Europa League Ποδόσφαιρο

Αταλάντα – Λέβερκουζεν: Σύγκρουση δύο κόσμων στον τελικό του Δουβλίνου!

Ένα εκ των φαβορί στο στοίχημα για την κατάκτηση του τροπαίου (ως φάνηκε από τα νοκ άουτ και μετά) και μια πρωτάρα έφτασαν ως τον τελικό του φετινού Europa League που διεξάγεται το βράδυ της Τετάρτης 22/5 στο Δουβλίνο. Η πρωταθλήτρια Γερμανίας, Λέβερκουζεν, και η πρωτάρα σε ευρωπαϊκούς τελικούς Αταλάντα, θα διεκδικήσουν το 15ο τρόπαιο στην ιστορία του Europa League και το 53ο αντίστοιχα της διοργάνωσης, σε ματς που δεσπόζει στο stoixima.

  • Σούπερ προσφορά 1.000 € Goalscorer Predictor, με την οποία μπορείτε να διεκδικήσετε έως και 1.000 €, βρίσκοντας τον σκόρερ σε πέντε αγώνες ποδοσφαίρου που καθορίζονται από τη NetBet!

Τι ισχύει

Ο τελικός είναι νοκ άουτ, με παράταση και ενδεχομένως πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας. Η νικήτρια θα κερδίσει τη συμμετοχή στο UEFA Super Cup 2024 και φυσικά μια απευθείας θέση στο επόμενο Champions League (αν και αμφότερες ήδη το έχουν εξασφαλίσει αυτό).

Παράλληλα η νικήτρια θα λάβει μέρος και στον ημιεπίσημο αγώνα UEFA-CONMEBOL Club Challenge με τη νικήτρια του Copa Sudamericana 2023, LDU ντε Κίτο από το Εκουαδόρ.

Η νικήτρια θα λάβει επίσης 4 εκατ. ευρώ ως μπόνους ενώ αμφότερες έλαβαν ήδη από 4,6 εκατ. ευρώ για την πρόκρισή τους στον τελικό και συνολικά από 22,3 εκατ. ευρώ για τη φετινή τους πορεία (έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, μπόνους νικών, βαθμών και προκρίσεων καθώς και μερίδιο από το market pool της UEFA).

Το τρόπαιο έχει βάρος 15 κιλά, είναι το βαρύτερο από όλα τα τρόπαια της UEFA και δεν έχει λαβές!

Αταλάντα – Λέβερκουζεν ανάλυση

Τρομερή η φετινή σεζόν για την Αταλάντα αλλά συνεχίζει να μην πίνει… νερό όταν φτάνει στην πηγή καθώς στην τροπαιοθήκη της έχει μόνο το Coppa Italia του μακρινού 1963. Την περασμένη Τετάρτη ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας από τη Γιουβέντους, σειρά πλέον έχει το Europa League, στον πρώτο της ευρωπαϊκό τεελικό. Από τους «μπεργκαμάσκι» η αλήθεια είναι ότι απουσιάζει ένα τρόπαιο ως επιβράβευση της σπουδαίας οκταετίας με τον Γκασπερίνι στον πάγκο.

«Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τον σύλλογο που γράφει ιστορία φέτος. Αυτό το τουρνουά είναι πίσω μεν από το Champions League αλλά με πολύ δυνατές ομάδες. Οι επιδόσεις της φετινής Λέβερκουζεν μιλούν από μόνες τους, δεν έχουν καν ήττα στη σεζόν, είναι πρωταθλητές Γερμανίας αλλά ξέρουμε τις δυνατότητές μας» είπε ο Τζιαμπιέρο Γκασπερίνι.

Παραμένουν τραυματίες ο μπακ χαφ Χολμ και ο στόπερ Κολάσινατς, αμφίβολος ο βασικός μέσος Ντε Ρόον.

Έχοντας τερματίσει πέντε φορές στη δεύτερη θέση της Bundesliga, για τη Λέβερκουζεν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου φέτος και με… εκκωφαντικό τρόπο. Όχι μόνο κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της αήττητη (η πρώτη γερμανική ομάδα που καταφέρνει κάτι ανάλογο… ever!) μα και έφτασε τις 51 σερί αναμετρήσεις χωρίς ήττα στη σεζόν! Πλέον η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο έχει μπροστά της μία ιστορική ευκαιρία για τρεμπλ καθώς, μετά την Bundesliga, αντιμετωπίζει στον τελικό του Europa League την Αταλάντα και το προσεχές Σάββατο (25/5) παίζει στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας απέναντι στην Κάιζερσλαουτερν, στο Βερολίνο. Φοβερά πράγματα…

«Θα σήμαινε πολλά για μένα αλλά και για την ομάδα να φτάσουμε σε τρεις τίτλους μέσα στην ίδια σεζόν αλλά και στον πρώτο ευρωπαϊκό μετά το 1988. Γράψαμε ήδη ιστορία στην Bundesliga και μπορούμε να πάμε ακόμη πιο ψηλά. Αντιμετωπίσαμε σκληρούς αντιπάλους, όπως την Καραμπάχ και τη Ρόμα και μας περιμένει ένας φανταστικός τελικός κόντρα στην Αταλάντα» σχολίασε ο Τσάμπι Αλόνσο.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Αταλάντα (3-4-2-1): Μούσο – Τζιμσίτι, Χίεν, Σκαλβίνι – Τζαπακόστα, Κοοπμάινερς, Εντερσον, Ρουτζέρι – Ντε Κέιτελαρε, Λούκμαν – Σκαμάκα.

Λέβερκουζεν (3-4-2-1): Χραντέσκι – Ταρσπόμπα, Τα, Ινκαπιέ – Φρίμπονγκ, Αντριχ, Τσάκα, Γκριμάλντο – Χόφμαν, Βιρτζ – Σικ

Πώς έφτασαν ως τον τελικό

Αμφότερες μπήκαν απευθείας στους ομίλους του Europa League και τερμάτισαν πρώτες.

Η Αταλάντα με απολογισμό 4-2-0 πήρε την πρώτη θέση ενάντια σε Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Στουρμ Γκρατς και Ράκοβ και στα νοκ άουτ απέκλεισε (συμπτωματικά) τη Σπόρτινγκ, τη Λίβερπουλ και τη Μαρσέιγ. Συνολικά οι «μπεργκαμάσκι» είχαν απολογισμό 9-2-1 με μόνη ήττα από τη Λίβερπουλ, στο Μπέργκαμο, με 1-0 στον προημιτελικό αλλά είχαν νικήσει με 3-0 στο «Ανφιλντ» – στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη της ιστορίας τους. Μέχρι την επόμενη…

Η Λέβερκουζεν έφτασε αήττητη ως το Δουβλίνο. Στον όμιλο πρώτευσε κάνοντας μόνο νίκες (με 19-3 γκολ) ενάντια σε Καραμπάχ, Μόλντε και Χάκεν και στα νοκ άουτ απέκλεισε διαδοχικά (συμπτωματικά) την Κάραμπαχ, τη Γουέστ Χαμ και τη Ρόμα (σκοράροντας σε όλες τις ρεβάνς στις καθυστερήσεις!).

Αταλάντα – Λέβερκουζεν προϊστορία

Άλλη μια φορά αντάμωσαν οι δύο φετινοί φιναλίστ του Europa League, στους «16» της εν λόγω διοργάνωσης το 2021-22.

Την πρόκριση είχε πάρει τότε η Αταλάντα με δύο νίκες: 3-2 στο Μπέργκαμο (23’ Μαλινόφσκι, 25’ και 29’ Μουριέλ – 11’ Αρανγκίθ, 63’ Ντιαμπί) και 1-0 στην «Μπάι Αρίνα» (91’ Μπογκά).

Ενάντια σε γερμανικές ομάδες η Αταλάντα μετρά 3-2-2 με γκολ 10-10 (goal/goal τα 5/8).

Κόντρα σε ιταλικές ομάδες η Λέβερκουζεν αριθμεί 6-7-14 με γκολ 32-44 (no goal τα τελευταία 6/8).

Οι άλλοι τους ευρωπαϊκοί τελικοί

Για την Αταλάντα είναι το… βάπτισμα του πυρός σε τελικό καθώς τα καταφέρνει για πρώτη φορά.

Η Λέβερκουζεν κατέκτησε το UEFA Cup το 1998, σε διπλούς τελικούς ενάντια στην Εσπανιόλ. Ηττήθηκε με 3-0 στη Βαρκελώνη… ισοφάρισε στη ρεβάνς το σκορ του πρώτου τελικού και κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι. Είχε φτάσει ως και τον τελικό του Champions League το 2002, οπότε και ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 στη Γλασκώβη.

Ο διαιτητής

«Αρχοντας» του αγώνα ορίστηκε ο Ιστβαν Κόβατς. Ο 39χρονος Ρουμάνος, με Ούγγρο πατέρα και Σέρβα μητέρα, μεγάλωσε στη ρουμάνικη πόλη της Καρέι και είναι ένα από τους πλέον έμπειρους διαιτητές της UEFA, έχοντας σφυρίξει και τον περσινό τελικό του Champions League ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ιντερ (1-0).

Το γήπεδο

Για δεύτερη φορά στην ιστορία το «Aviva» του Δουβλίνου (επισήμως: «Dublin Arena») της Ιρλανδίας θα φιλοξενήσει τελικό της διοργάνωσης. Η προηγούμενη ήταν το 2011 όταν η Πόρτο είχε επικρατήσει με 1-0 της Μπράγκα στον πορτογαλικό «εμφύλιο» με γκολ του Ραδαμέλ Φαλκάο στο 44’.

Ανοίγοντας τις θύρες του το 2010, το στολίδι του Δουβλίνου μπορεί να φιλοξενήσει ως και 55.000 θεατές ενώ εκεί διεξάγονται και αγώνες ράγκμπι, ένα άθλημα πολύ δημοφιλές στη χώρα.

Οι προπονητές

Βρήκε την… Ιθάκη του στην Αταλάντα ο Τζιαμπιέρο Γκασπερίνι. Από το 2016 στον πάγκο των «μπεργκαμάσκι», τους μετέτρεψε σε μια σούπερ επιθετική ομάδα και στα 66 του τους οδήγησε σε δύο τελικούς. Σε αυτόν του Coppa Italia την περασμένη εβδομάδα (αλλά το τρόπαιο χάθηκε απέναντι στη Γιουβέντους) και για πρώτη φορά σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Παράλληλα, και στην 5η θέση της Serie A εξασφαλίζοντας εισιτήριο για το Champions League της νέας σεζόν.

Έχοντας κατακτήσει ως παίκτης το Champions League με τη Λίβερπουλ αλλά και τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπως και δύο φορές το Euro και μία το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Ισπανία, ο Τσάμπι Αλόνσο έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους μέσους της εποχής του. Και κατόρθωσε, στην πρώτη του προπονητική… απόπειρα, να γράψει ξανά ιστορία: οδήγησε τη Λέβερκουζεν στο πρώτο της πρωτάθλημα στην ιστορία της στην Bundesliga και, δη, ως αήττητη ενώ μετά το Europa League διεκδικεί (το προσεχές Σάββατο ενάντια στην Κάιζερσλαουτερν) και το Κύπελλο Γερμανίας, διεκδικώντας ένα μοναδικό τρεμπλ.

Stat attack

  • Για την Αταλάντα πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση είναι ο Σκαμάκα με 6 γκολ και για τη Λέβερκουζεν ο Μπονιφέις με 5.
  • Ο φετινός είναι ο 15ος τελικός στην εποχή του Europa League και είθισται να προσφέρουν γκολ και θέαμα με μέσο όρο 2,85 γκολ.
  • Δεν έχει υπάρξει ποτέ αποβολή σε 14 τελικούς Europa League ενώ τα μοναδικό αυτογκόλ σημειώθηκαν από τον Ρομέλου Λουκάκου το 2020 στο Σεβίλλη – Ιντερ 3-2 και από τον Τζιανλούκα Μαντσίνι στο Σεβίλλη – Ρόμα 1-1 (4-1 πέν.) το 2023.
  • Δεν έχει υπάρξει χαμένο πέναλτι σε διάρκεια τελικού Europa League, ως τώρα και τα τρία ήταν εύστοχα: των Οσκαρ Καρντόσο για την Μπενφίκα με την Τσέλσι το 2013, Εντέν Αζάρ για την Τσέλσι ενάντια στην Αρσεναλ το 2019 και Ρομέλου Λουκάκου για την Ιντερ με τη Σεβίλλη το 2020.
  • Και οι τρεις τελευταίοι τελικοί της διοργάνωσης (Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2021, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης – Ρέιντζερς το 2022 και Σεβίλλη – Ρόμα πέρυσι) κρίθηκαν στα πέναλτι! Ο τελευταίος που κρίθηκε στην παράταση ήταν το Ατλέτικο Μαδρίτης – Φούλαμ το 2010.
  • Τα περισσότερα γκολ σε τελικό ήταν στο Λίβερπουλ – Αλαβές 5-4 στην παράταση (2001) και τα λιγότερα γκολ στα ματς Σεβίλλη – Μπενφίκα (2014) και Γαλατασαράι – Αρσεναλ (2000), αμφότερα 0-0.
  • Κανείς παίκτης δεν έχει σημειώσει τρία γκολ σε τελικό της διοργάνωσης. Εννέα παίκτες έχουν πετύχει από δύο γκολ.
  • Γηραιότερος προπονητής, νικητής του τροπαίου ήταν ο Μαουρίτσιο Σάρι με την Τσέλσι το 2019 (60 ετών και 139 ημερών). Αν τα καταφέρει η Αταλάντα θα τον ξεπεράσει ο Γκασπερίνι.

Αταλάντα – Λέβερκουζεν προγνωστικά

Κλισέ μεν πως «σε τελικούς, προγνωστικά δεν χωρούν» αλλά σε τούτο υπάρχει φαβορί. Η Λέβερκουζεν, που δεν έχει ήττα στη σεζόν, δίνει τον προτελευταίο επίσημο αγώνα της. Και με… τρομερή ρέντα στη φετινή της πορεία, με πολλά γκολ στις καθυστερήσεις να σημειώνονται – αν δικαιολογεί το 1.80 για νίκη, είναι στην κρίση σας.

Θα κρατήσουμε λοιπόν το να σκοράρουν και οι δύο ομάδες, όχι… έτσι απλά αλλά ως το 75:00, ενδεχόμενο που πληρώνει 2.15.

Για σκόρερ επιλέγουμε τον πολύ φορμαρισμένο Τζιανλούκα Σκαμάκα με απόδοση 4.00 για any time γκολ.

Και φτιάξαμε κι ένα πολύ ρισκαδόρικο μεν, ψαγμένο δε, bet builder με:

  • Χ2 διπλή ευκαιρία για τη Λέβερκουζεν
  • οver 1,5 γκολ στον αγώνα
  • over 6,5 κόρνερ στον αγώνα
  • να δεχθεί κάρτα ο Χίεν της Αταλάντα
  • να υπάρξει αποβολή στον αγώνα

Το εν λόγω bet builder βγάζει απόδοση 15.00!

Χάρη στη NetBet λες «ναι στο παιχνίδι» με

Επιλέγοντας τη NetBet στοίχημα, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη γκάμα από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Στη NetBet, η διασκέδαση των παικτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας, συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, για περισσότερες πληροφορίες.

H Netbet είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μία ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν ακριβώς την ίδια ποιότητα και διασκέδαση με εσένα.

Εξ ου και λες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές* σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση.

  • Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ