Μπάσκετ

Ευρωλίγκα: Σύνοψη αγώνων και η μάχη Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού

Basketball_Euroleague

Η φετινή σεζόν της Ευρωλίγκας μας έχει χαρίσει πλούσιο θέαμα και μοναδικές μπασκετικές στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε. Το ελληνικό μπάσκετ εκπροσωπείται στην Ευρώπη με δυο ομάδες, αυτές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, με την πορεία και των δυο να είναι καλή μέχρι στιγμής. Φυσικά, οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι βρέθηκαν και αντιμέτωποι για μια μονομαχία ευρωπαϊκού αέρα και με νικητή στην παράταση τον Παναθηναϊκό. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τον αγώνα των ερυθρόλευκων με το τριφύλλι, αλλά και την γενική σύνοψη όλων των αγώνων της Ευρωλίγκας μέχρι στιγμής και της κατάταξης στο πρωτάθλημα.

Ο πρώτος «ελληνικός εμφύλιος» της σεζόν στην Ευρωλίγκα

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρέθηκαν αντιμέτωποι στο ΟΑΚΑ σε ένα παιχνίδι πραγματικά φωτιά. Ήταν πραγματικά ένας μοναδικός αγώνας που χάρισε θέαμα στους οπαδούς και των δύο ομάδων, και ένα ντέρμπι που καθήλωσε και τους φίλους της Ευρωλίγκας από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν δυναμικά τον αγώνα και για το περισσότερο μέρος της πρώτης σεζόν παρέμειναν μπροστά στο σκορ. Βέβαια, το τριφύλλι είχε από κοντά την αντίπαλη ομάδα και έτσι το σκορ παρέμενε στον πόντο. Στην δεύτερη περίοδο, ο Παναθηναϊκός έφτασε την διαφορά στους 8 πόντους, με τον Ράις να δείχνει τις άγριες διαθέσεις τους από την γραμμή των 6,75μ.  Παρ’ όλα αυτά, ο Ολυμπιακός κυνηγούσε τους πράσινους και δεν άφηνε την διαφορά να ξεφύγει. Ο Παναθηναϊκός επέβαλλε τον δικό του ρυθμό στο παιχνίδι και το πρώτο μισό έκλεισε με το φανταστικό τρίποντο του Ράις, με τις δυο ομάδες να βρίσκονται στο 43-39.

Το φινάλε στο ΟΑΚΑ και η κυριαρχία του Παναθηναϊκού

Στο δεύτερο μισό, ο Παναθηναϊκός μπήκε δυναμικά και η 3η περίοδος ξεκίνησε με διαφορά που έφτασε και τους 13 πόντους. Ο Ολυμπιακός άρχισε να ξυπνά και να ανεβάζει ταχύτητες κλείνοντας την 3η περίοδο 63-61. Την 4η περίοδο το παρκέ πήρε φωτιά με τις δυο ομάδες να απαντούν η μία στα καλάθια της άλλης. Ο Παναθηναϊκός έβαλε 23 πόντους, ενώ ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερη εμφάνιση από όλο το παιχνίδι και έκλεισε την περίοδο με 25 πόντους συνολικά, γεγονός που τον έφερε σε ισοπαλία 86-86 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Η παράταση έμελλε να δείξει τον νικητή ανάμεσα στους δυο αιωνίους αντιπάλους, και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να διαχειριστεί σωστά την ψυχολογική πίεση και να βγει νικητής βάζοντας 13 συνολικά πόντους για το τελικό 99-93.

Η καταπληκτική βραδιά για τον Ράις

Αν έπρεπε να περιγράψουμε με μια λέξη την νίκη του Παναθηναϊκού, τότε αυτή θα ήταν «Ράις». Ο Αμερικάνος έβαζε κυριολεκτικά ότι ήθελε και κυριάρχησε στην γραμμή του τρίποντου. Μάλιστα, η παρουσία του Ράις σε όλο το γήπεδο ήταν εξαιρετική, με ασίστ και δημιουργικές πάσες στους συμπαίκτες του, ριμπάουντ και καλή άμυνα. Το αστέρι του Παναθηναϊκού τελείωσε το παιχνίδι με 41 πόντους, σπάζοντας κάθε προσωπικό ρεκόρ. Μάλιστα, μέχρι και η Ευρωλίγκα αναγνώρισε την μοναδική εμφάνιση του Αμερικάνου, ανεβάζοντας βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του στο παιχνίδι στον λογαριασμό της στο Twitter.

Τι πήγε στραβά για τον Ολυμπιακό και τα στατιστικά του παιχνιδιού

Η εμφάνιση του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετική στο ΟΑΚΑ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά της ομάδας, τα οποία θα δούμε και αναλυτικά παρακάτω. Ωστόσο, αυτά δεν μπόρεσαν να μεταφραστούν σε νίκη, με τον Παναθηναϊκό να φεύγει χαρούμενος στην 6 θέση της κατάταξης στην Ευρωλίγκα. Ομολογουμένως, ο Ολυμπιακός δεν έκανε λάθη που μπορούμε να πούμε πως του στοίχισαν την νίκη. Αφενός, είχε να αντιμετωπίσει έναν Ράις σε φοβερή φόρμα, κάτι που του ασκούσε μεγάλη πίεση. Αφετέρου, αν έπρεπε να επισημάνουμε ένα λάθος από την ομάδα του Πειραιά, τότε αυτό θα ήταν οι χαμένες ευκαιρίες από την γραμμή των ελεύθερων βολών. Βέβαια, ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία να πάρει την ρεβάνς τον Μάρτιο στο ΣΕΦ και στα πλαίσια της 27ης αγωνιστικής.

Στατιστικά Παναθηναϊκός Ολυμπιακός
Τρίποντα 10/33 (30,3%) 11/25 (44%)
Ελεύθερες βολές 19/22 (86,4%) 20/31 (64,5%)
Ριμπάουντ 41 78
εκ των οποίων αμυντικά 11 12
Ασίστ 11 20
Κλεψίματα 6 5
Φάουλ 25 22

 

Τα επόμενα παιχνίδια των δύο ομάδων

Μετά το μεγάλο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, και οι δύο ομάδες είχαν να αντιμετωπίσουν κορυφαίους αντιπάλους εκτός έδρας. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ταξίδεψαν στην Ισπανία όπου έπαιξαν με την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Ο Παναθηναϊκός έχασε από τον κορυφαία στην κατάταξη Μπαρτσελόνα με 98-86, ενώ και ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην Μαδρίτη με 93-77.

  • Ο Παναθηναϊκός έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια αλλά τελικά δεν μπορούσε να ξεπεράσει τον εαυτό του και να κάνει την υπέρβαση που θα του χάριζε την νίκη. Αυτή ήταν η 5η ήττα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, και για αυτό ευθύνεται σίγουρα η αστάθεια που είχε η ομάδα του τριφυλλιού στην άμυνα της.
  • Από την άλλη ο Ολυμπιακός ήταν λες και εγκατέλειψε απέναντι στους Ισπανούς, με την Ρεάλ να παίρνει μια πολύ εύκολη νίκη απέναντι στους ερυθρόλευκους. Η ομάδα του Πειραιά παραδόθηκε και μετά από σερί κτυπήματα της Ρεάλ εξαφανίστηκε τελείως στο παρκέ.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια της 13ης αγωνιστικής

Το τέλος της 13ης αγωνιστικής στην φετινή Ευρωλίγκα δεν έκρυβε εκπλήξεις. Μοναδική εξαίρεση το παιχνίδι της Μακάμπι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την πρώτη να γυρίζει το -11 της τρίτης περιόδου και να παίρνει την νίκη με 90-80 στο Τελ Αβίβ. Η Μακάμπι πήρε επιτέλους μια νίκη εντός έδρας απέναντι στους Ρώσους, αφού είχε να τους κερδίσει από το 2009! Αυτό ήταν σίγουρα το πιο συναρπαστικό ματς της αγωνιστικής. Κατά τα άλλα, Η Χίμκι επικράτησε της Άλμπα με 104-87, η Αναντολού Εφές κέρδισε την Φενερμπαχτσέ που δεν πάει καθόλου καλά φέτος με 73-81, ενώ νίκη εκτός έδρας πέτυχε και η Μπασκόνια απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα με 64-72. Επιπλέον, κέρδισαν στο γήπεδο τους η Μπάγερν απέναντι στην Ζενίτ (77-69) και η Βιλερμπάν απέναντι στην Μιλάνο (89-82), ενώ νίκη εκτός έδρας κατάφερε να κάνει η Βαλένθια απέναντι στην Ζάλγκιρις. Ας δούμε πως διαμορφώνεται η κατάταξη μετά την ολοκλήρωση των αγώνων της 13ης αγωνιστικής:

Κατάταξη Ομάδα Νίκες-Ήττες
1. Αναντολού Εφές 11-2
2. Ρεάλ Μαδρίτης 10-3
3. Μπαρτσελόνα 10-3
4. Μακάμπι 9-4
5. ΤΣΣΚΑ 8-5
6. Παναθηναϊκός 8-5
7. Χίμκι 7-6
8. Μιλάνο 7-6
9. Μπασκόνια 6-7
10. Βιλερμπάν 5-8
11. Ολυμπιακός 5-8
12. Ερυθρός Αστέρας 5-8
13. Φενερμπαχτσέ 5-8
14. Βαλένθια 5-8
15. Μπάγερν 5-8
16. Άλμπα Βερολίνου 4-9
17. Ζάλγκιρις 3-10
18. Ζενίτ 3-10

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ