Ποδόσφαιρο

Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ανάλυση, στατιστικά και προγνωστικά για τον τελικό του FA Cup

Η μοίρα τα έφερε έτσι που οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ, Σίτι και Γιουνάιτεντ, δεν είχαν ανταμώσει ποτέ στην ιστορία τους σε τελικό. Ποτέ ως… και τον περσινό τελικό του FA Cup και φέτος ξαναέφτασαν ως το Γουέμπλεϊ! Το Λονδίνο θα κατακλυστεί από γαλάζια και κόκκινα πούλμαν προερχόμενα από το Μάντσεστερ σε ένα ακόμα ιστορικό επεισόδιο της αντιπαλότητας του ντέρμπι της πόλης του Λάνκασαϊρ στα αποτελεσματα στοιχημα.

Πέφτει λοιπόν το Σάββατο (25/5, 17:00) η «αυλαία» της σεζόν 2023-24 στην Αγγλία με τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου, στον οποίο τίθενται αντιμέτωπες Σίτι και Γιουνάιτεντ, σούπερ αγώνας για το στοιχημα gr.

  • Παρακολουθήστε τα δελτία σας στο live και εκμεταλλευτείτε την πολύ χρήσιμη λειτουργία του Cash Out, που προσφέρεται από τη NetBet, με την οποία μπορείτε να έχετε πλήρη έλεγχο των δελτίων σας, τόσο σε μονά δελτία όσο και σε παρολί.

Τι ισχύει

Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλία (FA Cup Final) είναι μονός, με παράταση και ενδεχομένως πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας και διεξάγεται στο εμβληματικό Γουέμπλεϊ του Λονδίνου – όπως όλοι οι τελικοί.

Η νικήτρια, πλην του τροπαίου, θα λάβει και το δικαίωμα συμμετοχής στο αγγλικό Σούπερ Καπ (FA Community Shield) του Αυγούστου. Οι δύο φιναλίστ έλαβαν από 30.000 εισιτήρια.

Η νικήτρια θα λάβει 2 εκατ. λίγες ως μπόνους κατάκτησης και συνολικά περίπου 4 εκατ. από τη διοργάνωση.

Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανάλυση

Να κλείσει ιδανικά τη σεζόν θέλει η Μάντσεστερ Σίτι, με δεύτερο τίτλο μέσα σε έξι ημέρες μετά την κατάκτηση, για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν (πρώτη αγγλική πρωταθλήτρια που κάνει τέτοιο σερί) της Premier League, χάρη στο 3-1 επί της Γουέστ Χαμ. Η ομάδα αυτή του Πεπ Γκουαρδιόλα έπαιξε, στο τέλος, δίχως αντίπαλο αφού η Αρσεναλ είχε χάσει έδαφος και η Λίβερπουλ είχε βγει νοκ άουτ. Σκόραρε δις ο Φιλ Φόντεν, με 27 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε την καλύτερη επίδοση της καριέρας του.

Οι «σίτιζενς» έκλεισαν τη σεζόν με εννέα σερί νίκες στο πρωτάθλημα και πανάξια πήραν και το φετινό ενώ το σερί σε όλες τις διοργανώσεις έφτασε το 29-6-0 (!) με τελευταία ήττα στις 6 Δεκεμβρίου από την Αστον Βίλα.

Επί των αγωνιστικών, δεν προλαβαίνει ξανά ο Βραζιλιάνος κίπερ Εντερσον.

Η σεζόν για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν τόσο μέτρια που ο τελικός του Κυπέλλου κρίνει το ευρωπαϊκό της μέλλον! Αν πάρει το τρόπαιο, θα μετάσχει στο Europa League, αν όχι τότε θα μείνει εκτός και το εισιτήριο θα το λάβει η 7η του πρωταθλήματος Νιούκαστλ. Πάντα ανοιχτό παραμένει, δε, και το θέμα παραμονής του Χενκ τεν Χαχ με τον Ολλανδό τεχνικό να είναι ante portas προς την έξοδο και ήδη γράφονται τα ονόματα των Τόμας Τούχελ και Μαουρίτσιο Ποσετίνο. Γενικώς το κλίμα στη ManUtd είναι χείριστο και άπαντες αναμένουν το restart του καλοκαιριού.

Ενδεικτικό ότι οι 20 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις που υπέστη φέτος ήταν οι περισσότερες από το 1978-79, οι 13 ήττες οι περισσότερες από το 1989-90 και τα 58 γκολ παθητικό στο πρωτάθλημα, τα περισσότερα στην ιστορία της!

Παραμένει εκτός ο στόπερ Μαγκουάιρ, διαθέσιμος ο Γάλλος στόπερ Βαράν, δύσκολα ο φορ Μαρσιάλ, πάντα έξω οι Μάουντ, Μαλάσια και Σο, εξ ου και ο Βραζιλιάνος χαφ Κασεμίρο συνεχίζει αναγκαστικά σε θέση στόπερ.

Οι δυο τους στο Κύπελλο

  • Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι δεύτερη σε κατακτήσεις Κυπέλλου Αγγλίας, έχοντας 12 τίτλους σε 21 τελικούς, ενώ η Σίτι το έχει κατακτήσει 7 φορές και έχει 5 ήττες σε τελικούς.
  • Πολυνίκης είναι η Αρσεναλ με 14 Κύπελλα. Αν η Σίτι το κατακτήσει θα… ισοφαρίσει τις Τότεναμ και Λίβερπουλ με 8 κατακτήσεις.
  • Η Γιουνάιτεντ κατέκτησε για τελευταία φορά το Κύπελλο Αγγλίας το 2016, επικρατώντας 2-1 στην παράταση της Κρίσταλ Πάλας ενώ το 2018 και πέρυσι ηττήθηκε από Τσέλσι και Σίτι αντίστοιχα.
  • Για τη Γιουνάιτεντ οι 9 ήττες της σε τελικό είναι οι περισσότερες που έχει γνωρίσει μια ομάδα στην ιστορία του θεσμού.
  • Η Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει τα πέντε από τα τελευταία επτά παιχνίδια που έχουν δώσει στο Κύπελλο.
  • Συνολικά η παράδοσή τους στη διοργάνωση είναι 6-0-4 υπέρ της Γιουνάιτεντ. Δεν υπάρχει ισοπαλία!

  • Σε ουδέτερο και νοκ άουτ στο Κύπελλο έπαιξαν ξανά άλλες δύο φορές, αμφότερες ξανά στο Γουέμπλεϊ και αμφότερες με νίκες της Σίτι: 1-0 στον ημιτελικό του 2011 και 2-1 στον τελικό του 2023.
  • Η Γιουνάιτεντ έφτασε στον τελικό νικώντας την Κόβεντρι στα πέναλτι, ύστερα από το ισόπαλο 3-03 Στο παρελθόν, καμία ομάδα δεν έχει… εμπλακεί στη διαδικασία των πέναλτι, τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό, εντός της ίδιας σεζόν του FA Cup!
  • Ισπανοί προπονητές έχουν κατακτήσει το Κύπελλο σε τέσσερις περιπτώσεις: ο Ράφα Μπενίτεθ με τη Λίβερπουλ το 2006, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ με τη Γουίγκαν το 2013, ο Μίκελ πέντε με την Άρσεναλ το 2020 και ο Πεπ Γκουαρδιόλα της Σίτι το 2019 και το 2023. Ο μόνος Ισπανός προπονητής που έχασε σε τελικό FA Cup ήταν ο Χάβι Γκράθια με τη Γουότφορντ, καθώς ηττήθηκε από τον (συμπατριώτη του) Γκουαρδιόλα το 2019.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Μάντσεστερ Σίτι (4-2-3-1): Ορτέγα – Γουόκερ, Ακάντζι (ή Ακέ), Ρούμπεν Ντίας, Γκβάρντιολ – Ρόδρι, Κόβασιτς – Μπερνάντο Σίλβα, Ντε Μπράινε, Φόντεν –  Χάαλαντ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4-2-3-1): Ονάνα –  Ντάλοτ, Μαρτίνες, Κασεμίρο, Μπισάκα – Ερικσεν, ΜακΤόμινι – Αμάντ, Φερνάντες, Γκαρνάτσο – Χέιλουντ.

Stat attack

  • Στο πρωτάθλημα, φέτος: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι 0-3 (29/10) και Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 (3/3).
  • Η Σίτι επικράτησε στα έξι από τα τελευταία επτά μεταξύ τους ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης.
  • Μόνο μια ισοπαλία μεταξύ τους στα τελευταία 18 (στο 11-1-6 η Σίτι) ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης.
  • Πεπ Γκουαρδιόλα και Χενκ Τεν Χαχ συνυπήρξαν για ένα διάστημα στην Μπάγερν Μονάχου (2013-15), όταν ο Ολλανδός πρώτος εργαζόταν στη δεύτερη ομάδα των Βαυαρών και ο Καταλανός στους «μεγάλους».

  • Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει σημειώσει μέχρι στιγμής στην τρέχουσα σεζόν 44 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις για λογαριασμό της Σίτι. Μπορεί να γίνει ο πρώτος Νορβηγός στην ιστορία που θα σκοράρει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας (πέρυσι δεν τα κατάφερε).
  • Ο Κέβιν ντε Μπράινε είναι ο μόνος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι που σκόραρε στον τελικό του Κυπέλλου του 2019 κόντρα στη Γουότφορντ (6-0) και παραμένει στο σύλλογο. Μπορεί να γίνει ο δεύτερος παίκτης που σκοράρει σε δύο διαφορετικούς τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας για λογαριασμό των «σίτιζενς», μετά τον Μπόμπι Τζόνστον (1955 και 1956).
  • Από το 1923 φιλοξενήθηκε ως επί το πλείστον στο Γουέμπλεϊ o τελικός, με εξαίρεση την περίοδο 2001-06 που είχε επιλεγεί το «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ ελέω της κατασκευής του νέου, εμβληματικού αγγλικού «ναού» (ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2008).
  • Η πιο επιτυχημένη ομάδα των τελικών, με τουλάχιστον τρεις εμφανίσεις σε αυτούς, είναι η Γουόντερερς με 5/5 κατακτήσεις – αλλά διαλύθηκε ως σύλλογος το 1887. Σε πιο… σύγχρονες εποχές ο άτυπος αυτός τίτλος ανήκει στην Τότεναμ που έχει 7/8 κατακτήσεις!
  • Ο, δε, τελευταίος τελικός που κρίθηκε στην παράταση ήταν το 2016 ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Κρίσταλ Πάλας: 2-1 με τέρμα του Τζέσε Λίντγκαρντ στο 110’. Οι, αντίστοιχα, τελευταίοι που κρίθηκαν στα πέναλτι ήταν το 2006 ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ και το 2022 ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τσέλσι.
  • Ο πολυνίκης προπονητής είναι ο Αρσέν Βενγκέρ με 7 τρόπαια, όλα με την Αρσεναλ. Επονται οι Σκωτσέζοι Τζορζ Ράμσεϊ (6 με την Αστον Βίλα), Αλεξ Φέργκιουσον (5 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και πρώτος Αγγλος στη λίστα είναι ο Τζον Νίκολσον της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και τελευταία κατάκτηση το… 1925.
  • Χατ-τρικ σε τελικό σημειώθηκε τρεις φορές και καμία από το 1953 (από τον Σταν Μόρτενσεν της Μπλάκπουλ).

Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προγνωστικά

Ευλόγως και νομοτελειακώς η Σίτι είναι γκραν φαβορί: 1.30 για τη νίκη και μόλις 1.16 για κατάκτηση. Οπότε, στροφή σε ειδικά και… εναλλακτικά στοιχήματα. Όπως το να σκοράρει ο Χάαλαντ και, δη, πρώτος στον αγώνα. Διόλου απίθανο είναι, δε, να σημειωθούν δύο γκολ έως την ανάπαυλα – και είναι και σε καλή απόδοση.

Θα χτίσουμε κι ένα Bet Builder με νίκη Σίτι, τουλάχιστον 3 γκολ στον αγώνα, γκολ του πολύ φορμαρισμένου Φόντεν και να δεχθεί (οποιαδήποτε) κάρτα ο… ατακτούλης Κασεμίρο

Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας προγνωστικά

  • Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γ.: 1ο γκολ Χάαλαντ 3.55
  • Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γ.: Over 1,5 στο 1ο ημίχρονο 2.05
  • Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γ.: 1 & over 2,5 & γκολ Φόντεν & κάρτα σε Κασεμίρο 6.00

Χάρη στη NetBet λες «ναι στο παιχνίδι» με

Επιλέγοντας τη NetBet στοίχημα, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη γκάμα από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Στη NetBet, η διασκέδαση των παικτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας, συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, για περισσότερες πληροφορίες.

H Netbet είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μία ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν ακριβώς την ίδια ποιότητα και διασκέδαση με εσένα.

Εξ ου και λες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές* σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση.

  • Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ