Ποδηλασία

Ποδηλασία – Παγκόσμιο Κύπελλο 2019/20 στην Γλασκόβη

Cycling_-_Track_Cycling_World_Cup_Glasgow

Το παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας επιστρέφει και πάλι στην Βρετανία το 2019. Αθλητές από όλον τον κόσμο θα βρεθούν στην Γλασκόβη για το παγκόσμιο κύπελλο TISSOT UCI Track Cycling που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 8 έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα σε αυτή την διοργάνωση καθώς αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τους αθλητές και τις αθλήτριες να κερδίσουν βαθμούς για την πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο το 2020. Η αρένα Sir Chris Hoy Velodrome θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο ενός εξαιρετικά αγαπητού σπορ, και αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι επιδόσεις των εθνικών ομάδων στην πίστα. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα της διοργάνωσης, καθώς και τα τελευταία νέα για τις ομάδες, για να είστε ενημερωμένοι και έτοιμοι για την έναρξη του διαγωνισμού.

Η μεγάλη διοργάνωση επιστρέφει στην Γλασκόβη

Την τελευταία φορά που η Γλασκόβη φιλοξένησε το παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας ήταν πριν τρία χρόνια, τον Νοέμβριο του 2016. Η αρένα του Sir Chris Hoy Velodrome, όμως, έχει φιλοξενήσει πολλά τουρνουά και πρωταθλήματα ποδηλασίας από τότε, με κορυφαίο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2018. Βέβαια, αυτός θα είναι ο δεύτερος γύρος από τους συνολικά έξι για την σεζόν 2019/20, με τον πρώτο να ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Το event χρηματοδοτείται από τα εθνικά λαχεία, και οργανώνεται από την βρετανική ομάδα ποδηλασίας σε συνεργασία με τους οργανισμούς UK Sport, Glasgow Life και EventScotland. Όπως είπαμε και παραπάνω, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις και αποτελεί τα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο.

Πρόγραμμα παγκοσμίου κυπέλλου ποδηλασίας στην Γλασκόβη

Το παγκόσμιο κύπελλο TISSOT UCI Track Cycling χωρίζεται σε 6 session, με δυο από αυτές να πραγματοποιούνται κάθε μέρα. Έτσι έχουμε τους προκριματικούς γύρους το πρωί της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, και τους τελικούς τα απογεύματα των ίδιων ημερών. Τα εισιτήρια, ειδικά για τους αγώνες των τελικών, έχουν ήδη αρχίσει να εξαντλούνται και αναμένεται μια πραγματικά μοναδική ατμόσφαιρα μέσα στο στάδιο. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε και παραπάνω πληροφορίες σχετικά με το ποιοι αγώνες θα διεξαχθούν ποιες ημέρες, για αυτό θα σας συμβουλεύαμε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις από την επίσημη και σελίδα και τους λογαριασμούς του Track Cycling World Cup στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάντως θα δούμε τις εξής κατηγορίες στην Γλασκόβη (ανδρών και γυναικών):

  • Team Pursuit

Οι αθλητές και αθλήτριες σε ομάδες των τεσσάρων θα διαγωνιστούν για να πετύχουν τον καλύτερο δυνατό χρόνο ο οποίος μετριέται πάντα στον 3ο αναβάτη που θα περάσει την γραμμή τερματισμού, ενώ προσπαθούν να προλάβουν τους αντιπάλους τους που ξεκίνησαν από την αντίθετη πλευρά της πίστας (όπως και στο ατομικό). Οι αγώνες είναι νοκ άουτ μεταξύ δυο ομάδων.

  • Team Sprint

Γνωστό και ως Ολυμπιακό σπριντ, οι ποδηλάτες στοχεύουν και πάλι στον καλύτερο δυνατό χρόνο σε σύνολο τριών γύρων στο ποδηλατοδρόμιο (Team Time Trial). Κάθε ένας αναβάτης αναλαμβάνει την ανάπτυξη της ταχύτητας σε έναν γύρο, με τους επόμενους δυο να πρέπει να διατηρήσουν την ίδια ταχύτητα στους επόμενους δυο γύρους. Νικήτρια είναι η ομάδα του τρίτου αναβάτη που θα περάσει πρώτος την γραμμή τερματισμού.

  • Omnium

Μια από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην ποδηλασία είναι το αγώνισμα omnium, το οποίο αποτελείται από 6 επιμέρους αγωνίσματα: καλύτερο χρόνο με χρονόμετρο στα 250μ, αγώνα 40 χλμ. με βαθμούς, pursuit 4χλμ., scratch 15 χλμ., καλύτερο χρόνο στο 1 χλμ. και το τελικό elimination. Οι αθλητές και οι αθλήτριες συλλέγουν βαθμούς σε κάθε επιμέρους αγώνισμα για τα πρώτα 5 από τα 6 συνολικά.

  • Keirin

Ένα μηχανοκίνητο ποδήλατο θέτει τον ρυθμό για το πρώτο 1,5 χλμ. περίπου, με ταχύτητες από 30 έως και 50 χλμ. την ώρα, ενώ πριν αποχωρήσει οι αναβάτες προσπαθούν να έχουν την καλύτερη δυνατή θέση για να ολοκληρώσουν με επιτυχία τον αγώνα.

  • Scratch

Οι αναβάτες διαγωνίζονται σε απόσταση 15 χλμ.. (10 για τις γυναίκες), όπου προσπαθούν να «ρίξουν γύρο» στους αντιπάλους τους για να κερδίσουν. Σε περίπτωση που δεν το πετύχει αυτό κάποιος, τότε νικητής είναι ο αναβάτης ή η αναβάτρια με το καλύτερο sprint στο τερματικό γύρο.

  • Madison Races

Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι τότε έχετε δίκιο! Αυτό το αγώνισμα ονομάστηκε έτσι από το Madison Square Garden όπου έγινε πρώτα γνωστό. Οι αναβάτες αγωνίζονται σε ομάδες για να συγκεντρώσουν όσο περισσότερους πόντους μπορούν κάνοντας sprint 20 γύρων. Νικήτρια είναι η ομάδα με τους περισσότερους γύρους ή σε περίπτωση ισοπαλίας, εκείνη με τους περισσότερους βαθμούς.

Πρόγραμμα και para-cycling στην Γλασκόβη

Με μεγάλη χαρά, οι διοργανωτές του παγκοσμίου κυπέλλου στην Γλασκόβη ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθούν και αγώνες para-cycling παράλληλα με το main event το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα για τους αγώνες para-cycling έχει ήδη αναρτηθεί, ενώ αναμένονται κάποιες μικρές αλλαγές στις ώρες ούτως ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα συνολικά. Η UCI ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος την είσοδο νέων test-events στα πρωταθλήματα para-cycling, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την στρατηγική των αθλητών βάσει του τελικού προγράμματος της διοργάνωσης.

Η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας στο παγκόσμιο κύπελλο στην Γλασκόβη

Τα ονόματα των αναβατών της ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώθηκαν και επίσημα, και ομολογουμένως πρόκειται για εξαιρετικά δυναμικούς αθλητές που περιμένουμε πως και πως να δούμε στην πίστα. Έξι Ολυμπιονίκες συμπληρώνουν τέλεια την βρετανική ομάδα, με κορυφαία όλων την παγκόσμια πρωταθλήτρια Elinor Barker. Μαζί στην ομάδα θα είναι και η Katie Archibald, ο Ed Clancy, Phil Hindes, Jason Kenny και η Katy Marchant. Στην ομάδα γυναικών για την κατηγορία endurance, θα δούμε μαζί με την Archibald και την Barker και τις Ellie Dickinson και Neah Evans, οι οποίες πριν λίγες μέρες κατέκτησαν και πάλι τον τίτλο Ευρώπης παραμένοντας στην κορυφή. Από την άλλη πλευρά, στους άντρες θα έχουμε τους Ethan Hayter, Charlie Tanfield και Ollie Wood, με επικεφαλής της ομάδας τον Ολυμπιονίκη Ed Clancy. Στο sprint των ανδρών έχουμε τα ονόματα των Jack Carlin, Phil Hindes, Jason Kenny, Ryan Owens και Joe Truman, ενώ στο γυναικών θα δούμε τις Lauren Bate, Sophie Capewell, Katy Merchant και Milly Tanner. Οι ομάδες δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά και στο Μινσκ, με τους αθλητές να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να συλλέξουν τους απαραίτητους βαθμούς για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ