Μπάσκετ

Θα μπορούσε να γίνει ποτέ το μπάσκετ το δημοφιλέστερο σπόρ στον κόσμο;

Πρίν απο περισσότερα απο 20 χρόνια, η εθνική μπάσκετ των Ηνωμένων πολιτειών πήρε το χρυσό μετάλιο χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών αγώνων με την περίφημη dream team της δεκαετίας του 90. Εκείνη την εποχή το μπάσκετ μεσουρανούσε παγκοσμίως και εκτός απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν το δημοφιλέστερο άθλημα και σε πολλές άλλες χώρες ανα τον κόσμο.
Σήμερα το μπάσκετ παραμένει ένα απο τα αγαπημένα αθλήματα των φιλάθλον ανα τον πλανήτη, αλλά έρχεται σαφώς δεύτερο σε σχέση με το κατα πολύ δημοφιλέστερο ποδόσφαιρο του οποίου οι μεγάλες διοργανώσεις καταφέρνουν πάντα να επισκιάζουν οποιαδήποτε διοργάνωση μπάσκετ στις περισσότερες χώρες. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής, με το πρωτάθλημα του ΝΒΑ το οποίο παρακολουθείται απο εκατομμύρια κόσμο στον κόσμο. Στης ΗΠΑ το άθλημα του μπάσκετ προηγείται σαφώς στην προτίμηση των φιλάθλων σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Είναι χαρακτηριστικό οτι την φετινή χρονιά παίζουν στο ΝΒΑ 92 παίκτες οι οποίοι δέν είναι Αμερικάνοι, και οι οποίοι προέρχονται απο 39 διαφορετικές χώρες! Είναι σαφές οτι οι ΗΠΑ είναι το κέντρο του παγκόσμιου μπάσκετ και οτι κάθε χρόνο συγκεντρώνει μερικούς απο τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι φανερό οτι το μπάσκετ είναι αρκετά πίσω σε δημοφιλία σε σχέση με το δημοφηλέστερο σπόρ όλων τον εποχών, το ποδόσφαιρο. Απο την μία μεριά έχουμε το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου με έναν τεράστιο αριθμό θεατών σε όλο τον κόσμο και απο την άλλη τις αντίστοιχες μπασκετικές διοργανώσεις, οι οποίες όπως δείχνουν οι αριθμοί δέν έχουν ούτε την μισή δημοφιλία σε σχέση με τις αντίστοιχες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Παρ’όλα αυτά όμως, υπάρχουν μερικά θετικά σημάδια που δείχνουν οτι το μπάσκετ έχει αρχίσει να γίνεται ακόμη περισσότερο δημοφιλές και να μικρένει το κενό σε δημοφιλία μεταξύ των δύο σπόρ. Σύμφωνα με τις εταιρίες οι οποίες εξειδικεύονται σε τέτοιες μετρήσεις, το μπάσκετ καλύπτει ένα 6% της παγκόσμιας αγοράς των σπόρ απο άποψη κεδών, καθώς απέφερε κέρδη ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Το ποδόσφαιρο απο την άλλη καλύπτει το συγκλονιστικό 43% της παγκόσμιας αθλητικής αγοράς με ετήσια κέρδη ύψους 19,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ.
Εταιρίας ανα τον κόσμο υπολογίζουν οτι η σημαντική αύξηση σε πληρωμές παικτών του ΝΒΑ που συνέβη μεταξύ 2014 και 2015 δείχνει μία τάση που υπάρχει για περισσότερο ενδιαφέρον του κόσμου για το άθλημα. Υπολογίζεται μάλιστα οτι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε άνετα να ανέβει ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια εξ αιτίας των μεγάλων τηλεοπτικών συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι ομάδες πρόσφατα. Αυτή την στιγμή πάντως, το ΝΒΑ είναι λίγο πίσω απο την Αγγλική Premier League απο άποψη κερδών, καθώς τα αιτήσια έσοδα του ΝΒΑ διαμορφώνονται στα $4.75 δισεκατομμύρια δολάρια και τα αντίστοιχα της Αγγλικής Premier league διαμορφώνονται στα 5 Δισεκατομμύρια δολάρια. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται όλες οι διοργανώσεις παγκοσμίως, οι οποίες αποφέρουν κέρδη μεγαλύτερα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

No Title

No Description

To NBA εμφανίζεται να είναι η μόνη μπασκετική διοργάνωση που καταφέρνει να μπεί στην λίστα. Παρότι κάποιες ευρωπαϊκές μπασκετικές ομάδες όπως η Ρεάλ μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα διαφημίζονται έμεσα απο τις αντίστοιχες ποδοσφαιρικές ομάδες, το μπασκετικό πρωτάθλημα της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και φυσικά της Ελλάδας, δέν επιτυγχάνουν αρκετά ψηλά έσοδα έτσι ωστε να εμφανίζονται στην παραπάνω λίστα. Ένα άλλο στατιστικό το οποίο μας δείχνει την τεράστια επιτυχία που έχει το ποδόσφαιρο ενάντια στο μπάσκετ είναι τα social media. Ένα γρήγορο search μας δείχνει οτι οι 5 πιο δημοφηλείς αθλητές στα social media προέρχονται όλοι απο τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Ρονάλντο απο μόνος του έχει περισσότερους απο 127 εκατομμύρια followers στο facebook και το Twitter το οποίο ισούται με τους followers των Kobe Bryant, Lebron James, Michael Jordan και Kevin Durant μαζί.
Απο όποια άποψη και να το δεί κανείς, το ποδόσφαιρο είναι ο αδιαμφησβήτητος νικητής στην μάχη για το δημοφηλέστερο σπόρ στον κόσμο. Παρ’όλα αυτά, η πρόσφατη αύξηση στις πληρωμές των αθλητών του μπάσκετ δείχνει μία συνολική τάση ανόδου του αθλήματος και ίσως στο μέλλον να δούμε μία μεγάλη μείωση μεταξύ της διαφοράς μεταξύ μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ