Ποδόσφαιρο

Τα τελευταία νέα στο ποδόσφαιρο

Football Transfers

Η ανακοίνωση για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης γέννησε ελπίδες για την επιστροφή στην κανονικότητα και έφερε μια ανακούφιση ότι ίσως τα χειρότερα πέρασαν. Σχεδόν αμέσως άρχισαν και οι πρώτες συζητήσεις για την επιστροφή των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και την έναρξη των αγώνων που σταμάτησαν απότομα όταν όλος ο κόσμος πάτησε την «παύση» και μπήκε στην καραντίνα. Σήμερα θα δούμε ποια είναι τα τελευταία νέα στο ποδόσφαιρο και πότε προβλέπεται να επιστρέψουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και οι εγχώριοι αγώνες στην Σούπερ Λιγκ.

Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Αρχές της εβδομάδας αναστατωθήκαμε λιγάκι όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την ακύρωση όλων των ευρωπαϊκών και εγχώριων πρωταθλημάτων μέχρι το τέλος του 2021. Η σχετική είδηση εμφανίστηκε πρώτα σε άρθρο της Repubblica και πολύ γρήγορα ταξίδεψε από την Βραζιλία σε πολλές διαδικτυακές εφημερίδες της Ευρώπης. Εκπρόσωπος της UEFA έσπευσε να διαψεύσει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δηλώνοντας ότι ο ΠΟΥ δεν έκανε ποτέ καμία τέτοια εισήγηση. Μάλιστα, οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι η διεξαγωγή των εγχώριων πρωταθλημάτων μπορεί να συνεχιστεί χωρίς πρόβλημα αν ληφθούν μέτρα προστασίας, όπως η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Με την σειρά του και ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόταση εκ μέρους του και δεν θα υπάρξει «λουκέτο» στους ποδοσφαιρικούς αγώνες για τον επόμενο ενάμισι χρόνο.

Η επανεκκίνηση της Μπουντεσλίγκα

Το γερμανικό πρωτάθλημα φαίνεται πως θα είναι το πρώτο από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που θα συνεχίσει τους αγώνες μετά την καραντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι στο Γερμανικό ποδόσφαιρο αναμένονται να ανακοινώσουν την επανεκκίνηση των αγώνων της Bundesliga στις 9 Μαΐου κεκλεισμένων των θυρών, με τελικό στόχο την ολοκλήρωση του τρέχοντος πρωταθλήματος μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η Γερμανία επανέρχεται σιγά-σιγά στην κανονικότητα με την άρση και ελάφρυνση των μέτρων για την καταπολέμηση του covid-19. Μην ξεχνάμε ότι το γερμανικό πρωτάθλημα έχει σταματήσει από τις 13 Μαρτίου και υπολείπονται 9 αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Η μεγάλη ζημιά στα ταμεία της Bundesliga

Ένας από τους κύριους λόγους που οι Γερμανοί βιάζονται να ξεκινήσουν και πάλι τους αγώνες είναι επειδή θέλουν να αποφύγουν απώλειες ύψους 750 εκατ. ευρώ από τις μεταδόσεις, τα εισιτήρια και τις χορηγίες που θα χαθούν σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η σεζόν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι σύλλογοι ποδοσφαίρου της χώρας θα χάσουν περίπου 160 εκατ. ευρώ από τα εισιτήρια που δεν θα διατεθούν στους τελευταίους αγώνες, αλλά αν δεν πραγματοποιηθεί καθόλου το πρωτάθλημα υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ομάδων θα οδηγηθούν σε πτώχευση. Με την συνέχιση των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών θα προστατευθούν οι χορηγίες και οι συμφωνίες με τις διαφημιστικές που αποτελούν και το κυριότερο έσοδο στα 3,8 δις ευρώ που έχει ως ετήσια κέρδη η Bundesliga. Ταυτόχρονα με την επιστροφή των ομάδων στο γήπεδο θα ανοίξει και το στοίχημα για τους αγώνες.

Δειλά-δειλά η πρώτη επιστροφή μέσα στον Μάιο

Δεδομένου ότι τα χειρότερα φαίνεται πως βρίσκονται πίσω μας, η μια ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει επιφυλακτικά την ελάφρυνση των μέτρων κατά την διασπορά του κορονοϊού, προσπαθώντας έτσι να επιστρέψει στην όποια κανονικότητα μπορεί η κάθε μια. Μέσα στον Μάιο θα γίνει η σταδιακή επανέναρξη και μερική άρση των μέτρων περιορισμού σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Τι σημαίνει αυτό για το ποδόσφαιρο; Στην Γερμανία αναμένεται να αρχίσουν οι προπονήσεις και το πρωτάθλημα μέσα στον Μάιο, ενώ το ίδιο επιδιώκεται και στην Ιταλία και την Γαλλία. Στην Ισπανία, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως οι ποδοσφαιριστές θα επιστρέψουν στα αποδυτήρια στις 6 Ιουνίου, καθώς η χώρα συνεχίσει να αίρει σταδιακά τα μέτρα. Όπως δήλωσαν και οι ποδοσφαιριστές των μεγάλων ομάδων, αν δεν δοθεί πράσινο φως από την ισπανική κυβέρνηση δεν το κουνάει κανείς για το γήπεδο.

Επιστροφή στις προπονήσεις και για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ

Μέσα στον Μάιο θα επιστρέψουν για προπονήσεις και οι παίκτες των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ η έναρξη των αγώνων του πρωταθλήματος αναμένεται να γίνει στο τέλος του ίδιου μήνα. Στα πλαίσια προστασίας των παικτών, το ιατρικό επιτελείο της κάθε ομάδας βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για να εξασφαλιστεί η ομαλή επανέναρξη των προπονήσεων και των αγώνων. Βασική προϋπόθεση φαίνεται πως θα είναι τα συνεχή τεστ τις πρώτες μέρες της επιστροφής των παικτών και η διατήρηση των αποστάσεων μεταξύ τους. Οι ποδοσφαιριστές θα προπονούνται σε μικρά γκρουπ με ειδικό εξοπλισμό, ενώ στα αποδυτήρια δεν θα επιτρέπονται τα κοινά ντους. Αυτά είναι τα αναγκαία μέτρα που θα πάρουν και οι 20 ομάδες στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά, όπως φαίνεται, και κάθε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα που θα επιστρέψει στις προπονήσεις μέσα στον Μάιο.

Τι θα γίνει με το Τσάμπιονς Λιγκ

Όπως όλα δείχνουν το φετινό πρωτάθλημα του Τσάμπιονς Λιγκ θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Το σενάριο που εξετάζεται από την UEFA είναι να ξεκινήσουν οι αγώνες την Παρασκευή 7 Αυγούστου και ο τελικός να πραγματοποιηθεί στις 29 του ίδιου μήνα. Παράλληλα φαίνεται πως θα αρχίσουν και οι αγώνες στο Europa League με τον τελικό της διοργάνωσης να λαμβάνει χώρα 3 μέρες μετά από αυτόν του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο λόγος που επιλέχθηκε ο Αύγουστος για την επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι γιατί μέχρι τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις των ομάδων στα εγχώρια πρωταθλήματα. Ακόμα, η φάση των ομίλων για την επόμενη σεζόν του 2020-2021 φαίνεται πως θα αρχίσει τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, δεδομένου ότι όλα θα λειτουργήσουν βάση σχεδίου μέχρι τότε. Το πλάνο της UEFA είναι αρκετά αισιόδοξο, αν σκεφτεί κανείς πως θα πρέπει να χωρέσει 17 αγώνες μέσα σε 23 ημέρες. Υπενθυμίζουμε ότι στους 8 έχει περάσει η Παρί, Λειψία, Αταλάντα και Ατλέτικο, πλεονέκτημα για την πρόκριση έχουν η Μάντσεστερ Σίτι, η Μπάγερν και η Λυών, ενώ Νάπολι και Μπαρτσελόνα είναι στο 1-1 από το πρώτο παιχνίδι.

Τι θα γίνει στην Σούπερ Λιγκ

Όλα δείχνουν ότι κανονικά θα συνεχιστεί και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, με τους αγώνες των πλέι οφ να πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένη πόλη της Ελλάδας όπου θα μεταβούν όλες οι ομάδες. Μέχρι στιγμής, η επικρατέστερη επιλογή φαίνεται πως είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Δεδομένου ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν αρθεί ακόμα από την κυβέρνηση και όπως φαίνεται θα παραμείνουν μέχρι και τις αρχές Μαΐου, οι αρμόδιοι φορείς του πρωταθλήματος θα συνεδριάσουν προκειμένου να δομηθεί ένα πρώτο πλάνο και να γίνει ένα αρχικό πρόγραμμα για την επιστροφή. Θυμίζουμε ότι οι αγώνες της Σούπερ Λιγκ είχαν αναβληθεί μέχρι και τις 24 Απρίλη, ενώ η αναβολή αυτή θα πάρει σίγουρα παράταση μέχρι να δοθεί το τελικό ΟΚ από την Πολιτεία. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και ανάλογα με τις κινήσεις και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών ομάδων θα προχωρήσουμε και εμείς εντός συνόρων, αλλά οι πιθανότητες να δούμε παιχνίδι σύντομα είναι λίγες.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ