Archive

Bitcoin για αρχάριους

bitcoin

Εν έτη 2017 λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν ακούσει τον όρο «bitcoin», αλλά ακόμα λιγότεροι αυτοί που ξέρουν πως λειτουργεί αυτό το νέο είδος νομίσματος. Το Bitcoin έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, αφού πολλοί είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν για αγοροπωλησίες ή και επενδύουν σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα το συναντάμε πλέον και σαν τρόπο πληρωμής σε διαδικτυακά καζίνο.

Τι είναι λοιπόν το bitcoin και πως θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα που σας δίνει αυτό το νέο νόμισμα προς όφελος σας; Μην ανησυχείτε για τίποτα, αφού εμείς είμαστε εδώ για να σας λύσουμε όποιες απορίες έχετε γύρω από το διαδικτυακό νόμισμα του μέλλοντος, και να σας παρουσιάσουμε τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτική παρουσίαση των πιο βασικών πληροφοριών που πρέπει να ξέρετε για το bitcoin και οδηγό για να επιβιώσετε στον νέο αυτό κόσμο ως αρχάριος.

Τι είναι το bitcoin;

Το bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, μέσω του οποίου μπορούμε να πραγματοποιούμε άμεσες, ασφαλείς και χαμηλού κόστους συναλλαγές σε κάθε σημείο του πλανήτη. Δημιουργήθηκε το 2008 από τον Satoshi Nakamoto, και επί της ουσίας αποτελεί ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα συναλλαγών. Η χρήση του λογισμικού αυτού είναι δωρεάν και προσβασίμη στον οποιοδήποτε, αρκεί να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι συναλλαγές με bitcoin γίνονται εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και η ασφάλεια τους εξασφαλίζεται από ένα δίκτυο πληροφοριών και κόμβων το οποίο επιβεβαιώνει την εγκυρότητα της κάθε συναλλαγής.

Η ταχύτητα και το χαμηλό κόστος συναλλαγών με bitcoins

Η κύρια διαφορά του bitcoin με τις άλλες μεθόδους πληρωμής είναι ότι λειτουργεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αρχή. Αυτό σημαίνει ότι, αντίθετα με την Master Card, την Visa, την Paypal ή παρόμοιες μεθόδους πληρωμών, οι συναλλαγές με bitcoins πραγματοποιούνται μεταξύ χρηστών χωρίς «μεσάζοντα». Έτσι, εξασφαλίζονται χαμηλού κόστους συναλλαγές, αφού δεν κρατείται προμήθεια από τράπεζες ή άλλα συστήματα πληρωμών, και γρήγορες και άμεσες συναλλαγές, αφού τα δύο μέρη επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους. Αυτοί είναι και οι κυριότεροι λόγοι που έκαναν το πρώτο κρυπτογραφημένο νόμισμα τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.

Πόσο χαμηλό είναι το κόστος στις συναλλαγές;

Αναφέραμε παραπάνω πως οι συναλλαγές με bitcoin γίνονται άμεσα και χωρίς την παρουσία «ενδιάμεσης» αρχής που κρατάει προμήθεια για την ασφαλή διεξαγωγή της συναλλαγής. Το κόστος που έχει κάθε συναλλαγή bitcoin, ανεξάρτητα από το ύψος αυτής, είναι περίπου 0,05€ και είναι προαιρετικό. Σε περίπτωση που βιάζεστε να πάρετε την επιβεβαίωση της συναλλαγής, τότε έχετε την δυνατότητα να δώσετε αυτό το ποσό, το οποίο αποδίδεται αμέσως στους χρήστες που βρίσκονται πίσω από κάθε κόμβο στο σύστημα πληροφοριών και σας εγκρίνουν την συναλλαγή. Οι χρήστες αυτοί πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους για να εξασφαλίσουν την πλήρης προστασία του δικτύου από κακόβουλα λογισμικά, και αμείβονται από το μικρό κόστος της κάθε συναλλαγής.

Έλεγχος του δικτύου και ασφάλεια

Εξηγήσαμε πως το bitcoin βασίζεται σε ένα δίκτυο πληροφοριών το οποίο εξετάζεται και προστατεύεται από συγκεκριμένους χρήστες που κάνουν συνεχείς ελέγχους για την εξασφάλιση του. Ο κάθε χρήστης είναι ο μόνος που μπορεί να εγκρίνει μια πληρωμή ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να προστατέψει τα bitcoin που βρίσκονται στον λογαριασμό του με κρυπτογραφημένο λογισμικό το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστεί. Επιπλέον, κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ακριβές αντίγραφο του «πορτοφολιού«» του, ούτως ώστε να μπορεί να ασφαλίσει το ποσό του σε περίπτωση καταστροφής, κάτι το οποίο είναι εξωπραγματικό για τις συμβατικές νομισματικές αξίες που χρησιμοποιούμε έως και σήμερα. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως αν παραβιαστεί έστω και ένα από τα αντίγραφα του λογαριασμού, τότε εκτίθενται και οι πληροφορίες όλων των υπολοίπων.

Ευκολία στην πρόσβαση από κάθε συσκευή

Ακόμα ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του bitcoin είναι η φορητότητα του λογαριασμού ή «πορτοφολιού» σας. Ακριβώς επειδή πρόκειται για αμιγώς ηλεκτρονικό νόμισμα, μπορείτε να συνδέεστε στον λογαριασμό σας από οποιαδήποτε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, είτε αυτή είναι το κινητό σας τηλέφωνο, ο υπολογιστής σας ή το tablet σας. Επιπλέον, οι κωδικοί πρόσβασης στο πορτοφόλι του κάθε χρήστη είναι μικροί σε μέγεθος, και μπορούν εύκολα να απομνημονευθούν και να συνδέεστε σε αυτά χωρίς πρόβλημα και με ασφάλεια ακόμα και από συσκευές που δεν είναι δικές σας.

Διαφάνεια στις συναλλαγές

Το κυριότερο πλεονέκτημα του bitcoin είναι οι μη ανιχνεύσιμες και διαφανείς συναλλαγές που προσφέρει στον κάθε χρήστη. Συγκεκριμένα, κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσα στο δίκτυο είναι δημόσια και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξεταστεί από τον οποιοδήποτε. Ένας απλός έλεγχος της διεύθυνσης της συσκευής σας μπορεί να δείξει το πλήθος των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και το ύψος και την ημερομηνία της κάθε μιας. Έτσι, διασφαλίζεται η διαφάνεια των συναλλαγών. Ταυτόχρονα, όμως, η κάθε συναλλαγή σας δεν εποπτεύεται από καμία αρχή, πράγμα που σημαίνει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις συναλλαγές σας, ενώ δεν σας ζητούνται συγκεκριμένα έγγραφα για να ανοίξετε έναν λογαριασμό (όπως φορολογική δήλωση, ταυτότητα ή άλλοι λογαριασμοί). Με άλλα λόγια, όταν χρησιμοποιείται bitcoin, είστε ελεύθεροι να ξοδεύετε τα χρήματα σας όπως εσείς επιθυμείτε.

Έλλειψη οποιασδήποτε αρχής στις συναλλαγές

Η απουσία οποιασδήποτε αρχής στις συναλλαγές έχει όλα τα οφέλη που περιγράψαμε και παραπάνω, αλλά εξασφαλίζει επιπλέον την συνεχή λειτουργία του δικτύου άσχετα από παρεμβάσεις. Ακόμα και αν προσβληθεί ένας κόμβος μέσα στο δίκτυο, αυτό συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Για να πέσει το δίκτυο, θα πρέπει να κοπεί παγκόσμια η σύνδεση στο διαδίκτυο (κάτι το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο), αλλά με την επαναλειτουργία του θα συνεχίσει να λειτουργεί και το δίκτυο των bitcoin από το σημείο που σταμάτησε.

Οι κίνδυνοι και το ρίσκο του Bitcoin

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες bitcoin είναι η κλοπή των κωδικών ασφαλείας των λογαριασμών τους. Ευτυχώς, η κρυπτογράφηση των passwords είναι τέτοια που προστατεύει την ασφάλεια κάθε χρήστη, ενώ ακόμα και οι πιο αρχάριοι μπορούν να προστατευτούν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Επίσης, αν θέλετε να γίνετε χρήστης bitcoin, θα σας συμβουλεύαμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτό το νέο νόμισμα, για να μην πέσετε σε νομικές παγίδες και έχετε περαιτέρω προβλήματα με τον νόμο.

Συνοπτικά αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του bitcoin

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Ασφάλεια στις συναλλαγές Ασαφές νομικό πλαίσιο
Άμεσες και γρήγορες συναλλαγές Κλοπή των passwords των λογαριασμών από κακόβουλους χρήστες
Ελάχιστο έως μηδενικό κόστος συναλλαγών
Ευκολία στην πρόσβαση και φορητότητα
Διαφάνεια στις συναλλαγές
Έλλειψη οποιαδήποτε αρχής (σχετική ανωνυμία)
Συνεχή λειτουργία του δικτύου (ελάχιστη πιθανότητα κατάρρευσης)

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ