Ποδόσφαιρο

Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Τι είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA οι ποδοσφαιρικές εθνικές ομάδες του κόσμου αγωνίζονται μεταξύ τους με την ελπίδα να στεφθούν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Πρόκειται για το αθλητικό γεγονός με την μεγαλύτερη τηλεθέαση σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι κάθονται μπροστά στις τηλεοράσεις τους να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικών Σωματείων (FIFA) οργάνωσε την πρώτη διοργάνωση το 1930, όπου νικήτρια αναδείχθηκε η Ουρουγουάη. Από το 1930, η διοργάνωση διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελείται από 32 ομάδες που έχουν προκριθεί από ομίλους των αντίστοιχων περιοχών τους.

Το τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελείται από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ολυμπιακό ποδόσφαιρο. Το ολυμπιακό ποδόσφαιρο απαιτεί από μια ομάδα να παίζει με έναν συγκεκριμένο αριθμό παικτών κάτω των 23 ετών, με εξαίρεση μόνο 3 παίκτες που είναι μεγαλύτεροι. Αυτός ο κανόνας προκάλεσε διαμάχη μεταξύ της FIFA και της Ολυμπιακής Ένωσης τη δεκαετία του 1930 σχετικά με την ιδιότητα του παίκτη και ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι απαρχές του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Η FIFA διοργάνωσε την πρώτη έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1930. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν δύο χρόνια αργότερα, το 1932, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, και το ποδόσφαιρο δεν ήταν στα σχέδια της διοργάνωσης, καθώς θεωρήθηκε μη δημοφιλές στις ΗΠΑ. Διαφωνίες μεταξύ της FIFA και της IOC σχετικά με την ερασιτεχνική ιδιότητα των παικτών οδήγησαν στην αφαίρεση του παιχνιδιού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932.

Ο Jules Rimet, ο τότε πρόεδρος της FIFA, είχε ήδη κάνει τα δικά του σχέδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1930. Η Ουρουγουάη, η οποία γιόρταζε τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της το 1930, επιλέχθηκε ως η πρώτη χώρα υποδοχής αυτής της διοργάνωσης.

Η εθνική ένωση κάθε χώρας κλήθηκε να ορίσει μια ομάδα που θα ταξίδευε στη Νότια Αμερική για τη διοργάνωση. Για τις ευρωπαϊκές χώρες, αυτό σήμαινε ότι οι ομάδες έπρεπε να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι άνω των 10.000 χιλιομέτρων για να φτάσουν στον προορισμό τους με πολύ υψηλό κόστος μέσω του Ατλαντικού. Αρχικά, κανένα έθνος από την Ευρώπη δεν δεσμεύτηκε να στείλει την ομάδα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι δύο μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Με μια τόσο σύντομη προθεσμία μέχρι την έναρξη του τουρνουά, ο Jules Rimet κατάφερε να πείσει πολλά έθνη να κάνουν το ταξίδι. Η πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν μία από τις χώρες που κατάφερε να πείσει και τελικά έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου. 13 ομάδες ήταν μέρος του τελικού καταλόγου των χωρών που έφτασαν στη διοργάνωση, με 7 από τη Νότια Αμερική, 4 από την Ευρώπη και 2 από τη Βόρεια Αμερική.

Τα δύο πρώτα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξήχθησαν ταυτόχρονα. Αυτές οι αναμετρήσεις ήταν οι αγώνες Ηνωμένες Πολιτείες – Μεξικό και Γαλλία – Βέλγιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες νίκησαν το Μεξικό με 4-1, ενώ η Γαλλία νίκησε το Βέλγιο με 3-0. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είδε επίσης το πρώτο χατ-τρικ τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της διοργάνωσης, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν με την Παραγουάη με 3-0. Ο Bert Patenaude έγραψε το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας για το χατ-τρικ του εναντίον της Παραγουάης στις 17 Ιουλίου 1930.

Το τουρνουά ολοκληρώθηκε με τη νίκη της Ουρουγουάης επί της Αργεντινής με 4-2 στον τελικό μπροστά σε 93.000 θεατές στο Μοντεβιδέο στις 30 Ιουλίου του ίδιου έτους. Η νίκη της Ουρουγουάης εκείνη την ημέρα απέναντι στους αρχικούς της αντιπάλους σήμαινε ότι ήταν οι πρώτοι πρωταθλητές ενός τουρνουά που επρόκειτο να καθορίσει μια απίστευτα επιτυχημένη κληρονομιά για το μέλλον αυτού του παιχνιδιού.

Το κύπελλο που δόθηκε στους νικητές του τουρνουά πήρε το όνομα του Jules Rimet, εξ ου και το τρόπαιο Jules Rimet. Το 1974 το όνομα άλλαξε σε Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA. Από τότε παραμένει έτσι.

Ποιος κέρδισε το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018;

Η πιο πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξήχθη στη Ρωσία το 2018. Ο Παναμάς και η Ισλανδία έκαναν ντεμπούτο, καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που προκρίθηκαν σε αυτή τη διοργάνωση στην ιστορία τους. Η ομάδα της Γαλλίας, γεμάτη με σούπερ σταρ από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης, νίκησε άνετα την Κροατία με 4-2 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας μπροστά σε 78.000 φιλάθλους.

Εκτός από τους Antoine Griezmann, Paul Pogba και Kylian Mbappe που σκόραραν για τη Γαλλία, ο Ivan Perisic σκόραρε για την Κροατία. Ο επιθετικός της Κροατίας, Mario Mandzukic, σκόραρε και για τις δύο ομάδες, καθώς ένα από τα γκολ του δυστυχώς κατέληξε στα δικά του δίχτυα.

Ο αρχηγός της Αγγλίας, Harry Kane, σημείωσε ήδη 6 γκολ στο τουρνουά, τα οποία ήταν αρκετά για να κερδίσει το Χρυσό Παπούτσι ως πρώτος σκόρερ. Ο Thibaut Courtois, που τερμάτισε τρίτος με το Βέλγιο, κέρδισε το Χρυσό Γάντι με τα περισσότερα καθαρά φύλλα αγώνα στο τουρνουά. Ο Luca Modric, ο οποίος ήταν χαμένος φιναλίστ, ψηφίστηκε ως παίκτης του τουρνουά από τα μέλη των μέσων ενημέρωσης και έλαβε τη Χρυσή Μπάλα.

Η τελευταία έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Η τελευταία διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Κατάρ, γεγονός που θα σημάνει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην αραβική περιοχή και το πρώτο στην Ασία από τότε που η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα φιλοξένησαν από κοινού το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Η διοργάνωση αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Ένα χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο είναι σίγουρα ενάντια στην παράδοση, καθώς συνήθως διεξάγεται μεταξύ των καλοκαιρινών μηνών Μαΐου, Ιουνίου ή Ιουλίου. Ο λόγος που η διοργάνωση μεταφέρθηκε σε αυτή την εποχή του έτους είναι για να αντιμετωπιστεί το εξαιρετικά θερμό κλίμα της χώρας.

Περισσότερες παρουσίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Ο Lothar Matthaus, πρώην αρχηγός της Γερμανίας, έχει συμμετάσχει στα περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα και έχει κάνει τις περισσότερες εμφανίσεις. Μεταξύ 1982 και 1998, συμμετείχε σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα, κάνοντας συνολικά 25 εμφανίσεις. Το 1990, ήταν επίσης μέλος της νικήτριας ομάδας.

Με 24 συμμετοχές, ο Γερμανός Miroslav Klose είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών και κατέχει τη δεύτερη θέση. Από το 2002 έως το 2014, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα. Ο Paolo Maldini, γνωστός Ιταλός κεντρικός αμυντικός, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 23 συμμετοχές από το 1990 έως το 2002.

Οι πιο επιτυχημένες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας έχει κατακτήσει τα περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα από οποιοδήποτε άλλο έθνος. Έχει το ρεκόρ των πέντε τίτλων, με τον πιο πρόσφατο να είναι το 2002, όταν μια θρυλική ομάδα με πρωταγωνιστές τους Ρονάλντο, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο νίκησε τη Γερμανία με 2-0 στον τελικό αγώνα.

Όταν επιλέγετε το NetBet Σπορ, μπορείτε να απολαύσετε μια ολόκληρη σειρά από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Εδώ στη NetBet, η ευημερία των παικτών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας Συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού για πιο πολλές πληροφορίες.

 

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ