Μπάσκετ

Ευρωλίγκα – Αποτελέσματα αγώνων και το ντέρμπι των «αιωνίων»

Euroleague

Ολοκληρώθηκε και η 27η αγωνιστική στην Ευρωλίγκα, μια αγωνιστική που μας έδωσε πλούσιο θέαμα με δυο μεγάλα ντέρμπι την Τρίτη και την Τετάρτη. Φυσικά, το ένα από αυτά ήταν η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, με τους πράσινους να συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία και τους ερυθρόλευκους να κρατάνε ζωντανή την ελπίδα για την πρόκριση στα Play-Offs. Από την άλλη, το ντέρμπι της Μακάμπι με την Εφές έληξε υπέρ της γηπεδούχου, με την ισραηλινή ομάδα να παίρνει σπουδαία νίκη με 77-75 απέναντι στην κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκας. Ας δούμε αναλυτικότερα το ντέρμπι των «αιωνίων» και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων αγώνων, καθώς και την κατάταξη των ομάδων πριν την 28η αγωνιστική.

Η επικράτηση του Ολυμπιακού

Με τον κόσμο να τον εμψυχώνει, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει μια πολύ σημαντική νίκη απέναντι στο τριφύλλι με 81-78. Το αποτέλεσμα του δίνει ελπίδες για πρόκριση στους 8 της διοργάνωσης και βάζει ένα τέλος στις συνεχόμενες ήττες της ομάδας από τις προηγούμενες αγωνιστικές. Η απόσταση των δυο ομάδων βαθμολογικά παραμένει, αλλά ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την καθοδική του πορεία και οι ελληνικές ομάδες φαίνεται πως θα έχουν τον ίδιο στόχο όσο προχωράμε προς το τέλος: την πρόκριση. Εν προκειμένω, στην αναμέτρηση της Τρίτης ο Ολυμπιακός παρέμεινε μπροστά σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, με πρώτο σκόρερ τον ΜακΚίσικ με 22 πόντους. Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του παιχνιδιού

Το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για τον Ολυμπιακός ο οποίος μπήκε στο παρκέ, επέβαλλε ένα γρήγορο ρυθμό και πήρε μια 8 πόντων στα πρώτα 3 λεπτά. Ο Παναθηναϊκός «ξύπνησε» και άρχισε να στρώνει την άμυνα του, γεγονός που πίεσε τους ερυθρόλευκους και τον έφερε δυο πόντους μπροστά στο τέλος της πρώτης περιόδου. Η άμυνα του Παναθηναϊκού, τα ριμπάουντ του Μήτογλου και η εξαιρετική επίδοση του Ράις έφεραν την ομάδα στο +6, αλλά με την επιστροφή του Πρίντεζη και του Πολ στο παρκέ, ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι το προβάδισμα. Οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τον Ολυμπιακό να προηγείται 45-39, αφού ήταν καταιγιστικός από την γραμμή των 6.75μ. Η 3η περίοδος συνέχισε έτσι για τους ερυθρόλευκους, αλλά ο Καλάθης πήρε την ομάδα στις πλάτες του, μάζεψε την διαφορά αλλά δεν μπόρεσε να βάλει φρένο στα τρίποντα του Ολυμπιακού. Στην τελευταία περίοδο οι δυο ομάδες πήγαιναν στήθος με στήθος, με τον Παπανικολάου να προσπαθεί και να πετυχαίνει σουτ από την γραμμή του τρίποντου και τους Καλάθη και Ράις να δίνουν λύσεις που κρατούσαν ζωντανό τον Παναθηναϊκό. Τελικά, το παιχνίδι έληξε 81-78 μετά από άστοχο τρίποντο του Τόμας στα 8’’.

Τι δούλεψε για τον Ολυμπιακό

Παρ’ όλες τις ελλείψεις του ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την νίκη σε ένα ντέρμπι που ήθελε όσο τίποτα να κερδίσει. Η εμφάνιση του ήταν πολύ καλή και τον βοήθησε πολύ ψυχολογικά το γεγονός ότι είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να εφαρμόσει τον δικό του ρυθμό και να παίξει όπως ήθελε, κάτι που πίεσε τον Παναθηναϊκό αρκετά και τον ανάγκασε να αλλάξει το παίξιμο του. Μεγάλη σημασία είχαν και τα τρίποντα της ομάδας (9/21), με τα οποία έπαιρναν ανάσες στο σκορ και μπορούσαν να ρισκάρουν όπου χρειαζόταν. Εξαιρετικός ήταν ο ΜακΚίσικ με 22 πόντους, ο Παπανικολάου με 12 πόντους που έδινε λύσεις με ριμπάουντ και βολές από την γραμμή των 6.75, αλλά και ο Ρότσεστι με 3/3 τρίποντα και 11 πόντους στο παιχνίδι.

Τα λάθη του Παναθηναϊκού

Ήταν σίγουρα μια πολύ κακή βραδιά για τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα μπορεί να το πάλεψε, να προηγήθηκε σε κάποια σημεία και να κράτησε κοντά τον Ολυμπιακό μέχρι το τέλος, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι η επίδοση των παικτών στο παρκέ δεν ήταν αρκετή για να της δώσουν την νίκη. Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε αμυντικά και επιθετικά ριμπάουντ, δημιουργούσε και ήταν αποδοτικός στην περιοχή της ρακέτας, αλλά δεν έπαιξε το μπάσκετ που έπρεπε και που μπορεί να παίξει. Ωστόσο είχε ένα εμφανές μειονέκτημα που του στοίχισε: τα τρίποντα. Οι πράσινοι κατάφεραν να τελειώσουν το παιχνίδι με 1 μόλις τρίποντο του Καλάθη! Αντιλαμβάνεστε ότι με 1/20 τρίποντα δεν γίνεται να πάρεις το παιχνίδι, ειδικά όταν η αντίπαλη ομάδα είναι εύστοχη από την γραμμή των 6.75μ.

Τα αποτελέσματα των υπόλοιπων ομάδων

Με εξαίρεση την Μιλάνο που έχασε από την Ρεάλ Μαδρίτης (73-78), όλες οι ομάδες που έπαιξαν την Τρίτη πέτυχαν νίκη εντός έδρας. Έτσι, η ΤΣΣΚΑ επικράτησε της Ζενίτ με 86-78, η Σάγκιρις πήρε νίκη απέναντι στην Χίμκι με 96-85 και η Βιλερμπάν σταμάτησε την Βαλένθια με 72-65. Η 27η αγωνιστική ολοκληρώθηκε με τα τέσσερα παιχνίδια της Τετάρτης, όπου η Φενερμπαχτσέ επικράτησε απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα με 66-63, ενώ νίκες εκτός έδρας πήραν η Μπαρτσελόνα και η Μπασκόνια απέναντι στην Άλμπα και την Μπάγερν αντίστοιχα.

Η βαθμολογία των ομάδων

Παρά την ήττα του Παναθηναϊκού, οι δυο ομάδες συνεχίζουν να έχουν την ίδια απόσταση στην κατάταξη, με τους πράσινους στην 6η θέση και τους ερυθρόλευκους στην 9η. Σταθερά πρώτη η Αναντολού Εφές, ενώ πίσω της ακολουθούν οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι. Αναλυτικά, η βαθμολογία έχει ως εξής:

Θέση Ομάδα Νίκες – Ήττες
1. Αναντολού Εφές 23-3
2. Ρεάλ Μαδρίτης 21-6
3. Μπαρτσελόνα 21-6
4. Μακάμπι 19-8
5. ΤΣΣΚ 18-9
6. Παναθηναϊκός 14-13
7. Φενερμπαχτσέ 13-14
8. Ζάλγκιρις 12-15
9. Χίμκι 12-15
10. Βαλένθια 12-15
11. Ολυμπιακός 12-15
12. Μιλάνο 11-16
13. Μπασκόνια 11-16
14. Ερυθρός Αστέρας 10-17
15. Βιλερμπάν 10-17
16. Άλμπα Βερολίνο 9-18
17. Μπάγερν 8-19
18. Ζενίτ 7-20

 

Τα επόμενα παιχνίδια των ομάδων

Την Παρασκευή, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Αναντολού Εφές σε ένα δύσκολο παιχνίδι στην Τουρκία, ενώ ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο ΟΑΚΑ την ΤΣΣΚΑ την Πέμπτη όπου και συνετρίβη με 66-97. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν νίκη τόσο για την παραμονή του στην 8άδα, αλλά και για ενίσχυση της ψυχολογίας της ομάδας μετά από συνεχόμενες ήττες. Η δουλειά του Ολυμπιακού γίνεται λίγο πιο εύκολη την επόμενη εβδομάδα που η ομάδα ταξιδεύει στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την Μιλάνο σε έναν πολύ κρίσιμο αγώνα, ενώ για Τουρκία θα πετάξει ο Παναθηναϊκός τον οποίο θα υποδεχθεί η Φενερμπαχτσέ.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ