Καζίνο και Πόκερ

Παίξτε Hearts με φίλους για πραγματικά λεφτά

Παίξτε Hearts με φίλους για πραγματικά λεφτά

Το “Hearts” ή αλλιώς «κούπες» είναι από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια χαρτιών, ειδικά στην Αμερική από όπου και ξεκίνησε. Μοιάζει αρκετά με το μπριτζ, αφού και τα δυο παιχνίδια ανήκουν στην κατηγορία των whist games, αλλά ταυτόχρονα διαφέρει πολύ από αυτό αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μπάζες, αλλά μόνο στο χρώμα των φύλλων. Αν δεν έχετε ξανακούσει ποτέ για τις «κούπες» και έχετε μπερδευτεί, μην ανησυχείτε! Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε ακριβώς πως παίζεται το παιχνίδι, για να μπορέσετε να το μάθετε στους φίλους σας και να διοργανώσετε βραδιές “Hearts” στο σπίτι, παίζοντας με πραγματικά χρήματα!

 1. Πως παίζεται το παιχνίδι

Οι «κούπες» είναι ένα τυχερό παιχνίδι που βασίζεται αρκετά στις γνώσεις και τις ικανότητες των παικτών. Με άλλα λόγια, αν είστε καλύτεροι από τους αντιπάλους σας τότε μπορείτε να παίζετε με πλεονέκτημα νίκης εναντίον τους. Ως προς το πώς παίζεται το παιχνίδι, οι κανόνες είναι εξαιρετικά απλοί. Οι «κούπες» παίζονται με μια μονή τράπουλα των 52 φύλλων (συνήθως χωρίς το τζόκερ), και συνήθως με τέσσερις παίκτες. Όλοι οι παίκτες μοιράζουν με την σειρά, και έτσι η παρτίδα ξεκινά μ τον Ντίλερ να δίνει ένα-ένα φύλλο σε κάθε παίκτη έως ότου του τελειώσει η τράπουλα και έχει κάθε παίκτης από 13 κάρτες. Αν παίζετε με λιγότερους από τέσσερις παίκτες, τότε τοποθετείστε τις κάρτες που περίσσεψαν στο κέντρο του τραπεζιού.  Αφού πάρετε τις κάρτες στα χέρια σας, οργανώστε το χέρι σας σε χρώμα και βάλτε τις κάρτες στην σειρά. Στη συνέχεια, διαλέγετε τρεις από τις κάρτες σας για να τις «πασάρετε» στον παίκτη που βρίσκεται στα αριστερά σας, λαμβάνοντας έτσι τρεις κάρτες από τον παίκτη στα δεξιά σας. Θα δούμε αναλυτικότερα το game play στις επόμενες παραγράφους, καθώς και το πώς μετρώνται οι πόντοι. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένας παίκτης φτάσει τους 50 ή 100 πόντους (ανάλογα τι έχει συμφωνηθεί) και νικητής είναι αυτός με τους λιγότερους πόντους.

 1. Η διαδικασία του παιχνιδιού

Αφού γίνει και η ανταλλαγή καρτών που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, ο παίκτης που έχει στο χέρι του το 2§, το οποίο και ρίχνει στο κέντρο του τραπεζιού. Σε κάποιες παραλλαγές, ξεκινά πρώτος ο παίκτης που βρίσκεται στα αριστερά του Ντίλερ, με τον Ντίλερ να παίζει τελευταίος.  Στη συνέχεια ο επόμενος παίκτης ρίχνει και αυτός ένα φύλλο ακολουθώντας το χρώμα που έχει πέσει. Αν δεν έχει σπαθί, μπορεί να ρίξει μπαστούνι ή καρό, αλλά όχι κούπες επειδή είναι ο πρώτος γύρος. Αφού τελειώσουν όλοι οι παίκτες, την μπάζα παίρνει εκείνος που έριξε το μεγαλύτερο αξίας φύλλο στο χρώμα που ξεκίνησε. Στον επόμενο γύρο, ο νικητής ξεκινάει με όποιο φύλλο θέλει, ενώ αν κάποιος δεν έχει το χρώμα που έχει πέσει μπορεί να ρίξει κούπες. Η παρτίδα συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα όλων των παικτών.

 1. Η αξία των φύλλων και το μέτρημα των πόντων

Στο “Hearts” ο σκοπός του κάθε παίκτη είναι να έχει όσο λιγότερους πόντους γίνεται στο τέλος της παρτίδας. Έτσι, έχει μεγάλη σημασία να ξέρετε πόσο αξίζει κάθε κάρτα. Η ντάμα μπαστούνι, γνωστή στις κούπες και ως “Black Maria” ή “The Black Lady”, αξίζει 13 πόντους, ενώ κάθε κούπα πιάνει από έναν πόντο. Όπως καταλαβαίνετε, αν σας μοιραστεί Qª πρέπει να την δώσετε κατευθείαν σε έναν από τους αντιπάλους σας. Γνωρίζοντας και την ακριβή αξία που έχει κάθε κάρτα στις «κούπες», καταλαβαίνετε πως για να πετύχετε το χαμηλότερο σκορ σε σύγκριση με τους αντιπάλους σας, πρέπει να έχετε στις μπάζες σας όσο λιγότερες κούπες γίνεται, και κατά προτίμηση όχι την ντάμα μπαστούνι.

 1. Πώς να παίξετε το χέρι σας στις «κούπες»

Στρατηγικά, οι κούπες είναι από τα πιο εύκολα παιχνίδια χαρτιών, μιας και ο στόχος σας είναι πολύ συγκεκριμένος: μαζέψτε μπάζα που να μην έχει μέσα κούπες ή ντάμα μπαστούνι για να έχει όσο το δυνατόν λιγότερους πόντους γίνεται. Ξεφορτωθείτε από νωρίς την ντάμα αν την έχετε πάνω σας, και προσπαθήστε να έχετε πάντα μια εικόνα ποια φύλλα έχουν περάσει. Έτσι, θα ξέρετε πόσες υψηλές κάρτες ή κούπες απομένουν, και θα μπορείτε να αποφασίζετε καλύτερα ποιες κάρτες θα ρίξετε.

 1. Πώς να παίξετε «κούπες» με πραγματικά χρήματα

Αφού σας εξηγήσαμε ακριβώς πως παίζεται το “Hearts”, μπορεί να αναρωτιέστε πως θα μπορέσετε να παίξετε με πραγματικά χρήματα, αφού δεν απαιτείται ποντάρισμα κατά την διάρκεια του γύρου.
Σε κάθε γύρο υπάρχουν συνολικά 26 πόντοι: 13 πόντοι για την Qª και 13 για κάθε κούπα. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένας παίκτης φτάσει τους 50 ή 100 πόντους, όπου μπορείτε να υπολογίζετε το σκορ σας και να μοιράζεται τα χρήματα αναλόγως. Για παράδειγμα, ας θεωρήσουμε πως το παιχνίδι τελειώνει στους 50 πόντους, και έχουμε τέσσερις παίκτες με τα εξής σκορ:

 • 1ος παίκτης ® 36 πόντους
 • 2ος παίκτης ® 31 πόντους
 • 3ος παίκτης ® 54 πόντους
 • 4ος παίκτης ® 35 πόντους

Ο μέσος όρος των συνολικών πόντων είναι  το άθροισμα του σκορ κάθε παίκτη προς το σύνολο των παικτών, δηλαδή 36+31+54+35=156/4=39. Γνωρίζοντας, λοιπόν, το μέσο σκορ, μπορείτε να το αφαιρέσετε από το σκορ κάθε παίκτη και να δείτε πόσα κέρδισε ή έχασε ο καθένας. Πιο συγκεκριμένα, βάσει του παραδείγματος που δώσαμε παραπάνω, θα έχουμε:

 • 1ος παίκτης ® (36-39=-3)
 • 2ος παίκτης ® (31-39=-8)
 • 3ος παίκτης ® (54-39=15)
 • 4ος παίκτης ® (35-39=-4)

Έτσι, ο πρώτος παίκτης μπορεί να πάρει 3 μάρκες από την μπάνκα, ο δεύτερος παίκτης θα πάρει 8 μάρκες, ο τέταρτος θα πάρει 4, ενώ ο τρίτος (που ήταν και ο χαμένος παίκτης του παιχνιδιού) θα δώσει 15. Επί της ουσίας δηλαδή, ο χαμένος παίκτης πληρώνει εκείνους που κέρδισαν (γιατί 8+3+4=15). Κάθε μάρκα μπορεί να συμφωνηθεί από πριν πόση αξία θα έχει, με αυτήν να κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1€ και 5€.

 1. Οργανώστε ένα παιχνίδι στο σπίτι σας

Η εορταστική περίοδος είναι η τέλεια ευκαιρία για να μαζέψετε φίλους και αγαπημένα πρόσωπα στο σπίτι και να παίξετε ένα τυχερό παιχνίδι όπως οι «κούπες» για να διασκεδάσετε. Ακόμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πιο δημοφιλή παιχνίδια χαρτιών, όπως το Μπλακτζακ ή το πόκερ, με “Hearts”, στο Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Πρόσφατα σχόλια