Ποδόσφαιρο

Αξίζει τον κόπο να παίρνουμε στα σοβαρά το Ελληνικό Ποδόσφαιρο;

Τα επισόδεια που συμβαίνουν συχνά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε όλο και περισσότερο αν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με τον Ελληνικό αθλητισμό και συγκεκριμένα με το Ελληνικό ποδόσφαιρο εν έτει 2017.
Είναι ελάχιστες οι χώρες στον κόσμο όπου ένα περιστατικό σας αυτό με πρωταγωνιστή τον Βλάνταν Ίβιτς, όπου κάποιος “φίλαθλος” αποφάσισε να πετάξει ένα γυάλινο μπουκάλι μπύρας στο κεφάλι του προπονητή του ΠΑΟΚ, αποτελεί ρουτίνα για την αθλητική καθημερινότητα. Διαπιστώσεις τέτοιου τύπου έχουν γίνει αμέτρητες φορές απο αρθρογράφους και αθλητικούς παράγοντες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται ιδιαίτερα. Και δεν είναι μόνο οι βανδαλισμοί και η βία που κυριαρχεί στα Ελληνικά γήπεδα, αλλά υπάρχει και το τεράστι πρόβλημα των στημένων παιχνιδιών που κάνει το ποδόσφαιρο της χώρας μας να μοιάζει τριτοκοσμικό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη.
Εκτός απο λίγους βανδάλους, στην πραγματικότητα όλοι καταλαβαίνουν πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα πιά. Ο μέσος χούλιγκαν μπορεί να βλέπει ακόμη την αναμέτρηση μεταξύ 2 ποδοσφαιρικών ομάδων σαν έναν Ελληνοτουρκικό πόλεμο, αλλά οι περισσότεροι φίλαθλοι ενδιαφέρονται για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο και να γευτούν τις συγκινήσεις και την χαρά που καταφέρνει να τους προσφέρει η ομάδα τους. Σε αυτό όμως δέν βοηθάνε ούτε οι βάνδαλοι των Ελληνικών γηπέδων, αλλά ούτε και το στήσιμο των παιχνιδιών απο τις ίδιες τις ομάδες. Μερικά παραδείγματα στημένων αγώνων είναι τόσο εξόφθαλμα, που μπορεί να τα διακρίνει ακόμα και ο πιο αδαής θεατής. Ένα απο τα πιο εξόφθαλμα παραδείγματα είναι αυτό του τελικού Κυπέλλου 2015 μεταξύ Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακού, στο οποίο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού δέν έμειναν καν να παρακολουθήσουν την απονομή του Κυπέλλου στην ομάδα του Αστέρα Τρίπολης, λόγω του μεγέθους στησήματος του παιχνιδιού το οποίο εξόργισε πολλούς. Δυστυχώς η ρεαλιστική διαπίστωση είναι μία. Το παλιό καλο ποδόσφαιρο που αγάπησε ο μέσος φίλαθλος ο οποίος πήγαινε στο γήπεδο τις Κυριακές για να θαυμάσει τα κατορθόματα της αγαπημένης του ομάδας, δέν υπάρχει πια. Το να στήνονται παιχνίδια είναι πια κάτι αναμενόμενο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν προκαλέι καμία έκπληξη. Για αυτό τον λόγο και ο κόσμος έχει αρχίσει σε πολλές περιπτώσεις να εγκαταλείπει και τον στοιχηματισμό σε ελληνικούς αγώνες και να στοιχηματίζει σε πρωταθλήματα άλλων χωρών, όπως επίσης και σε εικονικά σπόρ.
Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο του 2017, τα στημένα παιχνίδια, ο χρηματισμός διαιτητών, όπως επίσης και τα βίαια επισόδεια, δεν λείπουν σχεδόν απο κανένα μεγάλο μάτς. Το δε μίσος μεταξύ των μεγάλων ομάδων και των οπαδών τους κάνει πολλές φορές το στήσιμο να είναι ακόμα πιο απραίτητο. Πολοί ιδιοκτήτες ομάδων αντιμετωπίζουν τους φιλάθλους τους σαν βίαιους “προστάτες” της ομάδας τους, και επίσης αντί να χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για να αγοράσουν κάποιον καλό παίκτη και έτσι να προσφέρουν ποιοτικό θέαμα στους φιλάθλους και να κατακτήσουν τίτλους με την αξία τους, χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για να χρηματίσουν διαιτητές και άλλους παράγοντες και έτσι να κερδίσουν τίτλους για την ομάδα τους. Όταν αυτή η ομάδα βγαίνει στο εξωτερικό για να αναμετρηθεί με ομάδες υψηλού επιπέδου της Ευρώπης σε περιβάλον το οποίο δέν μπορεί να χρηματίσει, φαίνονται η σαπίλα και η επιφανιακή επιτυχία της ομάδας.
Σε όλους τους μεγάλους αγώνες σχεδόν, είναι βέβαιο πως θα σημειωθούν επεισόδεια. Δυστυχώς τα βίαια αυτά επισόδεια έχουν συχνά θύματα αθώους φιλάθλους, προπονητές, παίκτες, ή διαιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να απολαύσουν έναν αγώνα ή να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Η εικόνες απείρου κάλλους που είδαμε στον πρόσφατο τελικό κυπέλλου μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ όπου χούλιγκανς χτυπούσαν ο ένας τον άλλον με μαχαίρια και με ρόπαλα είναι κλασσικό παράδειγμα της κατάντιας του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Γεγονότα όπως αυτά καταδικάζουν το άθλημα και μετατρέπουν μία γιορτή του αθλητισμού με φιλάθλους να υποστηρίζουν τις αγαπημένες τους ομάδες, σε έναν πόλεμο μεταξύ βαρβάρων και ένα γήπεδο γεμάτο με δακρυγόνα και αστυνομία.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν αρχίσει πλέον να αναρωτιούνται στα σοβαρά εάν αξίζει τον κόπο να ασχολούνται με το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η σημαντική αύξηση του αθλητικού σοιχηματισμού απο Έλληνες φιλάθλους σε ξένα πρωταθλήματα. Κάποτε το Ελληνικό πρωτάθλημα και το Ελληνικό κύπελλο ήταν οι κύριες διοργανώσεις στις οποίες στοιχημάτιζαν οι Έλληνες. Αυτό δέν ισχύει πιά. Πλέον μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις όπως το Champions league, το Europa league, και το μουντιάλ, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και τον αθλητικό στοιχηματισμό των Ελλήνων παικτών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχει παρατηρηθεί οτι οι Έλληνες παίκτες προτιμάνε πλέον να στοιχηματίζουν σε μεγαλύτερα ή μικρότερα πρωταθλήματα άλλων χωρών, όπως επίσης και σε να τοποθετούν σοιχήματα σε αγώνες εικονικών σπόρ. Αυτό που μένει να δούμε είναι το πού θα καταλήξει όλη αυτή η κατρακύλα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ