Αθλητισμός Τένις

Η ιστορία του Γουίμπλεντον

Το Γουίμπλεντον θεωρείται ευρέως ως το πιο διάσημο τουρνουά τένις στον κόσμο, οπότε ενόψει της φετινής διοργάνωσης, κάναμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα.

Στο NetBet Σπορ, οι νέοι πελάτες μπορούν να κερδίσουν ένα 100% αντιστοιχισμένο δωρεάν στοίχημα έως και 50€ με την εγγραφή τους, την κατάθεση και την τοποθέτηση του πρώτου τους στοιχήματος (ελάχιστη απόδοση 1,40 ανά επιλογή). Μπορείτε να μπείτε στο διαδίκτυο για να δείτε όλες τις τελευταίες αγορές τένις και αποδόσεις.

Γουίμπλεντον: Εκεί που ξεκίνησαν όλα

Το εναρκτήριο τουρνουά του Γουίμπλεντον πραγματοποιήθηκε στο All England Lawn Tennis and Croquet Club το 1877, με τον Spencer Gore να αναδεικνύεται νικητής σε έναν αμιγώς βρετανικό τελικό. Από τότε το πρωτάθλημα διεξάγεται κάθε χρόνο στην ίδια τοποθεσία στο Γουίμπλεντον, με μοναδικές εξαιρέσεις λόγω των παγκόσμιων πολέμων και της πανδημίας.

Για 91 χρόνια μετά την ίδρυση του Γουίμπλεντον, απαγορεύτηκε η είσοδος στους επαγγελματίες και παρέμεινε μια διοργάνωση μόνο για ερασιτέχνες. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 1922, ο εκάστοτε πρωταθλητής έπρεπε να εμφανιστεί μόνο στον τελικό! Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες αγωνίζονταν σε μορφή νοκ-άουτ για μια ευκαιρία να αναμετρηθούν με τον νικητή του προηγούμενου έτους.

Το Γουίμπλεντον είναι το μοναδικό μεγάλο τουρνουά τένις που διεξάγεται ακόμη και σήμερα στο γρασίδι, εξ ου και η ονομασία τένις επί χόρτου, με αποτέλεσμα ο ρυθμός του να είναι υψηλότερος σε σχέση με τα σκληρά και χωμάτινα γήπεδα. Η τεράστια ιστορία της διοργάνωσης σε συνδυασμό με τη διαφορά στην επιφάνεια είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι θεωρούν το Γουίμπλεντον το πιο διάσημο και εμβληματικό τρόπαιο τένις.

Η μετάβαση στην ανοικτή εποχή

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κόσμος του τένις ήταν διχασμένος μεταξύ εκείνων που πίστευαν ότι οι αγώνες θα έπρεπε να παραμείνουν μεταξύ ερασιτεχνών και εκείνων που πληρώνονταν για τις προσπάθειές τους. Όμως, καθώς περνούσε ο καιρός, όλο και περισσότεροι παίκτες αναζητούσαν το τένις ως επάγγελμα, ελπίζοντας να μετατρέψουν το ταλέντο τους σε χρήμα.

Το 1968, αποφασίστηκε τελικά να επιτραπεί στους επαγγελματίες να αγωνίζονται σε όλα τα μεγάλα τουρνουά – συμπεριλαμβανομένου του Γουίμπλεντον – μαζί με τους ερασιτέχνες. Αυτό ήταν ένα τεράστιο ορόσημο στην ιστορία του παιχνιδιού, καθώς επέτρεψε στους παίκτες να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο άθλημα, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του τένις που παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο.

Πολλές διαφορές απόψεων παρέμειναν μετά τη μετάβαση, η οποία οδήγησε στη δημιουργία της Ένωσης Αθλητών Τένις (ATP) και της Ένωσης Γυναικών Τένις (WTA). Οι οργανώσεις αυτές δημιουργήθηκαν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επαγγελματιών παικτών, και τελευταία εργάζονται σκληρά για τη γεφύρωση της μισθολογικής ανισότητας μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου παιχνιδιού.

Οι πιο επιτυχημένοι παίκτες του Γουίμπλεντον

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πρώτα χρόνια του Γουίμπλεντον κυριαρχούνταν από τους Βρετανούς. Οι πρώτες 30 διοργανώσεις είχαν έναν αμιγώς βρετανικό τελικό, με τον William Renshaw (7 τίτλοι) και τον Laurence Doherty (5 τίτλοι) να μοιράζονται τα τρόπαια. Ο πρώτος μη Βρετανός που σήκωσε το τρόπαιο ήταν ο Αυστραλός Norman Brookes το 1907.

Αλλά όλα άλλαξαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μετάβαση από την ερασιτεχνική στην ανοιχτή εποχή. Από το 1936 έως το 2013, δεν υπήρξε ούτε ένας Βρετανός πρωταθλητής στο ανδρικό παιχνίδι. Οι Βρετανίδες είχαν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις, αλλά δύο πρωταθλήτριες του Γουίμπλεντον σε 54 χρόνια της Ανοιχτής Εποχής δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν επιτυχία.

Στο γυναικείο παιχνίδι, οι Αμερικανίδες ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτές που κυριάρχησαν. Η Martina Navratilova κατέχει το ρεκόρ για τους περισσότερους τίτλους στο Γουίμπλεντον με εννέα μεταξύ των ετών 1978-1990. Η Γερμανίδα Steffi Graf πήρε τη σκυτάλη στη συνέχεια, κατακτώντας επτά από το 1988-1996, πριν η Serena Williams κερδίσει επτά δικά της το 2002-2016.

Όσον αφορά το ανδρικό παιχνίδι, ο Roger Federer είναι ο πρώτος με οκτώ τίτλους μεταξύ 2003-2017. Προσπαθεί να ισοφαρίσει αυτό το ρεκόρ ο Σέρβος Novak Djokovic, ο οποίος έχει επτά νίκες στο ενεργητικό του ενόψει του Γουίμπλεντον του 2023.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τη σπουδαιότητα στο άθλημα, αλλά η απόδοση ενός παίκτη στο πιο ιστορικό τουρνουά τένις στον κόσμο είναι αναμφισβήτητα καθοριστικός.

Όταν επιλέγετε το NetBet Σπορ, μπορείτε να απολαύσετε μια ολόκληρη σειρά από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Εδώ στη NetBet, η ευημερία των παικτών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας Συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού για πιο πολλές πληροφορίες.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ