Γκολφ

Πρωτάθλημα γκολφ Alfred Dunhill Links

GOLF_Alfred_Duhill_Links_Championship

Ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα γκολφ που περιμένουμε πως και πως κάθε χρόνο είναι το Alfred Dunhill Links Championship στις περιοχές Angus και Fife, στην Σκωτία. Για τους επαγγελματίες και λάτρεις του γκολφ, το St. Andrews και το κλασικό γήπεδο γκολφ εκεί είναι ένα από τα πιο μοναδικά σημεία σε όλον το κόσμο. Εξάλλου, το ίδιο το άθλημα όπως το γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε στην Σκωτία, και έτσι το πρωτάθλημα Alfred Dunhill Links αποτελεί την τέλεια ένωση ιστορίας και αθλητισμού. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως διαμορφώνεται για φέτος το πρωτάθλημα, τι να περιμένετε και ποιο είναι το πρόγραμμα για τις τρεις μέρες του τουρνουά.

Λίγα λόγια για το πρωτάθλημα Alfred Dunhill Links

Το πρωτάθλημα Alfred Dunhill Links διαρκεί τρεις μέρες και λαμβάνει χώρα το φθινόπωρο κάθε έτους, συνήθως στα τέλη Σεπτέμβρη ή τις αρχές Οκτώβρη. Το φετινό πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 26 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 του ίδιου μήνα. Οι παίκτες θα διαγωνιστούν σε τρία διαφορετικά γήπεδα, όπως άλλωστε συνηθίζεται στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Το πρώτο γήπεδο είναι φυσικά το παλιό γήπεδο στο St. Andrews, το δεύτερο είναι το γήπεδο Carnoustie κοντά στο Dundee, και το τρίτο είναι το Kingsbarns Golf Links γήπεδο, μόλις δέκα χλμ. νότια του St. Andrews. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πρωταθλήματος (όπως άλλωστε μαρτυρεί και το όνομα του), είναι ότι αποτελεί «γιορτή» του links golf. Για όσους δεν γνωρίζουν, αξίζει να αναφέρουμε συνοπτικά πως το links golf είναι το παλαιότερο στυλ γκολφ, το οποίο παίζεται κυρίως σε αμμόλοφους σε παράκτιες περιοχές της Σκωτίας όπου η καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων δεν ευδοκιμεί, και έτσι τεράστιες εκτάσεις έχουν εκμεταλλευτεί ως γήπεδα γκολφ. Η σκληρή επιφάνεια σε αυτού του τύπου τα γήπεδα επιτρέπει στην μπάλα να κινείται για περισσότερα μέτρα στο γρασίδι, γεγονός που δίνει μια ιδιαίτερη χροιά στο συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού.

Ο σχεδιασμός του πρωταθλήματος

Το πρωτάθλημα Alfred Dunhill Links έχει έναν από τους πιο ιδιαίτερους σχεδιασμούς στο άθλημα, καθώς αποτελείται από δυο ξεχωριστούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος διαγωνισμός είναι ατομικός και οι παίκτες που θα συμμετάσχουν διεκδικούν το έπαθλο των 5 εκατ. δολαρίων. Από την άλλη μεριά, έχουμε τον διαγωνισμό ομάδων, όπου συναντούμε κυρίως ερασιτέχνες παίκτες που ενώνουν τις δυνάμεις τους και έχουν την ευκαιρία να παίξουν μαζί με τους επαγγελματίες και τους κορυφαίους του αθλήματος.  Στο παρελθόν, σταρ όπως ο Michael Douglas, Morgan Freeman, Hugh Grant και Samuel Jackson, έχουν πάρει μέρος στον ομαδικό διαγωνισμό. Φέτος, έχουμε ήδη αρκετά γνωστά ονόματα που θα βρεθούν στην Σκωτία για το πρωτάθλημα, τους οποίους θα αναφέρουμε παρακάτω. Συνοπτικά, αξίζει να θυμάστε τα εξής:

  • Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 168 επαγγελματίες (στον ατομικό διαγωνισμό) και 168 ερασιτέχνες που θα κάνουν ομάδες μαζί με τους πρώτους για το κομμάτι του ομαδικού διαγωνισμού.
  • Το παιχνίδι παίζεται με κυκλική ροή και στα τρία γήπεδα κατά την διάρκεια των τριών ημερών του πρωταθλήματος.
  • Μετά από τους τρεις πρώτους γύρους ο αριθμός των παικτών στο διαγωνισμό μειώνεται στους 60, με τους 60 πρώτους να περνάνε στην επόμενη φάση. Στο κομμάτι του ομαδικού έχουμε την πρόκριση 20 ομάδων.
  • Ο τελευταίος γύρος του πρωταθλήματος γίνεται πάντα στο παλιό γήπεδο του St. Andrews.

Το έπαθλο του πρωταθλήματος

Το συνολικό έπαθλο που θα λάβουν οι πρωταθλητές φτάνει τα 5 εκατ. δολάρια, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Από αυτά, τα 4,8 εκατ. δολάρια προορίζονται για τον ατομικό διαγωνισμό, ενώ 200,000$ δίνονται στον ομαδικό διαγωνισμό, με τα λεφτά να πηγαίνουν όμως μόνο στον επαγγελματία παίκτη και όχι στον ερασιτέχνη που τον «βοήθησε». Πιο αναλυτικά, το έπαθλο έχει την εξής:

  • 800,000$ δίνονται στον πρώτο επαγγελματία παίκτη στον ατομικό διαγωνισμό. Ο δεύτερος παίκτης λαμβάνει 533,330$ και ο τρίτος 300,480$.
  • 50,000$ δίνονται στην πρώτη ομάδα στον δεύτερο διαγωνισμό, ενώ 30,000$ και 20,000$ λαμβάνεις η δεύτερη και τρίτη ομάδα αντίστοιχα. Υπενθυμίζουμε ότι το έπαθλο της ομάδας λαμβάνει μόνο ο επαγγελματίας και όχι ο ερασιτέχνης παίκτης.

Οι νικητές στα προηγούμενα πρωταθλήματα

Έτος Ατομικό Ομαδικό
2018 Lucas Bjerregaard Haotong Li & Allen Zhang
2017 Tyrell Hatton Jamie Donaldson & Kieran McManus
2016 Tyrell Hatton Danny Willett & Jonathan Smart
2015 Thorbjorn Olesen Florian Fritsch & Michael Ballack
2014 Oliver Wilson Peter Lawrie & Kieran McManus
2013 David Howell Thomas Levet & David Sayer
2012 Branden Grace Alexander Noren & Ernesto Bertarelli
2011 Michael Hoey Nick Dougherty & Chris Evans
2010 Martin Kayemer Robert Karlsson & Dermot Desmond

 

Ποια ονόματα θα δούμε στο φετινό Alfred Dunhill Links

Ο πολυτάλαντος ηθοποιός και τραγουδιστής Justin Timberlake θα παίξει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Alfred Dunhill Links στο πλάι του κορυφαίου παίκτη Justin Rose. Το νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης έχει ξαναπαίξει και στο παρελθόν με τον Timberlake, ενώ η πετυχημένη πορεία του το τελευταίο διάστημα τον καθιστά αισιόδοξο για το πρωτάθλημα. Από την πλευρά του ο Timberlake ασχολείται πολύ με τα αθλήματα και το γκολφ ειδικότερα. Ακόμα ένας γνωστός ηθοποιός της μεγάλης οθόνης που θα κάνει την εμφάνιση του στο γήπεδο είναι ο Tom Holland. Ο γνωστός σε όλους μας Spiderman, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις τους μαζί με ένα από τους επαγγελματίες παίκτες του διαγωνισμού, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα ποιο θα είναι το ζευγάρι του. Ακόμα, διάσημοι τραγουδιστές της ροκ σκηνής όπως ο Brad Simpson των The Vamps, ο Dave Farrell των Linkin Park και ο Mike Rutherford, γνωστός κυρίως ως μέλος των Genesis, θα παίξουν στο ίδιο γήπεδο με τους Timberlake και Holland. Πολλά ακόμα ονόματα θα συμμετάσχουν στο Alfred Dunhill Links, τόσο από την μικρή όσο και από την μεγάλη οθόνη.

Το φαβορί για τον ατομικό διαγωνισμό

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον κορυφαίο πρωταθλητή Padraig Harrington που θα επιστρέψει τέλος του μήνα στο St. Andrews με στόχο να γίνει ο πρώτος επαγγελματίας παίκτης γκολφ με τρεις τίτλους Alfred Dunhill Links στην κατοχή του. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα είναι το αγαπημένο του Harrington, και αναμένουμε να δούμε αν η διάθεση του θα μεταφραστεί και στις αντίστοιχες επιδόσεις στο γήπεδο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον διάσημο Rory Mcllroy, ο οποίος επιστρέφει στο Alfred Dunhill Links με στόχο τον τίτλο, ειδικά μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές ως runner-up. Ακόμα, στο πρωτάθλημα θα εμφανιστεί και ο Tommy Fleetwood, αλλά και άλλα κορυφαία ονόματα στο γκολφ, όπως ο Ernie Els, Tyrell Hatton, και ο διάσημος Lee Westwood.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ