Χωρίς κατηγορία

Άτυπες ονομασίες συνδυασμών στο πόκερ

poker

Κάθε παίκτης που έχει ασχοληθεί με το πόκερ ή κάποιος που έχει παίξει έστω και μια φορά διαδικτυακό πόκερ γνωρίζει τα ονόματα των πιο γνωστών χεριών στο παιχνίδι. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, αν υπάρχουν και άλλα χέρια στο πόκερ; Αν ξέρετε πως υπάρχουν και άλλες ονομασίες για πολλά ακόμη διαφορετικά χέρια, πόσες από αυτές που ακολουθούν μπορείτε να αναγνωρίσετε; Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε κάποιες από τις πιο περίεργες και αστείες ονομασίες χεριών στο πόκερ, οι οποίες είναι παραλλαγές των 9 βασικών χεριών, και σίγουρα θα σας κάνουν να χαμογελάσετε.

 1. Ποια είναι τα βασικά χέρια στο πόκερ;

Πρώτα απ’ όλα ας δούμε ποια είναι και πως λέγονται τα κυριότερα χέρια στο πόκερ, αφού όπως είπαμε όλα τα υπόλοιπα αποτελούν παραλλαγές αυτών. Τα βασικά χέρια, με σειρά από το χειρότερο προς το καλύτερο, είναι τα εξής:

 • High>Card / Υψηλότερο φύλλο
  Όταν δεν υπάρχει ένας από τους παρακάτω συνδυασμούς, η κάρτα με την υψηλότερη αξία καθορίζει το νικητήριο χέρι.
 • One pair / ζευγάρι
  Όταν ο παίκτης έχει δυο κάρτες ίδιας αξίας, όπως για παράδειγμα άσσους, δεκάρια, δυάρια κοκ.
 • Two Pair / Δύο ζευγάρια
  Όταν το χέρι του παίκτη αποτελείται από δυο ζευγάρια, για παράδειγμα τεσσάρια και πεντάρια.
 • Three of A Kind / Τρία ίδια φύλλα
  Όταν ο παίκτης έχει τρεις κάρτες ίδιας αξίας, για παράδειγμα 3 εφτάρια.
 • Straight / Κέντα
  Όταν τα πέντε φύλλα στο χέρι του παίκτη είναι διαδοχικά ή συνεχόμενα, για παράδειγμα 5-6-7-8-9 ή 10-J-Q-K-A.
 • Flush / Χρώμα
  Όταν ο παίκτης έχει πέντε φύλλα ίδιου χρώματος
 • Full House / Φουλ
  Όταν έχετε χέρι που αποτελείται από τρεις κάρτες ίδιας αξίας και ένα ζευγάρι, για παράδειγμα το 9-9-9-2-2 είναι φουλ του εννιά με δυάρια.
 • Four of a kind / Καρέ
  Όταν ο παίκτης έχει στο χέρι του τέσσερις κάρτες ίδιας αξίας, δηλαδή το 8-8-8-8-Α είναι καρέ του οκτώ με άσσο.
 • Straight Flush / Κέντα Χρώμα
  Ένα χέρι με διαδοχικά ή συνεχόμενα φύλλα ίδιου χρώματος είναι το δυνατότερο και λέγεται κέντα χρώμα.
 1. Ασυνήθιστα χέρια στο πόκερ

 • Πέντε ίδια φύλλα
  Καμιά φορά όταν παίζετε σε ένα τραπέζι που χρησιμοποιεί περισσότερες από μια τράπουλες, μπορεί να τύχει ένα χέρι με πέντε ίδια φύλλα, το οποίο είναι και το δυνατότερο χέρι απ’ όλα.
 • Royal Flush
  Σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά χέρια στο πόκερ είναι η κέντα χρώμα στον άσσο. Το γνωστό σε όλους μας royal flush έγινε διάσημο μέσα από τις ταινίες του James Bond και αποτελεί το δυνατότερο χέρι όλων.
 • Big Bobtail
  Ο όρος «bobtail» στα αγγλικά χρησιμοποιείται όταν κάτι διακόπτεται ή λείπει, και στο πόκερ περιγράφει το χέρι που θα μπορούσε να είναι κέντα χρώμα αλλά λείπει ένα ακόμα φύλλο.
 • Straight Flush House
  Τρία διαφορετικά ονόματα ενώθηκαν για να περιγράψουν το χέρι που αποτελείται από τρεις κάρτες ίδιου χρώματος και δυο κάρτες ίδιου χρώματος σε συνεχόμενη σειρά. Για παράδειγμα 7♥8♥9♥10♧J♧
 • Wrap-Around Straight
  Για παράδειγμα, το χέρι Q-K-A-2-3 λέγεται wrap-around ή round-the-corner κέντα γιατί εξαιτίας του άσσου συνεχίζει και πάλι από την αρχή.
 • Skip Straight
  Όταν η κέντα παραλείπει φύλλα λέγεται Skip ή Dutch Straight, ενώ μπορεί να την δείτε και ως skipper ή καγκουρό. Για παράδειγμα, αν έχετε χέρι 3-5-7-9-J έχετε Skip Straight, αφού παραλείπονται τα ενδιάμεσα φύλλα 4-6-8-10.
 • Five and Dime
  Όταν έχετε στο χέρι σας ένα πέντε και ένα δέκα αλλά και τις ενδιάμεσες κάρτες αυτών, εκτός μιας, χάνοντας έτσι την ευκαιρία για κέντα ή κέντα χρώμα. Θα μπορούσε να είναι πχ. 5-6-7-9-10. Το όνομα του σημαίνει «πεντάρες και δεκάρες», δείχνοντας τόσο τις κάρτες που έχετε, όσο και το ότι δεν έχουν καμία αξία.
 • Little Bobtail
  Ίδιο με το Big Bobtail, μόνο που εδώ σας λείπουν δυο κάρτες για κέντα και όχι μια.
 • Flash
  Μην το μπερδεύετε με το χρώμα που γράφεται Flush! Αυτό το χέρι συναντάμε μόνο στα παιχνίδια με κάρτες που παίζουν και το Μπαλαντέρ, και αποτελείται από χρώμα τεσσάρων φύλλων συν το Μπαλαντέρ.
 • Blaze
  Ο όρος «blaze» στα αγγλικά σημαίνει «φωτιά», και στο πόκερ περιγράφει το χέρι που έχει μόνο φιγούρες, δηλαδή βαλέδες, ντάμες ή ριγάδες. Φυσικά, μπορεί να έχετε φουλ, δυο ζευγάρια ή καρέ, γεγονός που καθιστά το χέρι σας πολύ δυνατό!
 • Flush House
  Το χέρι αυτό πήρε το όνομα του από το φουλ και το χρώμα, και αποτελείται από δυο κάρτες ίδιου χρώματος και τρεις κάρτες ίδιου χρώματος. Προφανώς και είναι εξαιρετικά αδύναμο χέρι μπροστά στο φουλ και το χρώμα.
 • Cats and Dogs
  Πρόκειται για το χέρι που δεν έχει κανένα συνδυασμό, ενώ υπάρχουν οι εξής διαβαθμίσεις:
  – Little Dog: όταν η χαμηλότερη σας κάρτα είναι το 2 και η καλύτερη το 7, πχ. 2-3-4-5-7.
  – Big Dog: όταν το 9 είναι το μικρότερο φύλλο, και ο άσσος το μεγαλύτερο, πχ. 9-10-Q-K-A
  – Little Cat: όταν το μικρότερο και μεγαλύτερο φύλλο είναι το 3 και το 8 αντίστοιχα, πχ. 3-5-6-7-8.
  – Big Cat: Όταν έχετε στο χέρι σας ένα 8 και έναν ρίγα, καθώς και 3 από τα ενδιάμεσα φύλλα, πχ. 8-9-J-Q-K
  Σε ορισμένες παραλλαγές, αυτός ο συνδυασμός dog/cat και χρώμα κερδίζει μέχρι και την κέντα-χρώμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δείτε το χέρι Little/Big Cat να λέγεται και Tiger.
 • Russ
  Έχετε Russ όταν κρατάτε πέντε κάρτες ίδιου χρώματος, κόκκινου και μαύρου. Μπορεί να έχετε, δηλαδή, συνδυασμό κούπες με καρό ή μπαστούνια με σπαθιά. Το όνομα αυτού του συνδυασμού εμφανίστηκε κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και αρχικά αναφερόταν στο χέρι με κόκκινες κάρτες.
 • Skeet
  Το Skeet είναι το χέρι που περιλαμβάνει ένα 9-5-2 και δυο ακόμα κάρτες μικρότερες του 9. Η λέξη «skeet» σημαίνει «ψεκάζω» και χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο χέρι μιας και οι κάρτες είναι εντελώς διασκορπισμένες, λες και έχουν ψεκαστεί, χωρίς καμία φιγούρα στο παιχνίδι.
 • Kilter
  Αυτός είναι ο γενικός όρος που περιγράφει όλα αυτά τα διαφορετικά και άτυπα χέρια που περιγράψαμε και παραπάνω.

Είναι πιθανό να μην χρειαστείτε ποτέ αυτές τις ονομασίες, καθώς οι περισσότερες συναντώνται μόνο σε ορισμένες σπανιότερες παραλλαγές, που δεν παίζονται κιόλας στα καζίνο σήμερα. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να γνωρίζετε τα ονόματα τους, ενώ μπορείτε να εντυπωσιάσετε τους αντιπάλους σας με τις γνώσεις σας στο πόκερ.

Πρόσφατα σχόλια