Ποδηλασία

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας στο Βερολίνο

World Track Championships

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας στον Καναδά ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, με τα μάτια όλων να στρέφονται πλέον στο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο της Γερμανίας. Στο Βερολίνο θα ταξιδέψουν 2 αθλητές μας, μεταξύ των οποίων και ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης, Χρήστος Βολικάκης, μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση στον Καναδά. Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας, καθώς και την σύνθεση της ελληνικής αποστολής και τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Αν λατρεύετε την ποδηλασία θέλετε να είστε έτοιμοι για την εκκίνηση στο Βερολίνο, τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας 2020

Οι αθλητές και αθλήτριες που θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο θα έχουν 4 ημέρες στην διάθεση τους για να ολοκληρώσουν την προπόνηση τους και να προετοιμαστούν για την έναρξη του πρωταθλήματος στις 26 Φλεβάρη. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας 2020 θα φιλοξενηθεί στο Velodrom, ένα γήπεδο διαμορφωμένο για τις ανάγκες των αγώνων ποδηλασίας πίστας, και το οποίο έχει χωρητικότητα 12.000 θέσεων. Τα αγωνίσματα που θα παρακολουθήσουμε είναι τα εξής:

  • Sprint
  • Time Trial
  • Individual pursuit
  • Team pursuit
  • Team sprint
  • Keirin
  • Scratch
  • Points Race
  • Madison
  • Omnium

Μεγάλες κερδισμένες στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν η Ολλανδία και η Αυστραλία, με την πρώτη να φεύγει με 11 και την δεύτερη με 10 μετάλλια, ενώ και οι δύο ισοβάθμησαν στα χρυσά. Ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Νέα Ζηλανδία, χώρες που κέρδισαν τουλάχιστον 1 χρυσό και περισσότερα μετάλλια στα άλλα δυο σκαλοπάτια του βάθρου.

Το πρόγραμμα για το UCI Track Cycling World Championship 2020

Όπως είπαμε, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας 2020 θα ξεκινήσει στις 26 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1η Μαρτίου. Το πρωτάθλημα ξεκινά με τα προκριματικά στο ομαδικό pursuit γυναικών και ανδρών, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει η τελετή έναρξη, ο πρώτος γύρος στο ομαδικό pursuit ανδρών, το ομαδικό sprint γυναικών και ανδρών και ο τελικός γυναικών στα 10 χλμ. Την Πέμπτη 27/2 έχουμε τα προημιτελικά στο sprint γυναικών, και τους τελικούς στο ομαδικό pursuit, τα 15 χλμ. ανδρών και το keirin ανδρών. Συνεχίζουμε με τους πρώτους γύρους στο omnium γυναικών, και τους τελικούς στο ατομικό pursuit και τον τελικό ανδρών στο points race 40 χλμ. Το Σαββατοκύριακο θα συνεχιστούν οι αγώνες με το omnium των ανδρών αυτή την φορά, ενώ την Κυριακή κλείνει το πρωτάθλημα με τους τελικούς στον αγώνα 25 χλμ. των γυναικών, το sprint ανδρών, keirin γυναικών και τον τελικό Madison των 50 χλμ. στους άνδρες. Το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει μέσα στις επόμενες μέρες, για αυτό αν ενδιαφέρεστε συγκεκριμένα για κάποιον αγώνα καλό θα ήταν να τσεκάρετε την μέρα και την ώρα για να σιγουρευτείτε πως δεν έχουν μπει αργότερα ή νωρίτερα.

Οι ομάδες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας 2020

46 συνολικά ομάδες έχουν συγκεντρώσει τις απαραίτητες βαθμολογίες και έχουν περάσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο. Όλες έχουν εγγραφεί με επιτυχία, ενώ στην πίστα θα βρεθούν 397 αθλητές από 46 διαφορετικές χώρες (169 γυναίκες και 228 άνδρες). Στην περσινή διοργάνωση που είχε λάβει χώρα στην Πολωνία είχαν συμμετάσχει 47 χώρες, με την Αργεντινή, την Βραζιλία και την Χιλή να μην καταφέρνουν να πάρουν την πρόκριση για το Βερολίνο φέτος. Ωστόσο, δυο νέες χώρες κέρδισαν την θέση τους στο πρωτάθλημα, και συγκεκριμένα η Ινδία και η Λετονία. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, η χώρα μας στέλνει 2 ποδηλάτες στο Βερολίνο, για τους οποίους θα μιλήσουμε αναλυτικότερα παρακάτω.

Πρώτη φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα

Η ομάδες της Ινδίας και της Λετονίας θα πάρουν για πρώτη φορά μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας του 2020. Μάλιστα, η ομάδα ανδρών της Ινδίας είναι μια από τις 18 ομάδες που δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ στο πρωτάθλημα. Παρ’ όλο που η παρθενική τους εμφάνιση δεν φαίνεται πως θα τους χαρίσει μετάλλια, είναι προφανές ότι τους δίνεται μια καλή ευκαιρία να συλλέξουν βαθμούς και να αρχίσουν την προετοιμασία για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιας και οι προθεσμίες για το Τόκιο έχουν κλείσει. Πράγματι, σε συνέντευξη του, ο προπονητής της ομάδας δήλωσε πως δεν τους ενδιαφέρει σε ποια θέση θα τερματίσουν, αρκεί που πέτυχαν τον στόχο να μπουν στο πρωτάθλημα και να ανοίξουν τον δρόμο για τους Ολυμπιακούς του 2024. Αυτή μπορεί να είναι και η αρχή για την διάδοση του αθλήματος στην χώρα και την συμμετοχή σε άλλα τουρνουά ποδηλασίας όχι μόνο πίστας αλλά και δρόμου, όπως το κορυφαίο Tour de France.

Το ρόστερ της Αμερικάνικης ομάδας

Με το πρωτάθλημα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, όλο και περισσότερα ονόματα ανακοινώνονται από τα ρόστερ των ομάδων. Η αποστολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει συνολικά 12 αθλητές, 5 ποδηλάτες και 8 ποδηλάτριες. Μάλιστα, η γυναικεία ομάδα είναι ανάμεσα στα φαβορί στο Βερολίνο, αφού έρχονται μετά από μια τεράστια νίκη στο παγκόσμιο Κύπελλο ποδηλασίας πίστας στο Μίλτον του Καναδά. Μάλιστα, στο ρόστερ των Αμερικανών βρίσκονται αθλήτριες με Ολυμπιακά μετάλλια και διεθνείς τίτλους που έχουν αποδείξει την αξία τους τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να προσέξετε την Jennifer Valente, η οποία είχε κερδίσει και το χάλκινο μετάλλιο πέρσι στην Πολωνία στο omnium.

H ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας

Η Laura και ο Jason Kenny είναι τα δυο από τα 20 ονόματα αθλητών που θα εκπροσωπήσουν την Μεγάλη Βρετανία στο Βερολίνο. Το ζευγάρι έχει κερδίσει πάνω από 10 Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια και πηγαίνει δυναμικά για το Τόκιο. Πρώτα, όμως, μια στάση στην Γερμανία όπου σκοπεύουν να ανεβάσουν την χώρα τους ψηλά στο βάθρο για ακόμα μια φορά. Στην ομάδα συμμετέχουν και οι Ed Clancy, Phil Hindes, Katie Archibald και Elinor Barker, αθλητές και αθλήτριες που έχουν στην κατοχή του πολλά χρυσά μετάλλια.

Η ελληνική αποστολή στο Βερολίνο

Όπως είπαμε, στο Βερολίνο θα μεταβεί ο κορυφαίος ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης και ακόμα ένας αθλητής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της διοργάνωσης, η Ελλάδα θα συμμετάσχει με τους δυο αναβάτες στην κατηγορία του omnium, sprint και Points Race, κατηγορίες στις οποίες έχει διακριθεί ο Βολικάκης. Μάλιστα, ο διεθνής αθλητής μας από τον Βόλο βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης στο παγκόσμιο κύπελλο του Καναδά, τόσο στο scratch όσο και στο omnium, και φαίνεται πως φέτος πάει πολύ δυναμικά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Θα είναι η τέταρτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και ο ίδιος φαίνεται πως είναι πανέτοιμος για μετάλλιο στην Ιαπωνία. Εξάλλου μην ξεχνάμε πως είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που κερδίζει την πρωτιά στο παγκόσμιο κύπελλο, και η πορεία του ως αθλητής δείχνει πως έχει ακόμα πολλά να δώσει.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ