Ποδόσφαιρο

Τα πρώτα βήματα του ΠΑΟΚ

Η αρχή της ομάδας:

Η πρώτη φορά που γενήθηκε η ιδέα για μία μεγάλη ομάδα που θα εκφράζει τους Κωνσταντινουπολίτες ήταν τέσσερα χρόνια πρίν απο την επίσημη ίδριση του ΠΑΟΚ στις 20 Απριλίου του 1926. Μέχρι το 1922 οι περισσότεροι Έλληνες τις Κωνσταντινούπολης είχαν φτάσει στην κυρίως Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη. Την άνοιξη του 1924 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Μετά απο σχεδόν έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 1925, δημιουργήθηκε το αθλιτικό κομμάτι του συλλόγου. Αργότερα την ίδια χρονιά και πρίν ακόμη συμπληρωθεί το έτος 1925, οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας διεκδίκησαν τον διαχωρισμό του αθλητικού απο το πολιτικό κομμάτι της ΕΚΘ. Ο διαχωρισμός έφερε την δημιουργία του συλλόγου ΑΕΚ θεσσαλονίκης και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων λόγω του γεγονότος οτι δέν είχε προϋπάρξει απόφαση της κεντρικής συνέλευσης για έναν τέτοιο διαχωρισμό. Έτσι μέσα δημιουργήθηκαν δύο βασικές τάσεις μέσα στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης.
Η ιδέα μερικών για αυτό τον διαχωρισμό χαρακτηρίστηκε ώς “στάση” απο τους υπόλοιπους και η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΘ ήταν ιδιαίτερα επικριτική προς αυτό το γεγονός, αφού ο Νίκος Πετρόπουλος, τότε πρόεδρος της αθλιτικής επιτροπής, τάχθηκε κατά του διαχωρισμού. Αυτή η διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές κράτησε αρκετό καιρό και η επίλυση του προβλήματος ήρθε με μία ψηφοφορία για πρόεδρο τον Μάρτιο του 1926, ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί αρκετούς μήνες πιο πρίν. Η εξέλιξη της ψηφοφορίας ανακήρηξε πανηγυρικά νικητές όσους υποστήριζαν οτι ένας τέτοιος διαχωρισμός δέν θα έπρεπε να συμβεί σε καμία περίπρωση. Παρ’όλα αυτά, οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας του συλλόγου δέν δέχθηκαν αυτό το αποτέλεσμα και πήραν την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσουν στις εφημερίδες μία ανακοίνωση κατά της νέας διοίκησης που εκλέχθηκε μετά απο την ψηφοφορία. Η ανακοίνωση ήταν η παρακάτω:
«Δηλώνουμε ότι ανήκαμε και ανήκουμε πάντα στο πρώτο νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο και τελούμε υπό τας διαταγάς του. Δε δεχόμαστε να διοικηθούμε από εσάς, έστω και εάν νομιμοποιηθείτε».

Η νέα διοίκηση της ΑΕΚ θεσσαλονίκης απάντησε άμεσα σε αυτή την ανακοίνωση με διαγραφή των παικτών που την υπέγραψαν, όπως επίσης και με την πειθαρχική παραπομπή τους στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας και Θράκης. Όπως ήταν φυσικό, οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της ομάδας έδωσαν την δική τους απάντηση στην αποπομπή των συμπαικτών τους, χάνοντας επίτηδες με μεγάλη διαφορά (5-0) απο τον Παναθηναϊκό στις 18 Μαρτίου του 1926.

Στις 30 Μαρτίου του 1926 ήρθε και η επόμενη απάντηση απο 8 παίκτες της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην λέσχη Κωνσταντινουπολιτών και έβαλαν τις υπογραφές του για την δημιουργία ενώς νέου ποδοσφαιρικού και αθλητικού συλλόγου με το όνομα “Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών”. Μία εβδομάδα αργότερα έγινε η πρώτη γενική συνέλευση του συλλόγου όπου συμμετείχαν και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ μετά απο πέντε μέρες υπογράφηκε επίσημα απο τα μέλη του διοικητικού ςυμβουλίου του ΠΑΟΚ και η άιτηση αναγνώρισης του αθλητικού συλλόγου απο το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Μερικές μέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου του 1926, το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναγνώρισε επισήμως τον αθλητικό σύλλογο του ΠΑΟΚ με την υπ’ αριθμόν 822 απόφασή του.

Μερικά απο τα πρώτα προβλήματα:

Οι αντιδράσεις ενάντια στον καινούριο αθλητικό σύλλογο του ΠΑΟΚ ήταν αναπόφευκτες. Έτσι απο την αρχή ίδρισης του κιόλας, ο σύλλογος του ΠΑΟΚ αντιμετώπησε σοβαρά προβλήματα. Ο διαχωρισμός του 1926 ήταν ο σημαντικότερος λόγος για τις περισσότερες απο τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν βαθιά με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 1926 να προταθεί η δημιουργία μίας καινούριας Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων που θα συμπεριλάμβανε μόνο ομάδες της πόλης της Θεσσαλονίκης, με την διαχείρηση να δίνεται στην Ένωση της Μακεδονίας – Θράκης. Μετά απο αυτή την πρόταση, η ομάδα του ΠΑΟΚ κατηγορήθηκε με τρίμηνο αποκλεισμό και έξι μήνες αναστολή.
Η πρώτη ποδοσφαιρική σεζόν στην οποία συμμετείχε ο ΠΑΟΚ ήταν το φθινόπωρο του 1926 για το πρωτάθλημα της Β κατηγορίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετείχε και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Τον Δεκέμβριο του 1926 η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ έπαιξε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία του συλλόγου και κέρδισε την ομάδα Νέα Γενεά με 3-1. Σταδιακά η ομάδα του ΠΑΟΚ ανέβηκε κατηγορία και αφού κέρδισε το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας Θεσσαλλονίκης. Σύντομα κατάφερε να επικρατήσει και ενάντια σε όλες τις ομάδες της Α’ κατηγορίας της Θεσσαλονίκης (ομάδες όπως ο Άρης, ο Ηρακλής και ο Θερμαϊκός) και να κερδίσει τον τίτλο. Κατα την διάρκεια της επόμενης σεζόν, ο ΠΑΟΚ διέπρεψε στην Α’ κατηγορία Θεσσαλονίκης και μερικά χρόνια αργότερα, το 1931, κατάφερε να γίνει δεκτός στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ο πρώτος αγώνας του ΠΑΟΚ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα δέν πήγε και τόσο καλά, καθώς έπαιξε απέναντι στην ομάδα του Ολυμπιακού μέσα στην έδρα του στον Πειραιά (στις 1 Φεβρουαρίου του 1931) όπου και ηττήθηκε με 3-1.

Ένα σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και του ΠΑΟΚ ήταν η εξασφάλιση χώρου για την δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου. Ο χώρος για τον οποίο διμηουργήθηκε αυτή η διαμάχη τελικά κατέληξε στην ΑΕΚ Θεσσαλονίκη καθώς το μέγεθός του δέν ήταν αρκετά μεγάλο για την ανέγερση ποδοσφαιρικού σταδίου. Ήδη απο το 1927, η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης είχε διαλυθεί και πλέον διατηρούσε μόνο μερικά άλλα αθλητικά τμήματα. Για ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, η ομάδα του ΠΑΟΚ και η ομάδα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης επεδίωκαν την έννωσή τους σε μία μόνο ομάδα η οποία να προέρχεται απο την Λέσχη Κωσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Έτσι το 1929 οι δύο ομάδες συγχωνεύτικαν, και ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ απορρόφησε τα αθλητικά τμήματα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Το έμβλημα του ΠΑΟΚ άλλαξε και υιοθετήθηκε ο δικέφαλος αετός της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ο οποίος δεσόζει στο έμβλημα του ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα. Επίσης οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), απορροφήθηκαν επίσης απο τον σύλλογο του ΠΑΟΚ. Την ίδια χρονιά οι δύο σύλλογοι προσπάθησαν να μεγαλώσουν την έκταση στην οποία βρισκόταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, με σκοπό να δημιουργηθεί αρκετός χώρος για την ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το γήπεδο του ΠΑΟΚ δημιουργήθηκε κατα την διάρκεια των επόμενων χρόνων και το 1932 έγινε η πρώτη επίσημη αναμέτρηση στο γήπεδο του ΠΑΟΚ μεταξύ των ομάδων του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή, με αποτέλεσμα την επικράτηση του ΠΑΟΚ με 3-2.

Οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες της ομάδας:

Η ομάδα του ΠΑΟΚ αναδείχθηκε σε πρωταθλητή Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά το 1937 και την ίδια χρονιά ο Σωτηριάδης έγινε ο πρώτος παίκτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ που αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδος. Δύο χρόνια αργότερα, το 1939, η ομάδα του ΠΑΟΚ έπαιξε για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας όπου έχασε απο την ομάδα της ΑΕΚ (Αθήνας) με 2-1 και δέν κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο. Η πορεία προς τον πρώτο τελικό κυπέλλου όμως ήταν λαμπρή, αφού για να φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου, η ομάδα του ΠΑΟΚ κατάφερε να αποκλείσει τον Ηρακλή με 3-2, τον Εθνικό με 4-0, και την Ελλάς Φλώρινας με το καταπληκτικό σκόρ 6-1! Κατα την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου υπήρξε μία μακρά διακοπή σε οποιουδήποτε είδους πρωταθλήματα και έτσι η ομάδα του ΠΑΟΚ είχε αρκετό χρόνο για να ανασυνταχθεί έτσι ώστε το 1951 να επανέλθει στην διεκδίκηση του κυπέλλου Ελλάδας. Αυτή την φορά αντίπαλός του ήταν ο Ολυμπιακός ο οποίος διέθετε μία μακρά εμπειρία σε αγώνες απαιτητικούς αγώνες για την κατάκτηση τίτλων και έτσι ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε για ακόμη μία φορά με 4-0.
Έναν χρόνο αργότερα, ο Αυστριακός προπονητής του ΠΑΟΚ έκανε μία πολύ σημαντική κίνηση η οποία άλλαξε δραματικά τα δεδομένα για την ομάδα του ΠΑΟΚ. Η κίνηση αυτή ήταν να δημιουργήσει μία ακαδημία νέων της ομάδας του ΠΑΟΚ έτσι ώστε να καταφέρει να αναδείξει καινούρια ποδοσφαιρικά ταλέντα τα οποία θα μπορούσαν να προπονηθούν και να βελτιώσουν τις ικανότητές τους απο πολύ μικρή ηλικία στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση του τότε προπονητή του ΠΑΟΚ αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχής και μέσω αυτής της ακαδημίας αναδείχθηκαν μεγάλα ταλέντα ποδοσφαιριστόν που αργότερα έγραψαν την δική τους ιστορία για την ομάδα του ΠΑΟΚ. Το επίπεδο της ομάδας ανέβηκε σημαντικά και σε συνδιασμό με αρκετέ επιτυχημένες μεταγραφές που πέτυχε η ομάδα, ο σύλλογος του ΠΑΟΚ άνοιξε τον δρόμο για μια καινούρια εποχή επιτυχιών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο ΠΑΟΚ κατέκτσε τρία συνεχόμενα Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και εδρέωσε την θέση του ώς βασικός εκπρόσωπος του ποδοσφαιρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης. Το 1955 η ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ έφτασε για Τρίτη φορά στον τελικό του Πανελληνίου Κυπέλλου. Αντίπαλός του αυτή την φορά ήταν η ομάδα του Παναθηναϊκού απο την οποία και ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ με σκόρ 2-0.

Η Δημιουργία του γηπέδου της Τούμπας:

Η τεράστια βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων της ομάας δημιούργησε και την ανάγκη η ομάδα να αποκτήσει το δικό της μεγάλων διαστάσεων στάδιο, στο οποίο να μπορεί να στεγάσει την ομάδα του ΠΑΟΚ, αλλά και τους αναρίθμητους οπαδούς της ομάδας που αυξανόταν σημαντικά. Το 1957 η ομάδα του ΠΑΟΚ άρχισε να αναζητά έναν χώρο ο οποίος να είναι αντάξιος της ιστορίας της ομάδας και οι διαστάσεις του οποίου θα μπορούσαν να στεγάσουν ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο μεγάλων διαστάσεων. Έτσι, μετά απο μία περίοδο σοβαρής αναζήτησης χώρου, η περιοχή της τούμπας επιλέχθηκε λόγω της παράδοσής της η οποία την συνδέει ουσιαστικά με την ομάδα του ΠΑΟΚ καθώς ήταν η περιοχή της Θεσσαλονίκης η οποία φιλοξένησε τους περισσότερους πρόσφυγες απο την μικρά Ασία. Ωστόσο υπήρχε και ένας δεύτερος λόγος. Αυτός ο λόγος ήταν το μέγεθος της έκτασης στην τούμπα το οποίο έδινε την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να χτίσει εκεί ένα γήπεδο πολύ μεγάλων διαστάσεων. Έτσι κατα την διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ο ΠΑΟΚ αγόρασε τριάντα στρέματα γής στην περιοχή της Τούμπας και ξεκίνησε την δημιουργία ενός νέου γηπέδου για την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ. Ο σύλλογος του ΠΑΟΚ είχε μάλιστα την καταπληκτική ιδέα να δημιουργήσει ένα ειδικό λαχείο για την ανέγερση του ποδοσφαιρικού σταδίου, μέσω του οποίου οι φίλαθλοι της ομάδας μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανέγερση του γηπέδου και να απολάυσουν σημαντικά προνόμια ώς οπαδοί της ομάδας.
Τον Σεπτέμβρι του 1959, το γήπεδο της Τούμπας άνοιξε τις πόρτες του στον κόσμο για πρώτη φορά και υποδέχθηκε τον λαό του ΠΑΟΚ. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας (Κωνσταντίνος Καραμανλής) παρεβρέθηκε στα εγκαίνια του γηπέδου συνοδεία άλλων σημαινουσών προσωπικοτήτων της εποχής. Στον πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της τούμπας με αντίπαλο την ΑΕΚ, ήταν παρών ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος διέταξε να πέσει η μπάλα στο γήπεδο απο πολεμικό αεροσκάφος της αεροπορίας. Την ίδια χρονιά που δημιουργήθηκε το γήπεδο της Τούμπας, δημιουργήθηκε και η Α’ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου. Η ομάδα του ΠΑΟΚ ξεκίνησε την πορεία της στην Α’ Εθνική με ένα ολοκαίνουριο ποδοσφαιρικό στάδιο και με καινούρια όνειρα για την κατάκτηση του τίτλου. Απο εδώ ξεκίνησε μία καινούρια λαμπρή εποχή για την ομάδα του ΠΑΟΚ, με αρκετές διακρίσεις, με συμμετοχές σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και με την επιτυχία που του επιφύλασε το μέλλον.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ