Euroleague Μπάσκετ

Euroleague Final-4: Αφιέρωμα, ανάλυση, προγνωστικά!

Η ώρα για το απόλυτο ξεκαθάρισμα έφτασε. Το μεγάλο ραντεβού της Euroleague, το Final-4 της διοργάνωσης στο Βερολίνο, είναι προ των πυλών.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η πρώτη ομάδα που έκλεισε θέση για την γερμανική πόλη μετά τα αποτελεσματα στοιχημα, καθώς… σκούπισε την Μπασκόνια στη δική της σειρά, με τον Παναθηναϊκό να γίνεται η δεύτερη που τσέκαρε το εισιτήριο για Βερολίνο, επιστρέφοντας σε Final-4 μετά από 12 χρόνια. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 3-2 στη σειρά και θα βρει στο δρόμο της την Φενέρμπαχτσε, η οποία έγραψε ιστορία. Η τουρκική ομάδα έγινε η πρώτη στα χρονικά της διοργάνωσης που νίκησε σε Game 5, ούσα εκτός έδρας, κόντρα στη Μονακό για το στοιχημα gr.

Το… καρέ των διεκδικητών συμπληρώνει ο Ολυμπιακός. Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκλεισε θέση στο ραντεβού τίτλου, κάνοντας ό,τι και η Φενέρ στο Μόντε Κάρλο. Νίκησε την Μπαρτσελόνα, μέσα στο Palau Blaugrana και τελείωσε τη σειρά με 3-2 νίκες (οι δύο στη Βαρκελώνη). Οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο remake του περσινού τελικού στο Κάουνας.

Το πρόγραμμα του Final-4

    • 24/5 (19:00) Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 1.65 – 2.20
    • 24/5 (22:00) Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός 1.40 – 2.80
    • 26/5 (18:00) Μικρός τελικός
    • 26/5 (21:00) Τελικός

Το ελληνικό comeback

Το Final-4 του Βερολίνου θα έχει χρώμα… ελληνικό με την κοινή παρουσία των δύο «αιωνίων», ύστερα από πολλά χρόνια, και για συνολικά πέμπτη φορά.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός προκρίθηκαν στα play offs εις βάρος των Μακάμπι Τελ Αβίβ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα σε μία σπουδαία επιτυχία για τη χώρα συνολικά.

ΠΑΟ και ΟΣΦΠ μετείχαν από κοινού στο παρελθόν σε άλλα τέσσερα Final-4 και αναμετρήθηκαν μάλιστα σε τρία εξ αυτών – αλλά ποτέ στον τελικό. Άλλωστε παλιότερα ομάδες από την ίδια χώρα αναμετρώνταν υποχρεωτικά στον ημιτελικό.

  • 1994, Τελ Αβίβ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 77-72. Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη, με πρωταγωνιστή τον Ζάρκο Πάσπαλι, πέρασε στον τελικό αλλά ηττήθηκε από την Μπανταλόνα.
  • 1995, Σαραγόσα: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 58-52. Déjà vu στην Αραγωνία, όπως και στον τελικό με τους «ερυθρόλευκους» να ηττώνται από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
  • 2009, Βερολίνο: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 84-82. Με MVP τον Πέκοβιτς οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πέρασαν στον τελικό, όπου υπέταξαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
  • 2012, Κωνσταντινούπολη: ΤΣΣΚΑ – Παναθηναϊκός 66-64 και Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 68-64, οι «ερυθρόλευκοι» στον τελικό επικράτησαν 62-61 των Ρώσων.

Ρεάλ Μαδρίτης

Προπονητής: Τσους Ματέο

Regular season: 1η θέση (με 27-7)

Στα play offs απέκλεισε… με 3-0 νίκες την Μπασκόνια.

Συμμετοχές σε Final-4: 12 (4 τρόπαια)

Συνολικές κατακτήσεις/τελικοί: 11/20

Πόντοι (μ.ό.): 87,2

Η κάτοχος του τίτλου πήρε με άνεση την πρωτιά στη regular season της Euroleague και εξίσου άνετα απέκλεισε τους Βάσκους στα play offs. Παρά την αλλαγή προπονητή και την έλευση του (επί σειρά ετών βοηθού του Πάμπλο Λάσο) Ματέο, παρά τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ, η «βασίλισσα» προβάλλει επί δικαίω ως φαβορί για το repeat χάρη στην εμπειρία των Καμπάτσο, Γιουλ και την… αεροπορία ονόματι Ταβάρες. Πλήγμα με τον σοβαρό τραυματισμό του Ντεκ που χάνει το υπόλοιπο της σεζόν, αγωνία για τον Ρούντι που κάνει αγώνα δρόμου.

Παναθηναϊκός

Προπονητής: Εργκίν Αταμάν

Regular season: 2η θέση (με 23-11)

Στα play offs απέκλεισε… με 3-2 νίκες τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Συμμετοχές σε Final-4: 11 (6 τρόπαια)

Κατακτήσεις/τελικοί: 6/7

Πόντοι (μ.ό.): 87,2

Η μεγάλη επιστροφή! Έχοντας καταταγεί στη 17η θέση (προτελευταία) ο Παναθηναϊκός, με την πρόσληψη του Εργκίν Αταμάν και σωρεία top μεταγραφών (Σλούκα, Λεσόρ και Ναν προεξαρχόντων) έκανε το μεγάλο comeback τερματίζοντας στη 2η θέση. Και κάνοντας το break στο break στην έδρα με τη Μακάμπι, επέστρεψε σε Final-4 μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Ομάδα που μετράει έξι ευρωπαϊκά… ασημικά στην τροποιοθήκη της, δεν μπορείς να την υποτιμήσεις. Οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης έχουν δύο ανησυχίες ενόψει Βερολίνου, καθώς ο Σλούκας ταλαιπωρείται από θλάση στη δεξιά γάμπα και ο Χουάντσο από παρόμοιο τραυματισμό στην αριστερή αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι θα αγωνιστούν κανονικά.

Ολυμπιακός

Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας

Regular season: 5η θέση (με 22-12)

Στα play offs απέκλεισε… με 3-2 νίκες την Μπαρτσελόνα.

Συμμετοχές σε Final-4: 12 (3 τρόπαια)

Κατακτήσεις/τελικοί: 3/9

Πόντοι (μ.ό.): 77,6

Έκανε ξανά… το θαύμα του καθώς όχι μόνο απέκλεισε την Μπαρτσελόνα έχοντας μειονέκτημα έδρας στα play offs, αλλά τη νίκησε δις στη Βαρκελώνη. Με εκπληκτική άμυνα και με πρωταγωνιστές τους ΜακΚίσικ, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ έγραψε ιστορία και φέτος. Έχοντας να διαχειριστεί ένα ρόστερ με πολύ μικρότερο μπάτζετ σε σχέση με πολλούς αντιπάλους, αλλά και πολλά προβλήματα τραυματισμών μέσα στη σεζόν (Φαλ και Μιλουτίνοφ, κυρίως), ο Γιώργος Μπαρτζώκας οδήγησε τον Ολυμπιακό σε τρίτο συνεχόμενο Final-4 με στόχο το τέταρτο τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου και πρώτο από το 2013.

Φενέρμπαχτσε

Προπονητής: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Regular season: 6η θέση (με 20-14)

Στα play offs απέκλεισε… με 3-2 νίκες τη Μονακό.

Συμμετοχές σε Final-4: 5 (1 τρόπαιο)

Κατακτήσεις/τελικοί: 1/3

Πόντοι (μ.ό.): 83,2

Απόδοση κατάκτησης: 5.50

Η αλλαγή προπονητή μεσούσης της σεζόν, μετά την απόλυση του Δημήτρη Ιτούδη, λειτούργησε καταλυτικά στο να… γυρίσει ο διακόπτης για την τουρκική ομάδα. Οι «δικοί» μας Παπαγιάννης και Καλάθης βρήκαν τον καλό τους εαυτό επί ημερών Γιασικεβίτσιους. Μαζί με την εμπειρία του Ντόρσεϊ, τους πόντους των Χέις Ντέιβις και Γουίλμπεκιν και τα ριμπάουντ του Μότλι, έστειλαν τη Φενέρμπαχτσε στο Βερολίνο, μην έχοντας να χάσει το παραμικρό – κι αυτό την καθιστά επικίνδυνη.

Το γήπεδο

Η «Uber Arena» στο Βερολίνο θα φιλοξενήσει το Final-4 της EuroLeague, προσθέτοντας ακόμα ένα σπουδαίο αθλητικό ραντεβού στο ενεργητικό της.

Πρόκειται για το, πιο οικείο στους μπασκετικούς, «Mercedes-Benz Arena» που από τον Μάρτιο έχει πλέον αλλάξει όνομα έπειτα από μία νέα χορηγική συμφωνία που έγινε.

Το κλειστό έχει χωρητικότητα 14.500 θέσεων και αποτελεί την έδρα της Άλμπα Βερολίνου, αλλά και της Εϊσμπάρεν Μπερλίν (ομάδα χόκεϊ). Στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει ακόμα δύο Final 4 της EuroLeague: Αυτό του 2009, το οποίο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός και αυτό του 2016, το οποίο κατέκτησε η ΤΣΣΚΑ, ενώ σε αυτό το γήπεδο διεξήχθη η τελική φάση του EuroBasket 2022.

Οι οκτώ διαιτητές

«Όπως ακριβώς ισχύει με τους παίκτες και τις ομάδες, απαιτείται αριστεία προκειμένου να κερδίσεις μια θέση μεταξύ των διαιτητών στο Fina-4» σχολίασε ο Ντάνι Ιερεθουέλο, επικεφαλής διαιτησίας στην Euroleague, ανακοινώνοντας τους οκτώ ρέφερι που επιλέχθηκαν να σφυρίξουν στους τέσσερις αγώνες του Βερολίνου. Εκεί

Ο πιο έμπειρος εξ όλων των ρέφερι της λίστας είναι φυσικά ο Ίλια Μπελόσεβιτς. Ο Σέρβος θα είναι συμμετάσχει στο δέκατο Final-4 της σταδιοδρομίας του.

Τα μισά, πέντε στο σύνολο, θα φτάσουν στη γερμανική πρωτεύουσα τόσο ο Γάλλος Μεντί Ντιφαλά όσο και ο Πορτογάλος Φερνάντο Ρότσα – δύο επίσης βετεράνοι της σφυρίχτρας. Ο πρώτος είχε διαιτητεύσει και στον περυσινό τελικό μεταξύ Ολυμπιακού και Ρεάλ Μαδρίτης που κρίθηκε από το σουτ του Σέρχιο Γιουλ. Ήταν επίσης αυτός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια με την απόφασή του στο τρίτο ματς των play offs να χρεώσει φάουλ στον Πετρούσεφ για επαφή στο σουτ του Πάρκερ, επιτρέποντας στην Μπαρτσελόνα να σκοράρει σε σχεδόν νεκρό χρόνο από τις βολές και να επιβληθεί στο ΣΕΦ, πριν από την ανατροπή και το ερυθρόλευκο 3-2 στο Παλάου Μπλαουγκράνα.

Από την άλλη ο Σλοβένος Νταμίρ Γιαβόρ και ο Κροάτης Σρέτεν Ράνοβιτς θα βρεθούν για τέταρτη φορά σε ανάλογη θέση. Την οκτάδα συμπληρώνουν ο Τούρκος Εμίν Μογκούλκοτς, ο Σέρβος Ούρος Νίκολιτς και ο Ισπανός Κάρλος Περούγα.

Ξέρετε ότι…

  • Η Ρεάλ είναι πολυνίκης του θεσμού με 11 τρόπαια και ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 8.
  • Οι ισπανικές ομάδες έχουν 14 τίτλους (αλλά και 18 χαμένους τελικούς) έναντι 13 των ιταλικών, στην τρίτη θέση οι ελληνικές με 9.
  • Από τους προπονητές του φετινού Final-4, τρόπαιο έχουν κατακτήσει στο παρελθόν ο Αταμάν του Παναθηναϊκού (δύο), ο Μπαρτζώκας του Ολυμπιακού (ένα) και ο Ματέο της Ρεάλ (το περσινό).
  • Η τελευταία ελληνική ομάδα που εμφανίστηκε σε τελικό ήταν πέρυσι ο Ολυμπιακός, χάνοντας στο τέλος από τη Ρεάλ (ήταν ο τρίτος σερί χαμένος τελικός του).

Final-4 προγνωστικά

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο Final-4 για πρώτη φορά μετά το 2012 χάρη (και) στον Κέντρικ Ναν, που αποτέλεσε την μπαγκέτα στην ορχήστρα του Εργκίν Αταμάν. Πρόκειται για έναν από τους πλέον έμπειρους παίκτες του «εξάστερου», έχει σταθερή απόδοση και υψηλούς μέσους όρους σκοραρίσματος. Το να ηγηθεί του ΠΑΟ και στο Βερολίνο ίσως τον αναδείξει σε MVP του Final-4, ενδεχόμενο που είναι σε απόδοση 5.75.

Ο Αμερικανός είναι σε απόδοση 2.75 για να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του τουρνουά αλλά εκεί θα στραφούμε σε μια επιλογή καλύτερης απόδοσης: Μούσα και Χεζόνια έχουν κατιτίς παραπάνω από 13 πόντους κατά μέσο όρο για τη Ρεάλ, όπως και ο Γουίλμπεκιν της Φενέρ ενώ ο Χέις Ντέιβις είναι στους 14,1 για την τουρκική ομάδα. Ο τελευταίος είναι σε απόδοση 12.00! Πέτυχε και το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της Euroleague σημειώνοντας 50 πόντους κόντρα στην Άλμπα.

Στα των ασίστ, ο Κώστας Σλούκας έκανε κατά μέσο όρο 5,7 και ο Φακούντο Καμπάτσο της Ρεάλ ήταν στις 6,4. Εκτός όμως από τις εν λόγω, προφανείς είναι η αλήθεια, επιλογές, υπάρχει και ο Τόμας Γουόκαπ του Ολυμπιακού που βρίσκεται στις 4,8 και είναι αρκετά ομαδικός: στο 6.00 να πάρει στο Final-4 την πρωτιά στις ασίστ.

Χάρη στη NetBet λες «ναι στο παιχνίδι» με

Επιλέγοντας τη NetBet στοίχημα, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη γκάμα από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Στη NetBet, η διασκέδαση των παικτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας, συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, για περισσότερες πληροφορίες.

H Netbet είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μία ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν ακριβώς την ίδια ποιότητα και διασκέδαση με εσένα.

Εξ ου και λες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές* σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση.

  • Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ