Αθλητισμός

Müller Indoor Grand Prix 2020 στην Γλασκώβη

Athletics_Indoor_Grand_Prix_Glasgow

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 στο Τόκυο έχει ξεκινήσει και οι πρώτες μεγάλες συναντήσεις στον κλειστό στίβο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των αθλητών για την Ολυμπιάδα. Όπως είχε ανακοινωθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, και τα δύο μίτινγκ κλειστού στίβου θα πραγματοποιηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στην Emirates Arena της Γλασκώβης. Φυσικά, μιλάμε για το Müller Indoor Grand Prix, το οποίο αποτελεί και μέρος του World Athletics Indoor Tour. Το Grand Prix διαρκεί μόλις μια ημέρα, ενώ οι θεατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 8 διαφορετικά αθλήματα ανδρών και γυναικών. Στην Γλασκώβη θα ταξιδέψουν κορυφαίοι αθλητές και Ολυμπιονίκες, και παρακάτω θα μάθετε τα πάντα γύρω από το πρώτο μίτινγκ κλειστού στίβου για την χρονιά που διανύουμε.

Γενικές πληροφορίες για το Müller Indoor Grand Prix 2020

Σχεδόν έναν χρόνο μετά από το εξαιρετικά πετυχημένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Γλασκώβη, επιστρέφουμε και πάλι στην Σκωτία – αυτή τη φορά για ένα μίτινγκ διεθνούς επιπέδου. Αθλητές και αθλήτριες από όλον τον κόσμο θα παραβρεθούν στην Γλασκώβη στις 15 Φεβρουαρίου για να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο και να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους ενόψει και της Ολυμπιάδας που ακολουθεί αργότερα φέτος. Το Müller Indoor Grand Prix είναι ένα από τα τρία συνολικά μίτινγκ στίβου που πραγματοποιούνται στην Μεγάλη Βρετανία, διαρκεί μια μόλις ημέρα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, αποτελεί μέρος του World Athletics Indoor Tour, ενώ το μίτινγκ διεξάγεται εναλλάξ μια στο Μπέρμινχαμ και μια στην Γλασκώβη.

Το πρόγραμμα του Müller Indoor Grand Prix 2020

Όπως είπαμε, το μίτινγκ έχει πολύ σύντομη διάρκεια, αφού σε μια μόλις ημέρα, και συγκεκριμένα στις 15 Φλεβάρη, θα διεξαχθούν οι αγώνες και στα 8 αθλήματα, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Πρόκειται για το καλύτερο ημερήσιο μίτινγκ κλειστού στίβου στον κόσμο και όπως είναι αναμενόμενο θα δούμε κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες στην Emirates Arena της Γλασκώβης. Τα αθλήματα που θα δούμε στο συγκεκριμένο μίτινγκ είναι τα εξής (με σειρά όπως θα εμφανιστούν):

Αγώνισμα Γύρος
Άλμα επί κοντώ Ανδρών Τελικός
60μ με εμπόδια Γυναικών Προκριματικά 1
»» Προκριματικά 2
1500μ Γυναικών Τελικός
400μ Ανδρών Τελικός
Άλμα εις ύψος Γυναικών Τελικός
1500μ Ανδρών Τελικός
400μ Γυναικών Τελικός
60μ Ανδρών Προκριματικά 1
»» Προκριματικά 2
60μ με εμπόδια Γυναικών Τελικός
Άλμα εις μήκος Γυναικών Τελικός
60μ με εμπόδια Γυναικών Τελικός
60μ Γυναικών Τελικός
800μ Ανδρών Τελικός
60μ Ανδρών Τελικός
1000μ Γυναικών Τελικός

 

Η μονομαχία Duplantis και Kendricks στο άλμα επί κοντώ

Ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα που τραβάνε την προσοχή μας στο Müller Indoor Grand Prix 2020 είναι το άλμα επί κοντώ των Ανδρών. Εκεί, το νέο και ανερχόμενο ταλέντο του αθλήματος, ο Σουηδός Mondo Duplantis, καλείται να αντιμετωπίσει τον βετεράνο και κορυφαίο αθλητή Sam Kendricks. Ο Duplantis βρίσκεται σε τρομερή φόρμα, αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στο μίτινγκ της Γερμανίας πριν λίγες μέρες, όπου παραλίγο να σπάσει και το παγκόσμιο ρεκόρ. Ο 20χρονος αθλητής έχει στην κατοχή του τον τίτλο του ευρωπαίου πρωταθλητή, ενώ έχει κερδίσει τόσο σε ευρωπαϊκούς όσο και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς νέων. Τον προηγούμενο Οκτώβρη, ο Duplantis έδωσε μάχη για το χρυσό στην Ντόχα, όπου και έχασε με αντίπαλο του τον Kendricks. Ο Αμερικανός έχει κερδίσει δυο φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ έχει πάρει χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο και δυο αργυρά σε συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού στίβου στο ενδιάμεσο. Μάλιστα πέρσι, έσπασε ρεκόρ πηδώντας 6,06μ, άλμα που του χάρισε την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.

Οι κορυφαίες αθλήτριες στα 60μ γυναικών

Στην Γλασκώβη ταξιδεύει και η Fraser-Pryce από την Τζαμάικα, όπου θα αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Murielle Ahourne από την Ακτή Ελεφαντοστού. Η Fraser-Pryce είναι γνωστή για τις επιδόσεις της στα 100μ των γυναικών, άθλημα για το οποίο έχει κερδίσει περισσότερες από 10 φορές τον παγκόσμιο τίτλο. Μάλιστα, για πολλούς η Fraser-Pryce είναι η καλύτερη sprinter στην ιστορία, ισχυρισμούς τους οποίους επιβεβαίωσε κερδίζοντας το χρυσό στα 100μ και 4×100μ πέρσι στην Ντόχα, έναν χρόνο μετά την γέννηση του γιου της. Με την ίδια να είναι απόλυτα συγκεντρωμένη στον στόχο της, που δεν είναι άλλος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αναμένετε να δούμε αν θα μπορέσει να κερδίσει την Ahourne στην Γλασκώβη. Η Ahourne, έχει προσωπικό ρεκόρ 6,97’’ στα 60μ, όντας  του δευτερολέπτου πιο γρήγορη από την Fraser-Pryce. Ακόμα, μην ξεχνάτε πως η Ahourne κέρδισε και το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου πριν 2 χρόνια, ενώ πήρε μετάλλια και στους Ολυμπιακούς το 2016.

Ποια άλλα ονόματα ξεχωρίζουν

Στα 200μ των γυναικών, τα βλέμματα όλων μας είναι στραμμένα στην Βρετανίδα Amy Hunt, η οποία έσπασε όλα τα ρεκόρ πέρσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στην Γερμανία, ενώ ακολούθησαν νίκες και στο ευρωπαϊκό νέων λίγες εβδομάδες μετά. Η ίδια έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι σε κορυφαία ονόματα του αθλήματος, και μένει μόνο να δούμε την απόδοση της στο μίτινγκ της Γλασκώβης. Στην γραμμή εκκίνησης δίπλα από την Hunt θα βρίσκεται και η Natalliah Whyte από την Τζαμάικα, η οποία έφερε το χρυσό στην ομάδα της στα 4×100μ στην Ντόχα, καθώς και η Christiania Williams, η οποία έχει στην κατοχή της μετάλλια από Ολυμπιακούς και παγκόσμιους αγώνες. Έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και δυο ακόμα κορυφαία ονόματα που θα συμμετάσχουν στο Müller Indoor Grand Prix 2020 της Γλασκώβης, και συγκεκριμένα αυτά της Laura Muir, της Dina Asher-Smith και της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Katarina Johnson-Thompson.

Ακυρώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κίνα

Το Müller Indoor Grand Prix λειτουργεί συνήθως σαν φάση προετοιμασίας για τους αθλητές και τις αθλήτριες που παίρνουν μέρος και σκοπεύουν να διαγωνιστούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, δεδομένου ότι τα δυο events απέχουν μερικές εβδομάδες μεταξύ τους. Βέβαια φέτος, το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην πόλη Nanjing στην Κίνα αναβλήθηκε, μετά από τις έντονες ανησυχίες για την εξάπλωση του κορονοϊού. Το πρωτάθλημα μεταφέρθηκε για τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ενώ θα ακολουθήσουν και ανακοινώσεις από την Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητισμού σχετικά με λοιπές λεπτομέρειες.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ