Euroleague Μπάσκετ

Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός: Ανάλυση, προγνωστικά και στατιστικά για τον τελικό της Euroleague

Στο παρκέ της «Uber Arena» του Βερολίνου θα παραταχθούν το βράδυ της Κυριακής (26/5, 21:00), ούτε λίγο ούτε πολύ, 17 ευρωπαϊκά τρόπαια! Ρεάλ Μαδρίτης και Παναθηναϊκός αναμετρώνται για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Euroleague με έπαθλο το στέμμα της φετινής πρωταθλήτριας Ευρώπης και στη NetBet μπορείτε να βρείτε σούπερ αποδόσεις μπάσκετ για το stoixima.

Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός ανάλυση

Ο Ολυμπιακός κατέβηκε ένα επίπεδο από πέρυσι, η Ρεάλ ανέβηκε ένα και η «ερυθρόλευκη ψυχή» στο β’ ημίχρονο δεν αρκούσε, με τη «βασίλισσα» να φτάνει τη διαφορά ως και στους 24 πόντους (!), να νικά 87-76 και να περνάει στον τελικό.

Ο Ντζάναν Μούσα με μια μυθική εμφάνιση έβαλε την υπογραφή του στην πρόκριση των Ισπανών (20 πόντοι με 5/9 δίποντα, 3/5 τρίποντα), με τον Μάριο Χεζόνια να τα κάνει μεγάλο ματς από την μεριά του (12 π., 6 ρ.). Πρωταγωνιστές οι ψηλοί του Τσους Ματέο (11 π. ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε, 11 π. ο Βενσάν Πουαριέ, 9 π. ο Έντι Ταβάρες), που κυριάρχησαν στη ρακέτα. Από την άλλη, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε την τριπλέτα Άλεκ Πίτερς (23 π., 10ρ.), Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος (15 π., 4 ρ., 3 ασ., 4 κλ.) και Σακίλ ΜακΚίσικ (17 π., 4 ρ., 3 κλ.) να προσπαθεί να… γυρίσει μόνη της το ματς, Όμως, ο Ολυμπιακός δεν πήρε πράγματα από την «πολυδιαφημισμένη» θέση «5», ενώ και ο Τόμας Ουόκαπ δεν βρήκε ρυθμό (2/11 σουτ σε 27′).

Με τη νίκη της επί του Ολυμπιακού, η Ρεάλ Μαδρίτης θα διεκδικήσει τον 12ο τίτλο στην ιστορία της στη Euroleague. Οι Μαδριλένοι θέλουν να πετύχουν το back to back -πέρσι κέρδισαν στον τελικό τον Ολυμπιακό- κάτι που σημείωσαν στο παρελθόν οι Εφές (2021 και 2022), Ολυμπιακός (2012 και 2013) και Μακάμπι Τελ Αβίβ (2004 και 2005).

Ο κυριακάτικος τελικός κόντρα στον Παναθηναϊκό θα είναι ο 21ος της ιστορίας της, έχοντας κερδίσει τους 11 στις προηγούμενες 20 συμμετοχές της. Φυσικά με τους 21 τελικούς, αλλά και τους 11 τίτλους η Ρεάλ βρίσκεται στην πρώτη θέση των σχετικών αυτών κατηγοριών, ενώ αυτός θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος τελικός της.

«Το να είσαι συγκεντρωμένος από την αρχή ήταν το κλειδί για το παιχνίδι. Πρέπει να είσαι έτοιμος να κερδίσεις τέτοιου είδους αγώνες για να βρεθείς στον τελικό» είπε ο Χεζόνια για τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό: «Αν και δεν ήμασταν τόσο καλοί στο δεύτερο ημίχρονο, ήμασταν σταθεροί. Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό θα είναι πολύ ιδιαίτερο. Πρέπει να παίξουμε όπως ξέρουμε και να τα δώσουμε όλα για να τους κερδίσουμε».

Το πρώτο βήμα για την «πράσινη» επιστροφή στον ευρωπαϊκό θρόνο επετεύχθη με… κατάθεση ψυχής και αποτελεσματική άμυνα. Ο Παναθηναϊκός ύστερα από έναν ημιτελικό για γερά νεύρα (για 30′) «λύγισε» τη Φενέρμπαχτσε και μπροστά σε 4.000 οπαδούς του πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό του Fina-4 με 73-57, μετατρέποντας το 4ο δεκάλεπτο σε ένα «πράσινο» πάρτι.

Ο Ματίας Λεσόρ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στη ρακέτα (17π., 10 ριμπ.), με τον Κέντρικ Ναν να τα δίνει όλα στο παρκέ (14 π.), παρά τις προσπάθειες του Γιασικεβίτσιους να τον περιορίσει. Στην αντίπερα όχθη, το δίδυμο Νάιτζελ Χέις – Ντέιβις (14π.) – Νέιτ Σέστινα (10π.) δημιούργησε προβλήματα, ο Μάρκο Γκούντουριτς ήταν σε καλό βράδυ (10π.), αλλά ο Σκότι Ουίλμπεκιν και η θέση «5» αποτέλεσαν… ανοιχτές πληγές για τους Τούρκους.

Το «τριφύλλι» επέστρεψε στον τελικό της διοργάνωσης μετά από 13 χρόνια και το παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Βαρκελώνη το 2011. Συνολικά ο Παναθηναϊκός θα συμμετάσχει για 8η φορά στην ιστορία του σε τελικό της Euroleague, μετρώντας 6 κατακτήσεις και μόλις μία ήττα.

Mε την πρόκριση αυτή ο Εργκίν Αταμάν έφτασε τις 4 συμμετοχές στους τελικούς της Ευρωλίγκας, με τον Τούρκο προπονητή να έχει 3 με την Εφές και μια, τη φετινή, με τον Παναθηναϊκό. Επίσης, ο Κώστας Σλούκας έφτασε τις 7 συμμετοχές σε τελικούς, με τρεις διαφορετικές, καθώς μετρά 3 με τον Ολυμπιακό, 3 με την Φενέρ και 1 με τον Παναθηναϊκό.

«Νομίζω ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης ελέγχαμε το παιχνίδι. Βγάλαμε το πλάνο μας στο παρκέ. Ξεκινήσαμε το ματς τέλεια και πολύ καλή άμυνα. Στο πρώτο ημίχρονο έκανε πολύ καλή δουλειά στην άμυνα ο Αντετοκούνμπο και στο δεύτερο ο Καλαϊτζάκης, που τον βάλαμε να πρεσάρει τον Καλάθη. Πήραμε καλές επιλογές στην επίθεση και η άμυνα στην τελευταία περίοδο ήταν το κλειδί. Δεχθήκαμε μόλις 7 πόντους» είπε ο Εργκίν Αταμάν.

Stat attack

  • Παναθηναϊκός και Ρεάλ Μαδρίτης θα «συγκρουστούν» για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης σε Final-4. Στο παρελθόν είχαν συνυπάρξει άλλες τρεις φορές ωστόσο δεν είχαν τεθεί αντιμέτωπες.
  • Συγκεκριμένα το 1995 στη Σαραγόσα, το 1996 στο Παρίσι και το 2011 στη Βαρκελώνη. Μάλιστα στα δύο από αυτά τα τρία Final-4, οι «πράσινοι» κατέκτησαν και το τρόπαιο.
  • Ισπανική ομάδα ξανά σε τελικό ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε ξανά το 1996 στο Παρίσι, νικώντας 67-66 την Μπαρτσελόνα με την αξέχαστη… τάπα του Βράνκοβιτς σχεδόν σε νεκρό χρόνο.
  • Η Ρεάλ αντιμετώπισε σε τελικό Ελληνες μόνο κόντρα στον Ολυμπιακό μετρώντας 3/4 κατακτήσεις: το 1995 στη Σαραγόσα τον νίκησε (73-61), το 2013 στο Λονδίνο ηττήθηκε με 100-88, το 2015 στη Μαδρίτη επικράτησε 78-59 και πέρυσι στο Κάουνας με 79-78.
  • Συνολικά σε… ισπανικο-ελληνικούς τελικούς το σκορ είναι 6-3 υπέρ των Ισπανών.
  • Στην πρώτη περίοδο, η Ρεάλ έβαλε 28 πόντους στον Ολυμπιακού. Και άλλους τόσους πρόσθεσε στη… συλλογή της στην δεύτερη περίοδο. Οι 56 πόντοι αποτελούν ρεκόρ επιθετικής παραγωγής στην ιστορία της Euroleague.
  • Σε αυτή την πορεία οι Ισπανοί είχαν συνολικά 9/13 τρίποντα, που επίσης διαμόρφωσαν μία ιστορική επίδοση. Ποτέ ξανά δεν είχαν μπει πάνω από έξι στο πρώτο ημίχρονο στην τελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός προγνωστικά

Οι αποδόσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα: η Ρεάλ Μαδρίτης είναι, κακά τα ψέματα, το φαβορί στον τελικό της Euroleague και τιμάται στο 1.58 έναντι 2.61 του Παναθηναϊκού. Ωστόσο οι «πράσινοι» του Αταμάν έδειξαν κόντρα στη Φενέρ, στον ημιτελικό, πόσο καλή άμυνα μπορούν να παίξουν – ειδάλλως δεν έχουν και πολλές ελπίδες ενάντια στην… μπασκετομηχανή του Τσους Ματέο.

Το να κρατήσουν τους Ισπανούς κάτω από τους 81,5 πόντους είναι μια καλή πιθανότητα.

Επιπροσθέτως, αν και ο ημιτελικός με τη Φενέρ αποτέλεσε… εξαίρεση, τα καλά ημίχρονα του Παναθηναϊκού είναι τα δεύτερα και κρατήσαμε το να προηγείται η Ρεάλ στην ανάπαυλα από 3 πόντους και πάνω.

Τέλος, τα… θρίλερ δεν είναι σπάνια στον τελικό αλλά έχει από το 2016 και το ΤΣΣΚΑ – Φενέρ να κριθεί τελικός στην παράταση. Σε λογική fun bet, ίσως έχει τύχη…

  • Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός: Ρεάλ under 81,5 1.90
  • Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός: Ρεάλ 1 (-3 π.) στο 1ο ημίχ. 2.05
  • Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός: Παράταση 15.00

Χάρη στη NetBet λες «ναι στο παιχνίδι» με

Επιλέγοντας τη NetBet στοίχημα, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη γκάμα από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Στη NetBet, η διασκέδαση των παικτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας, συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, για περισσότερες πληροφορίες.

H Netbet είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μία ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν ακριβώς την ίδια ποιότητα και διασκέδαση με εσένα.

Εξ ου και λες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές* σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση.

  • Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ