Χωρίς κατηγορία

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;

Τα κρυπτονομίσματα αναφέρονται και ως το νόμισμα του μέλλοντος. Σίγουρα υπάρχει κάποιος φίλος σου ή συνεργάτης που τα έχει αναφέρει. Ή σίγουρα θα έχεις ακούσει κάτι στην τηλεόραση. Όπως και να έχει, τα κρυπτονομίσματα είναι εδώ, και φαίνεται πως θα εξακολουθούν να υπάρχουν στο μέλλον. Πιο κάτω, παρουσιάζουμε με απλά λόγια αυτά που πρέπει να γνωρίζεις για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Διάβασε το πιο κάτω άρθρο και μάθε όλα αυτά που χρειάζεσαι για να κατανοήσεις ή ακόμη και να επενδύσεις σε κρυπτονόμισμα.

Κρυπτονομίσματα και blockchain: τι είναι;

Ένα κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain και έναν κώδικα για να λειτουργεί από μόνο του. Αυτό σημαίνει πως, δεν υπάρχει μια κεντρική ρυθμιστική αρχή, κυβέρνηση, ή άτομο, επιφορτισμένο με τις λειτουργίες και διεργασίες του κρυπτονομίσματος. Αν και για πολλούς αυτό είναι το μεγαλύτερο προτέρημα, για αλλους τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ίσως μια μορφή ρώσικης ρουλέτας με αυξημένο ρίσκο.

Το blockchain, με απλά λόγια, είναι ένα βιβλίο που παρακολουθεί τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Αυτό το λογιστικό αρχείο συναλλαγών διατηρείται σε υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους σε ένα κατανεμημένο δίκτυο. Οι συναλλαγές αυτές καταγράφονται σε μπλοκ τα οποία συνδέονται στη συνέχεια σε μια ιστορική καταγραφή όλων όσων συνέβησαν σε αυτό το blockchain.

Bitcoin τι είναι;

Αποτελεί ίσως το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα καθώς ήταν και το πρώτο που δημιουργήθηκε. Το Bitcoin δημιουργήθηκε αρχικά ως μηχανισμός πληρωμών για το διαδίκτυο. Δηλαδή, αντί να χρησιμοποιήσεις χρήματα, να μπορείς να πληρώνεις για αγορές ή για καζινο online με αυτό. Τα πλεονεκτήματα Bitcoin είναι αρκετά. Είναι πιο γρήγορος τρόπος πληρωμών, πιο οικονομικός, και αντιστέκεται σε οποιαδήποτε μεταβολή υπάρξει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αν και το Bitcoin είναι το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, θα πρέπει να πούμε πως υπάρχουν χιλιάδες άλλα. Αν και εξακολουθούν να θεωρούνται μηχανισμοί πληρωμών, αρκετά έχουν αναπτυχθεί για να εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς, όπως η ψηφιακή αποθήκευση και ο δανεισμός.

Χαρακτηριστικά κρυπτονομισμάτων

Η κεντρική ιδέα πίσω από το κρυπτονόμισμα είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού νομισματικού συστήματος peer-to-peer. Δηλαδή, η εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής κεντρικού ελέγχου. Με βάσει το παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως το σύστημα αυτό είναι γρήγορο, οικονομικό, και δεν μπορεί να τύχει ελέγχου ή λογοκρισίας από οποιαδήποτε αρχή. Αν και η ιδέα αυτή φαίνεται κάπως ρευστή, υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά που είναι κυρίαρχα σε ένα κρυπτονόμισμα.

●     Κρυπτογραφία και κρυπτονομίσματα

Από εδώ προέρχεται και το πρώτο συνθετικό της λέξης κρυπτονόμισμα. Ένα κρύπτο, όπως συχνά αναφέρεται σε συντομία, χρησιμοποιεί την κρυπτογραφία. Δηλαδή, τεχνικές διασφάλισης των πληροφοριών ή της επικοινωνίας που λαμβάνει χώρα. Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται κρυπτογραφία με δημόσιο κλειδί. Αυτό είναι που μοιράζεσαι με άλλους όταν θες να πληρωθείς με κρυπτονόμισμα. Υπάρχει επίσης και το ιδιωτικό κλειδί, το οποίο δεν πρέπει να μοιράζεσαι. Αυτό είναι ουσιαστικά ο προσωπικός σου κωδικός.

●     Διαφάνεια και κρυπτονομίσματα

Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων είναι η διαφάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα που χρησιμοποιούν αυτά τα πρωτόκολλα είναι ανοιχτός και διαθέσιμος σε όλους. Επιπλέον, κάθε συναλλαγή που γίνεται με κρυπτονομίσματα έχει σφραγίδα χρόνου και καταγράφεται στο δίκτυο, κάτι που σημαίνει πως δημιουργείται αυτόματα χρονολόγιο ιδιοκτησίας των περιουσιακών στοιχείων.

●     Κίνητρα για τη χρήση

Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν συγκεκριμένα στοιχεία που διασφαλίζουν πως όλοι οι χρήστες λειτουργούν με ένα τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το σύστημα να συνεχίσει να είναι σε λειτουργία. Για παράδειγμα, οι Bitcoin miners πρέπει να χρησιμοποιούν υπολογιστή για την επαλήθευση μπλοκς συναλλαγών. Ως κίνητρο και ως επιβράβευση για αυτό που κάνουν, τα νέα νομίσματα που δημιουργούνται δίδονται αυτόματα σε αυτούς όταν επαληθεύουν συναλλαγές. Με αυτό τον τρόπο, τα συγκεκριμένα άτομα έχουν κίνητρο να συνεχίσουν την επαλήθευση συναλλαγών.

Ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα εμφανίστηκαν περίπου το 2009 και από τότε έχουν γνωρίσει ένα τεράστιο κύμα δημοφιλίας. Το οικοσύστημα και η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων και του blockchain έχει φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ τα διάφορα κρυπτονομίσματα έχουν συνολικό όριο αγοράς πάνω από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία κάνει χρήση μιας αρκετά σοβαρής καινοτομίας στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Με την επιτυχία της έχει ωθήσει τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο να αναβαθμίσουν και να ενημερώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Διαθέτοντας τη μορφή ενός ανοιχτού συστήματος για όλους, ο κεντρικός στόχος των κρυπτονομισμάτων είναι να προσφέρει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν αποκλειστεί από τα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα. Τα κρυπτονομίσματα ενθαρρύνουν τα άτομα να διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων και των χρημάτων τους, χωρίς την παρεμβολή μιας κεντρικής αρχής.

Και ενώ το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα αυξάνεται συνεχώς, θα πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν επίσης και αρκετοί κίνδυνοι. Δεδομένου πως δεν υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση ή αρχή να ρυθμίζει τη λειτουργία τους, υπάρχουν αρκετές παραβιάσεις κωδικών και ηλεκτρονικών πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων.

Τα κρυπτονομίσματα διαθέτουν αρκετά προτερήματα αλλά κρύβουν και κινδύνους. Άρα, θα πρέπει πριν προχωρήσετε σε κάποια αγορά ή επένδυση να γνωρίζετε καλά τα βασικά στοιχεία των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα.

Η NetBet.gr υποστηρίζει τις Αρχές Υπεύθυνου Παιχνιδιού. Η συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 21 ετών. Τα τυχερά παιχνίδια διεξάγονται με βάση τις Αρχές του Υπεύθυνου Παιχνιδιού. Η συχνή συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια ενέχει κίνδυνο εθισμού και απώλειας περιουσίας. Για περισσότερες πληροφορίες και για να ενημερωθείτε για τα εργαλεία Υπεύθυνου Παιχνιδιού που προσφέρει η NetBet.gr κάντε κλικ εδώ.

 21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

 

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ