτ Σάφιν εναντίον του Ρότζερ Φέντερερ στον ημιτελικό του 2005. Μέχρι εκείνον τον αγώνα, ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν αήττητος για 12 συνεχόμενα Grand Slams. Η προσπάθειες του να γυρίσει τον αγώνα εναντίον του Μαράτ Σάφιν έχουν μείνει στην ιστορία και ο αγώνας θεωρείται ένας απο τους σκληρότερους που είχε ποτέ ο Ρότζερ Φέντερερ εναντίον ενώς αντιπάλου του ο οποίος βρισκόταν πολύ χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη.

1. Νόβακ Τζόκοβιτς εναντίον Ραφαέλ Ναδάλ στον τελικό του 2012
Το 2012 ο Τζόκοβιτς και ο Ναδάλ βρέθηκαν αντιμέτωποι για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικό Grand Slam μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Ναδάλ είχε χάσει 6 συνεχόμενους αγώνες εναντίον του Τζόκοβιτς μέχρι εκείνη την στιγμή και όπως δήλωνε ο ίδιος, ήταν αποφασισμένος να κερδίσει το Αυστραλιανό Open αυτή την φορά. Μετά απο έναν συναρπαστικό αγώνα που κράτησε περισσότερο απο 3 ώρες με τους δύο παίκτες να προηγούνται μία ο ένας και μία ο άλλος, ο Τζόκοβιτς αναδείχθηκε και πάλι νικητής του αγώνα και κατέκτησε τον τίτλο. Αξίζει να σημειωθεί οτι το εν λόγω παιχνίδι έχει αναφερθεί απο πολλούς επαγγελματίες σχολιαστές αγώνων τένις παγκοσμίως ως ένας απο τους καλύτερους αγώνες τένις όλων τον εποχών!

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ