Ποδηλασία

Ποδηλασία – UCI Road παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Yorkshire

Cycling_UCI_Road_World_Championship_Yorkshire

Αν έπρεπε να περιορίσουμε σε λίγες λέξεις τον επερχόμενο αγώνα ποδηλασίας στο Yorkshire της Αγγλίας, τότε θα αναφερόμασταν σίγουρα στις μεγάλες ανατροπές που αναμένονται για τις 29 του Σεπτέμβρη, την μοναδική διαδρομή με φόντο το αγγλικό τοπίο και την έντονη παρουσία του κοινού. Η πορεία προς τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή συνεχίζεται, και μένει να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη της στην επόμενη στάση της στο Yorkshire. Αν αγαπάτε την ποδηλασία και θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω από τον αγώνα στην Αγγλία, τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Η μεγάλη προσέλευση του κοινού

Η τελετή έναρξης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας στο Yorkshire έγινε το Σάββατο που μας πέρασε, στις 22 Σεπτεμβρίου, και αν κρίνουμε από την προσέλευση του κοινού, αναμένεται να δούμε τον κόσμο να πλημμυρίζει τους δρόμους του Yorkshire. Ο πρόεδρος του UCI συνεχάρη τόσο τον κόσμο όσο και τους συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα, ξεκινώντας έτσι τον εορτασμό για το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην πόλη της Αγγλίας, και το πρώτο γενικά στην Βρετανία μετά το 1982 στο Goodwood. Περισσότεροι από 250 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται πως θα δουν σε ζωντανή μετάδοση τον αγώνα, ενώ χιλιάδες θα είναι και ο κόσμος στην πόλη και την περιφέρεια του Yorkshire, που θα παρακολουθήσουν ζωντανά την διοργάνωση.

Μοναδικές διαδρομές και εικόνες από το Yorkshire

Ένας από τους κύριους λόγους που τόσος πολύς κόσμος έχει ενθουσιαστεί και περιμένει πως και πως τον αγώνα ποδηλασίας στο Yorkshire, είναι φυσικά οι μοναδικές διαδρομές που θα ακολουθήσουν οι ποδηλάτες κατά την διάρκεια της διοργάνωσης. Οι δυο κύριοι αγώνες γυναικών και ανδρών θα πραγματοποιηθούν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, ενώ όλες τις υπόλοιπες μέρες, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και αγώνες εφήβων και νέων, καθώς και δοκιμαστικούς γύρους πριν τους μεγάλους τελικούς. Η διαδρομή των ποδηλατών θα περάσει μέσα από 10 διαφορετικές πόλεις της τριγύρω περιοχής, και το πλήθος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και πάρει μια γεύση από την μαγική ύπαιθρο της Αγγλίας και τις γραφικές πόλεις της περιφέρειας του Yorkshire. Μια μόλις σύντομη αναζήτηση στο google θα σας πείσει και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί μένουμε τόσο πολύ στο τοπίο της διαδρομής: καταπράσινοι λόφοι και κοιλάδες, και πέτρινα παραδοσιακά σπίτια συνθέτουν το φόντο του αγώνα και μεταφέρουν λίγη από την ατμόσφαιρα της βόρειας Αγγλίας στο σπίτι μας.

Ειδυλλιακό τοπίο αλλά δύσκολη διαδρομή

Μπορεί το φόντο της διαδρομής να είναι μαγικό, αλλά η ίδια η απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι αθλητές είναι δύσκολη και κρύβει προκλήσεις. Το Σάββατο, ξεκινάμε με τον αγώνα των γυναικών ο οποίος καλύπτει συνολικά 150 χλμ., ξεκινώντας από το Bradford και περνώντας μέσα από σκληρές ανηφόρες διανύει το Norwood Edge και Lofthouse, για να καταλήξει στους τρεις γύρους των 14 χλμ. στο Harrogate. Φυσικά, ο αγώνας των ανδρών είναι ακόμα μεγαλύτερος, με τους ποδηλάτες να έχουν να αντιμετωπίσουν μια διαδρομή 285 χλμ., την μεγαλύτερη σε κάθε άλλο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η διαδρομή μοιάζει αρκετά με το πρώτο μέρος του γύρου Γαλλίας, όπου οι αθλητές περνούν από ανηφορικούς και ανώμαλους δρόμους. Οι ποδηλάτες θα αφήσουν πίσω τους την εκκίνηση στο Leeds και θα αρχίσουν την ανάβαση για το Cray, το Buttertubs και το Grinton, ολοκληρώσουν 7 γύρους στο Harrogate. Αυτό σημαίνει πως ετοιμάζονται για 7 ώρες ανηφόρας!! Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής σημαίνει πως οι ομάδες θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να προσαρμόσουν την στρατηγική τους, γιατί η διαδρομή είναι απαιτητική και θέλει απόλυτο έλεγχο για να μείνεις στην κορυφή.

Ο καιρός στο Yorkshire

Αναμένουμε να δούμε αν ο καιρός θα αποτελέσει ακόμα έναν παράγονται που θα δυσκολέψει τους αθλητές, δεδομένου ότι είναι μια εποχή στην Αγγλία που το κρύο και οι βροχές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Πάντως, ο καιρός δημιούργησε ήδη προβλήματα στον αγώνα νέων κάτω των 23, με πολλούς ποδηλάτες να πέφτουν. Αρκετοί ήταν αυτοί που τα έβαλαν με την διοργάνωση που επέτρεψε να γίνει ο αγώνας κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ευτυχώς κανένας αθλητής δεν τραυματίστηκε σοβαρά, και ο αγώνας έληξε χωρίς πολλά προβλήματα, αλλά η αλήθεια είναι με αρκετές πτώσεις. Ωστόσο, ο καιρός έδειξε το άσχημο πρόσωπο του, γεγονός που ίσως προσθέσει επιπλέον πίεση στους ποδηλάτες για τον μεγάλο τελικό.

Τα αποτελέσματα των ομάδων στα TTT

Υπολογίζεται πως θα παραβρεθούν στο Yorkshire περίπου 1,400 αθλητές και αθλήτριες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ωστόσο, ανάμεσα σε όλους αυτούς, προφανώς και, έχουμε ξεχωρίσει κάποιους που περιμένουμε να δούμε στην κορυφή. Η ομάδα της Βρετανίας βρίσκεται ανάμεσα στις ομάδες που θα έχουμε τον νου μας στον αγώνα, ειδικά μετά την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Team Time Trial Mixed Relay. Η μάχη για την πρώτη θέση στον ίδιο αγώνα δόθηκε ανάμεσα στην Ολλανδία και την Γερμανία, με την πρώτη να κερδίζει και να κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Και οι τρεις ομάδες απέδειξαν πως έχουν πείσμα και δούλεψαν μεθοδικά ακολουθώντας το πλάνο τους.

Τα μεγάλα φαβορί για τον τελικό στο Yorkshire

Η αλήθεια είναι πως η δύσκολη διαδρομή του Yorkshire, ειδικά στην κατηγορία των ανδρών, καθιστά δύσκολη και την πρόβλεψη του νικητή. Βέβαια, ανάμεσα στα πρώτα φαβορί για τον αγώνα είναι ο Ολλανδός Matthieu van der Poel και ο Γάλλος Julian Alaphilippe. Ο 24χρονος από την Ολλανδία βρίσκεται σε εκπληκτική φόρμα, μετά από τις νίκες του φέτος, ενώ μην ξεχνάμε πως κέρδισε και το χρυσό στον γύρο Βρετανίας, νικώντας τον ολυμπιονίκη Nuno Schurter. Τα μάτια μας θα είναι στραμμένα και στον Rohan Dennis, μετά τον θρίαμβο του στο Individual Time Trial στο Yorkshire την Τετάρτη. Η σκληρή δουλειά φαίνεται πως απέδωσε για τον Αυστραλό, και αναμένεται να δούμε αν θα διαψεύσει τα αρνητικά σχόλια με μια εξίσου καλή εμφάνιση στον τελικό. Από την άλλη πλευρά, διθυραμβικά ήταν τα σχόλια που πήρε ο Remco Evenepoel στα ατομικά δοκιμαστικά ανδρών. Περιμένουμε να τον δούμε με την βελγική ομάδα και είναι σίγουρο πως έχουμε πολλές προσδοκίες από τον 19χρονο ποδηλάτη. Τέλος, από τα φαβορί για το World Championship – Road Race δεν θα μπορούσε να λείπει το όνομα του Peter Sagan. Ο Σλοβάκος βρίσκεται καθ’ οδόν για τον τέταρτο τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην καριέρα του, καταρρίπτοντας το ίδιο του το ρεκόρ. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, και όπως είπαμε και στην αρχή, κανείς δεν ξέρει πως θα έρθουν τα πράγματα στην απαιτητική και απρόσμενη διαδρομή του Yorkshire.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ