Μπάσκετ

Ευρωλίγκα: Σύνοψη αγώνων και το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Ζενίτ

Euroleague_Summary

Ο αγώνας των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα δεν σταματά, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται αντιμέτωπος με την Ζενίτ στα πλαίσια της 21ης αγωνιστικής. Οι ερυθρόλευκοι ψάχνουν την νίκη για να είναι αισιόδοξοι και να έχουν βλέψεις για την πρόκριση, ενώ οι Ρώσοι υποδέχονται στο γήπεδο τους τους Πειραιώτες για το δεύτερο αναμεταξύ τους παιχνίδι. Στην πρώτη τους αναμέτρηση, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να λυγίσει την Ζενίτ στην παράτα, αλλά πάει αποφασισμένος στην Ρωσία για την ρεβάνς. Κατά τα άλλα, η κατάταξη στην Ευρωλίγκα δεν έχει αλλάξει και πολύ με τα φαβορί και τις κορυφαίες ομάδες να παραμένουν ψηλά στην βαθμολογία. Παρακάτω, θα δούμε πως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα και η κατάταξη μετά και την 19η αγωνιστική, αλλά και πως είναι τα πράγματα στον Ολυμπιακό ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με την Ζενίτ στις 23/1.

Σύνοψη αγώνων της 19ης αγωνιστικής

Το highlight της 19ης αγωνιστικής ήταν το παιχνίδι της Μακάμπι με την Μπαρτσελόνα. Οι δύο κορυφαίες ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στην έδρα της Μακάμπι, με την ίδια να κυριαρχεί και να παίρνει την νίκη απέναντι στους Ισπανούς με 92-85. Νίκη πήρε και η ΤΣΣΚΑ απέναντι στην Ρεάλ με 60-55, αλλά και η Φενερμπαχτσέ με 86-64, σε ένα εύκολο παιχνίδι απέναντι στην Βιλερμπάν. Ήττα εντός έδρας για την Χίμκι από την Βαλένθια (84-75), τον Ολυμπιακό απέναντι στην Άλμπα με 86-93. Επιβλητική ήταν η εμφάνιση της πρώτης στην κατάταξη Αναντολού Εφές απέναντι στην Μιλάνο, με την δεύτερη να χάνει στην Τουρκία με 88-68. Τα παιχνίδια της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν με την Ζενίτ να παίρνει την δεύτερη σερί νίκη της απέναντι στην Μπασκόνια (72-66), την Ζάλγκιρις να εξασφαλίζει την νίκη εκτός έδρας απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (70-76) και τον Παναθηναϊκό να επιβάλλεται της Μπάγερν στο ΟΑΚΑ με 98-83.

Η κατάταξη στην Ευρωλίγκα

Μετά το τέλος και την ολοκλήρωση της 19ης αγωνιστικής, η κατάταξη στην Ευρωλίγκα έχει ως εξής:

Κατάταξη Ομάδα Νίκες-Ήττες
1. Αναντολού Εφές 16-3
2. Ρεάλ Μαδρίτης 15-4
3. Μακάμπι Τελ Αβίβ 13-6
4. ΤΣΣΚΑ 13-6
5. Μπαρτσελόνα 13-6
6. Παναθηναϊκός 11-8
7. Μιλάνο 10-9
8. Ερυθρός Αστέρας 9-10
9. Βαλένθια 9-10
10. Φενερμπαχτσέ 8-11
11. Χίμκι 8-11
12. Βιλερμπάν 8-11
13. Ολυμπιακός 7-12
14. Μπασκόνια 7-12
15. Ζάλγκιρις 6-13
16. Άλμπα Βερολίνου 6-13
17. Ζενίτ 6-13
18. Μπάγερν 6-13

 

Σύνοψη αγώνων προηγούμενων αγώνων του Ολυμπιακού

Η αλήθεια είναι πως η χρονιά στο μπάσκετ δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με ήττα απέναντι στην Φενερμπαχτσέ στην Τουρκία στις με 87-96, ενώ έφαγε και πρόστιμο ύψους 6.000€ από την Ευρωλίγκα για την ανάρμοστη συμπεριφορά των οπαδών του στο ΣΕΦ. Τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους με την νίκη απέναντι στην Βαλένθια την επόμενη εβδομάδα, σε ένα παιχνίδι όμως που ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την νίκη με 91-93. Η ομάδα έπαιξε καλά και δικαιώθηκε, γεγονός που γέμισε αισιοδοξία τους παίκτες και τους οπαδούς για το παιχνίδι με την Άλμπα. Ωστόσο, στην αναμέτρηση της Τρίτης στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός υπέκυψε στην δύναμη της Άλμπα και έχασε με 86-93. Η πίεση και το επίπεδο των υπόλοιπων ομάδων στην Ευρωλίγκα αναδεικνύουν τα προβλήματα του Ολυμπιακού ειδικά στην περιφέρεια.

Τι πήγε στραβά στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός τα έδωσε όλα στην Ισπανία και είναι φανερό πως όταν θέλει μπορεί να κάνει την διαφορά. Ωστόσο, η πορεία της ομάδας στην φετινή σεζόν της Ευρωλίγκας είναι συνολικά κακή. Φυσικά, η πρόκριση στους 8 είναι ακόμα εφικτή, αλλά για να την πετύχει θα πρέπει να αλλάξει πολλά και να μην επιτρέψει άλλα λάθη μέχρι και το τέλος: πιθανό, αλλά και δύσκολο. Η αλλαγή προπονητή περιμέναμε ότι θα έφερνε μεγαλύτερες αλλαγές στα αποτελέσματα, αλλά παρόλες τις λεπτομέρειες που «πείραξε» ο Μπαρτζώκας τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παίκτες που να μπορούν να στηρίξουν την περιφέρεια του με τρίποντα, αλλά και που να μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα αμυντικά. Προφανώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τέτοιον ανταγωνισμό οι εξαιρέσεις δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στην ομάδα.  Το θετικό είναι ότι στα τελευταία παιχνίδια ο Ολυμπιακός έχει αυξήσει τις ασίστ του και δείχνει να δημιουργεί περισσότερο. Το πρόβλημα συνεχίζει να είναι η άμυνα, αλλά όλα μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν.

Η πορεία της Ζενίτ στην Ευρωλίγκα

Και για την Ζενίτ, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το 2020. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με ήττα απέναντι στην Μιλάνο (73-72), ενώ ακολούθησε νίκη απέναντι στην Χίμκι, αλλά και νίκη εντός έδρας με την Μπασκόνια. Κατά τα άλλα, μιλάμε για μια από τις τελευταίες ομάδες στην βαθμολογία, με 6 μόλις νίκες απέναντι στις Χίμκι, Φενερμπαχτσέ, Βιλερμπάν, Ζάλγκιρις, Μπασκόνια και …τον Ολυμπιακό. Στην προηγούμενη αναμέτρηση τους στις 18 Οκτώβρη, η Ζενίτ είχε καταφέρει να κερδίσει στην έδρα του τον Ολυμπιακό με 68-77, σε ένα παιχνίδι μάλιστα που πήγε στην παράταση.

Η προηγούμενη αναμέτρηση Ολυμπιακός Ζενίτ

Όπως είπαμε στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, ο Ολυμπιακός είχε χάσει στην προηγούμενη και πρώτη αναμέτρηση του με την Ζενίτ, και μάλιστα στο γήπεδο του. Η Ζενίτ ήταν μπροστά στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, και ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάει το παιχνίδι στην παράταση με το τρίποντο του Παπανικολάου 6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Στην παράταση, βέβαια, η Ζενίτ δεν άφησε πολλά περιθώρια και ήταν συνεχώς μπροστά, παίρνοντας έτσι και την πρώτη της νίκη στην Ευρωλίγκα. Κλειδί της νίκης; Η αποφασιστικότητα της Ζενίτ. Την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να έχει και ο Ολυμπιακός αν θέλει να επιβληθεί στην έδρα της Ρωσικής ομάδας.

Το παιχνίδι με την Ζενίτ

Ο Ολυμπιακός έχει ακόμα χρόνο να βελτιωθεί και να κυνηγήσει την πρόκριση στους 8 της Ευρωλίγκας, το ερώτημα είναι μπορεί και θέλει να το κάνει; Το παιχνίδι με την Ζενίτ είναι κρίσιμο, όπως ακριβώς και όλα τα παιχνίδια από εδώ και στο εξής για τις υπόλοιπες αγωνιστικές που έχουν μείνει γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Προηγήθηκε το δύσκολο παιχνίδι με την Μπάγερν, και τώρα ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει μια Ζενίτ που βρίσκεται πίσω τους στην κατάταξη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η ομάδα της Ρωσίας είναι και χειρότερη. Μάλιστα, η Ζενίτ έχει καλύτερα ποσοστά στα τρίποντα από τον Ολυμπιακό, κάτι το οποίο είναι και το μεγάλο του πρόβλημα, και τον έχει ξανακερδίσει. Κλειδί στο παιχνίδι στην Ρωσία στις 23/1 είναι η πίεση και ο ρυθμός του Ολυμπιακού. Αν η ομάδα παίξει από την αρχή συγκεντρωμένα και δεν αφήσει χώρο στην Ζενίτ να δημιουργήσει και να βρει ρυθμό στο παρκέ, τότε ο Ολυμπιακός μπορεί να φύγει νικητής.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ