Archive

Οδηγός συνδυασμών στο πόκερ

Οδηγός συνδυασμών στο πόκερ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση της δημοτικότητας του πόκερ, τόσο στα χερσαία όσο και στα διαδικτυακά καζίνο. Ο κύριος λόγος πίσω από αυτή την «έκρηξη» είναι το διάσημο τουρνουά πόκερ WSOP, το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή event στον χώρο του τζόγου. Έτσι, όλο και περισσότεροι παίκτες μαθαίνουν για το πόκερ και θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε ένα τραπέζι. Πόσο καλά όμως ξέρετε να παίζετε; Η νούμερο ένα επιλογή της πλειονότητας των παικτών είναι το Texas Hold’ Em, και για αυτό εμείς σήμερα θα επικεντρωθούμε σε αυτή την δημοφιλής παραλλαγή και θα αναλύσουμε τους νικητήριους συνδυασμούς της. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πως θα είστε σίγουροι για κάθε νίκη σας στο πόκερ.

Οι νικητήριοι συνδυασμοί στο Texas Hold’Em

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από τα πιο βασικά: ποιοι είναι οι συνδυασμοί στο πόκερ και ποιος κερδίζει; Το χέρι κάθε παίκτη αποτελείται από πέντε φύλλα, και συγκεκριμένα είτε από 2 κάρτες στο χέρι του και 3 από το τραπέζι, ή 1 κάρτα από το χέρι του και 4 από το τραπέζι ή, τέλος, από τις πέντε κάρτες που έχει ανοίξει ο Ντίλερ στο τραπέζι. Ακόμα και αν παίζετε για κάποιο διάστημα, μπορεί να μην είστε σίγουροι για το ποιοι συνδυασμοί είναι οι πιο δυνατοί. Ας δούμε σε αύξουσα σειρά από τον πιο αδύναμο στον πιο δυνατό, τους νικητήριους συνδυασμούς στο Texas Hold’ Em (και στις περισσότερες παραλλαγές πόκερ).

  1. High Card

    Όταν δεν έχετε κανέναν από τους συνδυασμούς που ακολουθούν, η κάρτα με την μεγαλύτερη αξία είναι αυτή που καθορίζει το χέρι σας. Για παράδειγμα:
    3, Κ, 8, 4, 2
    Σε αυτή την περίπτωση έχετε high card τον ρίγα.

  2. Ζευγάρι

    Όταν έχετε δυο κάρτες της ίδιας κατάταξης, πχ δεκάρια, άσσους, τεσσάρια κλπ
    Α, Α, 8, 4, 7
    Τα ζευγάρια άσσων είναι το καλύτερο ζευγάρι.

  3. Δύο ζευγάρια

    Όταν έχετε δυο ζευγάρια στο χέρι σας.
    4, 4, 3, 3, Κ
    Αν και ο αντίπαλος σας έχει τα ίδια ζευγάρια, κερδίζει αυτό με το καλύτερο πέμπτο φύλλο (kicker).

  4. Τρία όμοια

    Τρεις κάρτες της ίδιας κατάταξης, δηλαδή τρία εννιάρια ή τρία δυάρια.
    7, 7, 7, Q, 2

  5. Κέντα

    Πέντε κάρτες στην σειρά που δεν έχουν το ίδιο χρώμα. Για παράδειγμα:
    5, 6, 7, 8, 9

  6. Χρώμα

    Πέντε οποιεσδήποτε κάρτες του ίδιου χρώματος. Για παράδειγμα:
    8, 5,  2,  J,  10 (όλα κούπες)

  7. Φουλ

    Τρεις όμοιες κάρτες και ένα ζευγάρι, πχ:
    10, 10, 10, 8, 8

  8. Καρέ

    Και οι τέσσερις κάρτες ενός αριθμού ή μιας φιγούρας. Για παράδειγμα:
    J, J, J, J, 8

  9. Κέντα χρώμα

    Πέντε συνεχόμενες κάρτες ίδιου χρώματος – κέντα με ίδιο χρώμα, πχ:
    6, 7, 8, 9, 10 (όλες μπαστούνι)

  10. Κέντα χρώμα στον άσσο royal flush)

    Κάθε κέντα χρώμα που περιλαμβάνει ένα 10, J, Q, K, A. Για παράδειγμα:
    10, J, Q, K, A (όλες καρό)

Προφανώς, και ανάμεσα σε ίδια χέρια κερδίζει αυτό με τις υψηλότερες κάρτες, πχ μια κέντα στον άσσο κερδίζει μια κέντα στον βαλέ, τα δεκάρια χάνουν από τις ντάμες και ένα φουλ ρίγα με δυάρια κερδίζει ένα φουλ ντάμας με οχτάρια.

Πως θα ξέρετε πως το χέρι σας είναι το καλύτερο

Μια από τις πιο βασικές δεξιότητες που πρέπει να μάθετε στο πόκερ είναι να μπορείτε να καταλαβαίνετε πότε έχετε το καλύτερο χέρι. Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά απλό αλλά δεν είναι, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε το χέρι που έχετε βάσει της λίστας που αναφέραμε παραπάνω. Αφού αποστηθίσετε την κατάταξη των νικητήριων συνδυασμών στο πόκερ και ξέρετε τι είδους χέρι έχετε θα μπορείτε να περάσετε στο επόμενο βήμα: να δείτε ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός στο τραπέζι. Αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση αφού θα πρέπει να είστε αρκετά εξοικειωμένοι με τους κανόνες, το παιχνίδι και τους συνδυασμούς και να έχετε μια κάποια εμπειρία στα τραπέζια του πόκερ.

Τρεις κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όταν καθορίζετε το καλύτερο χέρι

Η πλειονότητα των παικτών μπορεί να καθορίσει αρκετά εύκολα ποιος παίκτης έχει το καλύτερο χέρι σε μια παρτίδα. Ωστόσο, δεν είναι κάθε γύρος το ίδιο απλός, και κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί παραπάνω σκέψη για να μπορέσετε να καταλάβετε ποιο χέρι είναι το δυνατότερο. Αν ένας έχει χρώμα ή καλύτερο χέρι και κανείς άλλος δεν έχει κάτι μεγαλύτερο τότε ο νικητής είναι ξεκάθαρος. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα; Η απάντηση είναι απλή: ακολουθούμε τον χρυσό κανόνα που λέει το εξής:

  • Βάσει των φύλλων που έχουν πέσει στο τραπέζι πρέπει να σκεφτείτε τους πιθανούς συνδυασμούς και να καταλήξετε σε αυτόν που θα είναι ο καλύτερος. Προφανώς και δεν θα λάβετε υπόψη μόνο το χέρι σας, αλλά θα προσπαθήσετε να «μαντέψετε» το χέρι των αντιπάλων σας σε ένα “worst case scenario”.
  • Αφού καταλήξετε σε έναν συνδυασμό πρέπει να τσεκάρετε πως έχετε διαλέξει τις δυνατότερες κάρτες και πως καμία άλλη κάρτα δεν θα επηρεάσει τον συνδυασμό σας.
  • Αφού έχετε βρει ποιο είναι το καλύτερο δυνατό χέρι που μπορεί να βγει στην συγκεκριμένη παρτίδα, συγκρίνετε το με το δικό σας χέρι. Αν απέχουν πολύ, τότε πρέπει να σκεφτείτε τι θα κάνετε, αν θα συνεχίσετε ή αν θα σταματήσετε. Αν οι δύο συνδυασμοί ταυτίζονται, τότε είναι η τυχερή σας μέρα, όμως σκεφτείτε πως θα το παίξετε σωστά για να κερδίσετε περισσότερα.

Πως θα κερδίσετε την παρτίδα

Αφού έχετε βρει ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός, είναι η ώρα να αποφασίσετε τι θα κάνετε. Η κίνηση σας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: το χέρι σας, πόσο απέχει αυτό από το καλύτερο δυνατό χέρι που έχετε καθορίσει στην συγκεκριμένη παρτίδα, τις κινήσεις σας μέχρι εκείνη την στιγμή, την στάση των αντιπάλων σας και τον τρόπο που έπαιξαν οι ίδιοι καθ’ όλη την διάρκεια του γύρου. Μπορεί να μην έχετε το καλύτερο χέρι, αλλά να έχετε στρώσει από την αρχή μια καλοστημένη μπλόφα. Ακόμα, είναι δυνατό από τον τρόπο που παίζει ο αντίπαλος σας να έχετε καταλάβει πως και ο ίδιος δεν έχει το καλύτερο δυνατό χέρι. Αυτές είναι πληροφορίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας. Για να κερδίσετε, πρέπει όχι μόνο να ξέρετε πώς να παίζετε βάσει των κανόνων του παιχνιδιού αλλά και πώς να ψυχολογείτε τους αντιπάλους σας. Εξάλλου, αυτό είναι το μυστικό πίσω από το πόκερ.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ