Archive

Τύποι παικτών πόκερ

poker

Το πόκερ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυχερά παιχνίδια, και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιχνίδια στο καζίνο οι παίκτες παίζουν μεταξύ τους και όχι εναντίον του Ντίλερ. Αυτό σημαίνει πως το πόκερ δεν είναι ένα απλό παιχνίδι χαρτιών. Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στην σημασία που έχει να παρατηρείτε και να μπορείτε να «διαβάζετε» τους αντιπάλους σας στο πόκερ, αν θέλετε να είστε ο νικητής στο τραπέζι. Για να μάθετε, λοιπόν, ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι παικτών στο πόκερ και να μπορέσετε να προσαρμόσετε το παιχνίδι σας αναλόγως δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Διαφορετικοί τύποι παικτών

Για να μπορέσετε να καταλάβετε τι τύπος παίκτη είναι ο αντίπαλος σας αρκεί να απαντήσετε σε δύο ερωτήσεις:

  • Παίζει αρκετά χέρια ή είναι επιλεκτικός με τα φύλλα που του μοιράζονται;
  • Ποντάρει συχνά (συμπεριλαμβανομένης και της ρελάνς) ή πάει πιο συχνά πάσο;

Απαντώντας σε αυτά τα δύο ερωτήματα θα γνωρίζετε το ποσοστό χεριών που παίζει ο αντίπαλος σας αλλά και το μοτίβο των πονταρισμάτων του.  Έτσι, προκύπτουν οι δυο κυριότερες κατηγορίες  παικτών πόκερ:

  1. Χαλαρός-Συντηρητικός – είναι ο παίκτης που ποντάρουν στα περισσότερα χέρια τους. Συγκεκριμένα, ένας παίκτης που ποντάρει pre-flop στο 40% των καλύτερων χεριών του (όπως τριάρια και πάνω, A2 και καλύτερο, K5, Q5, J7 και καλύτερο κλπ) θεωρείται χαλαρός παίκτης, ενώ εκείνους που ποντάρει μόνο στο 15% των καλύτερων χεριών pre-flop (όπως πεντάρια και πάνω, Α7 και καλύτερο, Κ9 και καλύτερο, KJ, QJ κλπ) θεωρείται συντηρητικός παίκτης.
  2. Επιθετικός-Παθητικός – για να βρείτε το μοτίβο πονταρισμάτων ενός παίκτη αρκεί να προσθέσετε τον αριθμό των πονταρισμάτων και raise που έκανε σε ένα παιχνίδι προς τον αριθμό των ντούκου στην ίδια παρτίδα. Αν ο αντίπαλος σας ποντάρει ή κάνει ρελάνς πιο συχνά από ότι απλά βλέπει ένα ποντάρισμα τότε παίζει επιθετικά. Αν συνήθως πάει απλά ντούκου στα πονταρίσματα σας τότε παίζει παθητικά.

Βάσει των παραπάνω έχουμε τις εξής τέσσερις κατηγορίες παικτών:

  1. Χαλαρός- παθητικός παίκτης
  2. Χαλαρός-επιθετικός παίκτης
  3. Συντηρητικός-παθητικός παίκτης
  4. Συντηρητικός-επιθετικός παίκτης

Ας δούμε λοιπόν πως συμπεριφέρονται οι παίκτες που περιλαμβάνονται στην κάθε κατηγορία, για να μπορείτε να ψυχολογείτε καλύτερα τους αντιπάλους σας και να παίρνετε σωστότερες αποφάσεις όταν παίζετε πόκερ.

  1. “The Rock” (συντηρητικός-παθητικός)

Ο συντηρητικός-παθητικός παίκτης σπάνια ποντάρει και ακόμα σπανιότερα κάνει raise. Αν έχετε απέναντι σας έναν τέτοιο παίκτη που ξαφνικά παίζει πιο ενεργητικά, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως έχει πολύ καλό χέρι.

  • Πλεονεκτήματα
    Το κύριο πλεονέκτημα όταν κάποιος παίζει συντηρητικά-παθητικά είναι πως ποντάρει σε λίγα χέρια pre-flop, ρισκάροντας έτσι πολύ λιγότερα χρήματα από έναν επιθετικό παίκτη. Ακόμα, όταν σε ένα τραπέζι βρίσκονται πολλοί επιθετικοί παίκτες, ο “The Rock” κερδίζει από τα πονταρίσματα των άλλων χωρίς να χρειαστεί να προδώσει το φύλλο του.
  • Μειονεκτήματα
    Με αυτή την στρατηγική, ο παίκτης δεν επωφελείται από τις μέγιστες αποδόσεις των καλύτερων του χεριών και αυτό γιατί είναι πιο πιθανό να πάνε πάσο οι αντίπαλοι σας όταν ποντάρετε.

Αν έχετε για αντίπαλο έναν συντηρητικό-παθητικό παίκτη τότε επιλέξτε την ρελάνς pre-flop αν κάθεστε μετά από αυτόν για να τον εξαναγκάσετε σε πάσο και να κρατήσετε το ποντάρισμα του στην παρτίδα. Ακόμα, αν τον δείτε να κάνει raise pre-flop τότε δείτε το ποντάρισμα μόνο αν έχετε πολύ δυνατό χέρι.

  1. Χαλαρός-παθητικός παίκτης

Ένας χαλαρός-παθητικός παίκτης πόκερ παίζει τα περισσότερα χέρια που του μοιράζονται, αλλά σπάνια ποντάρει από μόνος του ή κάνει raise. Θα παρατηρήσετε πως πολλοί αρχάριοι παίζουν κατά αυτόν τον τρόπο, και είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις πότε έχουν όντως καλό χέρι, γιατί θα ποντάρουν όσο χρειαστεί για να δουν τα φύλλα στο flop.

  • Πλεονεκτήματα

    Όταν παίζουν κυρίως επιθετικοί παίκτες σε ένα τραπέζι , αυτός ο τύπος παίκτη επωφελείται από τα πονταρίσματα χωρίς να «δείξει» τη δύναμη του χεριού του.

  • Μειονεκτήματα

    Το κύριο μειονέκτημα είναι πως δεν κερδίζει όσα μπορεί να κερδίσει με ένα πολύ δυνατό χέρι, ενώ επειδή ποντάρει σε όλα τα χέρια pre-flop διακινδυνεύει τα χρήματα του, αφού κρατάει φύλλα που θα του δώσουν στην καλύτερη την δεύτερη ή Τρίτη καλύτερη θέση στο τραπέζι.

Αν παίζετε εναντίον ενός χαλαρού-παθητικού παίκτη, ποντάρετε μόνο όταν έχετε πολύ καλό χέρι, και μην μπλοφάρετε. Με δυνατά χέρια pre-flop κάντε raise για να δείτε αν έχει και αυτός καλό χέρι, ενώ αν τον δείτε να ποντάρει πηγαίνετε πάσο όταν έχετε αδύναμα χέρια.

  1. The “TAG” (συντηρητικός-επιθετικός)

Ένας συντηρητικός-επιθετικός παίκτης παίζει λίγα χέρια, αλλά όταν το κάνει μπαίνει πάντα δυναμικά στο τραπέζι. Παίζει συντηρητικά στα blinds, αλλά μετά το flop ποντάρει και κάνει raise, ειδικά όταν έχει φύλλο.

  • Πλεονεκτήματα

    Χάρη στην επιθετική στρατηγική του, μπορεί να κερδίσει είτε επειδή έχει όντως το καλύτερο χέρι, είτε επειδή αναγκάζει τον αντίπαλο του σε πάσο. Ακόμα, επειδή ποντάρει σε περιορισμένο αριθμό χεριών pre-flop έχει τον έλεγχο και απλοποιεί αρκετά το παιχνίδι, μειώνοντας έτσι τις ήττες του.

  • Μειονεκτήματα

    Είναι από τους πιο εύκολους τύπους παικτών για να διαβάσετε το χέρι του, και έτσι οι αντίπαλοι του προσαρμόζονται γρήγορα στο στυλ του. Ρισκάρει πολλές φορές να χάσει όταν παίζει επιθετικά με ένα καλό χέρι, αλλά όχι με τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό.

Αν έχετε έναν τέτοιο τύπο απέναντι σας, τότε πηγαίνετε πάσο αν κάνει raise pre-flop, εκτός αν έχετε ΑΑ, ΚΚ, QQ οπότε και πρέπει να κάνετε re-raise. Γενικά, ο συντηρητικός-επιθετικός παίκτης έχει και τα μεγαλύτερα κέρδη σε ένα τραπέζι, οπότε προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτό το στυλ παιχνιδιού και να αποκλείσετε όποιον άλλον παρόμοιο τύπο έχετε στο τραπέζι σας.

  1. The “LAG” (χαλαρός-επιθετικός)

Ένας χαλαρός-επιθετικός παίκτης παίζει τα περισσότερα χέρια επιθετικά. Τέτοιους τύπους παικτών θα βρείτε κυρίως σε τουρνουά πόκερ, όπου εφαρμόζουν αυτή την τεχνική με μεγάλη επιτυχία.

  • Πλεονεκτήματα

    Επειδή αυτός ο τύπος παίκτη παίζει τα περισσότερα χέρια είναι δύσκολο να τον «διαβάσετε». Ακόμα, πολλές φορές οι αντίπαλοι του νομίζουν λανθασμένα ότι μπλοφάρει, επειδή παίζει επιθετικά. Χάρη στην επιθετική του στρατηγική μπορεί να κάνει εύκολα τον αντίπαλο του να πάει πάσο, ή να κερδίσει έχοντας το δυνατότερο χέρι.

  • Μειονεκτήματα

    Ένας LAG παίκτης πρέπει να έχει αντίληψη και να καταλαβαίνει πότε έχει πιο αδύναμο χέρι πηγαίνοντας πάσο, για να μην ρισκάρει να χάσει πολλά χρήματα.

Αν είστε δυνατός παίκτης μπορείτε να παίξετε περισσότερα χέρια εναντίον ενός LAG παίκτη και να κερδίσετε, και αυτό γιατί αρκετές φορές ποντάρει pre-flop ακόμα και όταν δεν έχει δυνατό χέρι. Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε το raise για να τον στριμώξετε στην γωνία. Τέλος, αν προηγείστε και έχετε φύλλο, πηγαίνετε ντούκου, αφού τις περισσότερες φορές θα κάνει αυτός την κίνηση για raise.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ