Ε-Σπορ

Ε-Σπορ: Social Distancing Cup εν καιρώ πανδημίας

eSport and Social distance

Οι περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις έχουν αναβληθεί ή και ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο τα Ε-Σπορ συνεχίζουν με εντονότερους ρυθμούς κατά την περίοδο της καραντίνας και μετά το τέλος αυτής. Μάλιστα, τα τουρνουά των Ε-Σπορ όχι μόνο δεν αναβλήθηκαν αλλά αύξησαν την δημοτικότητα τους πιο πολύ από ποτέ. Τον τελευταίο μήνα, είχαμε την έναρξη πολλών διαφορετικών τουρνουά Ε-Σπορ, τόσο των live events που έπρεπε να μεταφερθούν αναγκαστικά online, όσο και καινούριων τουρνουά που εμφανίστηκαν εν μέσω της πανδημίας, μεταξύ των οποίων και το Social Distancing Cup που θα μιλήσουμε και παρακάτω.

Λίγα λόγια για το Social Distancing Cup

Το Social Distancing Cup είναι ένα τουρνουά Ε-Σπορ με φιλανθρωπικό σκοπό που διοργανώθηκε πρώτη φορά από την gaming πλατφόρμα Generation Esports. Στο Social Distancing Cup μπορούν να πάρουν μέρος παίκτες όλων των ηλικιών και από όλο τον κόσμο, ενώ η συμμετοχή τους είναι εντελώς δωρεάν. Στο συγκεκριμένο τουρνουά προσφέρονται μια σειρά από διαφορετικά Ε-Σπορ, όπως το League of Legends, Rocket League και το Teamfight Tactics. Οι παίκτες μπορούν να συμμετάσχουν σε όποιοι παιχνίδι από τα παραπάνω θέλουν, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή σε παραπάνω από ένα ή και σε όλα τα παιχνίδια του τουρνουά. Τα βραβεία του τουρνουά είναι πολλά, και συνολικά ξεπερνάνε σε αξία τα $30,000. Πιο συγκεκριμένα, οι κορυφαίοι παίκτες και αυτοί με τις περισσότερες νίκες μπαίνουν σε κλήρωση για να κερδίσουν οθόνες, μητρικές, κάρτες γραφικών και άλλα gaming αξεσουάρ. Χορηγοί του τουρνουά είναι η ASUS, TUF Gaming και Viewsonic, και περισσότεροι από 200 νικητές θα μοιραστούν προϊόντα της εταιρείας. Οι εγγραφές ξεκίνησαν τον Απρίλιο και το τουρνουά θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου.

Τουρνουά με φιλανθρωπικό σκοπό

Όπως είπαμε και παραπάνω, το Social Distancing Cup έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Για αυτό, η συμμετοχή στα τουρνουά Ε-Σπορ που προσφέρονται είναι δωρεάν. Πίσω από την διοργανώτρια εταιρεία κρύβεται η πρωτοβουλία της ομάδας High School Esports League (HSEL), η οποία αποτελείται από έφηβους gamers. Στόχος της ομάδας ήταν να δημιουργήσει ένα τουρνουά όπου οι νέοι, και ιδίως τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, θα μπορούν να διασκεδάσουν, να γνωρίσουν νέους φίλους και να επωφεληθούν όσο περισσότερο γίνεται από το παιχνίδι για όσο καιρό διαρκέσει η πανδημία. Τα έσοδα από το streaming, τις διαφημίσεις και τις προσφορές του κοινού θα δοθούν στο COVID-19 Response Fund, το οποίο με τη σειρά του ενισχύει τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες που πλήττονται από την κρίση που διανύουμε. Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Social Distancing Cup «αποτελεί έναν καλό περισπασμό – ειδικά τώρα που τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν όσα έκαναν πριν», και ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη και να διεκδικήσουν και οι ίδιοι κάποια έπαθλα. Win-win για όλους!

Τα Ε-Σπορ ως εργαλείο εκπαίδευσης

Βασικός πυλώνας της πρωτοβουλίας τη HSEL είναι η χρήση των Ε-Σπορ ως εργαλείο εκπαίδευσης στα σχολεία της χώρας. Αυτό που εξηγούν είναι ότι μέσω των Ε-Σπορ, τα παιδιά μαθαίνουν την πειθαρχία και την ομαδικότητα, όπως ακριβώς γίνεται και με τα παραδοσιακά ή πιο κλασικά αθλήματα που έχουμε στο μυαλό μας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα παιδιά που ασχολούνται με Ε-Σπορ έχουν 10% περισσότερη παρουσία στο σχολείο και 1,7% καλύτερους βαθμούς. Ακόμα, βασικός στόχος της ομάδας είναι η ένταξη ατόμων που πέφτουν θύματα αποκλεισμού στα σχολεία ή νιώθουν απομακρυσμένοι από τους συνομήλικους τους, και στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να γίνουν μέλη ενός γκρουπ με παρόμοια ενδιαφέροντα. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να περάσουν στο ευρύ κοινό μέσω του Social Distancing Cup: το αίσθημα του ότι ανήκεις κάπου. Ειδικά αυτή την περίοδο που όλοι παραμένουμε στο σπίτι πολλοί άνθρωποι νιώθουν μοναξιά. Μέσα από τα Ε-Σπορ όμως μπορούμε να συνεχίσουμε την «επαφή» με τους φίλους και την ομάδα μας.

Twitch και streaming στα τουρνουά

Αν θέλετε να δείτε ζωντανά τους αγώνες στα πρωταθλήματα των αγαπημένων σας παιχνιδιών, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τους λογαριασμούς των τουρνουά σε YouTube και Twitch. Μάλιστα, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση και η πλοήγηση των θεατών στην πλατφόρμα, το Twitch έχει φτιάξει μια νέα κατηγορία με όλα τα stream των esports, όπου μπορείτε να βρείτε υποκατηγορίες με πληροφορίες για τους live αγώνες, τους παίκτες κάθε ομάδας και βίντεο από παιχνίδια σε τρέχοντα πρωταθλήματα. Για πρώτη φορά στην ιστορία το Twitch έσπασε κάθε ρεκόρ προβολών και ωρών streaming κατά τους πρώτους 3 μήνες του 2020. Αυτό οφείλεται στην τεράστια αύξηση της δημοτικότητας των esports που έφερε χιλιάδες νέους χρήστες στην πλατφόρμα.

Τουρνουά Ε-Σπορ εν μέσω πανδημίας

Είναι προφανές ότι τα esports γίνονται όλο και πιο δημοφιλή εν καιρώ καραντίνας, και είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνουν στην κορυφή και για τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος που τα Ε-Σπορ κέρδισαν τόσο μεγάλο έδαφος τους τελευταίους μήνες είναι διπλός. Αρχικά, μετά την αναβολή όλων των κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων σε όλον τον κόσμο, πολλοί από εμάς στράφηκαν στα Ε-Σπορ σε μια προσπάθεια να γεμίσουμε το κενό που άφησαν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ (ή άλλων αθλημάτων) που δεν βλέπαμε πλέον. Μέχρι και οι ίδιοι οι διοργανωτές διάσημων τουρνουά όπως αυτό της Formula 1, έκαναν την μετάβαση στο online gaming. Ακόμα, οι πλατφόρμες των esports ήταν έτοιμες και μπόρεσαν να αντέξουν την αυξανόμενη ζήτηση και κίνηση, ενώ όλα τα τουρνουά μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα online. Τα Ε-Σπορ παίζονταν πάντα διαδικτυακά, και έτσι δεν υπήρχε πρόβλημα στην μετάβαση από τα in-person πρωταθλήματα στα online tournaments.

Πρωταθλήματα Ε-Σπορ

Πέρα από το Social Distancing Cup, υπάρχουν πολλά τουρνουά που τρέχουν αυτή την στιγμή, και τα οποία μπορείτε να δείτε εύκολα σε ζωντανή μετάδοση σε πλατφόρμες όπως το Twitch. Αξίζει να αναφέρουμε μερικά από αυτά, καθώς έχουμε κορυφαία πρωταθλήματα και τουρνουά Ε-Σπορ που πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στον μήνα Μάιο. Αυτή την στιγμή τα δημοφιλέστερα πρωταθλήματα είναι αυτά του Counter Strike, με τα προκριματικά του ESL One  να πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή. Το πρωτάθλημα Counter Strike ESL One: Road to Rio αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Μαΐου και αποτελεί σίγουρα το highlight μέχρι τότε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το τουρνουά Call Of Duty League, και αξίζει να δείτε την εξέλιξη των ομάδων, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.  Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο την μεταβολή των στοιχημάτων και τους αγώνες μεταξύ των ομάδων στο πρωτάθλημα.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ