Ποδόσφαιρο

Π.Α.Σ. Γιάννινα – Γνωρίστε την ιστορία της ομάδας

PAS

Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα είναι μια ομάδα με πλούσια ιστορία. Ο σύλλογος ιδρύθηκε μετά από την συνένωση δυο τοπικών ομάδων, και έτσι τον Ιούλιο του 1966 είχαμε την γέννηση του «Άγιαξ της Ηπείρου», όπως αποκαλείται από όλους η ομάδα του Π.Α.Σ. Η ομάδα κέρδισε την πρώτη θέση στην δεύτερη κατηγορία και την φετινή σεζόν μπαίνει δυναμικά στην Σούπερ Λιγκ αποδεικνύοντας ότι έχει όσα χρειάζεται για να παίξει μαζί με τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας. To NetBet καζίνο είναι περήφανος χορηγός της Π.Α.Σ. Γιάννινα για την νέα σεζόν. Ελάτε να γνωρίσουμε την ομάδα και τα κατορθώματα της!

Π.Α.Σ. Γιάννινα – Η ίδρυση της ομάδας

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, η ομάδα του Π.Α.Σ. Γιάννινα ιδρύθηκε το 1966 μετά από την συγχώνευση δυο τοπικών ομάδων της πόλης, του Α.Ο. Ιωαννίνων και του Π.Α.Σ. Αβέρωφ. Η ομάδα, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος Γιάννινα, έπαιξε το πρώτο της παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό Πειραιώς και κέρδισε με 2-1. Τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του, ο Π.Α.Σ. Γιάννινα αγωνίστηκε στην Β’ Εθνική και χρόνο με τον χρόνο ανέβαινε θέση μέχρι και την χρυσή δεκαετία του ’70 που απέκτησε και το παρατσούκλι «Άγιαξ της Ηπείρου».

Δεκαετία ’70 – Η λαμπρή άνοδος του Π.Α.Σ. Γιάννινα

Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα ξεκίνησε την λαμπρή του πορεία το 1971, όταν και ανέλαβε ο Ντε Φαρία σαν προπονητής της ομάδας. Το ’73, ο Π.Α.Σ. κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση και να κερδίσει έτσι μια θέση στην πρώτη εθνική, και η πρώτη του εμφάνιση μεταξύ των κορυφαίων πήγε εξαιρετικά καλά. Τα επόμενα χρόνια, η ομάδα των Ιωαννίνων βελτιωνόταν συνεχώς και ανέβαινε όλο και πιο ψηλά στην κατάταξη. Η καλύτερη χρονιά για τον Π.Α.Σ. ήταν η σεζόν 1977-78, όταν τερμάτισε 5ος στο πρωτάθλημα με 38 βαθμούς και βγήκε στο Βαλκανικό Κύπελλο. Οι επόμενες σεζόν που ακολούθησαν είχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα, με την ομάδα να τερματίζει μια στις πρώτες θέσεις και μια στις τελευταίες.

Ο υποβιβασμός και τα δύσκολα χρόνια μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ‘90

Την σεζόν 1982-83 ο Π.Α.Σ. Γιάννινα τερμάτισε 9ος στην Α’ Εθνική. Ωστόσο, την αμέσως επόμενη χρονιά, η κακή εμφάνιση της ομάδας της στοίχισε την παραμονή της στην κατηγορία. Ο λαμπρός «Άγιαξ της Ηπείρου» ισοβάθμησε στην τελευταία θέση με την ομάδα της Νέας Σμύρνης, και σε αγώνα μπαράζ έχασε και υποβιβάστηκε στην Β’ Εθνική. Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα, όμως, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Την αμέσως επόμενη σεζόν κέρδισε το πρωτάθλημα και ανέβηκε κατηγορία, καταλήγοντας όμως να υποβιβαστεί και πάλι την επόμενη χρονιά. Κάπως έτσι συνέχισε μέχρι και το 1993.

Σεζόν 1993-94 – Σταθμός στην ιστορία του Π.Α.Σ. Γιάννινα

Η σεζόν 1993-94 έχει μείνει στην ιστορία του συλλόγου. Παρ’ όλο που ο Π.Α.Σ. Γιάννινα δεν κατάφερε να προβιβαστεί (μάλιστα, ήρθε 6ος στο πρωτάθλημα εκείνη την περίοδο), το δίδυμο των Σέρβων παικτών του, Μουφ και Μιλόγεβιτς, ήταν αρκετό για να κάνουν την ομάδα να διακριθεί. Ο Π.Α.Σ. τελείωσε την σεζόν με την καλύτερη επίθεση στην Β’ Εθνική, και οι δυο ποδοσφαιριστές αποθεώθηκαν από τους φιλάθλους και για τα επόμενα χρόνια που παρέμειναν στην ομάδα.

Ο υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική

Δυστυχώς, η χαρά και οι πανηγυρισμοί της ομάδας δεν διήρκησαν πολύ, καθώς την σεζόν 1996-97 ο Π.Α.Σ. ήρθε αντιμέτωπος με τον υποβιβασμό στην Γ΄’ Εθνική. Τι έφταιξε; Δεν ήταν μόνο μια η αιτία που οδήγησε στην πτώση του Π.Α.Σ. Γιάννινα. Τα οικονομικά προβλήματα και η κακοδιαχείριση από την διοίκηση έφεραν την ομάδα στα όρια της και «έσκασαν» σαν μια μεγάλη φούσκα φέρνοντας τον υποβιβασμό. Αμέσως ξεκίνησαν οι αλλαγές, γεγονός που έφερε μια σχετικά σύντομη (αλλά σημαντική) περίοδο ανάπτυξης και ανόδου στην ομάδα.

Το comeback του Π.Α.Σ. Γιάννινα και τα οικονομικά προβλήματα

Η ομάδα έκανε γερό comeback τα επόμενα χρόνια. Το 1998 ανέβηκε στην Β’ Εθνική, τερμάτισε στις πρώτες θέσεις και έτσι έκανε και πάλι τις εμφανίσεις της στην Α’ Εθνική. Όμως τα οικονομικά προβλήματα επέμεναν, και αυτό δημιουργούσε περαιτέρω θέματα στον Π.Α.Σ. Γιάννινα, αλλά και εντάσεις στην διοίκηση. Όλα αυτά οδήγησαν σε νέα κρίση την ομάδα των Ιωαννίνων, που κατέληξε να παίζει και πάλι στην Γ’ Εθνική, και να είναι κολλημένοι ανάμεσα σε αυτή και την Β’ κατηγορία.

Η άνοδος και παραμονή στην Σούπερ Λιγκ

Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα δεν εγκαταλείπει ποτέ και η επιστροφή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία ήταν θέμα χρόνου. Αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και άλλαξε η διοίκηση, ο Π.Α.Σ. Γιάννινα υπενθύμισε σε όλους γιατί λέγεται «Άγιαξ της Ηπείρου». Η μεγάλη επιστροφή έγινε την άνοδο στην Σούπερ Λιγκ το 2011, ενώ ακολούθησε και η ιστορική έξοδος στην Ευρώπη με την συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ. Από το 2011 μέχρι και το 2018, ο Π.Α.Σ. Γιάννινα έπαιζε δυναμικά στην Σούπερ Λιγκ και φιγουράριζε πάντα στην πρώτη δεκάδα.

Π.Α.Σ. Γιάννινα – Η ομάδα σήμερα

Μετά από τον υποβιβασμό στην Σούπερ Λιγκ 2 το την περίοδο ο Π.Α.Σ. ήξερε πως πρέπει να βάλει και πάλι τα δυνατά του και να ανεβεί και πάλι στην Σούπερ Λιγκ. Εξάλλου ήταν και θα είναι μια από τις ομάδες που μας λείπουν όταν δεν βρίσκονται στην Α’ Εθνική. Η χρονιά είχε πολλές δυσκολίες με την κρίση της πανδημίας. Πριν την διακοπή του πρωταθλήματος, ο Π.Α.Σ. Γιάννινα ήταν πρώτος με 7 βαθμούς, ενώ έμεναν 2 παιχνίδια ακόμα πριν το οριστικό τέλος της σεζόν. Ωστόσο, τον Ιούνιο η Ένωση αποφάσισε την λήξη του πρωταθλήματος και επιβεβαίωσε τον προβιβασμό της ομάδας των Ιωαννίνων.

Η νέα σεζόν ξεκίνησε δυναμικά

Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα επανήλθε στην Α’ Εθνική και μπήκε δυναμικά στην σεζόν. Στην πρώτη του εμφάνιση στο πρωτάθλημα, ο Π.Α.Σ. Γιάννινα πήρε μια σπουδαία ισοπαλία με 2-2 μέσα στην έδρα του κορυφαίου Άρη, σε ένα παιχνίδι που προηγούταν με 2 γκολ από το πρώτο ημίχρονο. Στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής, η ομάδα είχε να αντιμετωπίσει ακόμα ένα δύσκολο αντίπαλο. Αυτή την φορά, τα Γιάννινα υποδέχθηκαν τον Ολυμπιακό, και πήραν τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας σε ένα απαιτητικό παιχνίδι. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», και αναμένουμε με αγωνία τα επόμενα παιχνίδια στο Ζωσιμαδών στάδιο.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ