Τένις

Το τουρνουά του Γουίμπλεντον σε αριθμούς

Το Γουίμπλεντον, ώς παλαιότερο και μακροβιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο, θεωρείται και το τουρνουά με το μεγαλύτερο κύρος παγκοσμίως. Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μία ματιά στους αριθμούς που χαρακτηρίζουν αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση.

1 Όπως και σε κάθε άλλο Grand Slam, έτσι και στο Γουίμπλεντον υπάρχει μόνο ένας νικητής. Οι αθλητές που έχουν κερδίσει τουλάχιστον μία φορά το Wimbledon (απο τον Ρότζερ Φέντερερ μέχρι τις αδελφές Γουίλιαμς) θεωρούνται θρύλοι στην ιστορία του παγκοσμίου τένις.

3 Ο Φρέντ Πέρυ είναι ο μόνος τενίστας που στην καριέρα του έχει κερδίσει τρείς συνεχόμενες φορές (απο το 1934 μέχρι το 1936) το Γουίμπλεντον.

7 Έχει υπολογιστεί οτι κατα την διάρκεια του Γουίμπλεντον, κάθε μέρα υπάρχουν περίπου 7 ώρες ζωντανής μετάδωσης των αγώνων του τουρνουά στην τηλεόραση.

10 Το κεντρικό γήπεδο του Γουίμπλεντον έχει αναδιπούμενη οροφή, η οποία κλείνει σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών. Το άνοιγμα και το κλείσιμο της οροφής διαρκεί ακριβώς 10 λεπτά απο την στιγμή που θα δοθεί η εντολή, μέχρι την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η κίνηση της οροφής.

26 Ο παίκτης με τις περισσότερες συνεχείς εμφανίσεις στο τουρνουά το Γουίμπλεντον είναι η Βιρτζίνια Γουέιντ, η οποία έπαιξε στο Γουίμπλεντον για 26 συνεχόμενα χρόνια σε αυτό!

39 Τα περισσότερα games που έχουν ποτέ κερδιθεί απο παίκτη σε τελικό οποιουδήποτε πρωταθλήματος τένις στον κόσμο είναι τριανταεννέα και κερδίθηκαν απο τον Άντι Ρόντικ στον τελικό του Γουίμπλεντον το 2009.

40 Η γνωστή τεράστια οθόμη που υπάρχει στο Γουίμπλεντον και αναμεταδίδει τους αγώνες που συμβένουν μέσα στα γήπεδά του έχει το συγκλονιστικό μέγεθος των 40 τετραγωνικών μέτρων!

77 Ο μακρύτερος σε αριθμό games τελικός στο τένις ανδρών όλου του κόσμου συνέβει στο Γουίμπλεντον το 2009 μεταξύ του Ρότζερ Φέντερερ και του Άντι Ρόντικ. Σε αυτό τον αγώνα οι δύο αντίπαλοι αγωνίστικαν σκληρά ο ένας ενταντίων του άλλου και έπαιξαν συνολικά 77 games.

78 Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, για 78 συνεχόμενα χρόνια (1935 – 2013) το τουρνουά του Γουίμπλεντον δέν κερδίθηκε ποτέ απο Άγγλο αθλητή. Το 2013 ο Άντι Μάρι έσπασε αυτό το ρεκόρ κερδίζοντας τον τίτλο.

92 Ο Θρύλος του παγκοσμίου τένις Μπιόν Μπόργκ έχει κερδίσει το 92% των αγώνων τους οποίους έπαιξε στο Γουίμπλεντον σε ολόκληρη την καριέρα του.

140 Η φετινή χρονιά θα συμβεί η 140η διοργάνωση τουρνουά Γουίμπλεντον στην ιστορία.

250 Κάθε χρόνο εργάζονται 250 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) στο Γουίμπλεντον με μοναδική τους δουλειά να μαζεύουν το μπαλάκι μετά απο το τέλος του κάθε game.

326 Οι περισσότεροι αγώνες που έχουν παιχτεί ποτέ απο αθλητή στο Γουίμπλεντον είναι 326 και παίχτηκαν απο την Τσέχα τενίστρια αρτίνα Ναβαρατίλοβα.

350 Στο τουρνουά του γουίμπλεντον εργάζονται 350 διαιτητές και επόπτες γραμμών.

665 Το μακρύτερο παιχνίδι τένις στην ιστορία του τουρνουά του Γουίμπλεντον απο άποψη χρόνου είχε την απίστευτη διάρκεια των 11 ωρών και 5 λεπτών το οποίο αντιστοιχεί σε 665 λεπτά της ώρας τενιστικού αγώνα!

3250 Είναι ο συνολικός αριθμός επαγγελματιών όπως φωτογράφοι, εικονολήπτες, ηχολήπτες, δημοσιογράφοι, κτλ που εργάζονται ώστε να καλύψουν την διοργάνωση του Γουίμπλεντον κάθε χρόνο.

14.979 Είναι ο αριθμός των θέσεων που διαθέτεο το κεντρικό γήπεδο στο Γουίμπλεντον.

54.250 Είναι ο συνολικός αριθμός απο μπαλάκια του τένις τα οποία έχουν υπολογιστεί οτι χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στο τουρνουά.

140.000 Ένα απο τα παραδοσιακά σνάκ τα οποία οι θεατές του τουρνουά απολαμβάνουν κάθε χρόνει είναι οι φράουλες. Ο αριθμός απο Αγγλικές φράουλες οι οποίες πωλούνται και καταναλώνονται στο τουρνουά του Γουίμπλεντον κάθε χρόνο έχει υπολογιστεί οτι είναι 140 χιλιάδες!

490.000 Είναι ο μέσος όρος θεατών οι οποίοι πηγαίνουν να παρακολουθήσουν αγώνες του τουρνουά μέσα στις 2 εβδομάδες που διαρκεί κάθε χρόνο.

1.6 εκατομμύρια ένθρωποι έχουν κατεβάσει στο κινητό τους το επίσημο λογισμικό του Γουίμπλεντον.

9.2 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν τον τελικό του Γουίμπλεντον μεταξύ του Νόβακ Ντιόκοβιτς και του Ρόζερ Φέντερερ το 2015.

28.1 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (33.3 εκατομμύρια Ευρώ) είναι το έπαθλο το οποίο κέρδισε ο Άντι Μάρι ώς νικητής του περασμένου τουρνουά Γουίμπλεντον το 2016.

290 εκατομμύρια είναι ο συνολικός αριθμός απο μπαλάκια του τένις που μπορούν να χωρέσουν μέσα στο κεντρικό στάδιο του Γουίμπλεντον με την οροφή κλειστή.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ