Μπάσκετ

Ο 22άχρονος Γιάννης Αντετοκούμπο θυμίζει έναν νεότερο LeBron James !

Συγκριτικά με την πορεία της καριέρας του LeBron James, η άνοδος του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παγκόσμιο μπάσκετ ήταν πολύ περισσότερο απότομη. Μέσα σε μόλις 4 χρόνια, ο παίκτης των Μολγουίκι Μπάκς μετατράπηκε απο έναν παίκτη στην δεύτερη κατηγορία του Ελληνικού μπάσκετ, σε έναν σούπερ στάρ του ΝΒΑ ο οποίος σκοράρει τους περισσότερους πόντους απο οποιονδήποτε άλλον στην ομάδα του.

Με ύψος 2.03 είναι καταπληκτικό το πώς ο LeBron James έχει την δυνατότητα να παίζει με τόσο διαφορετικό τρόπο απο τόσες διαφορετικές θέσεις. Απο την άλλη, το ύψος του Greek Freak Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι 210! Αρκετά πιο ψηλός απο τον LeBron James, αλλά παρ’όλα αυτά το ίδιο ευέλικτος στον τρόπο με τον οποίο παίζει μπάσκετ. Ο Αντετοκούνμπο έχει αποδείξει οτι μπορεί και τριπλάρει εύκολα αντιπάλους σούτινγκ γκάρντ, κλέβει ριμπάουντ απο τους Σέντερ της αντίπαλης ομάδας και σε αρκετές περιπτώσεις καρφώνει ακόμη και έχοντας μπροστά του έναν πολύ ψηλότερο απο τον ίδιο αμυντικό. Μιλώντας για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο γνωστός πρώην παίκτης του NBA και νύν αναλυτής Steve Smith ανέφερε: “Ο Γιάννης είναι 2,10. Δέν ξέρω αν είναι σωστό να λέμε οτι είναι ένας point forward. Παίζει σάν ένα η θέση που καλύπτει να είναι υβριδική. Είναι κάτι το οποίο δέν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα”.

Οι ομοιότητες μεταξύ του LeBron James και του Γιάννη Αντετοκούνμπο δέν περιορίζονται μόνο στην ευελιξία τους να παίζουν μπάσκετ καλύπτοντας μία υβριδική θέση. Όταν ήταν στην ηλικία του Αντετοκούνμπο, ο LeBron James ήταν επίσης σούπερ στάρ του ΝΒΑ έχοντας κάνει μία θεαματική είσοδο στο άθλημα, ακριβώς όπως και ο Greek Freak. Ο νεαρός James, πήρε τότε μία ολόκληρη ομάδα στις πλάτες του και την βοήθησε να φτάσει στους τελικούς του NBA. Μένει να δούμε άν θα καταφέρει να κάνει το ίδιο και το εξαιρετικό ταλέντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μιλώντας σε πρόσφατη συνέντευξη, ο αναλυτής Jeff Van Gundy ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο LeBron έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μεγάλη άνοδο των Cleveland Cavaliers στην καριέρα του. Ο Αντετοκούνμπο απο την μεριά του έχει δώσει μερικά πολύ καλά δείγματα μέχρι στιγμής. Κατα την γνώμη μου, το ύψος του, το μήκος τον χεριών και των ποδιών του, όπως επίσης και η δυνατότητά του να παίζει τόσο καλή άμυνα κάνουν την διαφορά. Δεν νομίζω οτι είναι στο επίπεδο του LeBron ακόμη, αλλά ο LeBron είναι μεγαλύτερος, πολύ περισσότερο έμπειρος, και παίζει με μια πολύ καλύτερη ομάδα. Κατα την γνώμη μου ο Γιάννης είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης. Οι περισσότεροι παίκτες της ηλικίας του δέν μπορούν σε καμία περίπτωση να παίξουν την άμυνα που παίζει ο ίδιος”. Δέν είναι βέβαιο οτι ο Αντετοκούνμπο θα καταφέρει κάτι παρόμοιο με τους Μιλγουόκι Μπάκς. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής βλέπουμε πολύ θετικά σημάδια απο αυτόν τον παίκτη, τα οποία μας δείχνουν οτι η λαμπρή του καριέρα στο μπάσκετ θα συμπαρασύρει σε μεγάλες νίκες και την ομάδα για την οποία αγωνίζεται.

Ας αφήσουμε όμως τους τίτλους στην άκρη και ας επικεντροθούμε στην ουσία. Ο μόνος τρόπος για τον Αντετοκούνμπο να μπορέσει όχι απλά να έχει αρκετές ομοιότητες με τον LeBron James, αλλά να γίνει ένας παίκτης ισάξιου επιπέδου, είναι να επικεντρωθεί στις αδυναμίες του και να προσπαθήσει να τις βελτιώσει. Για παράδειγμα ο James βελτίωσε την ευστοχία του σε τρίποντα απο 31,9% την χρονιά 2006 σε 40,6% το 2012. Χωρίς αμφιβολία, ένα μέρος αυτής της βελτίωσης οφείλεται στην εξάσκηση και την σκληρή προπόνηση. Παρ’όλα αυτά όμως, δέν πρέπει να ξεχνάμε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην διαδικασία της αυτοβελτίωσης η αναγνώρηση των δυνατών και των αδύναμων σημείων του ένας παίκτης. Στην ίδια συνέντευξη, ο Van Gundy ανέφερε: “Όταν ξεκίνησε ο LeBron, ήταν ένας παίκτης του οποίου το δυνατό σημείο δέν ήταν τα μακρινά σούτ. Βελτιώθηκε πολύ όμως, μελέτησε αρκετά ποιά σούτ είναι τα πιο εύστοχά του και δούλεψε επάνω στον εαυτό του αντίστοιχα. Ο Αντετοκούνμπο τείνει να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Νομίζω οτι οι Μπάκς βασίζονται κυρίως επάνω στο παιχνίδι του Γιάννη αυτή την στιγμή και επάνω στο γεγονός οτι σκοράρει τουλάχιστον εικοσιτρείς πόντους σε κάθε αγώνα. Πολλές φορές είναι πραγματικά ασταμάτητος”.

Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο παικτών είναι πολλές και αρκετοί αναλυτές συμφωνούν οτι άν ο Γιάννης συνεχίσει να παίζει στο ίδιο επίπεδο και να εξελίσεται συνεχώς, σύντομα θα συγκαταλέγεται ανάμεσα σε έναν απο τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του NBA, δίπλα σε ονόματα όπως ο LeBron James, ο Michael Jordan και ο Kobe Bryant.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ