Μπάσκετ

Εναλακτικές επιλογές για μετονομασία του γηπέδου ΟΑΚΑ

Μετά απο την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου αθλητισμού να μετονομάσει το γήπεδο ΟΑΚΑ σε “γήπεδο Νίκος Γκάλης”, πολλοί φίλαθλοι του μπάσκετ και όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα έχουν αρχίσει να συζητάνε και σε πολλές περιπτώσεις να καυτηριάζουν την απόφαση αυτή. Ειδικά οι οπαδοί του Παναθηναϊκού εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με αυτό το περιστατικό. Ο λόγος είναι οτι το Αλεξάνδρειο (γήπεδο του Άρη στην Θεσσαλονίκη) το οποίο έχει ήδη μετονομαστεί σε γήπεδο Γκάλη (και σωστά αφού ο αθλητής συνέδεσε το όνομά του με την ομάδα του Άρη παίζοντας σε αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του). Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού επικαλούνται το επιχείρημα οτι εφόσον ο Νίκος Γκάλης έχει ήδη δώσει το όνομά του σε ένα γήπεδο στην Θεσσαλονίκη, το ΟΑΚΑ το οποιό χρησιμοποιείται κυρίως απο τον Παναθηναϊκό τα τελεύταία χρόνια θα έπρεπε να πάρει το όνομα ενός απο τους εμβληματικούς παίκτες της ομάδας του Παναθηναϊκού, πιθανότητα του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Σίγουρα και οι δύο παίκτες είναι εμβληματικοί και αξίζουν την τιμή του να δωθεί το όνομά τους σε γήπεδα μπάσκετ ανα την Ελλάδα. Τα επιτεύγματα του Γκάλη είναι γνωστά σε όλους τους Έλληνες. Ο Διαμαντίδης απο την άλλη είχε επίσης μία λαμπρή καριέρα και συγκαταλέγεται σίγουρα ανάμεα στους καλύτερους Έλληνες μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Είναι αλήθεια οτι σε επίπεδο ατομικών και ομαδικών επιτυχιών, ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει αντικειμενικά περισσότερες. Παρ’όλα αυτά το επίπεδο ενός παίκτη δέν κρίνεται μόνο απο τις επιτυχίες τους σε έπαθλα. Για παράδειγμα το γεγονός οτι οι επιτυχίες του Γκάλη στην δεκαετία του 80 έκαναν το μπάσκετ φοβερά δημοφηλές στην Ελλάδα είναι ένα κατόρθωμα ανυπολόγιστης αξίας στο οποίο ίσως να χρωστάμε και την εμφάνιση πολλών μεταγενέστερων μπασκετικών ταλέντων.

Γιατί όμως αναρωτιόμαστε άν το ΟΑΚΑ πρέπει να μετονομαστεί σε γήπεδο Δημήτρη Διαμαντίδη ή γήπεδο Νίκος Γκάλης λές και δέν υπάρχουν άλλου σημαντικοί παίκτες οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στο Ελληνικό και διεθνές μπάσκετ; Υπάρχουν αρκετοί ακόμοι μπασκεμπολίστες οι οποίοι θα μπορούσαν θα δώσουν το όνομά τους στο γήπεδο. Για παράδειγμα ο πρώην μπασκετμπολίστας και νύν προπονητής του μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τον Παναθηναϊκό όπως επίσης και με τον Άρη. Επίσης αγωνίστηκε και ώς αρχηγός τις εθνικής Ελλάδος κατακτόντας ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο, ενώ σαν προπονητής της εθνικής ομάδας πιο προσφατα καάφερε πάλι να σηκώσει το ελληνικό μπάσκετ στα ύψη. Στην πραγματικότητα είναι ο μόνος Έλληνας παίκτης όλων των εποχών ο οποίος έχει φτάσει σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ώς παίκτης, αλλά και ώς προπονητής. Είναι σκανδαλώδες πώς πολλοί παρακάμπτουν την συνεισφορά του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Ελληνικό μπάσκετ. Η αλήθεια είναι οτι ποτέ δέν ήταν παίκτης του επιπεδου του Διαμαντήδη και του Γκάλη, αλλά η συνεισφορά του στο Ελληνικό μπάσκετ είναι ανυπολόγιση. Ίσως λοιπόν το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη θα μπορούσε επίσης να δοθει σε ένα σημαντικό γήπεδο μπάσκετ.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ