Conference League Ποδόσφαιρο

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα: Ανάλυση, στατιστικά, ιστορίες και προγνωστικά για τον τελικό του Conference League!

Ο πρωτάρης και η φιναλίστ! Ο Ολυμπιακός, η μόλις δεύτερη ελληνική ομάδα που φτάνει σε ευρωπαϊκό τελικό, και η φιναλίστ του περσινού τελικού Φιορεντίνα αναμετρώνται στον φετινό τελικό του Conference League που λαμβάνει χώρα το βράδυ της Τετάρτης 29/5 (22:00) σε ελληνικό έδαφος, στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε αγώνα που κυριαρχεί στο στοίχημα. Στη NetBet μπορείτε να βρείτε αμέτρητες προσφερόμενες αποδόσεις για να απολαύσετε το stoixima σας.

  • Το Bet Builder έφτασε στη NetBet.gr! Τώρα, χτίζεις εσύ το στοίχημά σου, όπως το θες, πετυχαίνοντας υψηλότερες αποδόσεις συνδυάζοντας με τις συνδυαστικές επιλογές σου!

Τι ισχύει

Ο τελικός του UEFA Europa Conference League είναι μονός, με παράταση και ενδεχομένως πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας.

Όποια ομάδα κατακτήσει το τρόπαιο θα μετάσχει απευθείας στη league phase του επόμενου Europa League.

Από 9.000 εισιτήρια πήραν οι δύο φιναλίστ, που έγιναν ανάρπαστα, πάνω από 30.000 τιφόζι των «βιόλα» θα βρεθούν στο γήπεδο «Αρτέμιο Φράνκι» της Φλωρεντίας για να δουν το ματς από γιγαντοοθόνη, ανάλογες θα υπάρξουν και στον Πειραιά.

Εν Ελλάδι ο αγώνας θα μεταδοθεί παράλληλα από Cosmote TV και Mega.

Και κάτι που δεν αφορά μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά: εφόσον οι «ερυθρόλευκοι» κατακτήσουν το τρόπαιο, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 15η θέση της UEFA και τη σεζόν 2025-26 θα ξαναβγάλει 5 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό θα γίνει μόνο αν ο Ολυμπιακός νικήσει στην κανονική διάρκεια του τελικού ή στην παράταση. Αν το πάρει στα πέναλτι, μένει στη 16η θέση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ ΜΕ ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΑΠΟ ΤΗ NETBET!

Το τρόπαιο

Ένα κύπελλο που αποτελέσει το φόντο όταν οι δύο ομάδες μπουν στον αγωνιστικό χώρο για τον μεγάλο τελικό απέσπασε θετικά σχόλια από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε. Η ιδιαίτερη καμπή που έχουν οι γραμμές αλλά και ο σχεδιασμός της βάσης κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Αρχικά, το τρόπαιο σχεδιάστηκε στο στούντιο Pentagram του Λονδίνου της Αγγλίας, ζυγίζει 11 κιλά και έχει 57,5 εκατοστά ύψος. Όσον αφορά το σχέδιο, οι 32 ράβδοι που διαθέτει και «ντύνουν» το τρόπαιο, είναι για τις 32 ομάδες που συμμετέχουν στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Από εκεί και πέρα, το κυρτό σχήμα βγήκε από τα «φάλτσα» που παίρνει η μπάλα όταν κατευθύνεται προς την εστία, ξεσηκώνοντας ακόμα περισσότερα τα πλήθη στις εξέδρες.

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα ανάλυση

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία με τη φετινή του πρόκριση στον τελικό και θέλει να γίνει η πρώτη ελληνικό ομάδα με ευρωπαϊκό τρόπαιο. Βίωσε μια σεζόν απίθανων εναλλαγών με τρεις αλλαγές προπονητών, ευρωπαϊκές συντριβές, απώλεια του ελληνικού πρωταθλήματος (μόλις την τελευταία αγωνιστική εξασφάλισε την 3η θέση στα play offs της Super League).

Ο διακόπτης γύρισε με την άφιξη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στις αρχές Φεβρουαρίου και με την… επική ανατροπή επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ (1-4 στο Καραϊσκάκη, 6-1 στην παράταση στην ουδέτερη Μπάτσκα Τόπολα της Σερβίας). Νωρίτερα είχε βγει 3ος σε όμιλο του Europa, πίσω από Γουέστ Χαμ και Φράιμπουργκ και μπροστά από την Μπάτσκα Τόπολα, πέρασε στο Conference League κι απέκλεισε διαδοχικά τη Φέρεντσβαρος, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τη Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και την Αστον Βίλα.

Έχει εξασφαλισμένη την παρουσία στα προκριματικά του επόμενου Conference League, αν όμως πάρει το τρόπαιο θα προκριθεί (ως κάτοχος) απευθείας στους ομίλους του Europa League.

«Ο καθένας έχει στο μυαλό του μία ομάδα για φαβορί στον τελικό. Όταν φτάνουν στον τελικό δύο ομάδες το αξίζουν. Σε έναν τελικό μπορεί να συμβούν τα πάντα. Πάντα πρέπει να έχεις θάρρος και μία ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα. Αν δεν μπει το γκολ, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Είμαι ο τρίτος προπονητής και είμαι σίγουρος ότι οι δύο προηγούμενοι προπονητές έχουν βοηθήσει για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Όταν νικάς την Αστον Βίλα παίρνεις δύναμη. Με όλο τον σεβασμό στη Φιορεντίνα, έχουμε αυτοπεποίθηση. Δεν είναι μόνο η Αστον Βίλα αλλά και άλλες ομάδες όπως η δύσκολη ανατροπή με την Μακάμπι ή η δύσκολη πρόκριση με τη Φενέρμπαχτσε. Δουλέψαμε πάρα πολύ και τα καταφέραμε» είπε ο Μεντιλίμπαρ.

Βαδίζοντας στα… περσινά της χνάρια, οπότε ήταν ξανά στον τελικό, η Φιορεντίνα επιβεβαίωσε και φέτος την ευρωπαϊκή της δυναμική. Αφού απέκλεισε τη Ραπίντ Βιέννης στα προκριματικά του Conference, τερμάτισε πρώτη και αήττητη σε όμιλο με Φέρεντσβαρος, Γκενκ και Τσουκαρίτσκι (σ.σ. συμπτωματικά και τις τρεις τις έχει αποκλείσει ο Ολυμπιακός φέτος!) και στα νοκ άουτ άφησε διαδοχικά εκτός τη Μακάμπι Χάιφα, τη Βικτόρια Πλζεν στην παράταση και την Κλαμπ Μπριζ με γκολ στο 91’.

Και διεκδικεί αυτό που δεν πήρε (ή έστω έχασε) πέρυσι, στον τελικό. Εκεί όπου ηττήθηκε με 2-1 από τη Γουέστ Χαμ, με γκολ στο 90’. Οι «βιόλα» από την αρχή της σεζόν έχουν ως εκπεφρασμένο στόχο την κατάκτηση του Conference League. Στη Serie A η ομάδα του Βιτσέντζο Ιταλιάνο τερμάτισε στην 8η θέση κάνοντας μια μέτρια πορεία, με μόλις 16 νίκες σε 37 ματς («χρωστά» κι ένα εξ αναβολής με την Αταλάντα, θα γίνει την προσεχή Κυριακή).

Έχει εξασφαλισμένη την παρουσία στα play offs του επόμενου Conference League, αν όμως πάρει το τρόπαιο θα προκριθεί (ως κάτοχος) απευθείας στους ομίλους του Europa League.

«Θα είναι ένας τελικός όπου κάθε λεπτομέρεια μπορεί να σε κάνει να χάσεις ή να κερδίσεις. Αποδείχθηκε αυτό την περασμένη σεζόν. Ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι και μία κατάσταση στην οποία δεν ανταποκριθήκαμε καλά. Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Το ότι φτάσαμε στον τελικό σημαίνει πως τόσο εμείς όσο και ο αντίπαλός μας, κάναμε ένα εξαιρετικό ”ταξίδι”. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε, τόσο για μας όσο και για ολόκληρη την ομάδα και τους οπαδούς της Φιορεντίνα είναι μία υπέροχη ικανοποίηση το να φτάνεις δύο σερί χρονιές στο σημείο αυτό» τόνισε ο Ιταλιάνο.

Αγωνιστικά νέα

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν προς ώρας νεότερα αγωνιστικά ζητήματα και τα ερωτήματα δεν δείχνουν να είναι πολλά ως προς την ενδεκάδα. Σε ένα εξ αυτών ο Ορτέγα παραμένει Νο1 φαβορί για τη θέση του αριστερού μπακ (έναντι άλλων λύσεων όπως ο Ρίτσαρντς) ενώ έξτρα λύσεις για τον Μεντιλίμπαρ τεχνικό για το κέντρο και την επίθεση είναι αυτές των Ορτα και Γιόβετιτς αλλά και του Μασούρα.

Μία βασική εκδοχή συνεχίζει να είναι αυτή του 4-3-3 και σε μία τέτοια περίσταση οι Ποντένσε, Φορτούνης και Ελ Καμπί έχουν τον πρώτο λόγο για τη γραμμή κρούσης. Από εκεί και πέρα σε επίπεδο άλλων προσώπων οι Τζολάκης, Κάρμο, Ρέτσος, Ροντινέι, Εσε, Ιμπόρα και Τσικίνιο είναι οι παίκτες με το σαφές προβάδισμα για τη βασική 11άδα.

Άξιο αναφοράς ένα σπάνιο στατιστικό που συνόδευσε τον Ιταλιάνο ως τις 2 Μαρτίου: ως τότε και από την ημέρα που ανέλαβε τη Φιορεντίνα, δεν παρέταξε ποτέ την ίδια ενδεκάδα σε δεύτερο διαδοχικό ματς: 141 ματς, 141 διαφορετικές ενδεκάδες! Μέχρι που στο παιχνίδι με την Τορίνο (0-0) ο προπονητής των «βιόλα» έβαλε -επιτέλους- τους ίδιους έντεκα.

Ο Ιταλός προπονητής παρατάσσει τη Φιορεντίνα με το κλασικό 4-2-3-1 αλλά υπάρχει και αναποτελεσματικότητα και αυτό είναι εμφανές από τις επιδόσεις των φορ της. Οι κεντρικοί επιθετικοί της δεν έχουν νούμερα στο σκοράρισμα που τρομάζουν. Μόνο ο Λούκας Μπελτράν έχει διψήφια νούμερα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (10) ενώ και αυτός παίζει στο δεύτερο μισό της σεζόν σε πιο ελεύθερο ρόλο, ως κλασικός «τρεκουαρτίστα». Έτσι ο Ιταλιάνο περιμένει το σκοράρισμα από τους ακραίους επιθετικούς του. Ο ηγέτης Νίκο Γκονζάλες είναι πρώτος σκόρερ με 16 γκολ (σε όλες τις διοργανώσεις). Πίσω από τον Μπελτράν των 10 γκολ είναι τρίτος ο… κεντρικός αμυντικός Λούκας Μαρτίνες-Κουάρτα με 8.

Επί των αγωνιστικών των «βιόλα», έχει τελειώσει η σεζόν για τον εξτρέμ Σοτίλ. Αυτή είναι η μοναδική απουσία που αντιμετωπίζει ο Ιταλιάνο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ ΜΕ ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΑΠΟ ΤΗ NETBET!

Οι πιθανές ενδεκάδες

Ολυμπιακός (4-3-3): Τζολάκης – Ροντινέι, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγα (ή Ρίτσαρντς) – Εσε, Ιμπόρα, Τσικίνιο – Ποντένσε, Ελ Κααμπί, Φορτούνης

Φιορεντίνα (4-2-3-1): Τερατσιάνο – Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι – Αρτούρ, Μποναβεντούρα – Γκονζάλες, Μπελτράν, Κουαμέ – Μπελότι.

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα προϊστορία

«Ερυθρόλευκοι» και «βιόλα» ανταμώνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε επίσημη αναμέτρηση.

Στο 7-5-16 ο απολογισμός του Ολυμπιακού κόντρα σε ιταλικές ομάδες, μόλις δύο οι νίκες του στα τελευταία 14 (επί Γιουβέντους το 2014 και Μίλαν το 2018). Το τελευταίο του αντάμωμα ήταν ο περσινός αποκλεισμός, με δύο ήττες, από την Αταλάντα.

Στο 1-3-1 ο απολογισμός της Φιορεντίνα κόντρα σε ελληνικές ομάδες, όλες για το UEFA Cup / Europa League.

Το 2007-08 σε μονό ματς πήρε 1-1 από την ΑΕΚ, το 2014-15 σε όμιλο νίκησε 1-0 στην Τούμπα και παραχώρησε 1-1 στον ΠΑΟΚ και, το 2016-17, πήρε 0-0 στη Θεσσαλονίκη και έχασε 3-2 από τον ΠΑΟΚ στο «Αρτέμιο Φράνκι».

Οι ευρωπαϊκοί τελικοί της Φιορεντίνα

Οι «βιόλα» φτάνουν για έκτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό, έχοντας κατακτήσει μονά ένα τρόπαιο.

  1. Το 1961, σε διοργάνωση μόλις 10 ομάδων (!), κατέκτησε σε διπλούς τελικούς το Κυπελλούχων ενάντια στη σκωτσέζικη Ρέιντζερς (2-0 στη Γλασκώβη και 2-1 στη Φλωρεντία).
  2. Το 1957 έφτασε ως τον τελικό του Πρωταθλητριών χάνοντας με 2-0 από την, πανίσχυρη τότε, Ρεάλ – και μάλιστα στη Μαδρίτη.
  3. Το 1962, ως κάτοχος του Κυπελλούχων, ξαναπήγε τελικό, μονός πια, με παράταση αλλά χωρίς πέναλτι: προβλεπόταν επαναληπτικός. Και όντως: έμεινε στο 1-1 στη Γλασκώβη με την Ατλέτικο Μαδρίτης στις 10 Μαΐου και στον επαναληπτικό, που έλαβε χώρα στη Στουτγκάρδη τέσσερις μήνες μετά (!), στις 5 Σεπτεμβρίου, ηττήθηκε με 3-0.
  4. To 1990, σε διπλούς τελικούς στο UEFA Cup, υποτάχθηκε στον «εμφύλιο» απέναντι στη Γιουβέντους με 3-0 στο Τορίνο και 0-0 στο «Αρτέμιο Φράνκι».
  5. Και, πέρυσι, 2023, η Φιορεντίνα έφτασε ως τον τελικό του Conference League χάνοντας με 2-1 από τη Γουέστ Χαμ στην Πράγα με γκολ στο 90’.

Οι ευρωπαϊκοί τελικοί στην Ελλάδα

Για όγδοη φορά στην ιστορία η χώρα μας φιλοξενεί έναν ευρωπαϊκό τελικό, μετά τους τρεις του Πρωταθλητριών / Champions League και ισάριθμους Κυπελλούχων.

  • 1971 (Κυπελλούχων), Καραϊσκάκη: Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 (παρ.) και 2-1
  • 1973 (Κυπελλούχων), Καυτανζόγλειο: Μίλαν – Λιντς 1-0
  • 1983 (Πρωταθλητριών), ΟΑΚΑ: Αμβούργο – Γιουβέντους 1-0
  • 1987 (Κυπελλούχων), ΟΑΚΑ: Αγιαξ – Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0
  • 1994 (Πρωταθλητριών), ΟΑΚΑ: Μίλαν – Μπαρτσελόνα 4-0
  • 2007 (Champions League), ΟΑΚΑ: Μίλαν – Λίβερπουλ 2-1

Το 2023, δε, το Καραϊσκάκη φιλοξένησε το UEFA Super Cup: Μάντσεστερ Σίτι – Σεβίλλη 1-1 (5-4 πέν.).

Stat attack

  • Είναι μόλις ο τρίτος τελικός στη σύντομη ιστορία της διοργάνωσης: το 222 η Ρόμα νίκησε 1-0 τη Φέγενορντ στα Τίρανα και το 2023 η Γουέστ Χαμ με 2-1 τη Φιορεντίνα στην Πράγα.
  • Είναι φυσικά ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός που λαμβάνει χώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια.
  • Ο Ολυμπιακός έγινε μόλις η δεύτερη ελληνική ομάδα που εμφανίζεται σε ευρωπαϊκό τελικό μετά την εμφάνιση του Παναθηναϊκού το 1971 κόντρα στον Αγιαξ για το Πρωταθλητριών (είχε ηττηθεί με 2-0 στο Γουέμπλεϊ).
  • Με 10 γκολ ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί του Ολυμπιακού είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και… εκεί θα μείνει αφού ουδείς της Φιορεντίνα είναι κοντά σε σκοράρισμα.
  • Ο Ολυμπιακός έδωσε φέτος άλλα 18 ευρωπαϊκά ματς σε δύο διοργανώσεις με απολογισμό 11-2-5 και γκολ 37-26, επιμέρους στο Conference League μετρά 6-0-2.
  • Στο 7-6-1 το φετινό, ευρωπαϊκό ρεκόρ της Φιορεντίνα με γκολ 27-14, μόνη της ήττα στο πρώτη της, χρονικά, ευρωπαϊκό παιχνίδι της σεζόν, από τη Ραπίντ στη Βιέννη με 1-0.

Ο διαιτητής του τελικού

Ορίστηκε από την UEFA o Πορτογάλος Αρτούρ Σοάρες Ντίας. Ο 44χρονος διαιτητής θα διευθύνει για πρώτη φορά έναν ευρωπαϊκό τελικό καθώς μέχρι τώρα είχε σφυρίξει έναν ημιτελικό για το Champions League και δύο ημιτελικούς για το Europa League.

Ο Ντίας, είναι γνωστός και στους Έλληνες φιλάθλους καθώς μέχρι τώρα έχει κληθεί και έχει διευθύνει τρία παιχνίδια για το ελληνικό πρωτάθλημα της Super League και ένα για το Κύπελλο. Το τελευταίο χρονικά ήταν το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό το οποίο είχε διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 με το τελικό σκορ να είναι 1-1.

Επίσης, είχε διευθύνει το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ στις 30 Απριλίου 2023 σε ένα παιχνίδι που είχε λήξει χωρίς σκορ. Το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 στις 21 Νοεμβρίου 2020 και τέλος το ΑΕΚ-Άρης 2-1 στις 4 Μαρτίου 2020 για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου.

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα προγνωστικά

Βάσει αποδόσεων, είναι φαβορί η Φιορεντίνα, η οποία όμως έχει ευάλωτη μεσοαμυντική γραμμή, εξ ου και στο ιταλικό πρωτάθλημα κινήθηκε στη μετριότητα, από την άλλη βέβαια έχει το «know» με την περσινή της συμμετοχή στον τελικό και ψάχνει το «how». Ο Ολυμπιακός έχει τη δίψα της διάκρισης, έχει την έδρα (με χιλιάδες οπαδών του στο γήπεδο της ΑΕΚ), έχει και -κακά τα ψέματα- ρέντα φέτος, όλα συγκλίνουν πως μπορεί να τα καταφέρει!

Ένα combo που δείχνει να έχει αξία είναι η διπλή ευκαιρία υπέρ των «ερυθρόλευκων», συνδυαζόμενη με τουλάχιστον 2 γκολ στον αγώνα.

Από σκόρερ, ο Ελ Κααμπί του Ολυμπιακού είναι στο 3.21 και ο Νίκο Γκονζάλες της Φιορεντίνα στο 3.40 αλλά ο Ποντένσε δείχνει σε πολύ καλή φόρμα τελευταία και πληρώνει εξαιρετικά για any time σκόρερ.

Τέλος, περιμένοντας ένα ανοιχτό ματς με γκολ, χτίσαμε ένα bet builder με over 2,5 γκολ, αμφίτερμα και να ανοίξει ο Ολυμπιακός το σκορ.

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα ▶️ Κατάκτηση τροπαίου: Ολυμπιακός 2.13

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα ▶️ 1Χ & over 1,5 2.28

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα ▶️ Γκολ Ποντένσε 5.50

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα ▶️ Over 2,5 & goal/goal & 1ο γκολ Ολυμπιακός 4.60

Χάρη στη NetBet λες «ναι στο παιχνίδι» με

Επιλέγοντας τη NetBet στοίχημα, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη γκάμα από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Στη NetBet, η διασκέδαση των παικτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας, συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, για περισσότερες πληροφορίες.

H Netbet είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μία ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν ακριβώς την ίδια ποιότητα και διασκέδαση με εσένα.

Εξ ου και λες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές* σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση.

  • Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ