Archive

3 χέρια που παίζετε λάθος στο Μπλακτζακ

Η βασική στρατηγική του Μπλακτζακ είναι κατά βάση κατανοητή από όλους τους παίκτες, ακριβώς επειδή βασίζεται στην λογική και δεν απέχει πολύ από τις κινήσεις που θα έκαναν και οι ίδιοι στο παιχνίδι τους ακόμα και αν δεν εφάρμοζαν την στρατηγική. Για παράδειγμα, όταν ο Ντίλερ έχει φανερή κάρτα το 6, και ο παίκτης έχει ένα σκληρό 16, είναι λογικό να σταματήσετε και να μην τραβήξετε άλλο φύλλο. Ωστόσο, κάποιες από τις κινήσεις της βασικής στρατηγικής δεν είναι τόσο  εύκολες να τις θυμάστε είτε γιατί δεν είναι τόσο ευκολονόητες ή επειδή ενστικτωδώς θέλετε να πάρετε κάποια άλλη απόφαση. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τα τρία χέρια που παίζετε συχνά λανθασμένα στο Μπλακτζακ, και θα εξηγήσουμε ποια είναι η σωστή στρατηγική όταν σας μοιραστούν, για να ξέρετε ακριβώς πως πρέπει να λειτουργήσετε και ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική για εσάς.

  1. 12 εναντίον 3 του Ντίλερ

Ένας από τους βασικότερους κανόνες στο Μπλακτζακ είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να ρισκάρετε και να κάψετε το χέρι σας όταν ο Ντίλερ έχει φανερή κάρτα χαμηλής αξίας. Ειδικά αν έχετε χέρι μεταξύ 12 και 16 βαθμών, τότε πρέπει να μην ξεχνάτε ποτέ αυτόν τον κανόνα. Ωστόσο, όταν έχετε χέρι αξίας 1 βαθμών και ο Ντίλερ έχει φανερή κάρτα 3, τότε πρέπει να πάτε κόντρα στο ένστικτο σας (και τον γενικό κανόνα) και να τραβήξετε. Στην περίπτωση που τραβήξετε κάρτα, υπάρχουν μόλις τέσσερις από αυτές που θα σας κάψουν, και συγκεκριμένα ένα 10, ένας βαλές ή ρίγας και η ντάμα. Ακόμα, πέντε κάρτες μπορούν να σας δώσουν καλύτερο χέρι αξίας από 17 έως 21 βαθμών, με αυτές να είναι το 5, 6, 7,8 και 9. Από την στιγμή που περισσότερες κάρτες θα σας φέρουν καλύτερο χέρι και λιγότερες θα ρισκάρουν να χάσετε τον γύρο, τότε είναι προφανές πως έχετε καλύτερες πιθανότητες νίκης αν τραβήξετε κάρτα παρά αν σταματήσετε.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως ο Ντίλερ έχει ένα φανερό 3, το οποίο δεν είναι τόσο αδύναμο όσο ένα 4, 5 ή 6. Αυτό συμβαίνει γιατί έχοντας το φανερό 3, ο Ντίλερ είναι λιγότερο πιθανό να καεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χέρια που αναφέραμε. Για παράδειγμα, αν ο Ντίλερ τραβήξει οποιοδήποτε φύλλο αξίας ίσης ή μικρότερης του 8 τότε θα είναι σε καλύτερη θέση από εσάς που σταματήσατε στο 12. Έτσι, αν τραβήξετε αντί να σταματήσετε θα έχετε καλύτερες πιθανότητες νίκης και δεν θα χάνετε τόσο συχνά παίζοντας λάθος αυτό το χέρι.

  • Μπόνους tip:

    Τραβήξτε ακόμα και αν ο Ντίλερ έχει φανερή κάρτα 2, ακριβώς γιατί έχει περισσότερο χώρο για να φέρει ένα καλύτερο χέρι κοντά στο 21 χωρίς να καεί.

 

  1. 6-5 εναντίον φανερής κάρτας αξίας 10

Όταν ένας παίκτης έχει 6-5, απέναντι σε ένα φανερό δεκάρι του Ντίλερ, το πιο πιθανό είναι πως απλός θα τραβήξει, χωρίς να κάνει διπλασιασμό του πονταρίσματος του. Προφανώς και η κίνηση να τραβήξετε είναι σωστή, αλλά θα κερδίσετε πολύ περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα αν διπλασιάζετε αντί να κάνετε μόνο hit. Ενστικτωδώς ο παίκτης υποθέτει πως ο Ντίλερ έχει κρυφή κάρτα αξίας 10, φτάνοντας έτσι σε ένα εξαιρετικά ασφαλές 20. Έτσι, ο παίκτης δεν θέλει να ρισκάρει να χάσει παραπάνω χρήματα και απλά τραβάει. Οι πιθανότητες και η στατιστική όμως είναι με το μέρος σας, αφού όταν έχει ένα σκληρό 11, τραβώντας ένα ακόμα φύλλο έχετε περισσότερες πιθανότητες από τον Ντίλερ να φέρετε 20 ή 21 και έτσι να κερδίσετε. Συγκεκριμένα, όταν κάνετε double down θα κερδίσετε περίπου 6 στις 1 φορές. Επομένως, είναι λάθος να μην κάνετε διπλασιασμό όταν θα κερδίζετε μια φορά περισσότερη από ότι θα χάνετε. Ένας εύκολος τρόπος για να θυμάστε αυτή την κίνηση είναι να συνδέσετε το χέρι 6-5 με την πιθανότητα νίκης 6/5.

  1. Μαλακό 18 εναντίον 9 του Ντίλερ

Οι περισσότεροι παίκτες σταματούν με άσσο-εφτά ή αλλιώς όταν έχουν ένα μαλακό 18, όταν ο Ντίλερ έχει φανερή κάρτα 9. Οι ίδιοι σκέφτονται πως το 18 είναι αρκετά καλό για να κερδίσουν τον Ντίλερ και έτσι ενστικτωδώς σταματούν και δεν τραβούν άλλη κάρτα. Οι επαγγελματίες παίκτες Μπλακτζακ όμως έχουν μια φράση την οποία πρέπει να μάθετε και εσείς: αν παίζεις συνέχεια με χέρι 18, τότε θα πτωχεύσεις! Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί οι πιθανότητες να κερδίσετε δεν είναι με το μέρος σας, και γιατί πρέπει να τραβήξετε και άλλη κάρτα και να μην σταματήσετε:

  • Η ευελιξία του άσσου

    Αν σταματήσετε, θα κερδίσετε 8 στις 20 φορές, με πιθανότητα νίκης 8/12. Αντίθετα, αν τραβήξετε έχετε 9/11 πιθανότητα νίκης, δηλαδή θα κερδίσετε 9 στις 20 φορές, και αυτό γιατί έχοντα τον άσσο μπορείτε να ρισκάρετε λίγο παραπάνω. Ακόμα και αν σας φαίνεται λογικότερο να σταματήσετε, τα μαθηματικά μιλούν από μόνα τους και σας «φωνάζουν» πως πρέπει να τραβήξετε!

Μετά και από όλα αυτά που είπαμε είναι φανερό πως το πιο σημαντικό στο Μπλακτζακ, όπως και σε όλα τα παιχνίδια χαρτιών, είναι να γνωρίζετε και να εφαρμόζετε συνεχώς την βασική στρατηγική. Για αυτό το λόγο, πριν ξεκινήσετε να παίζετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε και να εξασκηθείτε στην βασική στρατηγική για να είστε σίγουροι πως παίρνετε τις πιο σωστές αποφάσεις και δεν κάνετε λάθη που σας στοιχίζουν. Δείτε συνοπτικά την βασική στρατηγική:

  2 3 4 5 6 7 8 9 10 A
Σκληρό χέρι  
5-8 H x2/H x2/H x2/H x2/H H H H H H
9-10 x2/H x2/H x2/H x2/H x2/H x2/H x2/H x2/H x2/H x2/H
11 H H S S S H H H x2/H H
12-16 H H S S S H H H H H
17-20 S S S S S S S S S S
Μαλακό χέρι  
Α-9 S S S S S S S S S S
A-8 S S S S x2/S S S S S S
A-7 x2/S x2/S x2/S x2/S x2/S S S H H H
A-6 H x2/H x2/H x2/H x2/H H H H H H
A-4/5 H H x2/H x2/H x2/H H H H H H
A-2/3 H H H x2/H x2/H H H H H H
Ζευγάρια  
AA/88 SP SP SP SP SP SP SP SP SP SP
10-10 S S S S S S S S S S
99 SP SP SP SP SP S SP SP S S
77 SP SP SP SP SP SP H H H H
66 SP SP SP SP SP H H H H H
55 x2/H x2/H x2/H x2/H x2/H x2/H x2/H x2/H H H
44 H H H SP SP H H H H H
22/33 SP SP SP SP SP SP H H H H

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ