Ποδόσφαιρο

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου νέων U21

UEFA European Under 21 Championship

Αυτό το καλοκαίρι ξεκίνησε πολύ δυναμικά για τους φίλους του ποδοσφαίρου, αφού οι λάτρεις του αθλήματος απολαμβάνουν μια μετά την άλλη μεγάλες οργανώσεις. Μετά το τέλος του φετινού Champions League, έχουμε τώρα το Μουντιάλ γυναικών στο Παρίσι που μόλις ξεκίνησε, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο νέων κάτω των 20 που τελειώνει με τον τελικό του Σαββάτου. Το Μουντιάλ των νέων θα δώσει με τη σειρά του την σκυτάλη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελπίδων το οποίο θα ξεκινήσει την Κυριακή 6 Ιουνίου. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες για να είστε έτοιμοι για το live στοίχημα, αλλά και να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της διοργάνωσης και να ξέρετε τι να περιμένετε από τις ομάδες.

Λίγα λόγια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων

Η UEFA διοργανώνει από το 1978 και κάθε δυο χρόνια ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου συμμετέχουν οι εθνικές Ελπίδων κάθε χώρας. Πρόκειται για μια πραγματική γιορτή για το ποδόσφαιρο, με νέους αθλητές να μάχονται για να φέρουν την χώρα τους στην πρώτη θέση της Ευρώπης. Το πρωτάθλημα κρύβει συχνά εκπλήξεις και στα γήπεδα αναδεικνύεται το νέο αίμα του ποδοσφαίρου που θα πάρει σειρά και θα συνεχίσει την ιστορία του αθλήματος. Οι νέοι κάτω των 21, αν και δεν έχουν την πείρα και τα χρόνια των μεγαλύτερων, μας προσφέρουν πλούσιο θέαμα, φανταστικά γκολ, δράση και αδρεναλίνη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μεγάλη νικήτρια της διοργάνωσης είναι η Ιταλία με 5 συνολικά τίτλους, ενώ τα υπόλοιπα πρωταθλήματα κατανέμονται ως εξής:

  1. Ιταλία             5 τίτλοι           (1992, 1994, 1996, 2000, 2004)
  2. Ισπανία          4 τίτλοι            (1986, 1998, 2011, 2013)
  3. Γερμανία        2 τίτλοι            (2009, 2017)
  4. Αγγλία            2 τίτλοι            (1982, 1984)
  5. Ολλανδία        2 τίτλοι            (2006, 2007)
  6. Ρωσία             2 τίτλοι            (1980, 1990)
  7. Σερβία            1 τίτλος            (1978)
  8. Γαλλία            1 τίτλος            (1988)
  9. Σουηδία          1 τίτλος            (2015)
  10. Τσεχία 1 τίτλος            (2002)

Φέτος, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα λάβει χώρα στην Ιταλία και το Σαν Μαρίνο, ξεκινώντας με τον πρώτο αγώνα των φιναλίστ το Σάββατο 16 Ιουνίου, όπου θα αναμετρηθεί Πολωνία με Βέλγιο και Ιταλία με Ισπανία. Ο τελικός έχει προγραμματιστεί για τις 30 του μήνα. Υπενθυμίζουμε πως η εθνική Ελπίδων της Ελλάδας αν και είχε μια καλή πορεία στις πρώτες φάσεις των προκριματικών, έχασε και στα δυο παιχνίδια της με την Αυστρία, στις 16 και τις 20 Νοεμβρίου του 2018, παραμένοντας έτσι εκτός από τους ομίλους. Οι πρόσφατοι νικητές της διοργάνωσης για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα είναι οι εξής:

2017 Γερμανία
2015 Σουηδία
2013 Ισπανία
2011 Ισπανία
2009 Γερμανία

 

Οι όμιλοι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων 2019

Οι 12 φιναλίστ χωρίζονται σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων, με τον νικητή από το κάθε γκρουπ και την runner-up ομάδα μετά τα αποτελέσματα των ομίλων να περνάνε στα ημιτελικά. Αυτή τη στιγμή τα τρία γκρουπ έχουν ως εξής:

Α’ Γκρουπ Β’ Γκρουπ Γ’ Γκρουπ
Ιταλία Γερμανία Αγγλία
Ισπανία Δανία Γαλλία
Πολωνία Σερβία Ρουμανία
Βέλγιο Αυστρία Κροατία

 

Τα παιχνίδια στο τουρνουά

Όπως είπαμε και παραπάνω, το Euro U21 Νέων θα λάβει χώρα στην Ιταλία και το Σαν Μαρίνο και θα διαρκέσει από τις 16 μέχρι και τις 30 Ιουνίου, όπου και θα παρακολουθήσουμε τον τελικό. Τώρα που ξέρετε ποιες είναι οι 12 φιναλίστ στο Euro K21 αξίζει να σημειώσετε στο ημερολόγιο σας και τις ημέρες των αγώνων για κάθε γκρουπ. Συγκεκριμένα, από την UEFA έχει οριστεί πως οι αγώνες των τριών ομίλων θα έχουν ως εξής:

  • Το πρώτο γκρουπ θα διαγωνιστεί στις 16, 19 και 22 Ιουνίου.
  • Το δεύτερο γκρουπ θα παίξει στις 17, 20 και 23 Ιουνίου.
  • Το τρίτο, και τελευταίο, γκρουπ θα παίξει στις 18, 21 και 24 Ιουνίου.

Οι ημιτελικοί θα γίνουν στις 27 Ιουνίου. Αν η Αγγλία βρεθεί ανάμεσα στους 4 φιναλίστ, τότε στις 28 Ιουνίου θα έχουμε ένα ακόμα παιχνίδι play-off για να δούμε ποιος θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στην Ιαπωνία.

Τα φαβορί της διοργάνωσης

Αναμφισβήτητο φαβορί για το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων U21 είναι η κάτοχος του τίτλου Γερμανία, η οποία θα προσπαθήσει να πάρει μαζί της τον τρίτο τίτλο στην ιστορία της. Η Εθνική νέων της Γερμανίας πέρασε πρώτη από τον όμιλο της στα προκριματικά, με 10 βαθμούς μπροστά από την δεύτερη ομάδα της κατάταξης που ήταν η Νορβηγία. Μέχρι στιγμής στην διοργάνωση έχουν 8 στις 10 νίκες, με μια μόλις ήττα, αλλά και την σαρωτική νίκη τους με 6-1 επί του Αζερμπαϊτζάν. Από την άλλη πλευρά έχουμε μια μαγευτική Αγγλία, με παρόμοια εντυπωσιακά στατιστικά στα προκριματικά. Οι Άγγλοι πέρασαν και αυτοί πρώτοι στον όμιλο τους και έχουν 8 στις 10 νίκες, με 2, όμως, ισοπαλίες και καμία ήττα. Τα νεαρά λιοντάρια έχουν ένα ανίκητο σερί στην διοργάνωση και αναζητούν τις νίκες που θα τους φέρουν στον τελικό. Τέλος, οι τρικολόρ θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματα της Εθνικής Γαλλίας που κέρδισε πέρσι το παγκόσμιο Κύπελλο, και να φέρουν πίσω στο σπίτι τους ακόμα έναν τίτλο. Η ομάδα έχει κερδίσει 9 στα 10 παιχνίδια στα προκριματικά, με MVP χωρίς αμφιβολία τον Martin Terrier που έχει σκοράρει 7 γκολ μέχρι τώρα στην διοργάνωση.

Ποιους παίκτες να προσέξετε

Ο λόγος που η Γερμανία είναι ένα από τα φαβορί του πρωταθλήματος είναι ξεκάθαρα η ενδεκάδα της. Τέσσερις από τους παίκτες που σήκωσαν το τρόπαιο στην Πολωνία το 2017 παραμένουν στην αποστολή, και συγκεκριμένα ο Öztunali, Dahoud, Anton και Amiri. Αξίζει να έχετε τον νου σας και στον τερματοφύλακα της ομάδας, τον Nübel, καθώς πολλοί πιστεύουν πως πρόκειται για τον επόμενο Manuel Neuer. Ακόμα δυο ονόματα από την ομάδα της Σερβίας μας τραβούν την προσοχή, και συγκεκριμένα ο Luka Jović, δεύτερος τοπ σκόρερ με την Eintacht Frankfurt στο φετινό Europa League, αλλά και το αστέρι της Μπενφίκα, Andrija Živković. Από την ομάδα της Αγγλίας έχουμε τρεις παίκτες που έφτασαν στα προημιτελικά στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό, και συγκεκριμένα τον Angus Gunn, Tammy Abraham και Demarai Gray. Ο Abraham παίζει στην Τσέλσι, ενώ αυτός που αναμένεται πως θα εντυπωσιάσει με τις ικανότητες του είναι ο Phil Foden, ο οποίος παίζει στην Manchester City. Αθλητές από μεγάλες ομάδες συμπληρώνουν την ενδεκάδα της Γαλλίας, αφού έχουμε τον Mouctar Diakhaby από την Βαλένθια και τον Maxime Lopez από την Μαρσέιγ.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ