Ποδόσφαιρο

Στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ: Ντόρτμουντ – Παρί και Ρεάλ – Λίβερπουλ

Football - Champions League

Η μεγάλη στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε με τα νοκ-άουτ παιχνίδια των 16 καλύτερων ομάδων του Τσάμπιονς Λιγκ να ξεκινάνε την ερχόμενη εβδομάδα. Τον Νοέμβρη που μας πέρασε είχαμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των προκριματικών, από την οποία προηγήθηκαν οι πρώτες και δεύτερες καλύτερες ομάδες των ομίλων. Λίγο πριν κλείσει ο χρόνος, είχαμε και την κλήρωση των ζευγαριών για την φάση των 16, με ομάδες από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης να βρίσκονται αντιμέτωπες στην διεκδίκηση της πρόκρισης. Παρακάτω το πρόγραμμα της φάσεως των 16 και θα επικεντρωθούμε στα πρώτα δυο παιχνίδια που θα ανοίξουν την αυλαία, αυτά της Ντόρτμουντ με την Παρί και της Ατλέτικο με την Λίβερπουλ.

Η φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ

Υπενθυμίζουμε τις ομάδες που πέρασαν στις 16 καλύτερες του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ:

1ο γκρουπ Παρί Σεν Ζερμέν
Ρεάλ Μαδρίτης
2ο γκρουπ Μπάγερν
Τότεναμ
3ο γκρουπ Μάντσεστερ Σίτι
Αταλάντα
4ο γκρουπ Γιουβέντους
Ατλέτικο Μαδρίτης
5ο γκρουπ Λίβερπουλ
Νάπολι
6ο γκρουπ Μπαρτσελόνα
Ντόρτμουντ
7ο γκρουπ Λειψία
Λυόν
8ο γκρουπ Βαλένθια
Τσέλσι

Οι 16 αυτές ομάδες χωρίστηκαν σε δυο γκρουπ κατά την φάσης της κλήρωσης, με τις πρώτες κάθε ομίλου να σχηματίζουν το γκρουπ των ισχυρών και τις δεύτερες το γκρουπ των αδύναμων. Κάθε ομάδα από το πρώτο γκρουπ κληρώθηκε να παίξει με μια από τις ομάδες του δεύτερου γκρουπ, ενώ τα ζευγάρια προέκυψαν από ομάδες που δεν είχαν αναμετρηθεί στην φάση των ομίλων και δεν προέρχονται από κλαμπ ίδιων χωρών. Έτσι, τα ζευγάρια που κληρώθηκαν στην φάση των 16 είναι τα εξής:

  • Ατλέτικο Μαδρίτης – Λίβερπουλ
  • Ντόρτμουντ – Παρί
  • Αταλάντα – Βαλένθια
  • Τότεναμ – Λειψία
  • Τσέλσι – Μπάγερν
  • Νάπολι – Μπαρτσελόνα
  • Λυόν – Γιουβέντους
  • Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι

Οι αναμετρήσεις για την πρόκριση στους 8

Οι 16 καλύτερες ομάδες καλούνται να αποδείξουν για ακόμα μια φορά την αξία τους και να δοκιμαστούν σε παιχνίδια νοκ άουτ για την πρόκριση στα προημιτελικά. Τα παιχνίδια αυτής της φάσης θα πραγματοποιηθούν σε δυο περιόδους. Οι πρώτες αναμετρήσεις θα γίνουν στις 18-19 και 25-26 του Φλεβάρη, ενώ  10-11 και 17-18 του Μαρτίου θα έχουμε τα επαναληπτικά παιχνίδια, ούτως ώστε κάθε ομάδα να αγωνιστεί μια φορά στην έδρα της και μια εκτός. Το πρόγραμμα με τα παιχνίδια έχει ως εξής:

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου
Ατλέτικο Μαδρίτης 3.30 2.20 Λίβερπουλ
Ντόρτμουντ 2.85 2.30 Παρί Σεν Ζερμέν
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου
Τότεναμ 2.35 3.05 Λειψία
Αταλάντα 1.86 4.00 Βαλένθια
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου
Τσέλσι 3.65 2.00 Μπάγερν
Νάπολι 3.35 2.10 Μπαρτσελόνα
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου
Λυόν 4.65 1.80 Γιουβέντους
Ρεάλ Μαδρίτης 2.25 2.55 Μάντσεστερ Σίτι

 

Ατλέτικο Μαδρίτης – Λίβερπουλ

Στο πρώτο παιχνίδι της φάσεως των 16, η Ατλέτικο υποδέχεται στην Μαδρίτη την Λίβερπουλ. Οι δυο ομάδες δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στο γήπεδο από τον ημιτελικό του Europa League πριν 10 χρόνια, όπου η Ατλέτικο πέτυχε ένα γκολ εκτός έδρας μετά από ισοπαλία στο γήπεδο της, και έτσι έκοψε την φόρα της Λίβερπουλ και πέρασε στον τελικό απέναντι στην Φούλαμ. Βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε. Μάλιστα, η Λίβερπουλ ήρθε πρώτη στον όμιλο της με 13 πόντους, αφήνοντας πίσω την Νάπολι με έναν πόντο, ενώ η Ατλέτικο τερμάτισε δεύτερη με 10 πόντους και 6 πίσω από την Γιουβέντους. Την ίδια ώρα, η Ατλέτικο έχει να χάσει εντός έδρας σε παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ από το 1997, έχοντας 8 νίκες και 5 ισοπαλίες σε 13 συνολικά αγώνες. Η Λίβερπουλ φαίνεται πως έχει ένα μικρό πλεονέκτημα ως καλύτερη ομάδα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα είναι δύσκολο να σπάσει την έδρα της Ατλέτικο. Μην ξεχνάμε ότι οι κόκκινοι είχαν κερδίσει πέρσι την πρώτη θέση, αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά και κυριαρχώντας υπέρ της Τότεναμ στον τελικό. Μάλιστα, η Λίβερπουλ είναι και πάλι μέσα στα φαβορί των νικητών, και κρίνοντας από την μέχρι τώρα πορεία της στην διοργάνωση, θα λέγαμε πως δεν θα μας έκανε εντύπωση αν την δούμε και πάλι στα τελικά.

Ντόρτμουντ – Παρί Σεν Ζερμέν

Η Ντόρτμουντ καλείται να αντιμετωπίσει την Παρί Σεν Ζερμέν και τον παλιό προπονητή της Thomas Tuchel. Από την πλευρά του ο Tuchel καλείται να δώσει λύσεις στην «κατάρα» της Παρί που δεν μπορεί να σπάσει το φράγμα των 16 και να περάσει στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ για περισσότερες από 3 σεζόν. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως μπορεί να γίνει φέτος, με την Παρί να έχει μια φανταστική πορεία στην διοργάνωση, με 5 νίκες σε 6 αγώνες στους ομίλους και πρώτη στον όμιλο της με 5 βαθμούς διαφορά, και μια ισοπαλία απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης με 2-2 στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής. Ακόμα, η ομάδα του Tuchel έχει αμυντικό ρεκόρ στην φετινή διοργάνωση, έχοντας δεχτεί μόλις δυο γκολ στην φάση των ομίλων. Αντίθετα, η Ντόρτμουντ βρέθηκε 5 βαθμούς πίσω από την Μπαρτσελόνα και τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο της, και αν και πρόκειται για μια αρκετά δυνατή ομάδα, η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί να σταθεί απέναντι στην φετινή Παρί. Βέβαια, στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να γίνουν, και έχουμε δει τρομερές ανατροπές που μας κάνουν να μην είμαστε τόσο απόλυτοι σε τίποτα.

Τα φαβορί για τον τίτλο στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ αυξάνεται και η ανυπομονησία μας για τα ζευγάρια των ημιτελικών και τελικών. Κάποιες ομάδες έχουν δείξει πως έχουν όλα όσα χρειάζεται για να διεκδικήσουν την θέση τους στον τελικό, κυριαρχώντας έτσι των προγνωστικών. Τα φαβορί που βλέπαμε από την αρχή πέρασαν αισίως στους 16, και μάλιστα κερδίζοντας την πρώτη θέση στους ομίλους τους. Τα προγνωστικά θέλουν την Μάντσεστερ Σίτι, την Λίβερπουλ, την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν να είναι ανάμεσα στις 4 καλύτερες ομάδες φέτος, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει η Παρί Σεν Ζερμέν. Γιουβέντους και Τότεναμ μπορούν να περάσουν στους 8 της διοργάνωσης, δεδομένου ότι έχουν κληρωθεί να παίξουν με πιο αδύναμες ομάδες στην φάση των 16. Βέβαια, όπως είπαμε και παραπάνω τίποτα δεν είναι σίγουρο και μέχρι το τελευταίο λεπτό όλα μπορούν να συμβούν.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ