Archive

Texas Hold’em Poker – Κανόνες παιχνιδιού

Texas-holdem

Το Texas Hold’em πόκερ είναι αδιαμφησβήτητα η πιο δημοφιλής παραλλαγή του παιχνιδιού σε όλον τον κόσμο. Με την αύξηση της δημοτικότητας των τουρνουά πόκερ και συγκεκριμένα του World Series Of Poker Tournament, το Texas Hold’em έγινε γνωστό σε όλους τους λάτρεις του πόκερ. Σήμερα, είναι η βασική παραλλαγή που παίζεται σε όλα τα μεγάλα τουρνουά στον κόσμο και έχει γίνει πλέον συνώνυμη με το πόκερ. Οι κανόνες παιχνιδιού δεν είναι τόσο δύσκολο, αλλά η απλότητα τους δεν σημαίνει πως το παιχνίδι είναι εύκολο. Ειδικότερα, όσο αυξάνεται το επίπεδο του παιχνιδιού και παίζετε με καλύτερους ή και επαγγελματίες παίκτες, τόσο πιο περίπλοκες στιγμές θα συναντήσετε στο τραπέζι. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το Texas Hold’em και τους βασικούς κανόνες παιχνιδιού που πρέπει να ξέρετε για να νιώθετε άνετοι και σίγουροι σε ένα τραπέζι πόκερ.

Οι κανόνες του Texas Hold’em γενικά

Στο Texas Hold’em, ο βασικός στόχος κάθε παίκτη είναι να έχει το καλύτερο δυνατό χέρι χρησιμοποιώντας πέντε κάρτες. Από αυτή την άποψη, το παιχνίδι δεν διαφέρει και πολύ από τις υπόλοιπες παραλλαγές. Ωστόσο, το χέρι κάθε παίχτη μπορεί να αποτελείται τόσο από τις κάρτες του χεριού του όσο και από τις ανοικτές κάρτες στο τραπέζι. Για παράδειγμα, ο Ντίλερ μοιράζει πάντα δυο κάρτες σε κάθε παίχτη, ενώ πριν το τέλος του παιχνιδιού έχουν ανοίξει συνολικά 5 κάρτες στο τραπέζι. Το χέρι σας μπορεί να αποτελείται από τις 2 κάρτες σας και 3 από το τραπέζι, 1 κάρτα σας και 4 από το τραπέζι ή από τις 5 κάρτες του τραπεζιού. Με άλλα λόγια, μπορείτε να «κτίσετε» το χέρι σας με τις πέντε καλύτερες από τις εφτά κάρτες που βρίσκονται συνολικά στην διάθεση σας. Ας δούμε συνοπτικά πως κινείται το τραπέζι κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού:

  1. Ο Ντίλερ μοιράζει μια-μια κάρτα στους παίκτες, έως ότου να έχουν όλοι από 2 κάρτες στο χέρι τους.
  2. Ταυτόχρονα τοποθετείται το κουμπί του Ντίλερ (ένα στρογγυλό σημάδι που φέρει την ένδειξη D) στα δεξιά ενός παίκτη. Το κουμπί του Ντίλερ αλλάζει θέση σε κάθε γύρο και συνήθως οι δυο παίκτες που κάθονται αριστερά από το κουμπί είναι αυτοί που πρέπει να βάλουν ένα μικρό και ένα μεγάλο ποντάρισμα (ανάλογα με το ύψος των blinds). Στο Texas Hold’em το κουμπί δείχνει ποιος παίκτης θα παίξει τελευταίος, έχοντας το πλεονέκτημα εναντίον των άλλων παικτών.
  3. Κάθε παίκτης μπορεί να κάνει call, ρελάνς ή να πάει πάσο.
  4. Αφού κάνουν τις κινήσεις τους όλοι οι παίκτες, ο Ντίλερ ανοίγει τρία φανερά φύλλα στο τραπέζι. Τα πρώτα τρία φύλλα του τραπεζιού λέγονται
  5. Ακολουθεί γύρος στοιχημάτων, με τους παίκτες να ποντάρουν με την σειρά έχοντας τις επιλογές call, raise, re-raise, all-in και fold.
  6. Αφού ολοκληρώσουν τις κινήσεις τους οι παίκτες, ο Ντίλερ ανοίγει ακόμα ένα χαρτί στο τραπέζι. Το τέταρτο χαρτί στο τραπέζι λέγεται
  7. Έχουμε ξανά γύρο στοιχημάτων όπως και πριν.
  8. Ο Ντίλερ στην συνέχεια ανοίγει και το τελευταίο χαρτί στο τραπέζι. Το πέμπτο, και τελευταίο χαρτί, λέγεται
  9. Ακολουθεί ο τελευταίος γύρος στοιχημάτων από τους παίκτες.
  10. Μόλις ολοκληρώσουν τα πονταρίσματα, όλοι οι παίκτες που έχουν μείνει στην παρτίδα ανοίγουν τα φύλλα τους για να φανερώσουν το χέρι που έχουν(showdown). Ο παίκτης με το καλύτερο χέρι κερδίζει και παίρνει το pot (τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τα πονταρίσματα όλων των γύρων).
  11. Ο Ντίλερ μαζεύει τις κάρτες και ξεκινάει ένας καινούριος γύρος, ενώ το κουμπί του Ντίλερ μεταφέρεται μια θέση δεξιά ακολουθώντας την φορά του ρολογιού.
  12. Προφανώς, αν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ένας παίκτες βάλει ποντάρισμα και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες πάνε πάσο, τότε αυτός κερδίζει αυτόματα όσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί στο τραπέζι, χωρίς να χρειαστεί να φανερώσει τις κάρτες του.

Οι συνδυασμοί στο Texas Hold’em

Έχοντας διαβάσει την αμέσως προηγούμενη παράγραφο θα έχετε μια καλή εικόνα της λειτουργίας του τραπεζιού και των βασικότερων κανόνων του Texas Hold’em. Ωστόσο, αυτό μόνο δεν αρκεί, γιατί για να κερδίσετε πρέπει να ξέρετε και ποιοι είναι οι καλύτεροι δυνατοί συνδυασμοί. Οι νικητήριοι συνδυασμοί στο Texas Hold’em μοιάζουν με τους συνδυασμούς και στις υπόλοιπες παραλλαγές του πόκερ, επομένως αν ξέρετε να παίζετε κάποια άλλη παραλλαγή τότε θα είναι ευκολότερο να θυμάστε τους νικητήριους συνδυασμούς. Υπενθυμίζουμε πως ένας συνδυασμός αποτελείται πάντα από 5 φύλλα, τα οποία μπορεί να είναι συνδυασμός των καρτών του παίκτη και των φανερών φύλλων στο ταπί. Έτσι έχουμε (με σειρά προτεραιότητας από το δυνατότερο στο πιο αδύναμο χέρι):

  1. Royal Flush – κέντα στον άσσο του ίδιου χρώματος (10-J-Q-K-A)
  2. Κέντα χρώμα (straight flush ή φλος) – πέντε συνεχόμενα φύλλα ίδιου χρώματος, πχ. 6-7-8-9-10 κούπα.
  3. Καρέ ή τέσσερα όμοια – τέσσερα όμοια φύλλα συν ένα ακόμα, πχ. 4-4-4-4-Α είναι καρέ του 4 με άσσο.
  4. Φουλ (full house) – τρία όμοια φύλλα και ένα ζευγάρι, πχ. 9-9-9-3-3 είναι φουλ του εννιά με τριάρια.
  5. Χρώμα (flush) – πέντε φύλλα του ίδιου χρώματος (όχι συνεχόμενα), πχ. 6-10-Κ-2-3 μπαστούνι.
  6. Κέντα (straight) – Πέντε συνεχόμενα φύλλα, χωρίς να έχει σημασία το χρώμα τους, πχ. 4-5-6-7-8 με ανακατεμένα χρώματα.
  7. Τρία όμοια φύλλα – τρία όμοια φύλλα συν ακόμη κάρτες, πχ. 10-10-10-8-Κ.
  8. Δυο ζευγάρια – πχ. 10-10-Κ-Κ-3
  9. Ζευγάρια – δυο όμοια φύλλα συν τρεις ακόμα κάρτες, πχ. 6-6-2-4-7.
  10. Κάρτα μεγαλύτερης αξίας – κερδίζει η υψηλότερη κάρτα, πχ. Ο άσσος κερδίζει πάντα και η ιεραρχία έχει ως εξής: A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2.

Εννοείται πως σε κάθε συνδυασμό υπάρχει και συγκεκριμένη ιεραρχία. Για παράδειγμα, μια κέντα στο οχτώ χάνει από μια κέντα στον ρήγα. Ένα χρώμα με μεγαλύτερη κάρτα το 10 κερδίζει ένα χρώμα με μεγαλύτερη κάρτα το 8 κοκ.

Συμβουλές για το παιχνίδι σας

Η λέξη κλειδί για την επιτυχία σας στο πόκερ είναι η εξάσκηση! Όπως και στα περισσότερα και πιο δημοφιλή τυχερά παιχνίδια, όσο περισσότερο παίξετε και εξασκηθείτε τόσο πιο καλοί θα γίνεστε. Ιδιαίτερα στο πόκερ, μαθαίνετε να κρίνετε καλύτερα τους αντιπάλους σας, και να αναγνωρίζετε συγκεκριμένες μεθόδους ή μοτίβα στο παίξιμο τους που θα σας βοηθήσουν να τους κερδίσετε. Ένας εύκολος τρόπος για να εξασκηθείτε είναι σίγουρο το παιχνίδι σε ένα διαδικτυακό ή ζωντανό καζίνο. Βεβαιωθείτε πως νιώθετε άνετα με τους κανόνες και την λειτουργία του τραπεζιού και είστε σίγουροι για τις ικανότητες σας πριν ξεκινήσετε να παίζετε σε high-stakes τραπέζια.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ