Ποδόσφαιρο

Ιταλία Σέριε Α – Επανεκκίνηση στις 20 Ιουνίου

Serie A

Ο υπουργός αθλητισμού της Ιταλίας, Vincenzo Spadafora, επιβεβαίωσε ότι το ιταλικό πρωτάθλημα θα ξεκινήσει και πάλι στις 20 Ιουνίου. Αμέσως μετά από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού ήρθε και η επιβεβαίωση από την Σέριε Α και ο πρώτος αγώνας της Τορίνο με την Πάρμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20/6 στις 20:30. Παρακάτω θα δούμε τις σημαντικότερες πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος στην Ιταλία, το πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της σεζόν και τις επιστροφές των παικτών στους αγώνες. Ακόμα, θα θυμηθούμε την βαθμολογία και τα δεδομένα στην Σέριε Α Ιταλίας, για να μπούμε και πάλι σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Που είχαμε μείνει;

Το τελευταίο παιχνίδι πριν την διακοπή του πρωταθλήματος λόγω κορονοϊού έγινε στις 9 Μαρτίου. Μετά την τριάρα της Σασσουόλο απέναντι στην Μπρέσια ήρθε το πάγωμα του πρωταθλήματος και η σταδιακή αναστολή όλων των αγώνων ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Πάνε τρεις μήνες από την τελευταία σέντρα στα γήπεδα της Ιταλίας και μια μικρή ανασκόπηση είναι απαραίτητη για να θυμηθούμε που βρισκόμασταν και να μπούμε και πάλι σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Η βαθμολογία στην Σέριε Α

Στην κορυφή της βαθμολογίας έχουμε την Γιουβέντους, η οποία πάει καρφί για τον ένατο συνεχόμενο τίτλο της στην Σέριε Α. Σε απόσταση αναπνοής και με μόλις 1 βαθμό πίσω της έρχεται η Λάτσιο που θέλει να απειλήσει το σερί της «Γηραιάς Κυρίας». Η κούρσα για τον τίτλο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι η μοναδική μάχη σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που οι δυο ομάδες βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους. Στην 3η θέση έρχεται η Ίντερ, ενώ από πίσω της ακολουθεί η Αταλάντα που έχει κάνει την τεράστια έκπληξη φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ και έχει την προσοχή όλων μας και στο ιταλικό πρωτάθλημα. Την πεντάδα κλείνει η Ρόμα που «κυνηγάει» και πιέζει για να ανέβει στην κατάταξη, ενώ Νάπολι και Μίλαν καραδοκούν και περιμένουν να εκμεταλλευτούν το παραμικρό λάθος για να προηγηθούν. Η βαθμολογία αυτή την στιγμή έχει ως εξής:

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1. Γιουβέντους 63
2. Λάτσιο 62
3. Ίντερ 54
4. Αταλάντα 48
5. Ρόμα 45
6. Νάπολι 39
7. Μίλαν 36
8. Βερόνα 35
9. Πάρμα 35
10. Μπολόνια 34
11. Σασσουόλο 32
12. Κάλιαρι 32
13. Φιορεντίνα 30
14. Ουντινέζε 28
15. Τορίνο 27
16. Σαμπτόρια 26
17. Τζένοα 25
18. Λέτσε 25
19. Σπαλ 18
20. Μπρέσια 16

 

Τα πράγματα δεν φαίνεται να πάνε και πολύ καλά για την Μπρέσια και την Σπαλ, καθώς ο υποβιβασμός τους είναι βέβαιος, ενώ Λέτσε, Τζένοα, Σαμπτόρια, Τορίνο και Ουντινέζε θα δώσουν μάχη για να παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία. Μην ξεχνάμε ότι οι τρεις τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται στην δεύτερη κατηγορία, ενώ στον αντίποδα οι τέσσερις πρώτες κερδίζουν το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Τέλος, η 5η και 6η ομάδα της κατάταξης αγκαλιάζει την πρόκριση στο Europa League.

Πόσα παιχνίδια υπολείπονται;

Το ιταλικό πρωτάθλημα έχει ακόμα αρκετά παιχνίδια μέχρι να ολοκληρωθεί για την φετινή σεζόν. Συγκεκριμένα, υπολείπονται 12 αγωνιστικές, δηλαδή περίπου 124 αγώνες. Ακόμα, μην ξεχνάμε ότι έχουμε και 3 παιχνίδια στο Coppa Italia, με τον συνολικό αριθμό των αγώνων να φτάνουν τους 127. Όλοι αυτοί οι αγώνες θα «στριμωχτούν» σε διάστημα μικρότερο των δυο μηνών. Το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί από την Σέριε Α είναι οι αγώνες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου, για να μπορέσει να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα και το Τσάμπιονς Λιγκ μέσα στον Αύγουστο.

Το πρώτο παιχνίδι της Σέριε Α

Η σέντρα για την επανεκκίνηση του Ιταλικού Πρωταθλήματος θα γίνει στις 20 Ιουνίου, με πρώτο παιχνίδι αυτό της Τορίνο με την Πάρμα στις 20:30. Την ίδια ημέρα θα έχουμε ακόμα ένα παιχνίδι στις 22:45, και συγκεκριμένα τον αγώνα Βερόνα-Κάλιαρι. Τις ίδιες ώρες την Κυριακή θα παρακολουθήσουμε τους αγώνες Αταλάντα-Σασσουόλο και Ίντερ-Σαμπτόρια αντίστοιχα. Η πλειονότητα των παιχνιδιών θα γίνει τις βραδινές ώρες, ενώ κάποια παιχνίδια θα διεξαχθούν και απογεύματα. Ο λόγος που επιλέχθηκαν αυτές οι ώρες από την Σέριε Α είναι γιατί οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδιαίτερα ζεστοί στην Ιταλία και τα παιχνίδια δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα νωρίτερα.

Το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση της Σέριε Α

Όπως είπαμε, οι υπολειπόμενες αγωνιστικές θα πραγματοποιηθούν από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 2 Αυγούστου. Το πρόγραμμα αυτό είναι αρκετά σφικτό για τις ομάδες που θα πρέπει να παίζουν συνεχόμενους αγώνες, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει έτσι για να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα μετά και οι αγώνες στην Ευρώπη και οι προετοιμασίες για την νέα σεζόν. Στην δέσμευση τους να εφαρμόσουν πιστά το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, οι ομάδες θα αναγκαστούν να παίζουν τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και τις καθημερινές, με ένα παιχνίδι την Παρασκευή, τρία το Σάββατο και τα υπόλοιπα την Κυριακή. Οι μεσοβδόμαδοι αγώνες θα γίνονται Τρίτη-Πέμπτη και οι υπόλοιποι την Τετάρτη.

Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης για τους παίκτες

Όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που ξεκίνησε και πάλι το ποδόσφαιρο μετά το lockdown, έτσι και στην Ιταλία έχουν ληφθεί κάποια μέτρα προφύλαξης των παικτών και των ομάδων συνολικά. Έτσι, ο κανόνας αυτή την στιγμή είναι να τεθεί όλη η ομάδα σε καραντίνα σε περίπτωση που ένας παίκτης βρεθεί θετικός στον ιό. Αυτό μπορεί να αλλάξει όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε μείωση της διασποράς του ιού στην χώρα, ενώ επικρατέστερη λύση φαίνεται να είναι αυτή της Γερμανίας, η οποία θέτει σε καραντίνα μόνο τον ένα παίκτη που νοσεί. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι με ολόκληρες ομάδες στην καραντίνα θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί η σεζόν και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, κάτι που κανένας δεν θέλει αυτή την στιγμή. Ωστόσο, υπάρχουν συζητήσεις για δημιουργία Plan B, ούτως ώστε αν οι ομάδες δεν μπορούν να συνεχίσουν να βρεθεί ένας άλλος τρόπος (ίσως με την βοήθεια ενός αλγόριθμου ή με διεξαγωγή play-offs) για να καθοριστούν τα εισιτήρια στην Ευρώπη και οι υποβιβασμοί.

Η επιστροφή μετά την καραντίνα

Κάποιοι παίκτες αναμένεται να κάνουν μεγάλη επιστροφή στην Σέριε Α, καθώς ήταν τραυματίες πριν την καραντίνα και είχαν τον χρόνο να επανέλθουν πλήρως με το πάγωμα του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, οι αμυντικοί της Γιουβέντους Giorgio Chiellini και Merih Demiral αναμένεται να δώσουν μεγάλο boost στην απόδοση της ομάδας τους. Ο Chiellini είχε επιστρέψει για δυο αγώνες πριν το lockdown, αλλά τώρα ξεκουράστηκε και με το παραπάνω και είναι έτοιμος για δυναμικό comeback. Ακόμα, η επιστροφή των Lucas Leica και Senad Lulic θα ενισχύσει και την Λάτσιο για να συνεχίσει την πίεση στην Γιουβέντους, ενώ η Ρόμα υποδέχεται και πάλι τον Nicolo Zaniolo. Τέλος, επιστρέφει και ο Ribery στην Φιορεντίνα, τον οποίο έχουμε να δούμε από τον Νοέμβριο στο γήπεδο.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ