Archive

Οι διαφορές μεταξύ Omaha και Texas Hold’ em πόκερ

Omaha and Holdem What are the Differences

Το Texas Hold’ em είναι ίσως η πιο δημοφιλή παραλλαγή πόκερ στον κόσμο. Μετά και την έκρηξη δημοτικότητας του τουρνουά WSOP (World Series Of Poker), το Texas Hold’em έχει γίνει η πρώτη επιλογή μεταξύ των παικτών, και θα το βρείτε σε κάθε χερσαίο ή διαδικτυακό καζίνο και λέσχη με παιχνίδια χαρτιών. Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμα παραλλαγή που έχει πιστό κοινό, και αυτή είναι το Omaha. Οι δυο παραλλαγές μοιάζουν αρκετά, αλλά και ταυτόχρονα διαφέρουν σε κάποια πολύ βασικά σημεία στους κανόνες και στην δομή των πονταρισμάτων. Σήμερα, θα δούμε ποιες είναι αυτές οι διαφορές ούτως ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας σε μια από τις δυο παραλλαγές γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέχετε καθώς κάνετε την μετάβαση από την μια στην άλλη.

Διαφορετικός αριθμός καρτών στο χέρι

Η κυριότερη διαφορά ανάμεσα στα δυο παιχνίδια είναι ο αριθμός των καρτών που έχει κάθε παίκτης στο χέρι του. Στο Texas Hold’ em κάθε παίκτης λαμβάνει 2 κρυφές κάρτες στο χέρι του στην αρχή της παρτίδας. Στο Omaha, Ο Ντίλερ μοιράζει τέσσερα φύλλα σε κάθε παίκτη. Αυτή η διαφορά αλλάζει ριζικά και τον αριθμό των συνδυασμό που μπορείτε να κάνετε σε μια παρτίδα. Πιο συγκεκριμένα, στο Texas Hold’ em μπορείτε να κάνετε 1,326 συνδυασμό με τα δυο φύλλα που έχετε στο χέρι σας και μια τράπουλα 52 καρτών. Ακόμα και αν δεν υπολογίσετε τις διαφορετικές φιγούρες και τους άσσους αφού έχουν την ίδια αξία, μπορείτε να κάνετε 169 διαφορετικούς συνδυασμούς. Αντίθετα, στο Omaha πόκερ αυτός ο αριθμός ξεπερνά τις 270 χιλιάδες, ενώ αν δεν συμπεριλάβουμε τις φιγούρες και τους άσσους, τότε πέφτει σε κάτι περισσότερους από 16 χιλιάδες. Σε κάθε περίπτωση, καταλαβαίνετε πως οι πιθανότητες είναι σχεδόν «αμέτρητες» στο Omaha, κάτι που από μόνο του ενθαρρύνει του παίκτες να παίξουν πιο χαλαρά και ελεύθερα.

Δεν παίζουν όλες οι κάρτες στο χέρι

Ακόμα μια πολύ βασική διαφορά ανάμεσα στα δυο παιχνίδια και κάτι που πρέπει να θυμάστε πάντα είναι ότι στο Omaha πρέπει να έχετε συνδυασμό με δυο κάρτες από το χέρι σας και τρεις κάρτες από το τραπέζι. Όπως και στις δυο παραλλαγές, ο νικητήριος συνδυασμός αποτελείται από πέντε φύλλα. Όμως, στο Texas Hold’ em μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυο, μια ή και καμία κάρτα από το χέρι σας για να φτιάξετε τον νικητήριο συνδυασμό. Στο Omaha, δυο από τις πέντε κάρτες πρέπει να προέρχονται πάντα από το χέρι σας. Αυτός είναι ένας κανόνας που συχνά ξεχνιέται και μπερδεύει τους παίκτες όταν αλλάζουν από το ένα παιχνίδι στο άλλο. Αρκετές φορές θα δείτε κάποιον να είναι χαρούμενος νομίζοντας πως έχει flush ή άλλο δυνατό συνδυασμό στο Omaha, παραλείποντας πως πρέπει να χρησιμοποιήσει απαραιτήτως δυο μόνο κάρτες από το χέρι του. Σε κάθε γύρο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας αυτή την λεπτομέρεια, και αν ξεκινήσατε να παίζετε Texas Hold’ em από Omaha να θυμάστε πως μπορείτε να παίξετε και τις πέντε κάρτες του τραπεζιού.

No limit και Pot Limit πόκερ

Μια διαφορά που θα παρατηρήσετε στην δομή των πονταρισμάτων είναι πως το Texas Hold’ em παίζεται συνήθως σε No limit τραπέζια, ενώ το Omaha συνηθίζεται να είναι Pot Limit παραλλαγή. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, στο Texas Hold’ em μπορείτε να ποντάρετε όσο θέλετε όποτε θέλετε, άσχετα από το ύψος του pot (τα χρήματα δηλαδή που έχουν συγκεντρωθεί από τα πονταρίσματα στο τραπέζι). Στο Omaha, το μέγιστο ποντάρισμα που μπορεί να βάλει ανά πάσα ώρα ένας παίκτης δεν μπορεί να ξεπερνά το pot. Για παράδειγμα, όταν αν το pot είναι στα 100€ και δεν έχει προηγηθεί κάποια κίνηση, τότε ένας παίκτης μπορεί να ποντάρει μέχρι 100€. Ομοίως, αν το big blind του τραπεζιού είναι στα 5€, τότε ένας παίκτης μπορεί να κάνει call 5€ ή raise 10€. Αυτό σημαίνει ακόμα πως δεν μπορείτε να κάνετε all-in από το pre-flop όπως στο No Limit Texas Hold’ em, κάτι το οποίο δεν δίνει αποκλειστικό πλεονέκτημα σε έναν παίκτη. Στο Omaha, περισσότεροι παίκτες φτάνουν στο flop, ακριβώς γιατί τα πονταρίσματα έχουν όρια και δεν μπορεί να «απειλήσει» κάποιος ποντάροντας τα ρέστα του.

Η θέση στο τραπέζι είναι σημαντικότερη στο Omaha

Γενικά, η θέση που έχετε στο τραπέζι παίζει ρόλο τόσο στο Texas Hold’ em όσο και στο Omaha πόκερ. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως στο Omaha η σειρά σας είναι ακόμα πιο σημαντική ακριβώς επειδή τα περισσότερα παιχνίδια Omaha είναι Pot Limit. Αυτό σημαίνει, πως αυτοί που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις pre-flop έχουν την ευκαιρία να δουν τα πονταρίσματα των αντιπάλων τους, να συλλέξουν πληροφορίες για το πιθανό χέρι τους και, συνεπώς, να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Όταν είστε από τους πρώτους στο τραπέζι δεν έχετε την ευκαιρία να δείτε τις κινήσεις των άλλων πριν παίξετε, και συχνά αναγκάζεστε να είστε εσείς αυτοί που θα ανοίξουν τα πονταρίσματα, με ποσά μεγαλύτερα από όσα θα ποντάρετε για να δώσετε την εντύπωση ενός πολύ δυνατού χεριού. Αντίθετα, οι παίκτες στο τέλος ξέρουν πάντα το μέγιστο ποντάρισμα αφού παίζουν σε Pot Limit, και μπορούν να κάνουν re-raise ή flat call ανάλογα με το χέρι τους.

Το Omaha είναι άκρως αναπάντεχο

Αν παίζετε καιρό Texas Hold’ em τότε θα έχετε παρατηρήσει πως η πλειονότητα των νικητήριων χεριών έχει 2 ζευγάρια ή χειρότερο συνδυασμό. Αυτό σημαίνει, πως δυνατότεροι συνδυασμοί όπως το χρώμα ή το φουλ εμφανίζονται πιο σπάνια, και μπορείτε να ξέρετε λίγο πολύ σε κάθε χέρι αν θα κερδίσετε ή όχι. Στο Omaha, ακριβώς επειδή κάθε παίκτης έχει τον διπλάσιο αριθμό καρτών πάνω του, οι συνδυασμοί είναι συντριπτικά περισσότεροι, αυξάνοντας έτσι και την δύναμη των περισσότερων νικητήριων χεριών. Με άλλα λόγια, αν επιλέξετε να παίξετε Omaha πόκερ, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα! Αν δεν έχετε υπομονή, δεν είστε έτοιμοι να ρισκάρετε ή δεν έχετε το απόλυτα καλύτερα φύλλο σε κάθε παρτίδα, τότε πρέπει να προετοιμαστείτε για ήττα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να παίξετε πιο προσεκτικά και παθητικά τόσο pre-flop όσο και αφού πέσουν οι πρώτες κάρτες στο τραπέζι. Στο Texas Hold’ em αν έχετε χρώμα τότε 9 στις 10 φορές θα κερδίσετε. Στο Omaha, είναι αρκετά πιθανό να χάσετε από κάποιον με υψηλότερο φύλλο στο χρώμα, ή καλύτερη κέντα. Το παιχνίδι είναι πιο αναπάντεχο και θέλει πολύ προσοχή και υπομονή!

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ