Ποδόσφαιρο

Προκριματικά Euro 2020 – 9η αγωνιστική

Football-Euro2020

Η 9η αγωνιστική για τα προκριματικά Euro 2020 ξεκίνησε στις 14/11 με το παιχνίδι της Τουρκίας απέναντι στην Ισλανδία. Βρισκόμαστε και επίσημα πλέον μια ανάσα πριν από το τέλος της φάσεως των προκριματικών και τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν για ορισμένες από τις ομάδες. Κάποιοι έχουν καταφέρει να «κλειδώσουν» την θέση τους στα τελικά της οργάνωσης ενώ για άλλους το εισιτήριο για την επόμενη φάση θα κριθεί τελευταία στιγμή. Παρακάτω θα δούμε ποιες ομάδες περνάνε στα τελικά και ποιες έχουν ακόμα την ευκαιρία να προκριθούν ακόμα, ποια είναι τα φαβορί και ποια τα highlights από την φάση των προκριματικών.

Ποιες ομάδες έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση τους

Υπενθυμίζουμε ότι οι πρώτες δυο ομάδες από κάθε όμιλο περνάνε αυτόματα στους 24 και τα τελικά του Euro 2020, ενώ 4 ακόμα ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση μέσα από τα play-offs. Μέχρι στιγμής Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία και Ουκρανία περνάνε στο Euro 2020, όπως φαίνεται άλλωστε και από την βαθμολογία τους:

1ος Όμιλος 2ος Όμιλος 3ος Όμιλος 4ος Όμιλος
Αγγλία 18 Ουκρανία 19 Ολλανδία 15 Ιρλανδία 12
Τσεχία 15 Πορτογαλία 14 Γερμανία 15 Δανία 12
Κόσοβο 11 Σερβία 13 Β. Ιρλανδία 12 Ελβετία 11
Μαυροβούνιο 3 Λουξεμβούργο 4 Λευκορωσία 4 Γεωργία 8
Βουλγαρία 3 Λιθουανία 1 Εσθονία 1 Γιβραλτάρ 0

 

5ος Όμιλος 6ος Όμιλος 7ος Όμιλος 8ος Όμιλος
Κροατία 14 Ισπανία 20 Πολωνία 19 Γαλλία 22
Ουγγαρία 12 Σουηδία 15 Αυστρία 16 Τουρκία 20
Σλοβακία 10 Ρουμανία 14 Β. Μακεδονία 11 Ισλανδία 16
Ουαλία 8 Νορβηγία 11 Σλοβενία 11 Αλβανία 13
Αζερμπαϊτζάν 1 Νησιά Φαρόε 3 Ισραήλ 11 Ανδόρρα 4
    Μάλτα 3 Λετονία 0 Μολδαβία 3

 

9ος Όμιλος 10ος Όμιλος
Βέλγιο 24 Ιταλία 24
Ρωσία 21 Φιλανδία 15
Κύπρος 10 Αρμενία 10
Σκωτία 9 Βοσνία Ερζεγοβίνη 10
Καζακστάν 7 Ελλάδα 8
Σαν Μαρίνο 0 Λιχτενστάιν 2

 

Ποιες ομάδες μπορούν να προκριθούν από τους πρώτους 5 ομίλους

Στον πρώτο όμιλο τίποτα δεν έχει τελειώσει, αφού σχεδόν όλες οι ομάδες μπορούν να περάσουν στους 24. Η Αγγλία θέλει νίκη απέναντι στο Μαυροβούνιο (την οποία και πέτυχε με το συντριπτικό 7-0) ή ήττα του Κόσοβο στην Τσεχία. Από την άλλη Τσεχία και Κόσοβο (2-1) δίνουν την δική τους μάχη καθώς το παιχνίδι τους θα καθορίσει την δεύτερη θέση που δίνει και την πρόκριση. Η Πορτογαλία προκρίνεται  με νίκη απέναντι στην Λιθουανία(αποτέλεσα αγώνα 6-0) και αν η Σερβία χάσει από το Λουξεμβούργο, ενώ οι Σέρβοι θέλουν απαραίτητη νίκη για να παραμείνουν εντός παιχνιδιού την οποία και πήραν με 3-2 απέναντι στο Λουξεμβούργο. Για την Ολλανδία τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού προκρίνεται και με ισοπαλία απέναντι στην Β. Ιρλανδία, ενώ η Γερμανία θέλει νίκη με την Λευκορωσία και νίκη των Βορειοϊρλανδών. Η Δανία θα περάσει με νίκη απέναντι στο Γιβραλτάρ και μόνο αν η Ελβετία χάσει στο παιχνίδι με την Γεωργία. Από πλευράς τους οι Ελβετοί θέλουν νίκη για αυτούς και ήττα για τους Δανούς για να εξασφαλίσουν την πρόκριση. Στον 5ο όμιλο η Κροατία περνάει και με ισοπαλία με την Σλοβακία.

Ποιες ομάδες μπορούν να προκριθούν από τους 5 τελευταίους ομίλους

Στον 6ο όμιλο μάχη για την δεύτερη θέση θα δώσουν Σουηδοί, Ρουμάνοι και Νορβηγοί, με την Σουηδία να έχει το πλεονέκτημα αφού αν κερδίσει την Ρουμανία κλειδώνει την δεύτερη θέση. Η Αυστρία θα πάρει το εισιτήριο για τους 24 και με ισοπαλία απέναντι στην Β. Μακεδονία, ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου της αποκλείονται αν κερδίσει. Η Τουρκία περνάει και με ισοπαλία με την Ισλανδία, με την δεύτερη να χρειάζεται την νίκη για να παραμείνει στο παιχνίδι της πρόκρισης, ενώ η Γαλλία περνάει με νίκη ή ήττα της Τουρκίας. Τα πράγματα στον 9ο όμιλο έχουν ξεκαθαρίσει αφού Βέλγιο και Ρωσία έχουν «κλειδώσει» την θέση τους στην κατάταξη, ενώ στον 10ο και τελευταίο όμιλο η Ιταλία περνάει σίγουρα στους 24. Η Φιλανδία θέλει νίκη στο Λιχτενστάιν ή ισοπαλία αν η Βοσνία χάσει από την Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση αν οι Βόσνιοι και οι Αρμένιοι χάσουν τότε περνάει ανεξαρτήτου αποτελέσματος στον δικό της αγώνα. Η Βοσνία θέλουν νίκη απέναντι στην Ιταλία για να είναι σίγουροι ότι θα περάσουν, ενώ αν η Αρμενία χάσει από την Ελλάδα ή οι Φιλανδοί κερδίσουν το Λιχτενστάιν, τότε η Αρμενία δεν προκρίνεται.

Τα μεγάλα φαβορί στο Euro 2020

Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι αγώνες των προκριματικών είχαμε ξεχωρίσει κάποιες ομάδες που είχαν εξαιρετική πορεία φέτος στο ποδόσφαιρο και που έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να φτάσουν πολύ ψηλά στην διοργάνωση αλλά και να κερδίσουν και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Τα μεγάλα φαβορί εξακολουθούν να είναι το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία. Από αυτές τις ομάδες μόνο οι Βέλγοι και οι Ισπανοί έχουν περάσει στους 24 πριν το τέλος των προκριματικών, ενώ για Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι βρίσκονται στην δεύτερη θέση στον όμιλο τους και τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο, ενώ σε πλεονέκτημα είναι οι Άγγλοι που μπορεί να επικρατήσει του Μαυροβουνίου και να αγκαλιάσει την πρόκριση.

Μην ξεχνάτε και τα play-offs

Μην ξεχνάτε ότι από τα προκριματικά θα καθοριστούν οι 20 από τις 24 συμμετοχές στα τελικά του Euro 2020. Οι υπόλοιπες 4 ομάδες που θα συμπληρώσουν την 24άδα θα πάρουν το εισιτήριο τους από την διαδικασία των play-offs. Τα play-offs θα πραγματοποιηθούν αυτή την άνοιξη και συγκεκριμένα στις 26 με 31 Μαρτίου, με 16 ομάδες να διαγωνίζονται για τις τέσσερις θέσεις στα τελικά της διοργάνωσης. Η Σκωτία, η Β. Ιρλανδία και η Ουαλία θα έχουν μια ακόμα ευκαιρία στα play-offs για να προκριθούν στους 24. Ακόμα, οι νικητές στο γκρουπ Nations League θα περάσουν αυτόματα στα play-offs αν δεν καταφέρουν να κερδίσουν το εισιτήριο της πρόκρισης στα προκριματικά, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες θα play-offs επιλεχθούν βάσει της θέσης και της επίδοσης τους στα προκριματικά. Η Ελλάδα είναι και μαθηματικά σίγουρο πως δεν θα περάσει στους 24 μέσω των προκριματικών, ενώ η συμμετοχή της στα play-offs είναι αβέβαιη και δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία αν και για να μπούμε στα play-offs θα πρέπει να είμαστε όχι μόνο εμείς τυχεροί, αλλά και οι άλλες ομάδες που προηγούνται στην κατάταξη να είναι άτυχες.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ